Zobacz pełną wersję : Kit 18-55
Czy ogniskową wybiera się manualnie? Nie widzę nigdzie opcji w D5000, żeby kręcić ogniskową, a wcześniej miałem tylko stałkę 35 mm.
nie no to jest prowokacja.
ogniskowa zmieniasz pierścieniem na obiektywie.
To nie jest prowokacja. Po prostu nie kupiłem zestawu z kitem. Kupiłem aparat i stałkę 35 mm. W instrukcji nie znalazłem nic o wybieraniu ogniskowej.
Dzięki za odpowiedź. :)
Sapphiron
16-11-2010, 22:22
wybaczcie żę będe niemiły ale...
czytajac takie tematy zastanawiam się po jakiego grzyba tacy ludzie w ogóle kupują lustrzanki...
A ja się zastanawiam, po co tacy ludzie, zostawiają takie durne komentarze. Ty oczywiście wszystko od razu wiedziałeś? Skoro nie ma tego w instrukcji, to skąd się mam dowiedzieć czy np. obiektyw nie jest uszkodzony, czy tak ma być (kupowałem przez allegro)?
darkmajin
17-11-2010, 09:43
wybaczcie żę będe niemiły ale...
czytajac takie tematy zastanawiam się po jakiego grzyba tacy ludzie w ogóle kupują lustrzanki...
nawet głupi pokręcił by pierścieniem na obiektywie ..nie mówiąc już o kimś kto miał stalkę i nagle znajduje drugi pierścień na obiektywie chociaż z ciekawości zakręcić ..ale nie lepiej zapytać na forum
popieram cie w pełni Sapphiron
Pokręciłem, ale to, że da się zmieniać ogniskową manualnie, nie znaczy, że nie można przez aparat. Na stałce można ostrzyć manualnie, ale jest AF. Jeśli nie miałem wcześniej do czynienia z takim obiektywem, to skąd mogę o tym wiedzieć? I tak na koniec, panowie "mądrzy", nauczcie się stawiać przecinki tam, gdzie należy, zdanie zaczynać wielką literą, dowiedzieć się, jak wygląda wielokropek, kiedy się go stosuje i przy którym słowie powinien stać.
darkmajin
17-11-2010, 10:23
jak widać przecinek mniej więcej do 2 słowa panie miodek , wróć do kompaktu z zoomem cyfrowym tam nie będziesz miał problemów , poza tym słabo czytasz instrukcje
A ty wróć do szkoły podstawowej.
wasilewk
17-11-2010, 10:38
Pokręciłem, ale to, że da się zmieniać ogniskową manualnie, nie znaczy, że nie można przez aparat. Na stałce można ostrzyć manualnie, ale jest AF. Jeśli nie miałem wcześniej do czynienia z takim obiektywem, to skąd mogę o tym wiedzieć? I tak na koniec, panowie "mądrzy", nauczcie się stawiać przecinki tam, gdzie należy, zdanie zaczynać wielką literą, dowiedzieć się, jak wygląda wielokropek, kiedy się go stosuje i przy którym słowie powinien stać.
No dobrze, ale Ty nie zadałeś pytania tak: "Pokręciłem obiektywem manualnie a czy da się ustawiać ogniskową z aparatu ?"
Aż sobie ściągnąłem instrukcję do d5000, wszystko ładnie w temacie opisane
tylko są jeszcze potrzebne chęci aby ja przeczytać...
Sapphiron
17-11-2010, 11:20
Ech, jak dzieci jak dzieci... Riposty jak z Bravo Girl normalnie...
A co do autora to radzę przeczytać dokładnie instrukcje obsługi i nie robić z siebie więcej pośmiewiska, bo ignorancja jest bardzo tępiona szczególnie na forach tematycznych, a w szczególności na forach foto...
Riposty jak z Bravo Girl normalnie...
skąd wiesz? ;)
Spokojnie, spokojnie...
Nowy użytkownik jakiegoś sprzetu ma prawo czegoś nie wiedzieć. Tu akurat instrukcja do obiektywu by się przydała, a nie do aparatu.
A gdyby natrafił na Nikkora 75-300, który jest "pompką" to kręcenie nic by nie dało (chyba, że kolega by "niechcący" wysunał obiektyw jednocześnie patrząc przez wizjer).
Pytanie do zdenerwowanych sztderców: Jak kupisz Maybacha na giełdzie to kręcisz wszystkimi pokrętłami we wszystkie strony, żeby spradzić jak otworzyć schowek na sztuczną szczękę, która jest w lewym słupku? Czy zapytasz kogoś, kto ma taki samochód jak to się robi? ;)
Dla mnie prowakacją może być pytanie: Dlaczego w moim 70-200VR nie działa AF po upadku i co trzeba zrobić, żeby działał?
Dla mnie to oczywiste, że należy kupić/zdobyć instrukcję serwisową, rozebrać, oszacować co się zepsuło, kupić część zamienną, wymienić ją i złożyć obiektyw. Dziecinnie proste i logiczne, ale niestety niektórzy takie pytania zadają na forum.
Ludzie forum jest po to, żeby z niego korzystać (oczywiście z głową). Zanim zadamy pytanie - poszukajmy odpowiedzi ;)
Tu akurat instrukcja do obiektywu by się przydała, a nie do aparatu.
Ja tam jestem spokojny
Zadałem sobie trud ściągnięcia instrukcji do D5000 i jak wcześniej już napisałem: wszystko w instrukcji jest opisane, łacznie z pokazanym obrazkiem
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc podczepię się pod ten "śmiechowy".
Zamierzam nabyć używanego nikkora 18-70, ale naczytałem się sporo sprzecznych opinii. Przed wszystkim, że w każdym egzemplarzu na 70mm są mniejsze lub większe luzy, że zasysa kurz, że winietuje, ale jest jednym szybszych nikkorów z takimi ogniskowymi. Z drugiej strony prawie wszędzie na forach poleca się go bardziej niż 18-55 VR (swoją drogą niezłe mydło na brzegach 18mm i f3,5), który zazwyczaj jest jednak w opiniach internetowych (wiecie, tych pod testami np.) wyżej oceniany (ale mam wrażenie, że przez tych co nie wyszli poza niego i mają body typowo amatorskie). Od razu zaznaczam, że nie mam kasy nawet na używane 18-105 czy coś ze światłem 2.8. Po prostu wykosztowałem się na body i tele z f2.8.
Czyli w sumie wyboru w tej cenie chyba nie mam?
Marcin Borkowski
03-12-2010, 15:33
18-70 to bardzo zacne szkło, jeśli kasa na nic wiecej nie pozwala, brać i się nie zastanawiać :)
Bez przesady z tą winietą w 18-70. To udane i tanie szkło a do tego ostre. Miałem, polecam. Luzy, zapewne chodzi o luz na ruchomej części tubusa. Powstaje od zapinania bardzo ciasno spasowanego "tulipana" - w niczym nie przeszkadza. W tej cenie trudno o lepszy "zamiennik" :)