PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 f4.5-

Blasius.G
15-11-2010, 20:42
W moim obiektywie wystepuje nieostrosc po prawej stronie kadru. Dla przykladu na zdjeciu budynku (matryca rownolegle do sciany, duza przeslona) prawa strona (do 2/5 kadru od prawej) jest nieostra mimo, iz reszta oraz dalsze plany sa ostre. Co to moze byc? Zadnych przygod sigma nie miala. Niby 3 lata gwarancji. Od zakupu minelo ponad 1.5 roku ale wade ujawnilem dopiero tego lata bo wczesniej zwykle krajobrazy wiec tak nie widac. Dzieje sie to na 10mm. Serwis to przyjmie? Nigdy nie serwisowalem takich rzeczy.

asche
15-11-2010, 20:50
Miałem tak z Sigmą 24/1.8 oraz z Tokiną 12-24/4. Ktoś już na forum ztcw miał podobne przypadłości, w Tokinie te "schorzenie" było nienaprawialne. Jak szkło na gwarancji to bez kozery powiem, żeby je wysłać. Prawdopodobnie wymienią na nowe.

Blasius.G
15-11-2010, 22:25
Wystarczy im chyba sam obiektyw? Wolalbym aparatu nie slac. Ewentualnie mailem jakies przykladowe zdjecia. Choc pewnie oddam do Fjokera. U nich kupowalem i niech oni wysla.

micgekon
16-11-2010, 12:11
Z tego co pytałem w pro centrum to w takim przypadku jedynie kalibracja (niestety body trzeba wysłać) i będziesz miał super szkielko jeśli na gwarancji to usługa gratis tylko pokrywasz koszt kuriera wejdź na strone sigmy.

Blasius.G
16-11-2010, 17:56
Kalibracja? Co ma kalibracja do niestrości części kadru? AF trafia dobrze więc nie rozumiem co ma tu kalibracja zmienić.

Mayrah
02-12-2010, 11:57
Powiem Wam o moim obiektywie, z którym walczę jak mogę od ponad roku. Miał ktoś z Was dystorsję niesymetryczną ???
Sigma 10-20, którą kupiłam od Kea-Photo z Hong Kongu od początku dziwnie rysowała.. myślałam, ze to ja źle widzę.

Z biegiem czasu problem pogłębiał się.

Nikt nie chce i nie potrafi mi z obiektywem pomóc, a nie wydam w serwisie 600 zł gdy obiektyw kosztował mnie 1300 zł 2 lata temu. 3 letnia międzynarodowa gwarancja w Polsce nie działa dłużej niż 12 miesięcy.

Nie wiem co zrobić, gdzie oddać obiektyw, abym przestała zamęczać się godzinami siedzenia w PS.

Ta niesymetryczność objawia się tym, że prawa górna strona kadru jest bardziej wygięta w kierunku "do góry" niż lewa.. czasem odwrotnie, zalezy jak robię foto.. i dokładnie przeciwny kąt kadru w tym wypadku lewy dolny zachowuje się podobnie..

tak jakby soczewki krzywo na sobie leżały.. czy to możliwe ?

Foto zrobione na statywie z 2 poziomicami, budynek totalnie poziomy..sprawdzałam z poziomicą..:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl)

Dodam zdjęcie półek.. kadr dopasował linie półki z liniami matówki - ustawienia były idealne , efekt? Jak widać...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2e1da5038570b5fe) - powiększa się po kliknięciu.. widać falistą linię "prostą" krawędź półki ;-)?

zotornik
02-12-2010, 12:09
Kalibracja? Co ma kalibracja do niestrości części kadru? AF trafia dobrze więc nie rozumiem co ma tu kalibracja zmienić.

Dokładnie jak piszesz. Podobny problem był wałkowany - niestety pamiętam gdzie na forum, a jedynie że wątek był dość długi ;)

Odpowiedzi jednoznacznej chyba nie było, ale wnioski kierowały się w stronę wad soczewek lub ich złego montażu. W praktyce obie wersje majo optymistyczne.
Jeżeli jest gwarancja to oczywiście słać do serwisu - z jakim skutkiem to już inna sprawa.
Warto też sprawdzić szkło na innym korpusie, żeby mieć potwierdzenie ewentualnej wady.

markB
02-12-2010, 13:31
Powiem Wam o moim obiektywie, z którym walczę jak mogę od ponad roku. Miał ktoś z Was dystorsję niesymetryczną ???
Sigma 10-20, którą kupiłam od Kea-Photo z Hong Kongu od początku dziwnie rysowała.. myślałam, ze to ja źle widzę.

Z biegiem czasu problem pogłębiał się.

Nikt nie chce i nie potrafi mi z obiektywem pomóc, a nie wydam w serwisie 600 zł gdy obiektyw kosztował mnie 1300 zł 2 lata temu. 3 letnia międzynarodowa gwarancja w Polsce nie działa dłużej niż 12 miesięcy.

Nie wiem co zrobić, gdzie oddać obiektyw, abym przestała zamęczać się godzinami siedzenia w PS.

Ta niesymetryczność objawia się tym, że prawa górna strona kadru jest bardziej wygięta w kierunku "do góry" niż lewa.. czasem odwrotnie, zalezy jak robię foto.. i dokładnie przeciwny kąt kadru w tym wypadku lewy dolny zachowuje się podobnie..

tak jakby soczewki krzywo na sobie leżały.. czy to możliwe ?

Ja tam widzę mocniejsze wygięcie po prawej stronie na górze i na dole. I to ledwo widoczne. Soczewki nie leżą krzywo na sobie, bo w tym przypadku objawiałoby się to nieostrością. Przyczyn może być parę:
1. Nierównoległe ustawienie aparatu w stosunku do obiektu. Przy takich kątach widzenia wystarczy małe odchylenie od równoległości i od razu coś się pojawia.
2. Może jakaś soczewka jest nierówno oszlifowana?
3. Może matryca cierpi na niewielką nieprostopadłość w stosunku do osi obiektywu? Warto sprawdzić jak ten obiektyw zachowuje się z innym aparatem?
Poza tym z jakiej racji międzynarodowa gwarancja nie jest honorowana w Polsce. Chyba, że tam jest jakiś kruczek i jest to tylko gwarancja na rynek azjatycki. W tej sprawie uderzyłbym jednak do serwisu Sigmy. Jeśli w Polsce odmawiają, to poskarżyć się na nich w serwisie europejskim Sigmy.

Mayrah
03-12-2010, 12:38
Jeśli chodzi o nierównoległe ustawienie, to to nie ma miejsca - ZAWSZE jest ustawione niemal od miarki i zawsze jest wypukłe bardziej nie tam gdzie trzeba.. do tego zauważcie , ze linie poziome wyginają się w falę ..

SIGMA poinformowała mnie, że lepiej by było gdybym obiektyw wysłała uwaga!!!! np. do Berlina, bo tam międzynarodowa gwarancja jest uwzględniana, natomiast w Polsce międzynarodowa 3 letnia gwarancja jest uznawana tylko rok. Azja nei ma tu nic do tego.

Odmówili bezpłatnej naprawy a nawet przeglądu, koszt wysyłki 35 zł kurierem x 2, koszt przeglądu zaproponowali mi ok. 150 zł, a koszt naprawy od ok. 200- 350 zł lub więcej.

I cóż mogę zrobić? Jak mogę poskarżyć się do europejskiej SIGMY? Macie doświadczenie ?

Czy znacie inne serwisy, które mogłyby się odważyć na ingerencję we wnętrze obiektywu do poziomu soczewek?

Pozdrawiam

markB
03-12-2010, 14:04
W Poznaniu możesz spróbować u tych:
FOTOSERWIS
ul. Galileusza 8
60-159 Poznań
tel. 61-862-51-21
Albo, jak radzą w polskim serwisie, wysłać do Niemiec, ale chyba nie do Berlina, bo Sigma-Deutschland mieści się w Roedermark: http://www.sigma-foto.de/kontakt/service-weltweit.html

I jeszcze pytanie: czy zarejestrowałaś szkło? Bo to dobrze zrobić, żeby nie mieć kłopotów z trzyletnią gwarancję producenta.

markB
03-12-2010, 16:07
do tego zauważcie , ze linie poziome wyginają się w falę ..

Dopiero teraz zauważyłem ten fragment, a nie mogę już edytować. Mam obiektyw z falistą dystorsją - 20/2.8 AF - to jest dość charakterystyczne dla tego szkła. Kilkakrotnie na forum wrzucałem z niego zdjęcia, więc nie chcę zaśmiecać po raz kolejny. Mogę zobaczyć w mojej Sigmie 10-20, czy coś takiego ma miejsce. Ale najpierw muszę się do niej dokopać, bo nie używam od trzech lat.

Mayrah
03-12-2010, 19:47
No na Galileusza mi odmówili :-(( , tak obiektyw rejestrowałam.. szukam jakichkolwiek punktów serwisowych w Polsce, które się tego podejmą za mniejszą kwotę niż rodzimy serwis Sigmy.

zakwas
03-12-2010, 21:39
Miałem tak z Sigmą 24/1.8 oraz z Tokiną 12-24/4. Ktoś już na forum ztcw miał podobne przypadłości, w Tokinie te "schorzenie" było nienaprawialne. Jak szkło na gwarancji to bez kozery powiem, żeby je wysłać. Prawdopodobnie wymienią na nowe.

Z moją Tokiną było tak samo. Efekt szczególnie silnie występował przy najkrótszych ogniskowych i bliskich odległosciach.

Blasius.G
09-12-2010, 23:22
Pisalem juz z serwisem i ostatecznie ustalilem, ze oddam obiektyw w styczniu. Chca jednak razem z aparatem, a w grudniu mi sie przyda puszka wiec sie wstrzymam. Nic mi nie pisali, ze gwarancja 3 nie jest dostepna, czy cos w tym stylu, a ja im pisalem, ze w zwiazku z 3 gwarancja oddam obiektyw (ktory mam 1.5 roku) w styczniu. Mysle, ze gosc by mnie poinformowal, ze nie ma 3 lat gwarancji bo mi jeszcze odpisywal po tym. Szkoda, ze takie problemy z tym szklem sa. Mam zamiar oddac przez fotojokera bo u nich kupowalem. Teraz zaluje, ze nikkora 10-24 nie kupilem.