PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia - prezent (na święta, imprezy okolicznościowe)

magdaityle
16-11-2010, 13:27
Czołem! Jak w atrakcyjny sposób dać komuś zdjęcie/zdjęcia? Forma albumu, fotoksiążki jest dość kosztowna... kalendarze trochę mniej. Chwalcie się swoimi pomysłami, innowacjami również na albumy i kalendarze. Chciałabym dać rodzinie coś fajnego i swojego na święta. Pomysły na prezent przydadzą się każdemu.

!AGresT
16-11-2010, 13:43
Czasem daję zdjęcia w prezencie - jedna sztuka oprawiona w ładną ramkę z passe-partout (czy jak tam to się piszę). Format i rodzaj ramki uzależniony od wnętrza mieszkania/gustu obdarowywanej osoby.

fotograf58
16-11-2010, 13:43
Elektroniczna ramka ze zdjęciami :)

magdaityle
16-11-2010, 16:58
Elektroniczna ramka ze zdjęciami :)
To bym poszła na łatwiznę :razz:

messer
16-11-2010, 17:16
A taki... tradycyjny sposób, czyli _prawdziwy album ze zdjęciami_?
Albumy da się kupić, są bardzo fajne (nie mówię tu oczywiście o tych z "folijkami" w środku, tylkio sensowne, dobrze wykonane, papierowe, z bibułkami)

Moim zdaniem to jest ciągle najwygodniejszy i najbardziej przyjemny sposób oglądania fotografii...

edit:
Teraz dopiero doczytałem, że forma albumu jest za droga - no cóż. Album na zdjęcia można przy niewielkim nakładzie sił i pracy wykonać własnoręcznie! Oczywiście jeśli ktoś posiada manualne zdolności do takich rzeczy.
Tektura, sznurek, może klej, nożyczki i do roboty! Efekt może być świetny za naprawdę niewielkie pieniądze.

magdaityle
16-11-2010, 17:59
Teraz dopiero doczytałem, że forma albumu jest za droga - no cóż.
Miałam na myśli fotoalbum, - taki drukowany :)

Majek
16-11-2010, 18:06
Już gdzieś pisałem, że co roku na dzień babci/dziadka robimy w imieniu naszego młodego prezent dziadkom w postaci kalendarza. 12 miesięcy - 12 zdjęć + zdjęcie na okładkę. Dziadki są przeszczęśliwe. ;-) W tym roku chyba na święta już coś takiego zrobimy.

16-11-2010, 19:37
może jakiś fotoboard? tylko, że też nie do każdego wnętrza pasuje
ale np jakaś fotografia w kilku antyramach
przykład :P

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img560.imageshack.us/i/nowyobrazmapabitowald.png/)

koncepcja dowolna, wszystko zależy od wymiarów antyram, aby je dobrze dopasować.

maki
16-11-2010, 20:00
Jeżeli masz materiał, to fotoksiążka w FJ nie jest wcale taka droga. Coś 20 stron coś 130zl. Oprawa nie jest może zbyt eksluzywna, druk zwykły offset, ale i tak z doświadczenia wiem że jeżeli w środku materiał dobry to ludzie są przezachwyceni.
pozdr

messer
16-11-2010, 21:59
A ja i tak wolałbym album z powklejanymi odbitkami (13x18 ) niż fotoksiążkę.
Przyjemność przewracania stron poprzeplatanych bibułkami - bezcenna!

cheyenne
16-11-2010, 22:05
Czołem! Jak w atrakcyjny sposób dać komuś zdjęcie/zdjęcia? Forma albumu, fotoksiążki jest dość kosztowna... kalendarze trochę mniej. Chwalcie się swoimi pomysłami, innowacjami również na albumy i kalendarze. Chciałabym dać rodzinie coś fajnego i swojego na święta. Pomysły na prezent przydadzą się każdemu.

w zeszłym roku wywołałem zdjęcia w formacie 30x45, oprawiłem w ładne, delikatne drewniane ramki i taki prezent ofiarowywałem
wyszło lekko ponad 50 zł za zdjęcie w ramce i wszyscy byli zachwyceni (wiem bo zdjecia wiszą w ich domach)

to nie musi być jeden kadr, można przecież zrobić też kolaż, tryptyk itp byleby zmieścił się w formacie jednego dużego kadru

daromax
16-11-2010, 22:33
Ja np. dałem ostatnio swojej dziewczynie album wykonany z nakładem zerowym, od wujka prowadzącego drukarnie wziąłem sobie taki jak by zestaw do samoczynnego zrobienia małego albumu 10x15, polega to na tym że w tym zestawie mamy taką elegancką ładną okładkę chropowatą, 3 kółeczka montowane leciutko rączką wiadomo gdzie, i zestaw takich jak by samolepnych końcówek z papieru (długie wiadomo na 10cm i szerokie może na 0,5 - 1 cm, z jednej strony 3 takie końcówki do zahaczenia o te kółeczka a z drugiej na brzegu warstwa klejącą, ok 0,3cm i na nią przykleja się brzeg zdjęcia, co tworzy tak jak by całość, wygląda jak zdjęcie z tymi końcówkami do montowania na kółeczka), świetna rzecz, wystarczy wydrukować zdjątka 10x15, dużo lepszy efekt gdy są same zdjęcia niż powkładane za jakieś folie i bibułę. Można kombinować na wiele sposobów, albo wyciąc brzegi zdjęcia nożyczkami ozdobnymi, albo przypalić krawędzie tak jak to ja zrobiłem, pokazał bym efekt ale albumik u dziewczyny, no i przede wszystkim widać włożoną pracę w to a nie tylko wsadzenie zdjęcia za folie i bibułę. Dodatkowo w okładce na środku jest dziura na 7x8 cm więc można coś ładnie wykalibrować w nią na 1 zdjęciu aby umieścić np jakiś główny motyw prezentu czy cokolwiek, na ostatnią stronę można np dokleić jedną z 2 karteczek w formacie 10x15 danych w zestawie i napisać życzenia czy coś, naprawdę świetny prezent, skromny, prosty a urokliwy i widać włożoną pracę. Widziałem takich zestawów wiele w różnych punktach drukarni fotograficznych lub sklepach typu Fotojoker, w różnych formatach. POLECAM!!

mibartek
17-11-2010, 00:41
A ja i tak wolałbym album z powklejanymi odbitkami (13x18 ) niż fotoksiążkę.
Przyjemność przewracania stron poprzeplatanych bibułkami - bezcenna!

dokładnie
ja jak potrzebuje na prezent niedrogi to idę do notabene (lub jakiegoś nanu nana, kukartki czy innego tego typu sklepu) i kupuje album z bibułką bez folijek z przeceny za 20-30zł i do tego wrzucam foty 13x18 właśnie. Jak nie musi być wyszukany album to idzie wychodzić niedrogo.
ja to bym nawet z takiego ucieszył się na prezent :
http://allegro.pl/piekny-album-tradycyjny-na-40-stron-czarnych-i1307077734.html

Pank1
17-11-2010, 12:49
dokładnie
ja to bym nawet z takiego ucieszył się na prezent :
http://allegro.pl/piekny-album-tradycyjny-na-40-stron-czarnych-i1307077734.html

Ooo mam dokładnie taki sam, jest dobrze zrobiony, ma czarne kartki z pergaminem pomiędzy nimi i świetnie się sprawuje. Wywołuję do niego zdjęcia 13x18 albo 18x18. Te drugie mieszczą się już na zakładkę.

pil74
17-11-2010, 13:05
Swojej Babci na urodziny dałem tradycyjny album ze zdjęciami prawnuka. Od urodzin do obecnej chwili czyli ok 5 lat. Album był na 300 zdjęć więc trochę się powklejałem. Wszystko zostało ułożone datami, opisane miejscami i wyszła taka jakby kronika.
Często mi Babcia powtarza że to najlepszy prezent jaki dostała. Często sobie go ogląda i zawsze sprawia jej to radość.
Tak więc w moim przypadku tradycyjny album zdjęciowy z powklejanymi fotografiami był strzałem w 10 :)

daromax
17-11-2010, 16:43
Tak naprawdę każdy będzie dobrym prezentem, byle widac było włożonę troszkę pracy a nie tylko poświęcenie nóg do sklepu i paru groszy na kupno "gotowca" ;]

Grzybu
17-11-2010, 17:14
Ja ostatnio podarowałem bratu zdjęcie w formacie 70x50 wydrukowane na pleksi. Taki format na prawdę robi wrażenie, a że zdjęcie było trochę jajcarskie to na prawdę wywołuje duuuży uśmiech na twarzy gdy się na nie patrzy.