PDA

Zobacz pełną wersję : manualne szkło do D300s

trojkat3
17-11-2010, 21:52
Czy podpięcie w pełni manualnego obiektywu Tamrona (zresztą to chyba nie ma znaczenia jakiego) do D300s grozi uszkodzeniem jego elektroniki?

... Znalazłem w szafie stary obiektyw Tamron 180mm ze światłem 2,8 i z ciekawości chciałem nim popracować. ma ktoś jakieś doświadczenia?

krzysztofz24
17-11-2010, 22:50
Podpinaj smialo, nie ma opcji zeby uszkodzic elektronike. Bedziesz mial nawet pomiar swiatla jak pogrzebiesz w menu. Nie mozesz tylko podpinac bardzo starych obiektywow z mocowaniem Non Ai. Tyczy sie to raczej tylko starych Nikkorow. Raczej starych Tamronow z mocowaniem Non-Ai to ze swieca szukac (ale glowy sobie uciac nie dam;-)). Niech sie wypowie jakis spec od mocowan starych Tamronow. Elektronika aparatu nie ucierpi na pewno.

pawel1967
18-11-2010, 15:43
Pytanie czy będzie dobrze ostrzył . U mnie niestety AF działa idealnie nawet z jasnymi stałkami niestety manualna optyka przeostrza gdy ustawiam ręcznie . To samo na D300 kolegi . Ktoś na forum podpowiedział mi że trzeba jakąś podkładkę pod matówkę zastosować . Ja jednak zrezygnowałem z manualnych obiektywów

darko
18-11-2010, 15:50
niestety manualna optyka przeostrza gdy ustawiam ręcznie
co znaczy: przeostrza ?

Ktoś na forum podpowiedział mi że trzeba jakąś podkładkę pod matówkę zastosować
Nie podkładkę a można wymienić matowkę na taką z dalmierzem

PawelR
18-11-2010, 17:28
co znaczy: przeostrza ?

Nie podkładkę a można wymienić matowkę na taką z dalmierzem

Chyba jednak chodzi o podkładkę :)

Domyślam się, że problem wynika z niewłaściwej kalibracji układu luster (odległości płaszczyzny lustra od matówki), czego skutkiem jest efekt typu "na matówce, ostro - na matrycy nieostro"- a więc coś co nazywamy Backfocus lub Frontfocus (tyle, że tutaj nie wynika to z pracy układu AF) Być może zmiana odległości matówki od lustra jest możliwa dzięki użyciu podkładki, jednak lepszym rozwiązaniem wydaje się być regulacja odległości lustra odpowiednim imbusem.

pozdrawiam,

maki
18-11-2010, 17:57
Lepszym rozwiązaniem jest regulacja odległości matówki, ale ponieważ jest to raczej trudne, więc lepszym rozwiązaniem jest regulacja imbusem :-P

darko
19-11-2010, 09:37
Chyba jednak chodzi o podkładkę :)

To się nazywa instytucja świadka naocznego: widziałem jak kolega słyszał.
Napiszę jeszcze raz nie podkaładki tylko wymienia się matówki: http://www.katzeyeoptics.com/item--Nikon-D300-D300s-Focusing-Screen--prod_D300.html tu do d300/d300s

maki
19-11-2010, 09:40
No i co ten link????
Nieważne czy stockowa czy wymieniana, możliwa jest sytuacja że odległość jest nieodpowiednia i musisz czymś ją skorygować: albo podkładką (jeżeli za duża) albo kręcić imbusem.

PawelR
19-11-2010, 16:56
To się nazywa instytucja świadka naocznego: widziałem jak kolega słyszał.
Napiszę jeszcze raz nie podkaładki tylko wymienia się matówki: http://www.katzeyeoptics.com/item--Nikon-D300-D300s-Focusing-Screen--prod_D300.html tu do d300/d300s

Obawiam się, że zupełnie nie rozumiesz problemu. Zanim znów zaczniesz kogokolwiek obrażać - przeczytaj jeszcze raz posty powyżej i zastanów się na czym polega kłopot z "ostrzeniem".

darko
19-11-2010, 18:10
Kolego Pawle jeżeli chciałbym kogoś obrażać to uwierz mi że użyłbym do tego zupełnie innych słów.

Ja podałem swoje rozwiązanie problemu, wymianę matówki - przecież nie każę nikomu tego kupować ani stosować. Każdy zrobi ze swoim sprzętem to co uważa.
Jeżeli chcesz Ty lub ktoś inny gmerać imbusami lub wkładać jakieś podkładki to jak to mówią górale: up too you ;)

krzysztofz24
19-11-2010, 18:44
Widze ze watek poszedl w klotliwy i zawily technicznie OT:-) Autor wyraznie napisal w pierwszym poscie o co mu chodzi. Czy nie uszkodzi elektroniki.
Nie nie uszkodzi sie elektronika, napisze jeszcze raz. I nie ma co sie martwic o ewentualne problemy z ustawianiem ostrosci...bo szklo z tego co napisal autor nie bylo jeszcze podpinane:-). Wiec po co sie spierac o problemy z ostrzeniem, ktore wcale nie musza wystapic:-)
Zobacz(do autora) czy na pewno ten Tamron ma dobre mocowanie, czyli takie jak masz w swoich obiektywach z AF(nie moze byc NON-AI) i podpinaj smialo.

darko
19-11-2010, 21:25
Ale żeby kłótliwy ;)
Do autora wątku: podpinaj i ciesz się szkiełkiem, no chyba że jest Non-AI tak jak Krzysiek napisał

zygmuntowicz
19-11-2010, 21:26
W D70s i w D90 nie wiem jak w d300 można właśnie imbusem wprowadzić korektę ostrości.
Jednym regulujemy AF a drugim to co widzimy na matówce. Osobiście przetestowałem.

jo44
19-11-2010, 21:36
A po zmianie na AF-s znowu imbusem - tylko że w drugą stronę?

zygmuntowicz
19-11-2010, 22:03
Przeczytaj sobie niedowiarku.
http://dvdhelp.narod.ru/D70_back_focus.html

maki
19-11-2010, 23:39

jej