Zobacz pełną wersję : Zdjęcia - prezent (na święta, imprezy okolicznościowe)
magdaityle
16-11-2010, 13:27
Czołem! Jak w atrakcyjny sposób dać komuś zdjęcie/zdjęcia? Forma albumu, fotoksiążki jest dość kosztowna... kalendarze trochę mniej. Chwalcie się swoimi pomysłami, innowacjami również na albumy i kalendarze. Chciałabym dać rodzinie coś fajnego i swojego na święta. Pomysły na prezent przydadzą się każdemu.
Czasem daję zdjęcia w prezencie - jedna sztuka oprawiona w ładną ramkę z passe-partout (czy jak tam to się piszę). Format i rodzaj ramki uzależniony od wnętrza mieszkania/gustu obdarowywanej osoby.
fotograf58
16-11-2010, 13:43
Elektroniczna ramka ze zdjęciami :)
magdaityle
16-11-2010, 16:58
Elektroniczna ramka ze zdjęciami :)
To bym poszła na łatwiznę :razz:
A taki... tradycyjny sposób, czyli _prawdziwy album ze zdjęciami_?
Albumy da się kupić, są bardzo fajne (nie mówię tu oczywiście o tych z "folijkami" w środku, tylkio sensowne, dobrze wykonane, papierowe, z bibułkami)
Moim zdaniem to jest ciągle najwygodniejszy i najbardziej przyjemny sposób oglądania fotografii...
edit:
Teraz dopiero doczytałem, że forma albumu jest za droga - no cóż. Album na zdjęcia można przy niewielkim nakładzie sił i pracy wykonać własnoręcznie! Oczywiście jeśli ktoś posiada manualne zdolności do takich rzeczy.
Tektura, sznurek, może klej, nożyczki i do roboty! Efekt może być świetny za naprawdę niewielkie pieniądze.
magdaityle
16-11-2010, 17:59
Teraz dopiero doczytałem, że forma albumu jest za droga - no cóż.
Miałam na myśli fotoalbum, - taki drukowany :)
Już gdzieś pisałem, że co roku na dzień babci/dziadka robimy w imieniu naszego młodego prezent dziadkom w postaci kalendarza. 12 miesięcy - 12 zdjęć + zdjęcie na okładkę. Dziadki są przeszczęśliwe. ;-) W tym roku chyba na święta już coś takiego zrobimy.
może jakiś fotoboard? tylko, że też nie do każdego wnętrza pasuje
ale np jakaś fotografia w kilku antyramach
przykład :P
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img560.imageshack.us/i/nowyobrazmapabitowald.png/)
koncepcja dowolna, wszystko zależy od wymiarów antyram, aby je dobrze dopasować.
Jeżeli masz materiał, to fotoksiążka w FJ nie jest wcale taka droga. Coś 20 stron coś 130zl. Oprawa nie jest może zbyt eksluzywna, druk zwykły offset, ale i tak z doświadczenia wiem że jeżeli w środku materiał dobry to ludzie są przezachwyceni.
pozdr
A ja i tak wolałbym album z powklejanymi odbitkami (13x18 ) niż fotoksiążkę.
Przyjemność przewracania stron poprzeplatanych bibułkami - bezcenna!
cheyenne
16-11-2010, 22:05
Czołem! Jak w atrakcyjny sposób dać komuś zdjęcie/zdjęcia? Forma albumu, fotoksiążki jest dość kosztowna... kalendarze trochę mniej. Chwalcie się swoimi pomysłami, innowacjami również na albumy i kalendarze. Chciałabym dać rodzinie coś fajnego i swojego na święta. Pomysły na prezent przydadzą się każdemu.
w zeszłym roku wywołałem zdjęcia w formacie 30x45, oprawiłem w ładne, delikatne drewniane ramki i taki prezent ofiarowywałem
wyszło lekko ponad 50 zł za zdjęcie w ramce i wszyscy byli zachwyceni (wiem bo zdjecia wiszą w ich domach)
to nie musi być jeden kadr, można przecież zrobić też kolaż, tryptyk itp byleby zmieścił się w formacie jednego dużego kadru
Ja np. dałem ostatnio swojej dziewczynie album wykonany z nakładem zerowym, od wujka prowadzącego drukarnie wziąłem sobie taki jak by zestaw do samoczynnego zrobienia małego albumu 10x15, polega to na tym że w tym zestawie mamy taką elegancką ładną okładkę chropowatą, 3 kółeczka montowane leciutko rączką wiadomo gdzie, i zestaw takich jak by samolepnych końcówek z papieru (długie wiadomo na 10cm i szerokie może na 0,5 - 1 cm, z jednej strony 3 takie końcówki do zahaczenia o te kółeczka a z drugiej na brzegu warstwa klejącą, ok 0,3cm i na nią przykleja się brzeg zdjęcia, co tworzy tak jak by całość, wygląda jak zdjęcie z tymi końcówkami do montowania na kółeczka), świetna rzecz, wystarczy wydrukować zdjątka 10x15, dużo lepszy efekt gdy są same zdjęcia niż powkładane za jakieś folie i bibułę. Można kombinować na wiele sposobów, albo wyciąc brzegi zdjęcia nożyczkami ozdobnymi, albo przypalić krawędzie tak jak to ja zrobiłem, pokazał bym efekt ale albumik u dziewczyny, no i przede wszystkim widać włożoną pracę w to a nie tylko wsadzenie zdjęcia za folie i bibułę. Dodatkowo w okładce na środku jest dziura na 7x8 cm więc można coś ładnie wykalibrować w nią na 1 zdjęciu aby umieścić np jakiś główny motyw prezentu czy cokolwiek, na ostatnią stronę można np dokleić jedną z 2 karteczek w formacie 10x15 danych w zestawie i napisać życzenia czy coś, naprawdę świetny prezent, skromny, prosty a urokliwy i widać włożoną pracę. Widziałem takich zestawów wiele w różnych punktach drukarni fotograficznych lub sklepach typu Fotojoker, w różnych formatach. POLECAM!!
mibartek
17-11-2010, 00:41
A ja i tak wolałbym album z powklejanymi odbitkami (13x18 ) niż fotoksiążkę.
Przyjemność przewracania stron poprzeplatanych bibułkami - bezcenna!
dokładnie
ja jak potrzebuje na prezent niedrogi to idę do notabene (lub jakiegoś nanu nana, kukartki czy innego tego typu sklepu) i kupuje album z bibułką bez folijek z przeceny za 20-30zł i do tego wrzucam foty 13x18 właśnie. Jak nie musi być wyszukany album to idzie wychodzić niedrogo.
ja to bym nawet z takiego ucieszył się na prezent :
http://allegro.pl/piekny-album-tradycyjny-na-40-stron-czarnych-i1307077734.html
dokładnie
ja to bym nawet z takiego ucieszył się na prezent :
http://allegro.pl/piekny-album-tradycyjny-na-40-stron-czarnych-i1307077734.html
Ooo mam dokładnie taki sam, jest dobrze zrobiony, ma czarne kartki z pergaminem pomiędzy nimi i świetnie się sprawuje. Wywołuję do niego zdjęcia 13x18 albo 18x18. Te drugie mieszczą się już na zakładkę.
Swojej Babci na urodziny dałem tradycyjny album ze zdjęciami prawnuka. Od urodzin do obecnej chwili czyli ok 5 lat. Album był na 300 zdjęć więc trochę się powklejałem. Wszystko zostało ułożone datami, opisane miejscami i wyszła taka jakby kronika.
Często mi Babcia powtarza że to najlepszy prezent jaki dostała. Często sobie go ogląda i zawsze sprawia jej to radość.
Tak więc w moim przypadku tradycyjny album zdjęciowy z powklejanymi fotografiami był strzałem w 10 :)
Tak naprawdę każdy będzie dobrym prezentem, byle widac było włożonę troszkę pracy a nie tylko poświęcenie nóg do sklepu i paru groszy na kupno "gotowca" ;]
Ja ostatnio podarowałem bratu zdjęcie w formacie 70x50 wydrukowane na pleksi. Taki format na prawdę robi wrażenie, a że zdjęcie było trochę jajcarskie to na prawdę wywołuje duuuży uśmiech na twarzy gdy się na nie patrzy.