PDA

Zobacz pełną wersję : Fitry polówkowe Hitech i dziwne zabarwienie

NiseriN
06-01-2007, 12:23
Ostatnio zakupiłem system cokin i dwie szare połówki ND 0.6 i ND 1.2 Hitech. Dzisiaj zrobiłem pierwsze próbne zdjecie z zalozynymi oboma filtrami. Były duże kontrasty miedzy niebem i ziemią, jak widać na poniższym zdjeciu. Na szczescie filtry dały rade. Zastanawia mnie tylko ten purpurowo - rózowy odcień nieba. Jako że ta sa neutreanie przyciemniające połowki chyba nie powinno być zmian w kolorystyce. W takim razie dlaczego tak się dzieje ?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Cichy
06-01-2007, 13:20
A te samochody na dole to taki tuning na wersje 3 osobową z przodu ? :)

odie83
06-01-2007, 13:36
Też to zauważyłem... może było robione przez szybe? i ona zmiekształciła? ;)

Co do koloru to pamiętam, że w środku słonecznego letniego dnia też cumulusy na choryzoncie wychodziły mi nieco różowe mimo, że te bliżej były śnieżno białe... może pobaw się trochę z WB albo w puszcze, albo lepiej po zrobieniu w RAW-ie już na kompie...

NiseriN
06-01-2007, 15:29

:D :D :D Dzięki za poprawienie humoru :D. Ten "tuning" to robota Sigmy 10-20

ALF
07-01-2007, 17:36
bardzo dziwne...taki zafarb pojawia się wyłącznie przy filtrach cokin 121, a zwłaszcza przy łączeniu ich z filtrami ND...

NiseriN
08-01-2007, 16:04
To jeszcze jeden szczegół, pewnie dosyć istotny. Taki zafarb pojawia się TYLKO, po założeniu 2 fitrów (1.2 i 0.6) na holder.

Nivelen
08-01-2007, 18:01
hmm ciekawe, spytaj w sklepie, albo chociaz skocz do sklepu zeby przymierzyc ten sam filtr tylko ze ze sklepu, bo przeciez mozliwe ze to jakis defekt :)

Le Sir
09-01-2007, 12:55
Też to mam czasami przy HiTech'u 0.9. Jak widać nie do końca są one takie neutrlne.
Trzeba zainwestować w filtry Lee, nie sądze by one miały jakieś poważne wady.

Bartek-Kacper
09-01-2007, 13:05
Drodzy użytkownicy nie straszcie mnie:).Zamierzam kupić tą połówkę firmy Hitech i teraz to nie wiem czy decydować się czy jak "Le Sir" napisał dołożyć i kupić firmy Lee.Chociaż połówkę Hitech polecał mi "allmylifewhoami" i wcale nie widać takiego przebarwienia na jego zdjęciach a używa właśnie 0.6,0.9 i 1.2:)

Klos
09-01-2007, 13:12
Ja nigdy czegos podobnego u siebie nie zauwazylem ale dzis dla pewnosci zrobilem maly test. Zaden z nich nie wprowadza jakichkolwiek zmian kolorystycznych (nawet zalozone oba na raz ) .

gdzie kupiles ?

moje kupowane byly w Raysfoto

gbh
09-01-2007, 13:49
Mialem podabny zafarb na fotach przy uzyciu 0.9, zdazylo sie to tylko raz w dosc szczegolnych warunkach oswietleniowych.

NiseriN
09-01-2007, 15:40
Sprawa wyjaśniona, napisałem do raysfoto, dzisiaj dostałem odpowiedź - bardzo porządna firma. Zaproponowano wymianę. Pozwolę sobie zacytować:

"Problem o którym wspomniałem to (pomimo sprawdzonych filtrów) sygnalizowany i kilkakrotnie zdiagnozowany zapis (przy gęstościach ND 1,2 i większych) obrazu ze zbyt dużym zakresem podczerwieni obrazujący się
"dodatkiem" dominant. Najczęściej jest to Magenta, ale zdarzył się przypadek gdy zapis "w dół" zwiększał dolny
zakres światła widzialnego (ultrafiolet) i dominantą był cyjan."

Le Sir
09-01-2007, 16:44
Nie napisałem, że HiTech jest do niczego ;) Na Lee mnie nie stać (bo płacić ponad 500 zł za plastikową płytkę to przegięcie).
W pewnych warunkach tak się po prostu robi i już. Taki urok tych filtrów.
bartasrasta82 kupuj śmiało, bo połówka to podstawa.

Klos nie ma znaczenia gdzie kupowane, HiTech to HiTech. A kupowałem w Raysfoto.

Klos
09-01-2007, 20:36

no wlasnie nie zawsze - cholera wie czy ktos nie klepie w garazu jakis podrobek ale skoro kupowane w Raysfoto to sprawa jasna ze oryginał

Bartek-Kacper
10-01-2007, 00:06
Nie napisałem, że HiTech jest do niczego ;) Na Lee mnie nie stać (bo płacić ponad 500 zł za plastikową płytkę to przegięcie).
W pewnych warunkach tak się po prostu robi i już. Taki urok tych filtrów.
bartasrasta82 kupuj śmiało, bo połówka to podstawa.

Dzięki.