PDA

Zobacz pełną wersję : Podgląd głębi ostrości w D50 :]...

mamil_km
06-01-2007, 13:44
Czyli Polak potrafi... zawsze bardzo mnie to ciekawiło jak to wygląda, a ponieważ mam D50 nie mogłem tego sprawdzić, kupiłem sobie Sigmę 70-300 APO która posiada pierścien przysłony więc pomyślałem że wkońcu sobie zobaczę ale niestety jedyny zauważalny efekt kręcenia tym pierścieniem to migające F-- na małym LCD. hm... szybki wniosek - aparat stale "trzyma" maksymalnie otwartą przysłonę.
Wpadłem więc na pomysł żeby częściowo odpiąć obiektyw od aparatu czyli obrócić go o 1/8 obrotu co spowoduje że trzpień wystający z aparatu przestanie podpierać trzpień wystający z obiektywu odpowiedzialny za ustawienie przysłony. Co to daje? Daje to że teraz kręcąc pierścieniem przesłony na obiektywie mogę sobie obserwować w wizjerze jakie są zmiany GO w tym obiektywie. Chciałbym zaznaczyć że dla bezpieczeństwa aparatu i obiektywu robiłem to oczywiście na wyłączonym aparacie i całe "doświadczenie" traktuję oczywiście tylko jako pewną ciekawostkę i kolejny krok w zrozumieniu działania obiektywu i aparatu co mam nadzieję spowoduje że będę potrafił robić lepsze zdjęcia. Polecam wszystkim to dość ciekawe doświadczenie.
ps. tylko uważajcie na obiektyw żeby sobie poprostu nie odpad jak się już wczujecie w to kręcenie pierścieniem przysłony, bo łatwo może dojść do całkowitego odkręcenia obiektywu od korpusu. Pozdrawiam Was :)

Seeker
06-01-2007, 14:06
A w praktyce i tak trzeba polegac na doswiadczeniu... (w tym konkretnym przypadku)
;)

mamil_km
06-01-2007, 14:09
pewnie że tak, w 100% się z Tobą zgodzę ale takie właśnie zabawy traktuję jako droga do doświadczenia :)

cyrusvirus
06-01-2007, 15:19
glebie ostrosci to sie sprawdza dobrze w Zenicie ;-) Tam to jest dopiero wizjer :)

Seeker
06-01-2007, 16:05
"glebie ostrosci to sie sprawdza dobrze w Zenicie Tam to jest dopiero wizjer"

I wyjatkowo dziadowska matowka ;)
Chyba z pergaminu...

wanczyk
06-01-2007, 17:45
Najbardziej praktyczny (chodzi mi o to ze naprawde dobry) podgląd GO to widziałem jak miałem w rękach Contaxa....ale juz nie pamiętam jaki model generalnie contaxy i Yashici mają bardzo janse matówki i dośc duze wizjery....jak przesiadłem się z Yashica 108MP na D70 to stwierdizęłm ze duuuzo mniejszy ten wizjer :(

Vadim
06-01-2007, 17:57
W F3 też jest nieźle...

rudin
06-01-2007, 17:59
glebie ostrosci to sie sprawdza dobrze w Zenicie ;-) Tam to jest dopiero wizjer :)

zdaje się że Praktica ma większy i jaśniejszy ;) chociaż w porównaniu z D50 to oba są wielkie :D

cyrusvirus
06-01-2007, 19:27
zdaje się że Praktica ma większy i jaśniejszy ;) chociaż w porównaniu z D50 to oba są wielkie :D

nie wiem, nie widzialem ;-) Przyznam ze nie mialem kontaktu z wieloma lustrami. Chwale Zenita bo mam do tej pory (porownanie wizjera ;-)). Rodzice mieli kiedys w '99 Nikona, nie pametam jaki model ale wizjera nie pamietam dokladnie bo dosyc szybko aparat "zmienil" wlasciciela :cry:

szymony
06-01-2007, 23:24
Wpadłem więc na pomysł żeby częściowo odpiąć obiektyw od aparatu czyli obrócić go o 1/8 obrotu co spowoduje że trzpień wystający z aparatu przestanie podpierać trzpień wystający z obiektywu odpowiedzialny za ustawienie przysłony.

Brawo. Właśnie wywarzyłeś otwarte drzwi :-)

Władca Pixeli
07-01-2007, 01:32
A nie prościej wcisnąć "Playback" + ewentualnie "zoom" po zrobionym zdjęciu :mrgreen:

ulv
07-01-2007, 15:20
....jak przesiadłem się z Yashica 108MP na D70 to stwierdizęłm ze duuuzo mniejszy ten wizjer :(
Ja to miałem to samo, też z 108MP tyle, że na D50... ale nie można mieć wszystkiego ;-)

Ulv