Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] 2x3
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img502.imageshack.us/img502/7785/121103f.jpg)
KLimat mroźnego poranka zachować się udało, akczolwiek, nie wiem czy ta jagodowa dominata jest prawdziwa czy tylko jest wymysłem autora, bo nie do końca mi tutaj pasuje.
(...) nie wiem czy ta jagodowa dominata jest prawdziwa czy tylko jest wymysłem autora, bo nie do końca mi tutaj pasuje. (...)
Mi również... poza tym, fajnie :)
Pozdrawiam.
Kilku kolegów serwuje ostatnio jajecznice,więc dlaczego nie jagodziankę?
Tomasz Dudrak
16-11-2010, 14:10
A mnie się podoba ten zimny, blady odcień - pasuje do tego kadru i nadaje mu klimat.
Mi osobiście kolorek się podoba - prawdziwie oddaje mroźny poranek i jego klimat.
Kilku kolegów serwuje ostatnio jajecznice,więc dlaczego nie jagodziankę?
Ciekawy jestem jakie danie Ty nam zaserwujesz
A mnie się podoba ten zimny, blady odcień - pasuje do tego kadru i nadaje mu klimat.
jezeli dominanta jest tylko na np. chmurach to mozna to zaakceptować, ale jezeli do tego dochodzą drzewa i łąki jak w tym przypadku, to żadne tłumaczenie ze jest to celowe nie pomoże, jest to po prostu błąd, który w tym przypadku psuje odbiór fajnego zdjęcia i którą to wadę można w bardzo łatwy sposób naprawić
za Tomaszem Dudrakiem - podoba mi się ta chłodna tonacja i pasuje do tego poranka :) z uwagą jak wyżej
krzysztofz24
16-11-2010, 16:28
Kadrowanie, poranny klimacik i przede wszystkim mgla tworza bardzo udane zdjecie, podoba mi sie. Nie jestem tylko do konca przekonany do "jagodowej" tonacji. W zadnym razie to zdjecie nie powinno byc podane "na cieplo" tylko na chlodno. Ale moze bez jagodzianek na deser;-). Dodam jeszcze ze swirtnie uchwyciles klimat poranka...
jezeli dominanta jest tylko na np. chmurach to mozna to zaakceptować, ale jezeli do tego dochodzą drzewa i łąki jak w tym przypadku, to żadne tłumaczenie ze jest to celowe nie pomoże, jest to po prostu błąd, który w tym przypadku psuje odbiór fajnego zdjęcia i którą to wadę można w bardzo łatwy sposób naprawić
za Tomaszem Dudrakiem - podoba mi się ta chłodna tonacja i pasuje do tego poranka :) z uwagą jak wyżej
Podpytam się, w kolorach nie grzebane, w ogóle lubię mało suwaczków używać. W którym momencie powstaje ten błąd?
Muszę jeszcze zerknąć raz w NEF-a, jak to wygląda.
Tomasz Dudrak
16-11-2010, 17:27
Podpytam się, w kolorach nie grzebane, w ogóle lubię mało suwaczków używać. W którym momencie powstaje ten błąd?
Muszę jeszcze zerknąć raz w NEF-a, jak to wygląda.
Chyba tylko na etapie ustawienia balansu bieli, jeżeli faktycznie nie używasz suwaków.
juz mowie w ktorym momencie.......tu (http://img717.imageshack.us/img717/7785/121103f.jpg)....poprawiony balans bieli i dosaturowanie;)
juz mowie w ktorym momencie.......tu (http://img717.imageshack.us/img717/7785/121103f.jpg)....poprawiony balans bieli i dosaturowanie;)
Ale teraz dół jakiś "kosmiczny" ;) posuwam jednak mocniej ;)
Ale teraz dół jakiś "kosmiczny" ;) posuwam jednak mocniej ;)
jaki kosmiczny? zaszronione trawy....chyba, ze na podlasiu to wyglada inaczej;):D
Tomasz Dudrak
16-11-2010, 17:37
Jestem w stanie przyjąć, że takie światło właśnie wtedy było.
Co to znaczy naprawić tę wadę? Poprawić WB?
Ale w odniesieniu do czego?
Co to znaczy naprawić tę wadę? Poprawić WB?
Ale w odniesieniu do czego?
w odniesieniu do szarosci mgly?
Tomasz Dudrak
16-11-2010, 17:47
w odniesieniu do szarosci mgly?
A mgła nie może mieć koloru? Np. od koloru słońca?
A mgła nie może mieć koloru? Np. od koloru słońca?
oczywiscie, ze moze ale nigdy nie widzialem jagodowej mgly......
Tomasz Dudrak
16-11-2010, 17:52
Ja też nie, ale ta mnie się podoba. :-)
bład w tym przypadku to żle dobrany WB, i trzeba to skorygować w programie graficznym, czyli ustawić taką temperaturę barwową az osiagnie się zamierzoną tonację :)
Ladny kadr, z bdb klimatem... wchodze w to! :D
jurek1906
17-11-2010, 20:05
Jest trochę jagody,ale jako całość mi podeszło :).