PDA

Zobacz pełną wersję : Czy podoba się wam suwak sposobu zmiany pomiaru światła...

MzMarcin
06-01-2007, 20:09
umieszczony na pryzmacie wysoko(F100,F5,F6,D2x,d2h), czy wolicie kółko z prawej strony wizjera ala D200…

Przyznam, że akurat indywidualne preferencje poszczególnych użytkowników w tym temacie, są dla mnie ciekawe.

Przyznam, że system D200 oparty na bardzo dokładnie i łatwo* chodzącym kółku przy wizjerze połączonym z możliwością zaprogramowania pod przycisk chwilowego innego pomiaru światła jest genialny w swej prostocie i szybkości...

Tak tak wiem wiem, że reporterzy lubią Cwanona i takie pstryczki przy pryzmacie ala F100/D2x, bo "trudno je niechcący" przełączyć... Dla mnie jednak ten system jest cholernie niewygodny i denerwujący... Bardzo cenię nawet w F80(a tam kółko potrafi chodzić fatalnie ciężko) możliwość natychmiastowej zmiany pomiaru BEZ ODRYWANIA rąk od aparatu... W F100 żeby to zrobić musze oderwać rękę i po omacku szukać nie wiadomo gdzie tego pstryczka... Jest to dla mnie w o l n e i po prostu niewygodne...
Jestem ciekawy waszego zdania...

Jacek_Z
06-01-2007, 22:21
jest mi to obojętne.
masz jakiś wpływ na konstruktorów nikona?

MzMarcin
06-01-2007, 22:37
jest mi to obojętne.
masz jakiś wpływ na konstruktorów nikona?
Jacku fora mają pewien wpływ na kierunek rozwoju..., ale nie o to mi tutaj absolutnie chodzi... Chciałbym po prostu dowiedzieć się jak widzą to koledzy i co o tym sądzą...

Michal Puchacz
06-01-2007, 23:11
W F80 jest kółko po prawej stronie wizjera służące do zmiany sposobu pomiaru światła i rozwiązanie to nigdy mi się nie podobało. Patrząc przez wizjer i zmieniając sposób pomiaru światła w F80 należy bowiem włożyć sobie palec do oka, co najlepiej nie świadczy o ergonomii tego korpusu. Ciekawe czy użytkownicy D200 mają podobne spostrzeżenia - w tymże body zastosowano analogiczne rozwiązanie.

szymony
06-01-2007, 23:15
W porównaniu z F90 oba są "proste".

Michal Puchacz
06-01-2007, 23:21
Z ciekawości. A jakie jest rozwiązanie z F90?

MzMarcin
07-01-2007, 01:19
W F80 jest kółko po prawej stronie wizjera służące do zmiany sposobu pomiaru światła i rozwiązanie to nigdy mi się nie podobało. Patrząc przez wizjer i zmieniając sposób pomiaru światła w F80 należy bowiem włożyć sobie palec do oka, co najlepiej nie świadczy o ergonomii tego korpusu. Ciekawe czy użytkownicy D200 mają podobne spostrzeżenia - w tymże body zastosowano analogiczne rozwiązanie.

Hmmm to mnie zdziwiłeś..., ja jestem lewo oczny i nie miałem takich problemów...

Czornyj
07-01-2007, 01:40
No więc jeśli o mnie chodzi, to nauczyłem się to cholerne pokrętło na pryzmacie przestawiać w miarę szybko, sprawnie i bez odrywania oka od wizjera (sięgam wskazującym palcem lewej ręki jaszczurczym ruchem ponad pryzmatem,wymacuję to kółko i przestawiam). Jest o tyle lepiej niż w F80, że ono zasadniczo chodzi precyzyjnie i bez oporów. Ale jeśli mam być szczery, to uważam to rozwiązanie za debilizm (snobowali się na średni format?). Mogli spokojnie dać to na przycisk "L", który i tak jest średniawo użyteczny, w D70 bardzo wygodnie zmieniało się pomiar z przycisku i to mi akurat odpowiadało... Zaznaczę jeszcze, że najbardziej nienawidziłem tego cholerstwa z F80. W D200 działa toto zdecydowanie lepiej, ale i tak budzi we mnie wrogość. Ani to pokrętło do końca za wygodne nie jest, ani blokady nie da się łatwo założyć!