Zobacz pełną wersję : Monitor 1000-1200zł
Za jakis czas wymienię komputer i czeka mnie również wymiana monitora. Przedział cenowy jak w temacie 1000-1200zł. Głównie do amatorskiego foto i przeglądania net'u. Gry - nie, filmy - rzadko.
Czy porywać się na użwyki eizo czy kupić coś nowego.... Będę wdzięczny za informacje o koszty późniejszego ustawienia, skalibrowania. Samoustawiających i kalibrujących się monitorów nie znacie ;-)?
Za jakis czas wymienię komputer i czeka mnie również wymiana monitora. Przedział cenowy jak w temacie 1000-1200zł. Głównie do amatorskiego foto i przeglądania net'u. Gry - nie, filmy - rzadko.
Czy porywać się na użwyki eizo czy kupić coś nowego.... Używki:
EIZO FlexScan S1931
"widzę jeden":
EIZO FlexScan S2110W
Samoustawiających i kalibrujących się monitorów nie znacie ;-)?
EIZO CG245W ;)
robin102
17-11-2010, 11:06
jakies inne propozycje?
Zupełnie tnąc koszta kup ten z linka poniżej lub coś z tej serii. Wysoce prawdopodobne, że będziesz zadowolony. Monitor na sensownej matrycy, duży, da się na nim powalczyć ze zdjęciami, obejrzeć filmik ect. mam mniejszego benka już 3 lata, obok samsunga na matrycy PVA i daje radę. Kolega kupił właśnie kilka dni temu tego z linka i jest jak najbardziej OKI DOKI :)
http://allegro.pl/benq-vw2420h-monitor-lcd-24-z-matryca-mva-i1309308280.html
a ja polecę forumowe źródło - czyli Czornyja - NEC P221W, coprawda nagiąłem mocno budżet (1550pln), ale wybierałem go zamiast eizo za 3k, więc... :)
neca p221W da się kupić taniej niż 1550 zł. a monitor jest genialny jak za taką kasę.
neca p221W da się kupić taniej niż 1550 zł. a monitor jest genialny jak za taką kasę.
A jest odpowiednik tego monitora, ale z matrycą 19" ?
-------
edit
Z tego się zdążyłem na szybko zorientować to jednak chyba nie...
ok, ok, w cenie kalibracja czornyja + wysyłka :)
Ten NEC P221W to moim zdaniem dobry pomysł ... pod warunkiem, że kolega zwiększyłby budżet.
robin102
17-11-2010, 12:10
Wychodzi AŻ ! 55% więcej niż ESOX chce wydać, ale z drugiej strony to TYLKO 600zł więcej za mniejszy monitor ;), ale lepszy bezdyskusyjnie, taka klasa sama w sobie i ta kalibracja w gratisie od Marcina oj kusi kusi mnie też od jakiegoś pół roku :)
Czornyj (oby jego słoń kąpał się w mleku:-)) mojego p221w kalibrował niedawno i sądząc po efektach wydruku na moim epsonie efekt jest po prostu rewelacyjny. wierność odtworzenia kolorów jakie widzę na ekranie (działając w adobe RGB) jest powalająca.
jeśli limit wydatku jest sztywny to proponuje poszukać jakiejś używki. za niecałe 900 zł kupiłem sobie niedawno do pracy (bo w fabryce zdjęć nie obrabiam) poleasingowy hp lp2475W na ten przykład.
Myślę, że do max 1500zł dałoby radę
to pogadaj z Marcinem, moim zdaniem to jest cena do osiągnięcia.
to pogadaj z Marcinem, moim zdaniem to jest cena do osiągnięcia.
Macie na myśli Czornyja ?
Tak jak zwiekszysz kaske to ten NEC bedzie dobrym rozwiazaniem no i bedzie nowy a tego bym sie trzymal, wiesz co masz;)
Sapphiron
18-11-2010, 13:58
T ja się podepnę pod temat...
Poszukuję Monitora TYLKO do grafiki, nie potrzebna super hiper szybka matryca do gierek itp (bo jak już gram to w strategie turowe), filmy na telewizorze wiec cóż.
Zasobność portfela ustalmy na 1000zł max.
Co polecacie?
podłączę się do pytania, taki dell 2209wa się nada ?
W tym budżecie to spokojnie Dell U2311H. Kusi mnie on ostatnio bardzo mocno...
Podepnę się w temacie, ale mój budżet jest bardziej ograniczony, w dodatku nie chcę formatu panoramy.
W nim mieszczą się więc używane zabytki 19" i 20"/21":
NEC 1970NXp - matryca S-IPS
NEC 2070NX - matryca S-IPS
Samsung SyncMaster 971p - PVA
HP LP2065 - S-IPS
SAMSUNG SyncMaster 214T - PVA
DELL 2007FP - S-PVA
IBM ThinkVision L191p - matryca PVA
Szukam głębokiej czerni, powierzchni matowej, dające się ładnie skalibrować, bez problemów z gradientami szarości - a więc i z przypadłością kastrowanych przetworników producentów. Typowe pod obróbkę fotografii - zero gier.
Teoretycznie największy "power" ma NEC 2070NX, ale to matryca S-IPS, więc mam obawę co do takich efektów czerni:
http://www.youtube.com/watch?v=IKI7rDtKHOY
Zasadne?
Z drugiej strony sporo LCD-ków współczesnych przerzucam "zawodowo", i wśród nowych niewiele mnie zachwyca - taki nowy Benq 24" ma MVA, ale bez kalibracji "wali po oczach" mocnym świeceniem. A jak się ściemni, to już nie to w kolorach, czyli bez kalibratora będzie ciężko. Podobnie z nowym 23" Samsungiem.
W pracy mam bardzo stare Eizo 18" - i ta matryca to rewelacja do foto, więc nie przeraża mnie zabytkowość konstrukcji.
Ktoś ma, używa nadal taki model, poleca do foto? Który łatwiej skalibrować?
w dodatku nie chcę formatu panoramy.
Obawiam się że nie ma Pan za bardzo wyjścia.
mój budżet jest bardziej ograniczony(...) W nim mieszczą się więc używane zabytki 19" i 20"/21" (...) Szukam głębokiej czerni, powierzchni matowej, dające się ładnie skalibrować, bez problemów z gradientami szarości - a więc i z przypadłością kastrowanych przetworników producentów. Typowe pod obróbkę fotografii
Nie chcę Pana zanudzać technicznymi wywodami, więc krótko: całkowicie nierealne połączenie wymagań i realiów rynkowo-cenowych.
Obawiam się że nie ma Pan za bardzo wyjścia.
Nie chcę Pana zanudzać technicznymi wywodami, więc krótko: całkowicie nierealne połączenie wymagań i realiów rynkowo-cenowych.
Wszystkie podane modele są na ebay.de do 150 euro za sztukę jako używane i mają format 4:3.
Na Allegro NEC 2070 nx jest ponad 70szt po 499zł. Doprecyzuję pytanie - czy z mojej listy modeli jest jakiś lepszy od niego?
I jaka jest nierealność rynkowo-cenowa?
I jaka jest nierealność rynkowo-cenowa?
Ponieważ żaden z listy nie spełnia wszystkich postawionych wymagań. Są takie monitory ale z kolei nie mieszczą się w budżecie.
Ponieważ żaden z listy nie spełnia wszystkich postawionych wymagań. Są takie monitory ale z kolei nie mieszczą się w budżecie.
Doprecyzuję pytanie więc: najlepszy do foto z tej biednej listy?
Doprecyzuję pytanie więc: najlepszy do foto z tej biednej listy?
NEC'e **70NX, ale może Pan zapomnieć na nich o czymś takim jak czerń.
NEC'e **70NX, ale może Pan zapomnieć na nich o czymś takim jak czerń.
Bardzo dziękuję za wskazanie. NEC 2070nx ma sporo pozytywnych recenzji, ale skoro jest problem z czerniami, to może trzeba jednak polować na podobne rozwiązanie, ale na matrycach typu PVA. Albo zgniły kompromis, nie wiem tylko na ile, bo do tej pory jadę na 21" CRT, nowe matryce TN odrzucam, a sporo ich przetestowałem szukając czegoś dla siebie - i nie chcę zmiany na gorsze, choć CRT już męczy oczy. Budżet zakupu ograniczyłem, bo wykombinowałem sobie, że jak dwa takie "złomy" kupię, to będzie fajnie się zdjęcia obrabiało. Teraz muszę się zastanowić, na ile jeden NEC 221 na PVA będzie lepszym zakupem.
A może ktoś na forum ma takie rozwiązanie jak 2 x NEC 2070nx i poleca?
muszę się zastanowić, na ile jeden NEC 221 na PVA będzie lepszym zakupem.
Pewnie że lepszy. Nie ma co w ogóle go porównywać, ani generacją, ani sprawnością techniczną, do monitorów które ostatnie kilka lat chodziły od rana do nocy na 100% jaskrawości. A warto wiedzieć, że IPS'owe NEC'e nigdy nie grzeszyły nadmierną trwałością.
Pewnie że lepszy. Nie ma co w ogóle go porównywać, ani generacją, ani sprawnością techniczną, do monitorów które ostatnie kilka lat chodziły od rana do nocy na 100% jaskrawości. A warto wiedzieć, że IPS'owe NEC'e nigdy nie grzeszyły nadmierną trwałością.
Dzięki. A gdyby porównać tego NEC'a 221 z NEC 2170NX na PVA?
Dzięki. A gdyby porównać tego NEC'a 221 z NEC 2170NX na PVA?
Różnica jednej generacji LCD w rozwoju tej techniki.
Z uwagi na to, że nie przepadam za panoramą, czy NEC MultiSync EA191M jest monitorem 19" podobnej klasy do NEC P221W?
Z uwagi na to, że nie przepadam za panoramą, czy NEC MultiSync EA191M jest monitorem 19" podobnej klasy do NEC P221W?
Zdecydowanie nie. Nie ma Pan za bardzo wyjścia, panoramy to już od dawna standard. Problem z panoramami jedynie jest w tym, że trzeba brać rozmiar taki, aby wysokość ekranu była conajmniej taka jak obecnego monitora. Inaczej może się okazać że pomimo dużej przekątnej, jest mały wizualnie bo niski.
Panowie - nareszcie widzę - chciałbym podziękować!!!
Szczególnie wielkie podziękowanie za dobrą radę dla Tom01, Czornyj i kolegów z forum - należę już do nawróconych, że mając lusterko trzeba się szarpnąć i na dobry monitor.
Mając początkowo okrojony budżet, dodałem do niego jedyne ponad tysiąc złotych, i postawiłem na biurku 22" NEC P221W :-) Zastąpił mój już wiekowy 21" CRT.
Pierwsze wrażenie - bardzo pozytywne, nawet gdy potwierdzają się częściowo tutejsze uwagi co do NEC'a - w końcu to klasa amatorska i tak jakby II gatunek z profesjonalnej produkcji.
Ale warto...
Zakup: ja dostałem ogromne pudło - ponad 2 x szersze od klasycznej produkcji klasy LG, Samsung czy Benq.
Trochę zdziwiłem się, bo niosąc do siebie za wycięte otwory w kartonie, mogłem dotknąć przez przypadek monitor - uwaga gdy niesiecie.
Po wyjęciu z woreczka kolejne zdziwienie - zazwyczaj w nowym tanim sprzęcie bywała folia chroniąca front matrycy - tu nie było.
Duży, z bardzo ciężką "nogą", łatwo pozwala ustawić wysokość nad blatem biurka.
Po podłączeniu - ach, błękitny tyci mikro subpixel w lewym górnym rogu, ale o dziwo, zupełnie niewidoczny po załadowaniu systemu, czy na planszach testowych. Przeżyję, bo trzeba go szukać. Nie raz stawiałem na biurkach nowe LCD, i do pasji doprowadzała mnie już nie tyle cała mapa nieba, ale nawet pojedynczy duży walący na czerwono punkt na środku ekranu, wiercący w mózgu dziurę. Tu z NEC-iem, miałem więcej szczęścia.
Monitor jest na tyle szeroki - 22", ze na razie zrezygnowałem z pomysłu posiadania dwóch monitorów do zdjęć.
Czy można gdzieś wyłączyć ostro walącą niebieskim światłem diodę informującą, że monitor włączony?
Dzisiaj będę czytać manual...
Za to zdjęcia - teraz to bajka - nawet gdy monitor jest nieskalibrowany, prosto z pudła. Co prawda ta bajka okazała się bardzo bolesna - lata obrabiania zdjęć wykazały na tym monitorze nawet paproszka na matrycy, którego wcześniej nie byłem świadom!
Bolesna dlatego, że teraz go widzę - i wiem ile zdjęć wymaga poprawiania, i to nie tylko kolorystyki, ale i odszumiania - tego na starym CRT nie byłem w stanie wychwycić - co najwyżej irytowałem się, gdy ktoś na forum rzucił "ale pojechałeś" itd... ;-) Teraz dopiero to widzę.
Pytanie: jest baza profilii monitorów: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=170
Do NEC'a 221 są aż dwa - oficjalny i nieoficjalny.
Pytanie - który z nich wybrać? Co dalej? Jakieś patenty na kalibrację bez kalibratora? Czy możliwe jest podzielenie się profilem dobrze skalibrowanego NEC'a - czy to ma sens, czy jest szansa, że akurat się trafi i będzie lepiej?
Po wgraniu icc z serwisu MVA, test "na rzeźnika LCD" pokazuje mi paseczki tylko w odcieniu lekko ceglastym - czyli wiem, jest lepiej niż miałem, ale nie idealnie - bo zgodnie z teorią powinna być tylko szarość?
Ja teraz wiem, że Tom01 ma 100% racji w swoich ocenach produkcji monitorów. Za kilka lat, może kupię Eizo, ale na razie biedny NEC musi wystarczyć.
Co dalej? Jakieś patenty na kalibrację bez kalibratora?
Zmniejszyć jaskrawość, temperaturę na 6000-6500K i pracować.
Czy możliwe jest podzielenie się profilem dobrze skalibrowanego NEC'a
Na mva.pl właśnie taki jest.
Po wgraniu icc z serwisu MVA, test "na rzeźnika LCD" pokazuje mi paseczki tylko w odcieniu lekko ceglastym - czyli wiem, jest lepiej niż miałem, ale nie idealnie - bo zgodnie z teorią powinna być tylko szarość?
Tylko szarość to raczej nie w tej klasie monitorów. ;)
A ja mam takie pytanko odnośnie NEC P221W. Obecnie posiadam monitor CRT LG Flatron F700B, czy obraz na tym Nec'u będzie na tyle dobry do obróbki zdjęć, abym nie poczuł dyskomfortu po ewentualnej przesiadce? :)
A ja mam takie pytanko odnośnie NEC P221W. Obecnie posiadam monitor CRT LG Flatron F700B, czy obraz na tym Nec'u będzie na tyle dobry do obróbki zdjęć, abym nie poczuł dyskomfortu po ewentualnej przesiadce? :)
Oj niekoniecznie. P221W jest mało "kineskopowy" a dość mocno "lcdkowy". Mocny, kolorowy i kontrastowy.
Oj niekoniecznie. P221W jest mało "kineskopowy" a dość mocno "lcdkowy". Mocny, kolorowy i kontrastowy.
A od jakich modeli Eizo/NEC byłoby w porządku? :)
A od jakich modeli Eizo/NEC byłoby w porządku? :)
Jeśli ma imitować kineskop, tj niski kontrast, niezbyt agresywne świecenie: EIZO SX2462W, NEC PA231W, PA241W.
Jeśli ma imitować kineskop, tj niski kontrast, niezbyt agresywne świecenie: EIZO SX2462W, NEC PA231W, PA241W.
Trochę kiepsko finansowo to wygląda... no cóż, dziękuję za odpowiedź :)