PDA

Zobacz pełną wersję : Coolpix 8800

underhand
18-11-2010, 15:44
Witam. Jestem nowym uzytkownikiem forum , wiec serdecznie sie witam...pytaniem..;)
Czy warto kupowac teraz Coolpix 8800 z przeznaczeniem do makro?
Nie sa to wielkie pieniadze ,a po samplach wydaje sie byc znakomitym rozwiazaniem cena - jakosc.
Generalnie chcialbym sie dowiedziec czy to dobra inwestycja na dzien dzisiejszy wedlug Was doswiadczonych ...hmm czekam na spostrzezenia .
Pozdrawiam!

RomanZWrocławia
18-11-2010, 19:31
Głównym kryterium jest cena. Jeśli około połowa z tego co wisi aktualnie na alle (około 600zl) to można brać. Na podstawowych czułościach aparat da przyzwoite efekty. Czyli jeśli makro to w dobrym, bardzo dobrym świetle. Nie kręci filmów w full hd nie robi na drutach, nie da się na nim grać w tetrisa itd. Przy zapisie do raw- a jest powolny. Ale dzięki dostępowi do tego formatu zapisu daje przedsmak zabawy z lustrzanką. Po tym modelu Nikon - za co był krytykowany - na długo wycofał się z opcji raw - w najwyższych modelach linii coolpix. Wrócił do tej opcji dopiero w dwóch ostatnich. Jeśli aparat kupisz niedrogo, będziesz miał z niego sporo frajdy. Miałem Coolpixa 5400 - obecnie Canona G9 - mimo, że ten drugi obiektywnie rozkłada pierwszego na łopatki, to w pracy z powolnym, prądożernym i samewadymającym Cool5400 była ..przyjemność(?) której G9 nie daje. Jeszce raz : to aparat z poprzedniej ery i nie umywa się już prędkością działania, rozdzielczością itp do najnowszych blaszaczków, można nie umiejąc obejść - pokochać-ignorować jego wad zniechęcić się do niego. Niestety wymaga myślenia.

jannik
27-11-2010, 20:58
Częściowo zgadzam się z przedmówcą, acz nie zupełnie...

Najpierw miałem Nikona cp 5700, potem zobaczyłem u kolegi 8700, nabrałem smaka i zakupiłem 8800.
Cóż tu dużo gadać - r e w e l a c j y n a hybryda.
Pod każdym względem.
Ergonomia zajebista, funkcjonalny, wygodny w użyciu, doskonały obiektyw, rawy, makra genialne, niezły zoom itp itd.

Do nielicznych minusów można by na upartego zaliczyć brak szerokiego kąta, stosunkowo malusi monitorek lcd i oczywiście szybkość. Dość wolny AF, a zapis RAW trwa ok. 15-20 sek.. co doprowadzić może takiego sangwinika jak ja do k.. iwcy!
Właśnie między innymi z powodu szybkości, a dokładnie jej braku, postanowiłem poszukać czegoś nowego. Zacząłem od nowszym coolpix'ów i .. się zawiodłem okrutnie. Potem jeszcze rozważałem Fuji HS10 (b, udana hybryda), aż w końcu zakupiłem Canona G11. Potem jednak dość szybko podjąłem decyzję o pozbyciu się G11 i zdecydowałem się na lustrzankę... nabyłem Niikona D80 i jestem jego szczęśliwym posiadaczem. Nie stać mnie na razie na posiadanie obu... niestety, bo G11 w sumie to fajne przenoście pstrykadełko!

Bierze śmiało 8800 a na pewno będziesz zadowolony.
W tej cenie dziś nie znajdziesz nic lepszego! Ponoć ze starszych modeli również Fuji 9600 jest super.. Nie miałem, więc nie mogę potwierdzić..
ozdro