Zobacz pełną wersję : Obiektyw, 500ZŁ, Nowy
Cześć;
Nazywam się hubert, jestem od niedawna posiadaczem lustrzanki nikona - d3000.
Ostatnio, fotografując z obiektywem kitowym 18-55, zaczeło mi brakować światła;
Kupiłem Nissina Di622, lampe błyskową. Teraz, zdobyłem kolejne ciężko zapracowane 500zł i pragnę kupić obiektyw, który mógłbym używać zamiennie z kitowym; nie zależy mi na sprzęcie nowym. Myślałem jeszcze trochę na próbie budowy własnego studia, z zapleczem lamp typu quantuum, widziałem na allegro niektóre lampy koło 500zł, myślę że w 4 miesięcy dozbierał bym na 2 takie lampy i jakieś akcesoria.
Chciałbym fotografować portrety, jednak aktualnie fotografuje rodzinnie i trochę "reportersko" sportu;
Prosze o doradzenie mi, koledy po "sprzęcie"
/Hubert
Mariusz888
16-11-2010, 23:14
Generalnie jak będziesz fotografował w studiu to światła raczej Ci nie zabraknie więc to co masz da radę - jak chcesz coś jasnego, z AF'em to raczej nie ma szans w takim budżecie - generalnie to nie napisałeś nawet co chcesz fotografować ;)
DonArturo
16-11-2010, 23:20
portretowego szkła z AF do D3000 za 500 zł nie znajdziesz
za ok 400 zł Nikkor 50/f1.8 D - na allegro, ale będzie tylko manualnie
Generalnie jak będziesz fotografował w studiu to światła raczej Ci nie zabraknie więc to co masz da radę - jak chcesz coś jasnego, z AF'em to raczej nie ma szans w takim budżecie - generalnie to nie napisałeś nawet co chcesz fotografować ;)
Chciałbym fotografować portrety, jednak aktualnie fotografuje rodzinnie i trochę "reportersko" sportu;
jednak napisałem :)
A studia nie mam; jedynie chciałbym stworzyć
35/1.8 za niecałe 600zł czasem bywa na giełdzie
nic innego mi do głowy nie przychodzi ;)
DonArturo
16-11-2010, 23:25
35/1.8 za niecałe 600zł czasem bywa na giełdzie
nic innego mi do głowy nie przychodzi ;)
tak, ale to nie jest szkło portretowe
Zamiast inwestować w studio i światło sztuczne (czy to żarowe czy błyskowe) -- lepiej wykorzystaj światło zastane. Światła -- trzeba się nauczyć. A nie ma lepszego nauczyciela niż światło zastane - okno, zacienione zagajniki, liście drzew rozpraszające słońce... To jest za darmo. A to właśnie w świetle zastanym jesteś w stanie wykonać doskonały portret. Tylko światła trzeba się nauczyć. Masz internet, są książki.
Obiektyw -- w tym budżecie jest w zasadzie jeden świetny obiektyw, który możesz kupić: Nikkor 50/1.8
Sprawdzi się bardzo dobrze w portrecie. Dokładając 100zł mógłbyś też kupić Nikkora 35/1.8 -- do portretu nadaje się nieco gorzej, natomiast do fotografii we wnętrzach (małych) jest jak znalazł.
Mariusz zadał dobre pytanie -- co chcesz fotografować?
Jeśli portret -- kup 50/1.8, naucz się korzystać ze światła dziennego/słonecznego i rób dobre zdjęcia.
Jeśli chcesz fotografować sport -- no cóż. To najdroższa dziedzina fotografii. Jeśli chcesz uzyskiwać dobre efekty, będziesz potrzebować naprawdę dobrego i _BARDZO_ drogiego sprzętu. Zastanów się 3 razy zanim podejmiesz decyzję, że chcesz zostać fotografem sportowym...
Jeśli chcesz porady -- do sportu potrzebujezs minimum Nikkora 70-200/2.8 VR. A to wydatek rzędu 6-7tyś. PLN
A to jest dopiero początek wydatków. Kolejne potrzebne Ci obiektywy (np. 300/2.8, 200-400) to będą wydatki rzędu -nastu tysięcy PLN.
Bez takiego sprzętu -- fotografia sportu będzie co najwyżej poprawną amatorszczyzną, bez satysfakcjonujących efektów.
Jeśli jesteś uparty -- do sportu, najtańszym rozwiązaniem jest Nikkor 70-300 VR. Wydatek na poziomie 1500PLN.
PS dla czepialskich:
Jakie pytanie, taka odpowiedź.
Mariusz888
16-11-2010, 23:31
To portretowe szkło z silnikiem to wg mnie jest dopiero Sigma 85/1.4 HSM za jedyne 3500zł ;) budżetowo N AF-S 50/1.4G za jakieś 1300zł niemniej to nie jest typowo portretowa ogniskowa ale nada się ;)
messer - ogólnie dobre propozycje tylko puszka to D3000 więc nici z AF w 50/1.8 :)
Słuchajcie. Chłopak ma do wydania 500zł. Chce robić portret.
Sigma 85/1.4 czy Nikkor 50/1.4 nie mieszczą się w budżecie, ot tyle.
Jeśli kupi Nikkora 50/1.8, nauczy się światła, będzie ćwiczył, ćwiczył i jeszcze raz ćwiczył, ostrzył manualnie (wspominałem już o ćwiczeniu?) -- to za te wydane 500zł ma szanse zrobić _świetny_ portret.
DonArturo
16-11-2010, 23:40
myślę, że zamiast zbierać na te lampy- zbieraj na dobry obiektyw z AF, co z tego, że nastawiasz lamp- jak szkło będzie słabe
jeżeli ma ostrzyć ręcznie to może coś z M42? tam znajdzie dużą ofertę szkieł 50 - 180 w dobrej cenie.
Mariusz888
16-11-2010, 23:47
messer - oczywiście że ostrząc manualnie można zrobić doskonały portret, tylko że zdecydowana większość początkujących nie chce szkieł manualnych ;)
jeżeli ma ostrzyć ręcznie to może coś z M42? tam znajdzie dużą ofertę szkieł 50 - 180 w dobrej cenie.
Dokładnie :)
messer - oczywiście że ostrząc manualnie można zrobić doskonały portret, tylko że zdecydowana większość początkujących nie chce szkieł manualnych ;)
Dokładnie :)
Co to znaczy że szkło jest manualne?? Jakoś lepiej robi zdjęcia?
Co to znaczy że szkło jest manualne?? Jakoś lepiej robi zdjęcia?
to znaczy, że nie ma autofokusa, czyli ostrość ustawiasz ręcznie; a nie automatycznie z aparatu.
to znaczy, że nie ma autofokusa, czyli ostrość ustawiasz ręcznie; a nie automatycznie z aparatu.
Aaaa, zasadniczo nie powinno mi to przeszkadzać, dzięki za tłumaczenie.
Tzn takim szkiełkiem manualnym jest na przykład 135 f/3.5 jupiter? Mam parę takich szkieł od zenita w szafie
Tzn takim szkiełkiem manualnym jest na przykład 135 f/3.5 jupiter? Mam parę takich szkieł od zenita w szafie
właśnie o takich piszę, kup przejściówkę M42 na Nikona i masz szkiełka jak się patrzy
Tak. Potrzebujesz tylko adaptera M42/Nikon. Do portretu lepiej bez soczewki. Nie będziesz mógł ostrzyć na nieskończoność, chyba że przejustujesz obiektyw. Jest kilka opisów na forum.
Z obiektywami M42 nie będziesz też miał pomiaru światła, Czas będziesz musiał dobrać doświadczalnie, a przysłonę ustawić na obiektywie.
Tak. Potrzebujesz tylko adaptera M42/Nikon. Do portretu lepiej bez soczewki. Nie będziesz mógł ostrzyć na nieskończoność, chyba że przejustujesz obiektyw. Jest kilka opisów na forum.
Z obiektywami M42 nie będziesz też miał pomiaru światła, Czas będziesz musiał dobrać doświadczalnie, a przysłonę ustawić na obiektywie.
ale to właśnie jest najlepsza nauka, jak to opanujesz + kadrowanie to już nie będzie w przyszłości dla Ciebie nic problemem:)
Co z Wami? m42? Toż to zły pomysł :D Trzeba kupić przejściówkę z soczewką, która psuje praktycznie każde szkło i zabiera radość z fotografowania :P
Jak już jupiter to od razu z mocowaniem na nikona (przejściówki bez soczewki na allegro za 30-40zł)!
Do tego Helios 81 i mamy ładny zestaw radzieckich szkieł bez przejściówek...
tak, ale to nie jest szkło portretowe
AF-S 1.8 35-tka na dx do portretu jak znalazł, nie róbcie człowiekowi wody z mózgowincy, co lepszego z silnikiem za 500zł można kupić ?
MF z D3000 ? ;-) Ręce opadają.
DonArturo
17-11-2010, 21:08
AF-S 1.8 35-tka na dx do portretu jak znalazł, nie róbcie człowiekowi wody z mózgowincy, co lepszego z silnikiem za 500zł można kupić ?
MF z D3000 ? ;-) Ręce opadają.
opadają ! i to nisko
co to za portret 35 (52)
50 dając ogniskową 75 - to nawet nie jest portretówka, ale na upartego
ps. Oczywiście D3000 to lipa do MF - tu się zgadzam
nie wiem w sumie co powiedzieć każdy ma trochę racji ale
mając jupitera 135 dokupiłbym heliosa za 20 - 30 zł i przejściówkę za 30zł, upierdliwe ale da się zwłaszcza do portretu, sam heliosa czasami używam i na d60 da radę - pomaga dalmierz
jednak mając kasę to kupiłbym N50 1,4 (używki już w okolicy 900zł) (sigma 50-150 2.8 czy szkła makro to wydatek jednak grubo ponad tysiaka)
35 jest super szkłem, świetna np do małych dzieciaków ale do portretu chyba jednak ciężko zwłaszcza w mini studio
czyli albo zbieramy na 50 nikona albo ruskie manualne
ja bym jednak stawiał na manualne M42, skoro takie szkła masz to nic tylko przejściówka i jazda. fakt, że przy malutkim wizjerze w D3000 łatwo nie będzie ale jeżeli bardzo chcesz się nauczyć to się nauczysz, do tego skoro masz lampę, to proponował bym Ci zainwestować w radio-wyzwalacze phottix-a za jakieś 140zł a odstawiasz lampę od osi obiektywu i masz fajne efekty, o ile nie brak Ci samozaparcia i manualne ostrzenie nie sprawia Ci bólu jak nie którym "profesjonalistom" to będziesz zadowolony, rozwijaj się! :)
ludzie, po kiego to m42?
http://allegro.pl/aj-nieskonczonosc-dla-nikon-i-ob-manualnych-i1322539917.html
http://allegro.pl/nikon-50mm-1-1-8-jasny-ostry-seria-e-i1323113499.html
http://allegro.pl/znakomita-portretowka-kalejnar-2-8-100-okazja-i1324676290.html
niestety heliosa 81N nie znalazłem (50/2 za ~70-110zł) :(
I bez przejściówek, które ograniczają użyteczność szkieł m42 w nikonie.
Witam. Zrobiłem tysiące zdjęć i szczerze powiem że obiektywów z manualnym ostrzeniem nie używam, bo ich nie lubię. Może w studio to jest czas na zabawę i w ogóle jak ktoś ma dużo czasu na takie eksperymenty, ale w ruchu to wysiadka. Mogę używać różnych priorytetów , ale mam wycelować wcisnąć spust, wyostrzyć i zrobić ostre zdjęcie, i ma się to stać natychmiast, bez zbędnego pier... . Nikkor 50/1,8 nie bedzie otrzył z D3000{tylko manual) według mnie odpada. Nikkor 50/1,4G to więcej niż 500zł. Do tej sumy, nie wnikam co chcesz fotografować, ja kupiłbym Nikkora 18-70- to kit , ale jak się trafi to bardzo dobry obiektyw na początek za takie pieniądze, bo prawda jest taka że szkła których naprawdę chciałbyś używać kosztują wielokrotnie więcej. Tamrony miałem na próbę i dobrze że tylko na próbę , Sigma jest lepsza, ale to nie to co system. Aby uprzedzić uwagi co do mojej wypowiedzi -w manualu też robiłem łącznie z ostrzeniem , ale nie po to wymyślili AF, że by się z tym ręcznie bawić. Ja bym tak zrobił , ale decyzja należy do Ciebie. 500 zł to mało, dozbieraj na coś lepszego.
pawelpiotrm
19-11-2010, 22:42
Ta pięćdziesiątka 1,4 była by najlepszym rozwiązaniem, może na raty. Bedziesz zadowolony...otwiera się jasność ;-)
campermtb
20-11-2010, 00:33
opadają ! i to nisko
co to za portret 35 (52)
50 dając ogniskową 75 - to nawet nie jest portretówka, ale na upartego
ps. Oczywiście D3000 to lipa do MF - tu się zgadzam
Eee tam ja jakoś mam d3000 i pożyczonego 50/1.8 i daje rade na manualu, fakt to nie to co af ale można trzaskać :)