Zobacz pełną wersję : yongnuo 560
Witam,
Po nowym roku, jak zakonczy sie goraczka swiatecznych zakupow zamierzam kupic 2-3 lampy youngnuo 560. W zwiazku z tym mam takie pytanie: czy ktos jest posiadaczem tej lampy i jakie sa wrazenia? Z tego co widzialem na necie wyglada jak podroba canona bez ttl'a.
pozdrawiam
The Structorr
15-11-2010, 21:08
Dołączam się do pytania. Wg specyfikacji to 460-II z głowicą z zoomem plus bajery. Ale specyfikacje sobie a życie sobie. Osobiście kupiłbym 2 szt. ze względu na zoom i gniazdo PC. Czy miał ktoś jakieś problemy z tą lampą?
Warta zakupu czy nie?
Marcin Borkowski
15-11-2010, 21:53
gdzieś w necie był test mocy lamp, i wyszło że 560 ma realnie taka samą moc jak 460-II,
o większych problemach nie słyszałem :)
ps. zastanawia mnie tylko jak się w niej ustawia zoom? bo wg zdjęcia tylnego panela, wartości ogniskowej naniesione są pod diodami mocy, jak więc regulować zoom ?
przem426
15-11-2010, 22:43
pewnie jakis kenefelek typu "mode" bedzie zmieniał funkcje klawiszy +/-, lub odpowiednio wciśnięty będzie skakał po wartościach, na ten czas diody mocy zmienia sie w diody zuma.
Trudnoonazwe
16-11-2010, 00:48
z zoomem tak jak pisze przem426, wtedy diody mocy pokazują jego wartość. W moim przypadku jeden egzemplarz miał schowane gniazdo PC, i bardzo trudno było odpalić lampę tym złączem. Poza tym to zupełnie inna jakość niż 460-II, np bardzo zgrabnie obraca się palnik (niestety nie 360) a czasy ładowania są rewelacyjne. Z innych problemów złamałem ostatnio stopkę kiedy upadł statyw ale to akurat nie wina lampy.
Osobiście wolałbym kupić YN 460 II.
560 ma teoretycznie taką samą moc ale... dopiero przy 105 mm zoomu. Na szerokim kącie będzie słabsza. Zazwyczaj w strobingu używa się tych lamp w połączeniu z jakimś modyfikatorem światła (parasolka, softbox) i zależy nam na jak najszerszym rozsyle światła także zoom będziemy używać sporadycznie.
YN560 w stosunku do YN460II kosztuje o połowę więcej.
adam.dorozinski
16-11-2010, 12:43
Ściągnąłem YN560 bo wyglądało na papierze na to, że zje 460mkII z butami ... więc pomyślałem że przetestuję sobie na spokojnie, i jak się okaże że jest taka fantastyczna, to wymienię wszystkie błyskadła na 560tki. No i o ile faktycznie jakość budowy bije na głowę YN460mkII, ma też niezaprzeczalne funkcjonalne zalety - zoom, błyskawiczne ładowanie, to cały czas mam wrażenie że błyska słabiej niż 460mkII, a na dodatek jest dużo większa, i dużo droższa.
Teraz to chyba będę czekał aż chłopcy z YN w końcu zrobią lampę oderwaną zupełnie od klasycznego, gorąco-stopkowego wzorca lampy błyskowej, i zrobią błyskadło przewidziane specjalnie do strobingu ... coś w stylu zasilanej sześcioma paluszkami miniatury lampy studyjnej.
marszull
16-11-2010, 12:49
tego raczej tak szybko nie zrobia ;)
a ja czekam na YN460-TX / YN460-RX i jak nie przywala z cena, i bedzie to dobrze dzialalo to moze byc hit
460II nie mialem, ale rzeczywiscie co do wykonania 560 nie mam zadnych zastrzezen
tego raczej tak szybko nie zrobia ;)
a ja czekam na YN460-TX / YN460-RX i jak nie przywala z cena, i bedzie to dobrze dzialalo to moze byc hit
460II nie mialem, ale rzeczywiscie co do wykonania 560 nie mam zadnych zastrzezen
czy TX-RX będą dostępne pod Nikona ?! bo na stronce widzę jedynie wersję pod Canona.
marszull
16-11-2010, 14:15
czy TX-RX będą dostępne pod Nikona ?! bo na stronce widzę jedynie wersję pod Canona.
chyba tak
"A review of Yongnuo’s upcoming wireless TTL system has been published by the Chinese Strobist blog. The testers evaluated both Canon and Nikon versions and found the following:
* There are Canon and Nikon-specific Commanders (YN460-TX) and they have metal hotshoe feet. The remote flash (YN460-RX) is universal and has only a centre pin on its plastic hotshoe foot, so it cannot be used as a standalone TTL flash on a camera.
* The YN460-TX features input and output PC ports, with support for rear curtain sync. There is no PC port on the YN460-RX Speedlight.
* The Speedlight takes 4*AAs but the Commander takes 2*AAAs.
* Signal range varies depending on how many lights you are controlling.
* The YN460RX is equal in brightness to a classic YN460.
* Rear curtain sync works for Canon.
* Not compatible with Yongnuo RF-602 wireless triggers."
TU http://tj-photographer.blogspot.com/2010/10/yn-560-strobi-bysko-lampy.html test YN560 w warunkach polowych - weselu
sznuras, dzieki za bloga
co do YN460RX to widze ze moc taka jak YN-460 i niekompatybilne z RF-602 a cena bedzie okolo 600 juanów czyli blisko 300pln za zestaw
Może taki zestawik byłby fajny 1xYN-460II 2xYN-560 i RF-602 z 4 odbiornikami?
Gdzie kupowaliscie wasze lampy: allegro, sprzedawcy z HK na ebay'u, czy fabryka na ebay'u?
marszull
16-11-2010, 16:00
Ja: firmowy ebay, bo jako nieliczni daja gwarancje ;) (choc nie wiem jakbym ja zrealizowal, tzn wiem ze trzeba wyslac tylko czy by sie oplacalo)
Marcin Borkowski
16-11-2010, 17:54
ja kupilem w mega-pixel :)
mam YN 460II, kupiłem z kumplem w spółce i powiem szczerze, że jestem zaskoczony tym jak to działa, w tej cenie nie będzie nic lepszego nie wiem jak te wyższe modele YN ale z tego modelu jestem bardzo zadowolony, wygląd, jakość wykonania jestem zadowolony z Chińskiego zamiennika SB na upartego można nią pyknąć ślub ;)
Mam pytanko.
Na filmiku kolega udowodnił że YN560 ma zabezpieczenie przed przegrzaniem palnika. Czy wszytkie lampy to mają? Najbardziej interesuje mnie 460II.
marszull
16-11-2010, 22:26
z tego co wynika z roznych opisow w necie to 460 i 460II chyba nie maja tego zabezpieczenia
ok nie moglem wytrzymac i dzisiaj zakupilem yn-560
Pierwsze wrazenia:
in plus
- cena 310 za lampe z zoomem
- wszystkie funkcje dzialaja
- prosta obsluga
- dobrze wykonana. Porownujac do sb-900 jest troche gorszej jakosci plastik, ale jest piecio krotnie tansza
- fajnie dziala tryb S2. Potestowalem wyzwalanie w pokoju za pomoca cls i wszystko ladnie dzialalo. Lampa sie odpalala nawet bedac w srodku parasolko-softboxa
in minus
troche drazni brak wartosci przy podzialce mocy
Ogolnie jestem zadowolony z zakupu, ale musze jeszcze potestowac na zewnatrz.
Gdzie kupiłeś? ebuy czy w kraju?
adolfik9501
21-11-2010, 00:05
Gdzie kupiłeś? ebuy czy w kraju?
Podejrzewam, że w kraju. Np: mega-pixel (http://mega-pixel.iai-shop.com/product-pol-686-Lampa-Blyskowa-YongNuo-YN-560.html)
No właśnie ja chyba też kupie sobie w mega-pixelu ze dwie 560 bo z tymi 460II mogą być problemy. Naczytałem się w sieci że łatwo spalić palnik tej lampy a 560 pomimo mniejszej mocy ma zabezpieczenie termiczne.
tak w mega-pixel. Chcialem kupic dwie ale inna 560 byla juz przez kogos zaklepana.
Robson_87
21-11-2010, 16:21
yn 560 ma wieksza moc od 460`tki
yn 560 ma wieksza moc od 460`tki
Od 460 tak ale od 460II jest słabsza.
yn-460II i yn-560 maja liczbe przewodnia dla 35mm i iso 100 rowna 38, czyli tyle samo
Porownalem wlasnie yn-560 do mojej sabiny i jest delikatnie slabsza co sie zgadza z parametrami sabiny (35mm, iso 100 liczba przewodnia 40).
Jest jedna rzecz w yn-560 ktora mnie irytuje, cholernie ciezko wcisnac palcem manualne wyzwolenie no ale moze moj model jest jakis felerny.
adolfik9501
21-11-2010, 21:05
yn-460II i yn-560 maja liczbe przewodnia dla 35mm i iso 100 rowna 38, czyli tyle samo
(...)
Dodam do tego, że według różnych testowych pomiarów dostępnych w necie moc mają taką samą lub ciut większą ma YN560. Ewentualna różnica w mocy jest pomijalna.
Na stronie mega-pixela wyczytałem że:
560 ma liczbę przewodnią 58 dla 105mm
460II ma liczbę przewodnią 53 dla 35mm
Czy aby na pewno te lampy mają taką samą moc???
adolfik9501
22-11-2010, 10:32
Na stronie mega-pixela wyczytałem że:
560 ma liczbę przewodnią 58 dla 105mm
460II ma liczbę przewodnią 53 dla 35mm
Czy aby na pewno te lampy mają taką samą moc???
Tak mają taką samą moc. Na stronie możesz również wyczytać dla jakiego ISO podana jest LP. YN460 II ma podaną dla dwóch wartości ISO. Generalnie producent podawał/podaje w lampach serii 46x LP dla ISO200.
Jest jedna rzecz w yn-560 ktora mnie irytuje, cholernie ciezko wcisnac palcem manualne wyzwolenie no ale moze moj model jest jakis felerny.
Mam dokładnie to samo w obu 560 które posiadam, ten typ chyba tak ma, aczkolwiek mi to w niczym nie przeszkadza.
Poza tym działa jak należy, również z wyzwalaczami radiowymi Yongnuo.
Ja kupowałem na ebayu od producenta.
mirekkania
23-02-2011, 10:25
Odgrzeję temat. Kupiłem YN-560 na ebay i działa :) Świeci zgodnie z ustawioną mocą, ale...
W trakcie ładowania zazwyczaj wydaje z siebie dziwny zgrzyt. Bezgłośne ładowanie należy do rzadkości.
Brzmi to tak, jakby ktoś twardym plastikiem tarł o twardy plastik, z dużym naciskiem. Zgrzytanie połączone jest z piskiem.
Zastanawiam się, czy to objaw, który powinien niepokoić? Jak zachowują sie Wasze lampy w trakcie ładowania?
Szprychu
23-02-2011, 13:34
Mam dokładnie tak samo w dwóch YN460II, więc myślę, że raczej bez stresu.
quietstorm
23-02-2011, 14:12
Odgrzeję temat. Kupiłem YN-560 na ebay i działa :) Świeci zgodnie z ustawioną mocą, ale...
W trakcie ładowania zazwyczaj wydaje z siebie dziwny zgrzyt. Bezgłośne ładowanie należy do rzadkości.
Brzmi to tak, jakby ktoś twardym plastikiem tarł o twardy plastik, z dużym naciskiem. Zgrzytanie połączone jest z piskiem.
Zastanawiam się, czy to objaw, który powinien niepokoić? Jak zachowują sie Wasze lampy w trakcie ładowania?
Mam 2 takie lampy i jedna z nich zachowuje się identycznie. Podejrzewam że jest to spowodowane uszkodzonym "głośniczkiem" bo u mnie wyłączenie dźwięku w lampie załatwia sprawę.
Na pewno nie jest to zjawisko normalne bo druga YN 560 po błysku wydaje z siebie bardzo miły dla ucha dzwięk, więc to kwestia egzemplarza. Druga 560-tka ma za to inny problem - bardzo głośny silnik zooma.
Niestety jakość wykonania tych wyrobów pozostawia wiele do życzenia... ale błyskają poprawnie, więc za tą cenę można znieść te niewielkie niedogodności ;)
Kurcze. Nie zwróciłem uwagi na piski podczas ładowania. Musze to dzisiaj sprawdzić. :)
mirekkania
23-02-2011, 14:48
Dziękuję za odpowiedzi.
W między-czasie pogoogliłem za forami anglojęzycznymi i wszyscy piszą to samo. Czasem zgrzyta, czasem nie zgrzyta, ale świeci i to najważniejsze.
Zatem nie wpadam w niepokój. :)
Witam- Próbowałem jednocześnie wyzwolić za pomocą wbudowanej lampy w D7k lampę SB-900 i YN-560 , SB-900 działa natomiast YN-560 nie błyska ani na S1 ani na S2 . Po wyłączeniu SB-900 YN-560 działa na S2 . Sam już nie wiem co źle robię ? Odnośnie dziwnych dźwięków moja YN-560 też je czasem emituje .
mirekkania
31-05-2011, 11:42
Podobnie dziwnie zachowują się fotocele w mojej lampie, przy synchronizacji z krótkimi czasami. Co ciekawe, wyzwalają się, kiedy moja 580EXII świeci w trybie e-ttl, ale nie wyzwala się, kiedy świeci z ta samą moca w trybie M :)
Może to zjawisko w odniesieniu do współpracy z Nikonem działa podobnie, niezrozumiale :) Poradziłem sobie tak: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=970865&postcount=940
Trudnoonazwe
03-12-2013, 19:25
Odgrzebię wątek... Czy ktoś z Was przerabiał już temat wymiany palnika w starej dobrej YN560? W mojej zaczyna się już wypalać. Objawia się to niewypałami w coraz większej ilości (obecnie już ok 50%). Myślałem, że to kondensator 47nF (http://www.flickr.com/groups/yongnuo/discuss/72157626879002708/) ale po rozebraniu lampy okazało się że jest on OK, natomiast palnik wygląda jakby był lekko przydymiony od środka po bokach.
Serwis w PL praktycznie nie istnieje (wymiana na gwarancji, a moja lampa jest już dawno po) a w dodatku wykończenie palnika to podobno rzadki przypadek. Napisałem do serwisu w ChRL - proponują bezpłatną obsługę (o ile dobrze zrozumiałem) ale przesyłka do Chin i powrotna pozostała by w mojej gestii. Twierdzą też, że palniki od popularnych producentów (Canon EX580, Nikon SB) nie będą pasowały (czy aby na pewno ;) ?)
Zastanawiam się czy komuś jeszcze udało się wykończyć YN560? A jeśli tak to czy palniki nie będą potrzebne do wymiany na szerszą skalę.
Może warto producenta przekonać, żeby przy okazji wyprodukował trochę części zamiennych.
Moja lampa wykonała już sporo błysków (20, może 30K) i pewnie bym ją spisał na straty gdyby nie to, że na prawdę dobrze się spisywała na tle innych (sb80,sb800,yn460).
marszull
06-12-2013, 10:57
Ja sie przymierzam ;) w poniedzialek bede kupowal palnik jak sie dorzucisz do przesylki do moge tez zamowic Tobie
mialem podobn eobjawy, znajomy fachowiec lampe obejrzal i stwierdzil, ze to wina palnika, zrobil zdjecia i rzeczywisicie palnik wyglada juz bardzo zle :(
druga na razie spoko, ale palniki zamawiam dwa ;)
mam w planach nowe lampy, ale tych tez mi szkoda bo pracuja bardzo dobrze, a blyskam sporo (mysle ze juz maja okolo 30-40 K)