Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obiektyw czy może pierścienie pośrednie

karol1302
18-11-2010, 10:17
Witam Wszystkich,
dość sporo szperałem na forum w zakresie ogólnie pojętego makro i choć to dla mnie temat z gatunku "całkowita nowość" sporo się wywiedziałem, jednak na pytanie dotyczące mojego przypadku jednoznacznie odpowiedzieć sobie nie mogę.
Tak więc przymierzam sie do tematu zdjęć makro w związku z moja 2 pasją a mianowicie zegarkami - pomyślałem, że fajnie będzie zrobić im fotogalerię i pokazać na forach zegarkowych.
Próbowałem na początku robić zdjęcia standardowymi szkłami by następnie cropowac je, ale efekty raczej nie takie jakich się spodziewałem.
I tu pojawia sie pytanie, pierwsza myśl to kupić szkło makro i po problemie, jednak po chwili namysłu pojawiła się myśl czy warto kupować kolejne szkło np 90mm makro gdy w torbie leży nikoś 85mm 1,4D... może lepszym rozwiązaniem będzie zakup pierścieni pośrednich.
Generalnie to zależy mi na jakości zdjęć, cena za obiektyw makro to coś koło 1 tyś, pierścienie pośrednie niewiele mniej, jednak ja nie mam pojęcia zielonego jakie zdjęcia wyjdą z połączenia zestawu D700+ pierścienie +85mm 1,4D oraz czy takie zdjęcia będa lepsze czy gorsze od zdjęć wykonanych np zestawem D700 + 60mm micro/tamron 90mm.
Nie wykluczam również, chęci rozwijania tematu makro w późniejszym czasie więc pojawia się kolejny aspekt dotyczący możliwości rozwijania zestawu makro jaki bede miał na sam początek.
Z góry dziekuję za podpowiedzi.
pozdrawiam

TOP67
18-11-2010, 14:13
Obiektyw makro 1:1 ma tą przewagę nad pierścieniami, że masz płynną skale odwzorowania. Nie trzeba co chwilę przekręcac pierścieni. Bardzo ważne np. na łącze do robaczków (bo obok może byc fajny motylek, który już się nie mieści w kadrze).
W studio jest czas na zabawę z pierścieniami. Ale akurat do zegarków jednak sugerowałbym dedykowany obiektyw makro. Są one zdecydowanie ostrzejsze na brzegach kadru (zwłaszcza FX). Przy obiektywie portretowym, nie jest to najważniejsza cecha (czasem wręcz przeszkadza).

darko
18-11-2010, 15:08
Jeżeli chodzi o zegarki to rozejrzał bym się za manualnymi szkiełkami macro np.: micro nikkor 55mm np: http://allegro.pl/manualny-nikon-micro-nikkor-55-mm-1-2-8-ai-s-i1326246778.html
Może np vivitar series 1 ten już z AF-em ale ponoć dość wolnym ale w sumie tutaj to i tak nie musisz się spieszyć

karol1302
18-11-2010, 15:17
dlaczego akurat za manualnym?? jeśli zdecyduje się na zakup szkła makro to na pewno będzie to staruszek (nie pisałem nigdzie o ograniczeniach finansowych)
TOP67 - wielkie dzięki, rzuciłeś sporo światła na moje rozważania
pozdrawiam

darko
18-11-2010, 15:32
To wtedy nie ma co się zastanawiać, widać źle zrozumiałem.
Brałbym obiektyw makro i tylko zastanowił się z jaką ogniskową?
Zależy jakie masz preferencje, im większa ogniskowa tym minimalan odległość ostrzenia jest większa
także do zadań domowych wolałbym krótszą ogniskową a w plener dłuższą. Ale każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia.

Z drugiej strony to że staruszek, jeszcze o niczym nie świadczy.