Zobacz pełną wersję : Jakosc spada po dodaniu na www
Witam
Na komputerze zdjecie - zyleta, a po dodatniu do serwisu - np. plfoto (probowalem z wiekszymi i mniejszymi rozmiarami) jakosc drastycznie spada! Ostrosci nie ma w ogole, pojawiaja sie pixele. Co moze byc nie tak i co zrobic zeby fotografie nie tracily na jakosci?
Pozdrawiam
tak to już jest że te serwisy dodatkowo kompresują zdjęcia, ale spróbuj np. nie wyostrzać po zmniejszeniu zdjęcia - może być nieco lepszy efekt
Jacenty Z.
17-11-2010, 00:02
Na komputerze zdjecie - zyleta, a po dodatniu do serwisu - np. plfoto (probowalem z wiekszymi i mniejszymi rozmiarami) jakosc drastycznie spada!
Niestety, miałem dokładnie to samo na flickr. I tak się chyba porobiło po ich ostatniej "modernizacji" działania galerii... W oryginale zdjęcie ostre, zmniejszone i podostrzone - a po wejściu na serwer wstyd komuś pokazać :(
Zdjec dodatkowo nie wyostrzalem. Chodzilo mi glownie o serwis plfoto, ale zauwazylem, ze nie tylko tam jest taki efekt. Admin z plfoto napisal mi, ze ich system nie znieksztalca plikow i nie wie jaka moze byc przyczyna. Ja tym bardziej :\
mocno szczegółowe zdjęcie ? może daj po prostu mniejsze w sensie rozdzielczości (niestety...)
Czy przypadkiem nie korzystacie z internetu przez komórkę/modem 3G? W grę może wchodzić kompresja stosowania przez niektórych operatorów.
Czy przypadkiem nie korzystacie z internetu przez komórkę/modem 3G? W grę może wchodzić kompresja stosowania przez niektórych operatorów.
jestem tego zdania co kolega ale moze tez byc inna przyczyna.
czasem jest tak ze na serwer mozna wrzucic tylko oreslona wage pliku i moze w tym wypadku jest tak samo ze waga pliku jest za duza i serwer nie przyjmuje i sam zmniejsza przez co jest utrata jakosci ja mialem tak w kilku przypadkach
Tak, korzystam z sieci komorkowej 3G. Myslicie, ze to przez to spada jakosc? Czy mozna to jakos obejsc?
Rafał_Sz
17-11-2010, 19:25
Tak, korzystam z sieci komorkowej 3G. Myslicie, ze to przez to spada jakosc? Czy mozna to jakos obejsc?
No to masz odpowiedź. Przewinął się już kiedyś taki temat. Z tego co pamiętam, to trzeba zmienić ustawienia. Tylko, że zwiększy Ci się transfer.
ThomasVoland
17-11-2010, 20:31
Kompresję może powodować przeglądarka, a nie operator. Wgrywaj zdjęcia dokładnie w takiej rozdzielczości w jakiej są prezentowane w danym portalu (z zachowaniem maksymalnego dopuszczalnego limitu wagi). Dla przykładu na maxmodels jest to maksymalnie 680 px w poziomie i 540 w pionie.
Kompresję może powodować przeglądarka, a nie operator. Wgrywaj zdjęcia dokładnie w takiej rozdzielczości w jakiej są prezentowane w danym portalu (z zachowaniem maksymalnego dopuszczalnego limitu wagi). Dla przykładu na maxmodels jest to maksymalnie 680 px w poziomie i 540 w pionie.
Czytalem wczesniej, ze na MM wlasnie taka rozdzielczosc jest dopuszczana, zeby nie pogorszyc jakosci. Niestety ale probowalem i nic. Na plfoto tez dawalem mniejsza rozdzielczosc i to tez nie pomagalo. Ciekaw tylko jestem co ma niby to 3G to jakosci zdjec. Transfer to transfer... i tak sciagaja mi MB z mojego limitu i tak, wiec troche nie rozumiem co ustawienia maja do tego. Jesli ktos wie gdzie i jak to zmienic, bede wdzieczny.
Czytalem wczesniej, ze na MM wlasnie taka rozdzielczosc jest dopuszczana, zeby nie pogorszyc jakosci. Niestety ale probowalem i nic. Na plfoto tez dawalem mniejsza rozdzielczosc i to tez nie pomagalo. Ciekaw tylko jestem co ma niby to 3G to jakosci zdjec. Transfer to transfer... i tak sciagaja mi MB z mojego limitu i tak, wiec troche nie rozumiem co ustawienia maja do tego. Jesli ktos wie gdzie i jak to zmienic, bede wdzieczny.
wpisz w wyszukiwarke nazwe swojego dostawcy i problem albo cos w tym stylu i powinienes miec np.( "nazwa sieci" ustawienia transferu) moze znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie tam
... może mieć to znaczenie TYLKO w przypadku kiedy używasz do wstawienia zdjęcia przeglądarki w telefonie komórkowym, wtedy przeglądarka internetowa może zniekształcać twoje pliki zdjęciowe.
Jeśli korzystasz z komputera podpiętego do modemu 2G/3G/HSDPA to nie ma to znaczenia.
pozdr
eles
Przykładowo w Orange transmisja HTTP idzie przez bramkę kompresującą źródła i pliki graficzne, nie ma znaczenia, czy korzysta się z przeglądarki w telefonie czy w komputerze przez modem.
ThomasVoland
17-11-2010, 22:39
W orange można to zmienić, ale ja ten temat zrozumiałem tak, że tylko zdjęcia autora wątku są gorszej jakości, a nie wszystkie w internecie.
Jacenty Z.
17-11-2010, 23:49
Przykładowo w Orange transmisja HTTP idzie przez bramkę kompresującą źródła i pliki graficzne, nie ma znaczenia, czy korzysta się z przeglądarki w telefonie czy w komputerze przez modem.
I to może być jakiś trop... Bo u mnie jakoś dziwnie to się wiąże z przejściem na internet "komórkowy". Nieduże zdjęcia u innych użytkowników też często widzę okaleczone nadmierną kompresją, więc albo portal, albo dostawca połączenia.
Czy ktos moze wie jakie jest rozwiazanie problemu?
A zdradzisz nam w końcu, z jakiej sieci korzystasz, czy mamy się domyślić?
A zdradzisz nam w końcu, z jakiej sieci korzystasz, czy mamy się domyślić?
Orange
Zadzwoń do operatora i każ udostępnić sobie APN "VPN" (bodajże 5 zetów miesięcznie).
spirit i co pordziles sobie z problemem?
zrob tak jak mowi kolega kemilo i zadzwon do orange. daj znac co sie dowiedziales
Zadzwonilem, jest to bezplatne - ponoc wlaczyli... ale jakos roznicy zbytniej nie widze. Dalej po dodaniu nie ma tej jakosci co na kompie
Ale przestawiłeś APN w konfiguracji sieci?
ThomasVoland
20-11-2010, 21:56
Bo musisz zmienić ustawienia apn na kompie, żeby działało. Google pomogą.
Bo musisz zmienić ustawienia apn na kompie, żeby działało. Google pomogą.
Cos to google nie zawsze pomocne :\ ...wymyslili sobie z tymi ustawieniami :\