Zobacz pełną wersję : D700 czy moze cos innego?
Kwiatek111
16-11-2010, 10:04
nadszedl czs by zakupic nastepny aparat
wybor padl na d700
w zwiazku z tym mam pytanie : co wybrac d700 czy moze polecicie jakis inny aparat w podobnej cenie?
Było już tyle razy, chcesz FX-a to bierz i już
darko zauważyłem ze ilekroć ktos bedzie chciał zmienic aparat, to mimo wie co chce to zalozy wątek i tak na forum ;) i to jeszcze uzytkowanik z taką ilością postów;) wstyd !! rozumiem jakby jakis nowy użytkownik zapytał...
Kwiatek111
16-11-2010, 10:41
nie chodzi mi o inne aparaty nikona ale a konkurencje w podobnej cenie, takiego watku nie znalazlem
wybor padl na d700
Znaczy wybrałeś, czy nie ? :smile:
Inny aparat w podobnej cenie to np. Canon 5D MKII, ale ciężko w nim zamocować obiektywy od Nikona.
pozdr
velaskez
16-11-2010, 10:54
Jak chcesz kupić aparat pokroju D700 to chyba nie zaczynasz swojej przygody z foto i wiesz jakie są jego zalety/wady i jaka jest konkurencja w tym segmencie. Pogoogluj.
a jakie masz szkła? jeżeli już dorobiłeś się jakiejś szklarni, to nie kombinuj i bierz D700...znasz system i wiesz czego się można spodziewać, a jeżeli brak szkieł, to rzuć monetą, bo systemy sa na tym poziomie bardzo dobre...
Inny aparat w podobnej cenie to np. Canon 5D MKII, ale ciężko w nim zamocować obiektywy od Nikona.
pozdr
Nieprawda, adapter za 50pln.
podasz jakis link ?
velaskez
16-11-2010, 18:52
http://www.camerahacker.com/Novoflex/EOSNIK.shtml
http://www.rugift.com/photocameras/nikon-canon-eos-adapter.htm
http://www.amazon.com/Nikon-and-Canon-EOS-Adapter/dp/B000H3MAOO ;)
Bez przeniesienia elektroniki.
ale co nieprawda, napisałem że ciężko a nie że niemożliwe, z FF ktoś używał?
pozdr
Miałem kilka Nikonów, Canonów i Sony. Zostałem przy Nikonie z kilku powodów. Jest to aparat, który ma najlepszą konstrukcję, najlepiej się trzyma, dlatego najprzyjemniej się go używa w reporterce, na długich plenerach, itd., nie bez powodu powiada się czasem, że Canon jest bardziej studyjny. Naturalnie różnice nigdy nie są tak diametralne, aby było oczywiste, co do czego się najlepiej nadaje: ludzie robią w studiu Nikonami, a inni reporterkę Canonami (nie 1d)... Zawsze można powiedzieć, że wszystko jest kwestią przyzwyczajania (najczęstszy argument moich Canonowskich koleżanek) :)
Po pierwsze lepiej leży w ręce ("klejąca się" guma, wyżłobienie na kciuk - szczegół, ale gdy aparat z gripem i dużym jasnym zoomem wazy ok 3kg, ma znaczenie podczas przeglądania zdjęć, 1D i in. trzeba na prawdę mocno ścisnąć, żeby się nie wyślizgnął).
Po drugie, funkcjonalność, bardzo dużo możliwości personalizacji.
Po trzecie, szumy i tonalność (szumy Canona wcale nie są takie fajne, wręcz odwrotnie, po zwiększeniu ekspozycji w kompie wychodzą różnokolorowe szumy, a zakres tonalny Nikona szerszy). W d700 są dużo mniejsze niż w d300, a takie same jak w D3.
Po czwarte, do D700 wkręcisz 95% wszystkich systemowych szkieł. Tzn. nie każdy Nikon np. robi pomiar światła z szkłem analogowym (głównie te starsze), D300 i D700 robią. W Canonie, na FF, masz duuuże ograniczenie, bo nie wkręcisz fizycznie obiektywu pod APS-C (w d700 możesz używać DX - możesz robić z "winietą", albo przełączyć w tryb DX) oraz nie wkręcisz analogowego szkła...
Po piąte, analogi Canona są beznadziejne, plastikowe, niektóre z plastikowymi bagnetami.
:)