PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Mała czarna

Pershing
16-11-2010, 21:27
Wczoraj pracowaliśmy dla sosnowieckiego SPA. Choć mogłoby się wydawać, że to czysta przyjemność temperatura w pomieszczeniach dawała się mocno we znaki, zarówno sprzętowi jak i nam. W chwilach przerw potrzebnych na ostygnięcie lamp mięliśmy czas na tytułową "małą czarną" i bez skojarzeń proszę:-P Mimo, że to nie dokońca glamour czy moda myślę, że w tym dziale będzie najodpowiedniej.
Oczywiście zapraszam do konstruktywnej krytyki, dzięki której myslę, że robię jakieś tam małe kroczki do przodu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img413.imageshack.us/i/spal.jpg/)

camaxtli85
16-11-2010, 21:48
SPA to sprecyzowany klient, a na zdjęciu są emocje pozytywne i formy wypoczynku, zadowolenie i zachęta do korzystania, ja bym kupił produkt, ale...

w sprawach technicznych jest kilka mankamentów, w tle, kompozycji i skóra (sama różnica buzi i nóg jako pierwsze)

mOSAd
16-11-2010, 22:06
Offtopowo tym razem, bo mnie zaciekawiła jedna rzecz i sprawdziłem... Wyraz spa piszemy z małej litery, ewentualnie jako Spa - miejscowość w Belgii. To nie jest żaden skrót (jak sobie niektórzy to usiłują tłumaczyć) dlatego nie ma żadnych podstaw by pisać go wielkimi literami. Źródło i zarazem dość ciekawa strona: http://atrapa.net/legendy/spa.htm
PS. Wyraz dopuszczalny w grach słownych (http://www.sjp.pl/spa) :)
PPS. Sprawdziłem dokładniej. Wielki słownik ortograficzny PWN podaje też formę SPA jako centrum odnowy biologicznej (od Sanus Per Aquam - "zdrowy przez wodę") - zgaduję, że jest to niepoprawna etymologia, ale się przyjęła jak widać. Łatwo sobie wyobrazić jak powstała - ktoś powiedział, że jedzie do Spa, że miał zabiegi w Spa, potem ludzie zaczęli mieć zabiegi w spa nie tylko w Spa, ale i w innych miastach, a następnie ludzie, którzy w życiu nie słyszeli o belgijskim miasteczku dorobili do wyrazu skrót, by jakoś wytłumaczyć jego pochodzenie. Widać i dziś, w dobie internetu niektórzy mają problem by wytłumaczyć "co to jest spa?" i najprostszą odpowiedzią jest wymyślone "Sanus Per Aquam". A skoro to skrót, to należy pisać wielkimi literami. I już.

Pershing
17-11-2010, 20:51
Jakoś większego zainteresowania nie widzę, tłumaczę to sobie że zdjęcie nie zachwyca, ale też jest w miarę poprawne i dlatego nie silicie się na krytykę. Co do mankamentów obróbkowych oczywiście uwagi przyjmuję z pokorą bo wiem, że mistrzem PS-a nie jestem i cały czas ćwiczę.
To może to bardziej przypadnie wam do gustu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img842.imageshack.us/i/spa1.jpg/)

mOSAd
18-11-2010, 00:18
O dziwo rzeczywiście nie wyszło to za ciekawie, mimo ładnej modelki. Po drugim łatwiej o zauważenie dlaczego. Tu akurat co robi wpierw mój wzrok? Ponieważ zdjęcie jest całe jasne (i na pewno tylko dlatego), to wpierw leci w kierunku ciemnego trójkąta między kolanami, który się wyróżnia i przyciąga uwagę. Tu pierwszy minus. Drugi to światło - dość płasko, choć widać nieładne cienie, jasno, jakby nudno, mdło. Dalej - kadr i zawartość. Jakoś dużo tego wszystkiego wkoło. Zastanawiam się co jest motywem przewodnim. Że dziewczyna jest w szlafroku, że pije kawę, że się zalotnie uśmiecha, czy może chodzi o to co czyta, lub o kwiaty jako część wystroju wnętrza. Moja uwaga nie koncentruje się na jednym elemencie, ale lata po całym kadrze szukając jakiegoś punktu zaczepienia. Widzę, że 90 mm i f/3.2 - czyli separacja powinna być w miarę dobra. Niestety tak się tu nie stało. Być może należało zacieśnić kadr, albo sfotografować pod innym kątem? Ciężko powiedzieć. Coś tu zawiodło.
Technicznie, zdjęcia są całkiem niezłe - trudno tu się bezapelacyjnie do czegoś przyczepić.

Pershing
18-11-2010, 10:54
Dzięki serdeczne mOSAd za rozłożenie na czynniki pierwsze. Choć nie dokońca zgodzę się ze wszystkimi zarzutami, to z pewnością zwróciłeś mi uwagę na kilka kwestii, które bedę musiał przemyśleć. Te dwa zdjecia są trochę wyrwane z kontekstu i jako pojedyncze napewno nie oddają całościowego przekazu. Generalnie sesja miała na celu pokazanie pracy SPA ich wnętrz, wyposażenia itd. Zdjęcia będą na stronie tegoż SPA jak również mają wisieć we wnętrzach z opisem poszczególnych zabiegów. Te dwa pokazane przeze mnie na forum to zbliżeniówki które bedą wstawione w szerokie plany wnętrza (w tym przypadku rodzaj poczekalni na kolejny zabieg) gdzie można poczytać, napić się kawy.) Jak projekt bedzie gotowy, zaakceptowany przez klienta i wsatwiony na stronę www podam linka dla ciekawych jak to wyszło w całości.
Z tym ciemnym trójkątem coś jest bo o dziwo wcześniej mój wzrok inaczej wędrował po zdjęciu a kiedy Ty zwróciłeś na to uwagę teraz kiedy go otwieram patrzę właśnie tam, ale najpiękniejsze w fotografi jest to że każdy ma inne spojrzenie i tym samym róznie postrzega szczegóły.
Co do światła, próbowałem różnych setupów i ten wydał mi się najodpowiedniejszy do tego co chcę zaprezentować. Zresztą cały projekt jest w jasnej tonacji, bez ostrych cieni. Uznałem że tego typu zdjęcia na stronie i we wnętrzach będą się dobrze prezentowały i reklamowały produkt, bo o produkt tu idzie przede wszystkim a nie o jakąś tam achtystyczną wizję autora znaczy się zdjęcia mają konkretne przeznaczenie i napewno nie zawisną nigdy w galerii.

raideur
18-11-2010, 12:06
Na pierwszym zbyt sztucznie to wszystko wyszlo.

gadzeciarz
20-11-2010, 11:02
Ja bym to ujął inaczej,takie fotki na pamiątkę na stare lata.
lub reklama SPA.
Generalnie modelka gubi się jak dla mnie w otaczającym ją tle.

Pershing
20-11-2010, 11:08
No właśnie reklama SPA, modelka jest tylko dodatkiem, pięknym dodatkiem ale pierwsze skrzypce ma grać reklamowany produkt i tak trzeba te fotki odbierać.

photofun
20-11-2010, 11:17
Jeśli modelka jest tylko dodatkiem to co tu niby jest tym reklamowanym produktem? Szlafrok? Stolik? Filiżanka?
Dosyć długo patrzyłem na te zdjęcia i jakoś nie mogę się tutaj dopatrzyć czegoś na duży plus. Pierwsze od razu odpada bo MZ sztucznie wyszło i modelka na twarzy strasznie się świeci. Na dwójce na pewno nogi modelki jakoś trzeba inaczej skierować a nie centralnie.
Ogólnie zaplecze techniczne widać dobre, ale niczym niestety mnie te zdjęcia nie przekonują...

sensualna
20-11-2010, 16:22
Ładne, przyjemne zdjecia, dobrze doświetlone, nawet może aż za dobrze, bo na szlafroku widać lekkie prześwietlenia.
Poza tym modelka niestety się trochę błyszczy na twarzy. Może był to efekt zamierzony, coby pokazać, że w spa człowiek sie poci, jednak na materiałach promocyjnych lepiej, żeby na zdjęciach zachować mat.
Co więcej... w sumie tyle. Zdjęcia są ok :)

Piotrek 77
24-11-2010, 15:32
Az ciekawi mnie efekt koncowy - tzn. ta strona.
CO do tych dwóch fotek to jakos dziwnie je odbieram. Nigdy nie byłem w spa i moze dlatego nie wiem z czym to się kojarzy , ale wydaje mi się że do tych dwóch zdjęć można wszystko doczepić. Nawet tą reklamę internetu co babka chodzi w szlafroku po mieście;)

Pershing
24-11-2010, 16:59
Az ciekawi mnie efekt koncowy - tzn. ta strona.
CO do tych dwóch fotek to jakos dziwnie je odbieram. Nigdy nie byłem w spa i moze dlatego nie wiem z czym to się kojarzy , ale wydaje mi się że do tych dwóch zdjęć można wszystko doczepić. Nawet tą reklamę internetu co babka chodzi w szlafroku po mieście;)

Celowo wstawiłem tu neutralne zbliżeniówki modelki, bo kogo interesuje na forum zabieg w kapsule wyszczuplającej czy innych wynalazków dla kobiet. Obiecuję że jak projekt znajdzie się na stronie klienta dam do niego link.