Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić matrycę, celność AF na szybko w sklepie?
Rocket Queen
17-11-2010, 23:02
Podobne pytanie pewnie się już pojawiało, ale nie mogę się dokopać do konkretnych odpowiedz.
Mam problem, zmieniam body: D90 na D7000, wybieram się do salonu jutro i... prosiłabym o podpowiedź w pigułce, co i jak na szybko mogę sprawdzić w sklepie? Laikiem raczej totalnym nie jestem, to będzie już moja trzecia lustrzanka :) Pierwsza dostałam w prezencie, nie miałam więc podobnego problemu, d90 kupiłam sama... nic nie sprawdzając, na swoje szczęście trafiłam idealnie, do dziś żadnego hot pixela na matrycy, idealnie trafiający AF itd. Cieszę się na nowe body ogromnie, ale boję się zakupu z jakimś felerem :/
Więc : jak sprawdzić matrycę na obecność bad/hot pixeli w sklepie? Jak sprawdzić celność AF?
Z góry dziękuję za pomoc :)
szymonvader
17-11-2010, 23:21
trochę dziwnie to opisujesz bo skoro to Twój trzeci aparat to powinnaś wiedzieć co i jak. Jak Ty robisz te zdjęcia, skoro nie wiesz czy AF Ci trafia czy nie?;) Wg mnie nie zabieraj ze sobą żadnych linijek czy drukowanych stron, po prostu weź aparat to ręki i zrób zdjęcie i spr czy zamierzony obiekt na zdjęciu jest ostry. Co do pixeli to możesz spr robiąc zdjęcie z zasłoniętym obiektywem (całkowicie czarne) lub białego tła, i złe pixele będzie widać jak się będziesz spokojnie przyglądać.
ja widzę to tak - po pierwsze wchodzisz do sklepu, bierzesz aparat do ręki, wciskasz przycisk liveview i kierujesz na ciemne obszary - wtedy bedziesz widziala swoje hot piksele. Ale powiem Ci też, że ja dzisiaj kupowałem i w dwóch sztukach coś było, także stwierdziłem że nie ma sensu szukać dalej, tylko kupować i pstrykać fotki :)
Rocket Queen
17-11-2010, 23:43
Wiem czy mi A trafia :P Chodziło mi właśnie o tego typu podpowiedź, jak ustawić przysłonę, ISO, czas otwarcia migawki itd, żeby wykryć hot pixele, i na co ogólnie zwrócić uwagę żeby nie przegapić czegoś. Wiem, naiwna jestem trochę pewnie ;) Dzięki za odpowiedzi Panowie :)
szymonvader
18-11-2010, 10:51
hot pixele bedziesz widziala bez problemu (najczesciej swieca w innym kolorze - białe czerwone itp), gorzej jak to jest death pixel to wtedy masz czarny punkcik, bardzo trudno dostrzegalny. Mysle ze nie ma sensu skupiac sie na tym bo w praktyce i tak tego nie zauwazysz, a jezeli nawet tak sie stanie to po kilku h przyzwyczaisz sie i bedzie po problemie. Tak jak kolega napisal lepiej robic zdjecia;)
Sory za brak "ogonkow" ale pisze jedna reka z telefonu.
Sory za brak "ogonkow" ale pisze jedna reka z telefonu.
Forumowy maniak;P
przem426
18-11-2010, 11:28
jeśli już lecimy z makaronizmami - martwy piksel to "dead pixel", a jest on martwy ponieważ mógł spotkać na swojej drodze piksel śmierci (death pixel).
strach się bać co się stanie, gdy piksel śmierci zawzie się na cała matrycę....fefnascie milionów niewinnych pikseli terroryzowane przez jednego brutala
:]
monikad4M
18-11-2010, 11:48
Piękne :) :) :) :) :)
jeśli już lecimy z makaronizmami - martwy piksel to "dead pixel", a jest on martwy ponieważ mógł spotkać na swojej drodze piksel śmierci (death pixel).
strach się bać co się stanie, gdy piksel śmierci zawzie się na cała matrycę....fefnascie milionów niewinnych pikseli terroryzowane przez jednego brutala
:]
szymonvader
18-11-2010, 21:05
Forumowy maniak;P
nudziło mi się na izbie przyjęć. Kto miał do czynienia ze służbą zdrowia ten wie o co chodzi;)
...idealnie trafiający AF itd. Jak sprawdzić celność AF?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Skoro masz idealnie trafiajacy AF w D90 - masz ulatwione zadanie - bedziesz jedynie musiala porownac puszki z tym samym obiektywem. Obiektyw do sprawdzenia AF musi byc niezużyty, w miare nowy i sprawdzony w dzialaniu na wszystkich odleglosciach ostrzenia i roznych przeslonach, najlepiej by nie cechowal sie aberracja sferyczna czyli nie zmienial polozenie glebi pola wraz z domykaniem przyslony. 35/f1.4, 35/f1.8, 50/f1.4, 85/f1.4, 105/f2 lub 2.8 -> szkla o takiej jasnosci/ogniskowej polecalbym do sprawdzenia AF. Ciemniejsze szkla jedynie zakamufluja ew. problem. Bierzesz swoja D90 ze swoim szklem na statyw i robisz 5-10 zdjec tego samego celu na otwartej przeslonie. Sprawdzasz na ekranie jakie byly max. pomylki AF. Robisz to samo z d7000, porownujesz wyniki. Zmieniasz odleglosc ostrzenia i potwarzasz pomiary. (Dawno dawno temu Canon dla czujnika AF o czulosci f/2.8 deklarowal celnosc z dokladnoscia do 1/3 glebi pola) Jesli wszystko jest ok, mozesz zrobic kontrolnie kilka/nascie portretow. Nie zapomnij zresetowac ustawien puszki przed testami (ktos inny mogl sie w sklepie bawic i poprzestawiac przykladowo mikrokalibracje).
Powodzenia!
Skoro masz idealnie trafiajacy AF w D90 - masz ulatwione zadanie - bedziesz jedynie musiala porownac puszki z tym samym obiektywem. Obiektyw do sprawdzenia AF musi byc niezużyty, w miare nowy i sprawdzony w dzialaniu na wszystkich odleglosciach ostrzenia i roznych przeslonach, najlepiej by nie cechowal sie aberracja sferyczna czyli nie zmienial polozenie glebi pola wraz z domykaniem przyslony. 35/f1.4, 35/f1.8, 50/f1.4, 85/f1.4, 105/f2 lub 2.8 -> szkla o takiej jasnosci/ogniskowej polecalbym do sprawdzenia AF. Ciemniejsze szkla jedynie zakamufluja ew. problem. Bierzesz swoja D90 ze swoim szklem na statyw i robisz 5-10 zdjec tego samego celu na otwartej przeslonie. Sprawdzasz na ekranie jakie byly max. pomylki AF. Robisz to samo z d7000, porownujesz wyniki. Zmieniasz odleglosc ostrzenia i potwarzasz pomiary. (Dawno dawno temu Canon dla czujnika AF o czulosci f/2.8 deklarowal celnosc z dokladnoscia do 1/3 glebi pola) Jesli wszystko jest ok, mozesz zrobic kontrolnie kilka/nascie portretow. Nie zapomnij zresetowac ustawien puszki przed testami (ktos inny mogl sie w sklepie bawic i poprzestawiac przykladowo mikrokalibracje).
Powodzenia!
wszystko by było fajnie, tylko, że w sklepie nie chcą za bardzo dawać Ci włożyć swojej karty, żeby zapisały się zdjęcia. martwią się o licznik klapnięć ...
Mi sie udalo w Fotojekerze raz - jedynie kazali mi czysta sformatowana karte wkladac, by aparat nie zaczal kontynuowac numeracji, ktora znalazl na karcie. Godzine meczylem i dalem za wygrana (na szczescie). Nie dosc, ze 7D + 50/1.4USM ostrzylo gorzej (jesli chodzi o powtarzalnosc) od najtanszego Pentaxa(K200D) z Sigma30/1.4/50/1.4, to jeszcze 50tka Canona miala FF pojawiajacy sie na dystansach 5-10m, a znikajacy przy odleglosci 0,5m. Uwazam, ze w sklepie nie ma warunkow by dobrze sprawdzic puszke. Powiedzialbym, ze na to potrzeba 2-3 dni, w ktorych najlepiej zrobic jakas sesje w plenerze. No i przede wszystkim pierwszy dzien poswiecic na instrukcje obslugi i zaznajomienie z wszystkimi funkcjami aparatu.
wszystko by było fajnie, tylko, że w sklepie nie chcą za bardzo dawać Ci włożyć swojej karty, żeby zapisały się zdjęcia. martwią się o licznik klapnięć ...W sumie 26 zdjec zrobilem, ale jakby tak kazdemu dawali do pstrykania - to faktycznie nie dziwie sie, ze czesto nie pozwalaja.
Gorace pixele najlatwiej sprawdzic w trybie LV. Ustawiamy tryb M. Najdluzszy czas, czyli 1/30s oraz iso 6400. Wszystko sie ladnie pokaze na ekraniku, mozna zblizyc przyciskiem + i przyjrzec sie dokladniej.
bialogardzianin
03-12-2010, 13:02
... jedynie kazali mi czysta sformatowana karte wkladac, by aparat nie zaczal kontynuowac numeracji, ktora znalazl na karcie...
Poproszę o PW z linkiem/-ami, pod któymi to zagadnienie jest rozwinięte.