PDA

Zobacz pełną wersję : bardzo duży szum na plikach .RAW

djshake
15-11-2010, 19:16
Witam, zrobiłem reportaż z wyjazdu w góry aparatem Nikon 200 w formacie .raw. Dlaczego jednak po otwarciu tych plików jest taki wielki szum cyfrowy? moje maksymalne ISO to 800 a średnio 300-640 podczas zapisu do JPG nawet przy ISO 800 nie bylo widac szumu a tutaj taka niespodzianka, niby .raw taki wspaniały a zdjęcia beznadziejne. Czym jest to spowodowane? Zdjęcia wywoływalem za pomocą Adobe Camera Raw 4.0 który mam razem z Photoshopem CS3.
Prosze o jakieś wskazówki co zrobiłem źle.

Lesiu83
15-11-2010, 21:46
Ano tym, że pliki jpg. od szumia puszka, a RAW musisz sam sobie odszumic :]

bogdi64
15-11-2010, 22:50
po pierwsze - zmniejszyć poziom wyostrzenia w puszcze, jak również kontrastu, zaopatrzyć się w program do odszumiania i wtedy 1250 będzie do akceptacji, "pracowałem" nad tym wiele i gdy warunki oświetlenia są w miarę równe i temperatura barwowa łatwa do określenia to na raw i jpeg osiąga się podobne efekty przy dużo mniejszym nakładzie pracy, jeśli są problemy oświetleniowe pomaga raw

Mellan
15-11-2010, 23:29
po pierwsze - zmniejszyć poziom wyostrzenia w puszcze, jak również kontrastu[...]

No tak, ale te nastawy przecież nie wpływają na RAW, tylko na jpegi. Mogą jedynie objawić się w parametrach "as shoot" (czy jak to tam się nazywa) po otwarciu w raw-konwerterze.
Tak poza modelami i softem: szum jest zawsze mniejszy, gdy prawidłowo doświetlisz iso. Przy ciągnięciu z niedoświetlenia zawsze wzrasta, może w tym tkwi problem.

bogdi64
16-11-2010, 01:07
zgadza się, że nie wpływają pod warunkiem, że nie masz ustawionej opcji -pobierz dane z aparatu- a tu często tkwi błąd, że się to pozostawia, dlatego szum jest automatycznie "podbity" przez dodatkowe jego wyostrzenie, a przerazić się można gdy otworzy się raw robiąc cały czas jpeg

djshake
16-11-2010, 09:01
pod warunkiem, że nie masz ustawionej opcji -pobierz dane z aparatu-
A gdzie znajduje się taka opcja? zawsze dążę do najniższego iso fotki robiłem głownie pod HDR i tam gdzie iso nie bylo wyzsze od 200 dało radę zrobic ciekawe HDR a reszta to koszmar. Czyli podsumowując robiąć w raw'ach nie nalezy korzystac z opcji typu Vivid a zostawic na normal? a co z tymi programami do odszumiania? Wiem ze w Photoshopie odszumianie daje mizerne efekty. Nie chce mi sie wierzyc, ze na mocno zaszumionym zdjęciu da się jeszcze cos zrobic. Na jednym zdjęciu zdażyło się nawet, ze postać po przyblizeniu miała wogół siebie przylegającą "do ubrania" kolorową linię czerwono-niebieską ale to widac tylko przy duzym przyblizeniu, jak by jakś artefakt. Jednak zastanawiam się co jest nie tak. Mój nikon ma dopiero ok 6.000 zdjęc zrobionych. Obiektyw to Nikon 18-200 VR. Zdjęcia dobrze naświetlane mają duzo szumu. Moge prosic o informacje jak wyłączyc tą opcję "do podbijania szumu" o ktorej kolega wyżej wspominał. Co jeszcze moge zrobic?
Dzieki za pomoc

darko
16-11-2010, 09:17
MIałem d200 przez jakieś dwa lata zawsze ustawiałem jak najniższe iso w danej sytuacji jednak nawet do poziomu iso 1000 nie brałem się za odszumianie zdjęć, oczywiście wtedy było tylko delikatne wołanie nef-a aby nie podbijać szumu. Sądzę jak koledzy wcześniej że coś masz zaznaczone w menu i program to uwzględnia.
Ps nie jest aż taki zły przy odszumianiu, polecam odszumianie na kanałach daje lepsze efekty.
Może zapodaj jakąś fotkę zobaczymy te masakryczne szumy

dzejms
16-11-2010, 09:20
zgadza się, że nie wpływają pod warunkiem, że nie masz ustawionej opcji -pobierz dane z aparatu- a tu często tkwi błąd, że się to pozostawia, dlatego szum jest automatycznie "podbity" przez dodatkowe jego wyostrzenie, a przerazić się można gdy otworzy się raw robiąc cały czas jpeg

Wszystko zalezy jakiego softu uzywa. Chyba zaden inny oprocz NX tego nie robi.

Wiec pytanie: Jakiego softu uzywasz?

Pokaz jakies sample.

djshake
16-11-2010, 11:29
Podaję link do archiwum rar w którym są dla pliki raw wg. mnie słabej jakości
http://chomikuj.pl/djshake/RAW,387458852.rar
co do programu to nie uzywam zadnego z nikona tylko pliki z karty kopiuje na dysk i otwieram od razu w Adobe Camera Raw i pozniej w photoshopie...

darko
16-11-2010, 22:06
Nie wydaje mi się żeby to był masakryczny szum, kiepskie warunki i niedoświetlenie to spowodowały.
Jak dla mnie to do internetu bym tego szumu nie ruszał, do odbitek 13x18 też bym nie ruszał przy większych może ciutkę w szopie bym odszumił.
Taka specyfika tego aparatu.

PS - Ta blond Pani na zdjęciach to widać że mocno zadowolona jest ;)

djshake
17-11-2010, 09:26
hmmm no dobrze a co z wypowiedzią:

Ano tym, że pliki jpg. od szumia puszka, a RAW musisz sam sobie odszumic :]
czyli trzeba samemu odszumiac rawy? Przypomnę, że jesli zrobilem dwie foty jpeg Fine L i raw'a to ten raw miał gorsza jakość po wywołaniu dlaczego?

darko
17-11-2010, 09:52
Ja korzystam z NX-a i on czyta ustawienia z puszki, masz u siebie ustawione odszumianie z automatu i dość mocne podostrzanie, po wyłaczeniu tego jak dla mnie wyglądało lepiej ale wieczorem zobaczę jeszcze raz.
Po wywołaniu Twojego nef-a nie zauważyłem żeby po zapisaniu do jpg jakość padła.
Po to mamy raw-a aby mieć lepszą jakość, jeżeli jest na odwrót to coś jest nie tak przy jego wywoływaniu.
Ja u siebie w korpusie zawsze mialem jedno i drugie odszumianie wyłączone, jeżeli już trzeba było odszumiać robiłem to samemu.
Podaj mi swój e-mail (tu czy na PW) to podeślę Ci jpg-a to sobie porównasz.

djshake
18-11-2010, 08:50
tzn. nie chodzi mi ze po zapisaniu nef'a do jpeg pogarsza się jakość tylko ze robiąc tą sama fotę w jpeg i w rawie (osobno) to raw wypada gorzej. Dopiero zaczynam zabawę z raw'ami dlatego dopytuje się co robie zle. Bardzo mozliwe, że mam coś zle ustawione w aparacie. I jeszcze bardziej prawdopodobne, że źle wywołuje raw'a, rozumiem ze zalecacie do tego program od Nikona NX...?
mój email [email protected] dzięki za wszelką pomoc

stig
18-11-2010, 09:20
hmmm no dobrze a co z wypowiedzią:

czyli trzeba samemu odszumiac rawy? Przypomnę, że jesli zrobilem dwie foty jpeg Fine L i raw'a to ten raw miał gorsza jakość po wywołaniu dlaczego?No przeciez raz juz napisano -- JPG jest odszumiany w aparacie, a "wywolujac" RAWa samodzielnie, powinienes go takze samodzielnie odszumic.

darko
18-11-2010, 09:31
Wszystko zależy od wypracowanej techniki, jedni nie wyobrażają sobie życia bez PS-a i nie mogą ogarnąć NX-a a dla mnie NX jest bardzo intuicyjny, no i jako jedyny jest w stanie odczytać ustawienia z aparatu.
Mi w nim jedynie brakuje opcji dodge i burn z PS-a oraz lepszego stempla.

Na jakiej podstawie oceniasz że raw wypada gorzej? Pytam bo nigdy nie robiłem raw+jpg i nie porównywałem tych plików. W jakiej przeglądarce to porównujesz bo tu może być problem. Ale jeżeli korzystasz z viewNX-a to wtedy dziwna sprawa dla mnie. Polecam Ci także ViewNX-a, darmowy do ściągnięcia ze strony nikona.

Wieczorem wyślę

djshake
18-11-2010, 10:16
Nie używałem nigdy NX'a i zadnych innych programow z Nikona tylko zawsze PS. Teraz pobawię sie tym NX, rozumiem ze w nim moge odszumic zdjecie? zapisac do .psd i pozniej juz edytowac w PS?

darko
18-11-2010, 10:34
do .psd nie zapiszesz bo to jest format PS-a
W NX-e pracujesz na nefie i po skończonej obróbce możesz zapisać sobie zmiany do tego nefa, które po każdym otwarciu bedą widoczne i które możesz potem dowolnie korygować lub przywrócić stan przed "surowy". Możesz też zapisać sobie do jpg.

stig
18-11-2010, 10:43
do .psd nie zapiszesz bo to jest format PS-a
W NX-e pracujesz na nefie i po skończonej obróbce możesz zapisać sobie zmiany do tego nefa, które po każdym otwarciu bedą widoczne i które możesz potem dowolnie korygować lub przywrócić stan przed "surowy". Możesz też zapisać sobie do jpg.Darko, niepotrzebnie mu mieszasz... Po prostu napisz, ze poza zapisem zmian do NEFa, moze sobie zapisac do TIFFa i dalej obrabiac w PSie.

djshake
18-11-2010, 10:54
aaaaa ok wszystko jasne to wszystko tlumaczy :)
i rozumiem ze odszumic mozna w tym NX'ie?

darko
18-11-2010, 11:04
W skrócie się zgadza ;)

darko
18-11-2010, 11:06
aaaaa ok wszystko jasne to wszystko tlumaczy :)
i rozumiem ze odszumic mozna w tym NX'ie?
Ale się czepiłeś tego odszumiania, naprwdę tych zdjęć które pokazałeś bym nie odszumiał.

Tak jest taka możliwość

stig
18-11-2010, 11:30
aaaaa ok wszystko jasne to wszystko tlumaczy :)Tyle, ze wytlumaczono Ci to juz na pierwszej stronie.

i rozumiem ze odszumic mozna w tym NX'ie?Jak w kazdym innym programie do pracy z RAWami.

szymku
18-11-2010, 23:11
Pozwolę się wtrącić z pytaniem: w jaki sposób (korzystając z NX), nie pobierać danych z ustawień body, tylko otwierać surowe pliki raw?

Szymon

darko
19-11-2010, 09:53
Dane będą pobierane mz, bo gdzieś tam w pliku są one zapisane, jak inaczej program by o nich wiedział.
Nie kombinowałem w tą stronę ale ja mam ustawione wszystko w body na neutral i potem sobie gmeram w NX-ie
A jak chce mieć takie same ustawienia w innych klatkach to sobie zapisuje ustawienia i albo ręcznie albo batchem zadję do inncyh zdjęć