PDA

Zobacz pełną wersję : d90 na zolto

d90
15-11-2010, 12:50
jako ze nie wiem gdzie zadac to pytanie pytam tutaj.

Jaka temperature w K ma zolte swiatlo z latarni miejskich?
Jest ewentualnie jakas rada zeby zapanowac nad balansem bieli.
Zdjecia robie tylko w jpg-ach wiec obrobka odpada.

Pozdr.

velaskez
15-11-2010, 13:52
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/karuzelazkelwinamiczylinacokomutemperatu-1.jpg
źródło (http://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/artykuly/126369/karuzela-z-kelwinami-czyli-na-co-komu-temperatura-barwowa.jpg)

2500-3000K? Jak otworzysz obrazek na białym tle, to będzie widać wartości. Bo tak, to jest czarne na czarnym;)

pil74
15-11-2010, 13:57
Jest ewentualnie jakas rada zeby zapanowac nad balansem bieli.
Pozdr.

Tak ręczny pomiar i szara karta. W instrukcji coś o tym pisali :)

wer
15-11-2010, 18:08
Może nie być takiej możliwości, lampy sodowe i tym podobne nie mają pełnego widma, są dziury. Więc może okazać się, że ciężko uzyskać poprawny balans bieli.

d90
15-11-2010, 21:16
sprawdzalem zakres od 2500 do 3000, ale zrobie to w takim razie jeszcze raz.
Instrukcji, sie przyznam bez bicia, nie czytalem. Poprawie sie.
Pomiar swiatla... W nocy nie opieram sie na pomiarach. Raczej staram sie patrzec i trafic...

Czyli ogolnie to ktos umie/dawal sobie z zoltymi latarniami rade w jpg-u?
Tak z ciekawosci pytam, bo mam takie fajne miejsce, ale zazolcone okrotnie i tylko bw mi rade dalo.
A lampy raczej chyba ssodowe sa, bo duuuze.

I takie jeszcze pytanie drugie, ale nie wiem czy dobrze wytlumacze. Tez nocne kolory.
Mieszanie niebieskiego z leciutko zoltym. Czyli cos jak swietlowka co idzie na 2500 i wylazi piekny niebieski na zdjeciu i cala reszta swiatla z zarowek.
Jak tu dac? Jaka wartosc?

drdln
15-11-2010, 22:04
Albo karta, albo jakiś bialy przedmiot w kadrze. Ja ostatnio fociłem ścieżkę rowerową w mocnej mgle. Było po prostu mleko, godzina 23, tylko lampy uliczne przebijały się od góry. Na zdjęciach oczywiście wszystko żółte. W CNXie wybrałem opcję 'set gray point', pobrałem kolor z rowerka namalowanego białą farbą na ścieżce i efekt był całkiem dobry. Wiec jak nie chcesz mierzyć, to musisz chyba tak kombinować..

campermtb
16-11-2010, 19:49
pobrałem kolor z rowerka namalowanego białą farbą na ścieżce

Można kombinować albo nosić w torbie np. białą kartkę a4;)

Rafalec
16-11-2010, 23:38
Jak masz lampę z dyfuzorem to możesz go użyć jako wzornik. Sam tak robię przystawiam dyfuzor do obiektywu i nakierowuje na latarnię czy inne źródło światła.

pioter m
17-11-2010, 08:10
Ale na sodowki i tak nie zadziala. Tego nie da sie przeskoczyc. Ewentualanie przerobic zdjecia na czarno-biale. Na reszte pomaga biala kartka lub inne sprawdzone patenty na ustawianie balansu bieli.

Grimes
17-11-2010, 08:53
Kup sobie taki dekielek:
http://allegro.pl/dekielek-wb-massa-balans-bieli-52mm-gratis-w-wa-i1280677358.html
Ustawiasz własny balans bieli i gotowe. Dużo prostsze w noszeniu jak kartka papieru ;)

wafloski
17-11-2010, 12:28
ja na Twoim miejscu mając do dyspozycji D90 zrobiłbym tak:

1) zmienić jpeg na RAW
2) zrobić zdjęcie
3) wejść do menu -> menu retuszu -> przetwarzanie NEF ( RAW )
4) wybrać zdjęcie do przetworzenia
5) w ustawieniach, które się pojawią odszukać zakładkę "balans bieli"
6) wybrać jedno z predefiniowanych ustawień albo jedną z dostępnych temperatur ( jest podgląd więc mniej więcej możesz zobaczyć jaki uzyskasz efekt ) i wybrać tą odpowiednią wg Ciebie
7) po całej "operacji" zmieniasz z powrotem z RAW na jpeg :)

adar18
20-11-2010, 13:32
ja mam ze soba zawsze wzornik ktory gdzies tam sobie ustawie zeby nie bylo mocno widac i jest ok.
wzornik byl dostepny razem z ksiazka kelbiego o ps-ie

leMar
21-11-2010, 21:26
ja na Twoim miejscu mając do dyspozycji D90 zrobiłbym tak:

1) zmienić jpeg na RAW
2) zrobić zdjęcie
3) wejść do menu -> menu retuszu -> przetwarzanie NEF ( RAW )
4) wybrać zdjęcie do przetworzenia
5) w ustawieniach, które się pojawią odszukać zakładkę "balans bieli"
6) wybrać jedno z predefiniowanych ustawień albo jedną z dostępnych temperatur ( jest podgląd więc mniej więcej możesz zobaczyć jaki uzyskasz efekt ) i wybrać tą odpowiednią wg Ciebie
7) po całej "operacji" zmieniasz z powrotem z RAW na jpeg :)

Balans bieli można zmieniać i podglądać bezpośrednio w LV.

krzysztofz24
21-11-2010, 21:55
W D60 jest dedykowany WB na lampy sodowe, zobacz czy masz taki w D90. Od razu zastrzegam ze go z pare razy tylko uzylem;-)(jakis tam efekt jest).
Ale najlepiej to w RAW i jakis programik ze zmiana WB. Sciagnij sobie jakiegos triala i potestuj. Np PS CS5 czy PSE.

swider
22-11-2010, 20:44
Temat został właściwie wyczerpany. Końcowe wnioski: z lampami sodowymi nie wygrasz, tylko RAW.