Zobacz pełną wersję : D700 dał radę ;-)
Witam,
Nie wiem czy było ale proszę zobaczyć tą panoramę ;-)
http://warszawa360.pl/
Pozdrawiam.
Mowili, ze 12Mpix na FF to malo, a tu tyle szczegolow :mrgreen:
marszull
18-11-2010, 12:07
akurat przy takich zdjeciach to i 6mln pix by dalo rade, to bardziej kwestia obiektywu (im dluzsza ogniskowa tym wiecej szczegolow) no i pozniej wielkosci pliku i sprzetu do zlozenia panoramy(mocny komp duzo ramu)
inna sprawa ze Radek odwalil kawal dobrej roboty
a jeszcze tak w ramach ciekawostki to plik wynikowy mial 93 991 x 33 399 pixele i ważył 13 Gb ;)
a komputer laczyl zdjecia 72 godz
Fajne!
Jak się wybierze ze skrótów Muzeum Wojska Polskiego to po lewej widać transparent: "Nikon", to siedziba na Podstępu?
Część budowy stadionu narodowego jest nieostra/ poruszona, ale to drobiazg.
aż mi się w głowie zakręciło...
świetna robota!
sporo szumów w cieniach..
Amadeusz
18-11-2010, 13:02
sporo szumów w cieniach..
:)
Fajne!
Jak się wybierze ze skrótów Muzeum Wojska Polskiego to po lewej widać transparent: "Nikon", to siedziba na Podstępu?
niee, Postępu do zupełnie inna dzielnica. To taka zwykła reklama stojąca sobie na budynku... zresztą... ona tam jest odka pamiętam :-)
Antyreklama tego nie "mojego" miasta. Ale robota super!
akurat przy takich zdjeciach to i 6mln pix by dalo rade, to bardziej kwestia obiektywu (im dluzsza ogniskowa tym wiecej szczegolow) ...
No i tu się mylisz, liczba pikseli na matrycy ma ogromne znaczenie - przy tej samej ogniskowej gęstsza matryca da więcej szczegółów, a przykładowo ta Twoja matryca 6 mln pix dałaby dwa razy mniejszą rozdzielczość. Do gigaponoram jeszcze lepiej nadałby się D3x. :)
Sendilkelm
18-11-2010, 23:49
Fajne!
Serwis na Podstępu jest gdzieś tam w .... szarej mgle ;p
http://www.warszawa360.pl/index.html?view.hlookat=-97.54&view.vlookat=-2.08&view.fov=2.3
Świetna reklama mojego miasta. Widać, że zielona :) A i wśród tej zieleni mój domek się załapał :)
marszull
19-11-2010, 01:19
No i tu się mylisz, liczba pikseli na matrycy ma ogromne znaczenie - przy tej samej ogniskowej gęstsza matryca da więcej szczegółów, a przykładowo ta Twoja matryca 6 mln pix dałaby dwa razy mniejszą rozdzielczość. Do gigaponoram jeszcze lepiej nadałby się D3x. :)
Kwestia obiektywu i wiekszej ilosci zdjec, upakowanie wiekszej ilosci pikseli raczej dziala na niekorzysc
Kurczak... niezła robota, zastanawiam się jak się robi coś takiego? Ktoś wie? Jeden człowiek kilku? koniecznie z jednego punktu czy można z kilku blisko położonych powiedzmy na okręgu?
marszull
19-11-2010, 18:20
To sie robi tak ze wynajdujesz dobre miejsce, zakladasz dlugi obiektyw, aparat przykrecasz doo automatycznej glowicy panoramicznej do gigapanoram, ktora jest na statywie lub maszcie, odpalasz soft (z pilota lub komputera), glowica sie kreci i przemieszcza i wyzwala zarazem migawke
pozniej skladasz z malych zdjec jedno duze (odpowiednim softem), obrabiasz i wrzucasz na strone ;)
ps poszukaj w google pod gigapanoramy
bardzo dziękuje za pomoc :) nawet nie wiedziałem, że to ma swoją nazwę: gigapanorama... ładnie ;)
Megazordon
21-11-2010, 01:54
A ja, jak spojrzałem na PeKIN, to od razu sobie przypomniałem tekst:
"Winda nieczynna. Pan ma relaks".
Dobra robota.