Zobacz pełną wersję : Cicha migawka - który model?
Jak dotąd pracuje na F80. Miałem krótki romans z F100, ale miał przebieg chyba z 10tys. filmów i kłapał jak wrota od stodoły, więc nie wiem czego się spodziewać po w miarę mało używanej sztuce.
W grę wchodzi tylko body z AF.
Doradźcie proszę.
W porównaniu do F80 każdy F100 "kłapie migawką jak wrotami od stodoły", nie ma znaczenia czy nowy czy stary. Być może ciszej pracują korpusy z serii Fx ale z nimi nie miałem styczności.
W F65 migawka pracuje miękko i cicho.
Tyle że przechodząc z F80/100 może czegoś brakować... :D
to niewątpliwa zaleta F80, chyba jedna z najcichszych migawek. Nie wiem jak jest w F6 ;)
enthropia
16-11-2010, 00:15
F80.
radekone
16-11-2010, 02:02
A co ci Kamil w F80 nie pasuje? :)
to niewątpliwa zaleta F80, chyba jedna z najcichszych migawek. Nie wiem jak jest w F6 ;)
F6 ma silent mode, ale całkowicie zaciszne toto nie jest; tylko nie urywa bębenków.
Radek, F80, odkąd go mam ma urwany ząbek od klapy zamykającej przez co czasem, ostatnio coraz częściej, wyskakuje mi error. Zaczyna to być irytujące bo zbyt wiele mi przez to umyka :-/
teraz jest dobry czas żeby sobie sprawić "nowego"; srebrne 150-250, czarne 200-350zł i już raczej nie stanieją...
radekone
17-11-2010, 02:18
Przywiezc ci nastepnego? :) Stanialy, Scibor ostatnio za 30 funtow czarnego kupil.
Jeśli fuji s3 jest na body f80, to rzeczywiście migawka jest dość cicha i przyjemna "w dźwięku"
Jednak dochodzi nam jeszcze dźwięk przesuwanego filmu a także różnice wynikające z założonego obiektywu - z niektórymi jest ciszej, z innymi głośniej.
Cicha migawka - który model? Bez dwóch zdań kupuj F80, cichy, delikatny, miękki dzwięk, inne które słyszałem, to klapanie.
Dawno nie wyciągałem MTL3, ma również miękki, ale już nie tak cichy dzwięk.
Z AF to tylko F80
bez AF moze F3 i FM2/FE2/FA ale one musza miec wyminione odbijaki lustra, ze wzgledu na wiek.
jw. mega cicha migawka i naped
otóz to. Ino trza mieć klamoty od konkurencji do tego :)
pastwisko
06-12-2010, 18:43
otóz to. Ino trza mieć klamoty od konkurencji do tego :)
są przejsciówki :)
może EOS 5 ?
Migawka cichusieńka, ale obudowa trzeszczy ;-)
iron idem
12-12-2010, 00:21
Nie bierz F90x płoszy ptaki :)
Stawiam na bardzo cichą migawkę w F70.
Stawiam na bardzo cichą migawkę w F70.
Bardziej cichy jest jednak F80. Miałem F50/60/70/80/100 i najcichszy był właśnie F80.
Jak ma być cicho, to może darować sobie lustro i zanabyć bezlusterkowca? Ostatnio sporo tego na rynku. Tylko takiego, co w menu można wyłączyć "symulację dźwięku migawki" ;-)
EDIT:
Kurcze; Analogowo. To sorry :-)
To jak analogowo, to dalmierza.
kris-basel
23-01-2011, 00:01
A jak dalmierz i cicha migawka to Leica M7 lub MP, potem każde lustro urywa głowę i bębenki...
Petroszkło
24-01-2011, 23:32
Mam F70 od 24h, migawkę da się przeżyc, ale w moim modelu nie mogę zmieniac ustawień przysłony na A i M. Stoi na F16 i ani drgnie... Obiektyw Sigma 50mm f1.4 AF-S. Chyba psiuty:-(
chyba ''niepsiuty'', z tego co pamiętam to ten model tak ma z obiektywami bez pierścienia f ;)
aa znalazłem http://www.nikonians.org/nikon/slr-lens.html
temat na czasie, bo ostatnio sam szukałem i wybór padł na f80 ze względu na współpracę z obiektywami G i cichą migawkę
F70 nie śmiga z AF-S, to model o raczej "wstecznej" kompatybilności, potrzebujesz F80, F100, albo F5 do tego obiektywu.
Petroszkło
25-01-2011, 12:05
wielkie dzięki kuman i igg, darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby... :-)