Zobacz pełną wersję : Co kupić do 3500-3700 zł ?
Fantomas-wawa
17-11-2010, 19:46
znajomy ma Nikona 8700, a za kilka miesiecy rodzi mu sie potomek i nie wie co kupic .. czy D90 +18-105VR +16GB + torbe na aparat czy czekac na spadek ceny D7000 czy kupic jakiegos innego Nikona ??
Antonioo
17-11-2010, 21:49
poczytajcie forum....a w szczególności znajomy....nikt za niego decyzji nie podejmie....sam musi dojść do tego co mu potrzeba
Zależy czy potrzebuje filmowania i 16 mln pixeli. D90 udany model. lepiej kupić 4 karty po 4GB z prędkością 30mb/s wyjdzie taniej. D7000 jest nieco szybszy i ma magnezową obudowę więc bardziej sprawdzi się w sporcie i reporterce ale D90 też nie zawiedzie. Ja bym brał D90 ale wybór należy do niego.
Fantomas-wawa
18-11-2010, 01:21
poczytajcie forum....
po to zadalem pytanie na forum, aby madrzy ludzie mi doradzili.. a nie po to aby mniej doskonali powiedzieli mi .. "poszukaj se w guglu" lub "poczytajcie sobie formu"
dziekuje za uwage ktora na innych forach jest nie na temat i nie wnosi nic nowego do watku .. ale co grupa to obyczaj :)
Zależy czy potrzebuje filmowania i 16 mln pixeli. D90 udany model. lepiej kupić 4 karty po 4GB z prędkością 30mb/s wyjdzie taniej. D7000 jest nieco szybszy i ma magnezową obudowę więc bardziej sprawdzi się w sporcie i reporterce ale D90 też nie zawiedzie. Ja bym brał D90 ale wybór należy do niego.
Dziekuje za opinie .. co do szybkiej karty to raczej nie bedzie mu potrzebna bo nie ma zamilowania do seryjnych RAWow :)
Pozdrawiam
Antonioo
18-11-2010, 01:40
po to zadalem pytanie na forum, aby madrzy ludzie mi doradzili.. a nie po to aby mniej doskonali powiedzieli mi .. "poszukaj se w guglu" lub "poczytajcie sobie formu"
dziekuje za uwage ktora na innych forach jest nie na temat i nie wnosi nic nowego do watku .. ale co grupa to obyczaj :)
jakbyś poczytał forum, to byś nowego wątku nie musiał zakładać....ooo....bo były takie kwestie poruszane i to nie raz,.....
jest w ku***ę ---yyy w cholerę duży wątek o d7000
i o d90 wcale nie gorszy.....wystarczy tylko poczytać....
ale gdzieeeee leń w narodzie siedzi twardo, i nie dość że siedzi twardo, to jeszcze hardy....
Fantomas-wawa
18-11-2010, 01:52
jest w ku***ę ---yyy w cholerę duży wątek o d7000
i o d90 wcale nie gorszy.....wystarczy tylko poczytać....
ale gdzieeeee leń w narodzie siedzi twardo, i nie dość że siedzi twardo, to jeszcze hardy....
rozumiem, ze Twoje wypalenie zawodowe musisz gdzies wyrzucic z siebie i przez prace w sklepie i doradzanie klientom przez 8 godzin wychodza z Ciebie teraz w nocy frustracje poprzez kazanie moijemu znajomemu laikowi przeczytanie 85 stron o samym N7K .. nie mowiac juz o D90 .. jezeli nie mozesz konkretniej napisac to po prostu nie pisz pokazujac jaki jestes madrzejszy odemnie odsylajac mnie do .. forum
Pozdrawiam - EOT !
Antonioo
18-11-2010, 02:02
achaaa....czyli to, że laik, to zwalnia go z obowiązku powzięcia choć odrobiny wysiłku, aby dowiedzieć się czegokolwiek o rzeczy na którą chce przeznaczyć 3500zł???? no nie....szacuneczek....
to powodzenia....łatwiznę zawsze tępiłem i tępił będę....tym bardziej, że nie dość, że ani palcem nie chce Ci się kiwnąć, to stroisz jeszcze focha, bo do odrobiny wysiłku ktoś Cię pogonił....
pomagam zawsze i chętnie....i na ile moja wiedza pozwala....ale coś mi się dzieje, gdy widzę...raptem 2 posty na liczniku i od razu wątek założony z cyklu co kupić...co najlepsze....matulu doradźcie, jaka karta, kupić to czy owo....
a czy wiesz w ogóle czym się te aparaty różnią? wiesz co tracisz lub zyskujesz kupując jeden czy drugi....jakie mają parametry?,
jak sobie radzą w takich czy innych warunkach.....to już podstawa, którą powinieneś wiedzieć Ty czy kolega zakładając taki wątek.....ale powtarzam.....gdzież by się chciało komuś poświęcić choć trochę czasu na poczytanie czegokolwiek.....
wątków w dziale d40-d7000 jest ponad 100 stron....i uwierz jest tam wszystko
Fantomas-wawa
18-11-2010, 02:14
wątków w dziale d40-d7000 jest ponad 100 stron....i uwierz jest tam wszystko
strescisz w kilku zdaniach czy bedziesz sie nadal wymadrzal ile tych stron na tym forum juz nie przeczytales nabijajac sobie kolejne madre wypowiedzi na swoim liczniku ?
Azazel85
18-11-2010, 03:13
...
Ciekawe - że każdy jest cwaniakiem jak pyta - "no weźcie, powiedzcie to jeszcze tylko mi".
Ciekawe czy jak miałbyś odpowiadać, ciągle to samo, odpowiadać na to co jest w wątkach obok - za którym razem wskazał byś to źródło.
Kolega chce wydać 3500zł bez zastanowienia? Proszę bardzo, przecież nikt mu nie zabroni. Oczekujesz jednej złotej odpowiedzi którą za wyrocznie potraktujesz? A może ktoś będzie miał zły humor i Ci źle doradzi - co wtedy?
Zrozum, że chętnie Ci pomożemy - ale wykaż chociaż trochę dobrej woli. Im więcej Ty nam powiesz, tym precyzyjniej będziemy mogli Ci odpowiedzieć. Bo na razie jest "Znajomy chce kupić aparat. Powiedzcie jaki."
Spodziewasz się do tego że ktoś esencję i wszystkie niuanse fotografii, na której efekt końcowy wpływ ma m.in. posiadany sprzęt, streści Ci w trzech zdaniach. Sorry, nie da się. Tak jak nie wiem, lekarz sześciu lat studiów w tydzień sobie nie streści.
Znajomy musi sam sobie precyzyjnie określić swoje oczekiwania. Jak to będzie wiedział, niech pozna różnice między aparatami - będzie wtedy mógł rozumieć dlaczego to a nie tamto, wiedzieć na czym mu zależy i z czego będzie korzystał, a co przydatne mu nie będzie.
Wiecie, w sensie Ty i znajomy, czym różni się D90 od D7000? Czemu wolałby tego drugiego? Torba oczywiście potrzebna będzie do tego i tego, karty to raczej 2x8GB osobiście bym wolał (w przypadku uszkodzenia/zgubienia karty nie traci się od razu wszystkiego).
A pierwsze co mi się w ogóle nasunęło - to pytanie czy potomek też będzie czekał aż cena D7000 spadnie do dla Was akceptowalnej? Bo nikt nie wie kiedy to dokładnie będzie. Bo jak potomek jednak czekać nie będzie chciał, to może się okazać że wiele pięknych chwil które nigdy nie wrócą nam ucieknie, bo my wciąż będziemy czekać :)
P.S. Nie ma powodu by być niegrzecznym.
poradź mu Sony ... Poważnie !!
Nie ma co się obruszać, na to że ludzie tak odpowiedzieli na tak zadane pytanie, szczególnie że podobnych było masę.
W końcu ileż można o tym samym pisać.
Niech kupi D90, albo D5000. Jedno i drugie się nada. W kwestii obiektywu to może 35mm/1.8. Albo N18-105VR + lampa nawet używka.
Bo tak po prawdzie do fotografowania dziecka nada się też zwykły kompakt :)
Sendilkelm
18-11-2010, 10:32
znajomy ma Nikona 8700, a za kilka miesiecy rodzi mu sie potomek i nie wie co kupic .. czy D90 +18-105VR +16GB + torbe na aparat czy czekac na spadek ceny D7000 czy kupic jakiegos innego Nikona ??
Moim zdaniem, skoro nawet nie ma czasu sam poszukać, niech zostawi to co ma. Prawdopodobnie będzie robił tak samo ładne zdjęcia, nie wyda kasy i będzie zadowolony. My doradzimy Tobie, później Ty jemu (głuchy telefon), wkradnął się jakieś błędy w komunikacji, on kupi jeszcze coś innego bo zamiast d7000 usłyszy p7000 i nie dość, że nadal będzie robił zdjęcia na auto, bo nie będzie miał czasu na poczytanie jak się ustrojstwa używa, to jeszcze zjedzie Ciebie, a później Ty nas za to, że źle doradziliśmy.
Szczerze radzę wybrać się do sklepu w którym pracuje Antonioo. To bardzo sympatyczny i miły sprzedawca. Doświadczony (zobacz ile nabił postów w liczniku!). Wysłucha twojego kolegi, idealnie doradzi i sprzeda mu doskonały sprzęt. Ja w to wierzę.
też miałem 8700 bardzo fajny kompakcik przesiadłem się na D90 póki jest i jestem zadowolony ostrzenie i reakcja jest bardzo zauważalna :-) i fotki na wyższym iso o wiele lepsze brakuje mi może trochę sceny zachodów słońca ale idzie to sobie poustwiać :-) wiecej mi nie potrzeba a 7000 jeszcze drogie zawsze puszkę możesz sobie zmienić za rok czy 2 :-) a niedługo D90 ucieknie z rynku więc...
też miałem 8700 bardzo fajny kompakcik przesiadłem się na D90 póki jest i jestem zadowolony ostrzenie i reakcja jest bardzo zauważalna :-) i fotki na wyższym iso o wiele lepsze brakuje mi może trochę sceny zachodów słońca ale idzie to sobie poustwiać :-) wiecej mi nie potrzeba a 7000 jeszcze drogie zawsze puszkę możesz sobie zmienić za rok czy 2 :-) a niedługo D90 ucieknie z rynku więc...
po przesiadce z kompakta na d60 tez bylem zadowolony :)
Fantomas-wawa
18-11-2010, 18:00
kupilismy D90 + 18-105VR + 8GB + futeral ..
N7K byl za mały do meskiej dloni wiec w ogole przestalismy go brac pod uwage :)
po drugie w sklepie jeden z N7K byl juz wadliwy na starcie .. po co ryzykowac i przeplacac ? :)
dziekuje za pomoc wszystkim zyczliwym i zycze sobie i Wam, ze jak bedziemy mieli ponad 1000 postow na koncie i pozjadaną cala wiedze netu to nie bedziemy zblazowanymi tekstami odsylac do googla i archiwum .. :)
Pozdrawiam
login_87
18-11-2010, 18:16
a d7000 nie jest wiekszy od d90??
N7K byl za mały do meskiej dloni wiec w ogole przestalismy go brac pod uwage :)
Rozumiem, że D90 kupiłeś z gripem.
Fortaigne
18-11-2010, 18:54
dziekuje za pomoc wszystkim zyczliwym i zycze sobie i Wam, ze jak bedziemy mieli ponad 1000 postow na koncie i pozjadaną cala wiedze netu to nie bedziemy zblazowanymi tekstami odsylac do googla i archiwum .. :)
Pozdrawiam
Na tym polega szukanie odpowiedzi kolego, szukasz w google jesli nie znajdziesz zapytujesz na forum. Antonioo ma racje mi sie takze zbiera na wymioty jak po raz 30 w ciagu dnia ( na roznych forach) widze ten sam wątek od nowa... a wystarczy przeczytać to co juz jest...ale po co, lepiej na gotowca poczekac aż ktoś za nas przeczyta, wyciągnie wnioski i poda na tacy...To nam zależy abyś kupił dobrze czy Tobie ? Jesli przeczytasz nie zrozumiesz czegoś i zapytasz o konkret to co innego. Dla mnie taka ignorancja to także szczyt lenistwa i brak logicznego myślenia. A teksty typu "jesteście nadęci" w tym przypadku to chyba jakaś kpina....
a d7000 nie jest wiekszy od d90??
wg dpreview
d7k
Approx 132 x 105 x 77mm
(5.2 x 4.1 x 3.0in)780 g (1.7 lb.)
d90
Approx 132 x 103 x 77 mm (5.2 x 4.1 x 3.0 in.)704 g (1.5 lb.)
minimalnie
ale ma inny grip i mozliwe ze nie czuje sie go tak jak w d90 :)
snakemaycry
18-11-2010, 20:42
To faktycznie, dziwne, bo raczej w większości miejsc podkreśla się lepszy grip niż w D90. Chyba trzeba będzie dorwać i samemu sprawdzić :)
A koledze Fantomasowi i jego znajomemu, gratuluję zakupu i życzę udanych kadrów oraz trochę mniej zacietrzewienia. Wystarczy poodwiedzać dłużej forum, żeby zauważyć ile jest co tydzień postów dotyczących wyboru aparatu i ile o tym już napisano, a o D90 to już litanie naprawdę są.
wg dpreview
minimalnie
ale ma inny grip i mozliwe ze nie czuje sie go tak jak w d90 :)
D7K jest faktycznie ciut większy - liczby nie kłamią - ale jak dla mnie dużo mniej wygodnyw uchwycie niż D80/D90.
Azazel85
19-11-2010, 03:22
kupilismy
Gratulacje. Udanych kadrów życzę!
sobie i Wam, ze jak bedziemy mieli ponad 1000 postow na koncie i pozjadaną cala wiedze netu to nie bedziemy zblazowanymi tekstami odsylac do googla i archiwum .. :)
Gwarantuje Ci że będziesz - o ile będziesz odpowiadał "potrzebującym".
Nawet o jakąś dobrą flaszkę założyć się możemy :)
moim zdaniem zakup bardzo dobry!
a jezeli chodzi o pytanie na forum to wydaje mi sie ze bez powodu unosicie sie na kolege. jak macie dosyc ciaglego odpowiadania na te same pytania to poprostu na nie nie odpowiadajcie i nie bedzie problemu. wtedy albo bedzie musial sam poszukac i wytężyć umysl albo znajdzie sie ktos komu to nie przeszkadza i odpowie po raz setny