Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Firma fotograficzna a podatek

photoaction
14-11-2010, 17:53
Witam.
Chcę otworzyć własną dzialalnosc gospodarczą. Firma fotograficzna - usługi foto.

Jaki wybrać rodzaj opodatkowania? Który będzie bardziej korzystny? Ryczałt czy Vat?
Czym się różnią?

willy_fil_
14-11-2010, 18:20
dałeś mało danych... ale jak się domyślam pieniądze z PUP będziesz miał i firma jednoosobowa... Jeśli tak bierz ryczałt.... No chyba ze planujesz wielkie inwestycje poczynić ale to musisz coś więcej napisać. teraz to wygląda tak : założyłbym se firmę a co mi tam. zapytam się na forum co mam zrobić...

Paweł M
14-11-2010, 18:34
teraz to wygląda tak : założyłbym se firmę a co mi tam. zapytam się na forum co mam zrobić...

a co w tym dziwnego? Od tego jest forum, aby pytać. Mamy tu specjalistów z różnych dziedzin, więc można się dowiedzieć wszystkiego tak jak to już miało i ma miejsce.

elanek
14-11-2010, 18:40
ryczałt na początek, kiedyś może podatkowa książka przychodów i rozchodów
Vat to insza inszość, chyba, że dostałeś dotację i chcesz go odzyskać

willy_fil_
14-11-2010, 18:43
a kto się dziwi? Mówię tylko jak to wygląda... może to pomoże

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=100825

pozdrwiam

photoaction
14-11-2010, 19:01
hmm czyli jednak lepiej ryczałt?

lok_men
14-11-2010, 19:21
dołączając się do tematu przykładowo, jeżeli złożyłem oświadczenie w urzędzie skarbowym, że chcę zostać podatnikiem podatku VAT w celu odzyskania sobie tego VATu ponieważ poniosłem koszty z tytułu inwestycji to czy jeżeli działalność zamknę powiedzmy po 1.5 roku od jej założenia będę musiał zwrócić z powrotem ten VAT do urzędu skarbowego lub jego część?
To na pewno jest istotna sprawa dla osób, które zastanawiają się co wybrać ryczałt czy VAT a nie są w stanie stwierdzić jak im się interes potoczy. Mówie tutaj o zwrocie VATu z zakupów z dofinansowania.

ajt
14-11-2010, 19:59
dołączając się do tematu przykładowo, jeżeli złożyłem oświadczenie w urzędzie skarbowym, że chcę zostać podatnikiem podatku VAT w celu odzyskania sobie tego VATu ponieważ poniosłem koszty z tytułu inwestycji to czy jeżeli działalność zamknę powiedzmy po 1.5 roku od jej założenia będę musiał zwrócić spowrotem ten VAT do urzędu skarbowego lub jego część?
To napewno jest istotna sprawa dla osób, które zastanawiają się co wybrać ryczałt czy VAT a nie są w stanie stwierdzić jak im się interes potoczy. Mówie tutaj o zwrocie VATu z zakupów z dofinasowania.

Zaraz, czy przypadkiem nie przyjąłeś złej kolejności? Tzn. zasada jest taka, że najpierw zostajesz czynnym podatnikiem vat i dopiero od tego momentu masz prawo odliczać ten vat od zakupów. Jeśli na te inwestycje masz faktury z wcześniejszą datą, niż zostałeś czynnym vatmanem, to się nie da.
No i nie ma alternatywy "ryczałt czy vat". Pierwsze to forma rozliczeń podatku dodchodowego, a drugie, to podatek od towarów i usług. Można być na ryczałcie i płacić vat, to osobne podatki :)
A jeśli chodzi o zamknięcie działalności, to musisz wtedy zwrócić vat od środków trwałych i wyposażenia, jakie w tym momencie będziesz posiadał. Zwracasz w takiej wysokości, w jakiej odliczyłeś przy zakupie. Przed likwidacją najlepiej sprzedać wszystko, wtedy vat będzie tylko od ceny sprzedaży.

lok_men
14-11-2010, 20:54
Zaraz, czy przypadkiem nie przyjąłeś złej kolejności? Tzn. zasada jest taka, że najpierw zostajesz czynnym podatnikiem vat i dopiero od tego momentu masz prawo odliczać ten vat od zakupów. Jeśli na te inwestycje masz faktury z wcześniejszą datą, niż zostałeś czynnym vatmanem, to się nie da.
No i nie ma alternatywy "ryczałt czy vat". Pierwsze to forma rozliczeń podatku dodchodowego, a drugie, to podatek od towarów i usług. Można być na ryczałcie i płacić vat, to osobne podatki :)
A jeśli chodzi o zamknięcie działalności, to musisz wtedy zwrócić vat od środków trwałych i wyposażenia, jakie w tym momencie będziesz posiadał. Zwracasz w takiej wysokości, w jakiej odliczyłeś przy zakupie. Przed likwidacją najlepiej sprzedać wszystko, wtedy vat będzie tylko od ceny sprzedaży.

Faktycznie złą kolejność obrałem :/ sorry laik w tych sprawach jestem, ale chciałem wprowadzić tę kwestię do dyskusji ponieważ uważam, że dla wielu osób starających się o dotacje będzie to miało znaczenie. Co do "ryczałt czy vat" to też palnąłem:/, ale wracając do sprawy skoro ajt wytłumaczyłeś tę kwestię to czy w przypadku dofinasowania z UE, gdzie zakupiony sprzęt, który wlicza się do środków trwałych i wyposażenia nie można sprzedać przez okres 5 lat od zakupu to czy jest jakieś wyjście z sytuacji, aby tego Vatu nie musieć zwracać urzędowi skarbowemu? Nie orientuję się, ale może darowizna na kogoś z członków najbliższej rodzinny wchodzi w grę? Być może ktoś już miał z tym do czynienia? Czy w przypadku dofinasowań można taki manewr zastosować? A tak na marginesie co do tego zwrotu vatu w przypadku zamknięcia działalności słyszałem, że nie zwraca się 100% wartości vatu jaką się odzyskało, ale wartość pomniejszoną o amortyzację wszystko zależy po jakim czasie od otrzymania zwrotu vatu zamknie się działalność, ale to jaki pisałem tylko słyszałem i nie chciałbym znów palnąć jakiegoś głupstwa więc proszę o sprostowanie kolegów obeznanych w temacie:)

Marian K
15-11-2010, 08:19
Z własnego doświadczenia wiem że na tak postawione pytanie nie ma dobrej odpowiedzi.
Co wybrać? ryczałt czy VAT.Nawet narzucająca się i wydająca się na logiczną odpowiedź:wybrać ... się do US,
jest zbliżona do poprawnej.
Raz kiedyś wybrałem ryczałt,dostałem książkę przy i rozchodów.Po pół roku działalności i braku "przy",US przyznał
jednak ryczałt od początku działalnosci rezygnując łaskawie i w drodze wyjątku z odsetek.

McSimus
15-11-2010, 13:15
Po pierwsze primo trzeba czytać, dużo czytać a potem zadawać pytania
Po drugie primo ciekaw jestem czy społeczność nikoniarzy jest bardziej wyrozumiała od cyberfoto i gdzie wątek umrze szybciej.

cheyenne
15-11-2010, 13:44
Moi drodzy.
Chciałbym z kolegą świadczyć legalne usługi foto i wideo.
Obaj pracujemy na etatach w dużych firmach które płacą za nas wszystkie podatki.
Nasza planowana działalność foto i video ma przynieść dochód/obrót roczny maksymalnie 20-30 k (marzyciel ze mnie :) )
Posiadamy już potrzebny sprzęt, a jeśli nawet pojawi się potrzeba dokupienia czegoś nowego nie zamierzamy tego wrzucać w koszty.
Chciałbym idąc do ludzi w celu wykonania reportażu ślubnego czynić to legalnie.

Czy mogę to robić na zasadzie umowy o dzieło którą podpiszę z PM? Jeśli tak to jaki podatek wtedy płacę?
Czy też powinniśmy zarejestrować firmę i opodatkować się w jakiś inny nieznany mi sposób?

Będzie to forma dorobienia sobie.
Chciałbym mieć możliwość zaniechanai świadczenia usług w razie braku chęci, czasu i wznowienia ich w dowolnej chwili np. gdy pojawi się zlecenie.

Nie znam się zupełnie na podatkach i nie chcę działać nielegalnie, ale nie zamierzam też płacić co miesiąc jakiś sum jeśli nic związanego z usługami foto i video nie będę robił.

Przepraszam za chaotyczny przekaz, ale myślę że jest on w miarę zrozumiały.

Polsar74
15-11-2010, 13:57
Moi drodzy.
Chciałbym z kolegą świadczyć legalne usługi foto i wideo.
Obaj pracujemy na etatach w dużych firmach które płacą za nas wszystkie podatki.
Nasza planowana działalność foto i video ma przynieść dochód/obrót roczny maksymalnie 20-30 k (marzyciel ze mnie :) )
Posiadamy już potrzebny sprzęt, a jeśli nawet pojawi się potrzeba dokupienia czegoś nowego nie zamierzamy tego wrzucać w koszty.
Chciałbym idąc do ludzi w celu wykonania reportażu ślubnego czynić to legalnie.

Czy mogę to robić na zasadzie umowy o dzieło którą podpiszę z PM? Jeśli tak to jaki podatek wtedy płacę?
Czy też powinniśmy zarejestrować firmę i opodatkować się w jakiś inny nieznany mi sposób?

Chciałbym mieć możliwość zaniechanai świadczenia usług w razie braku chęci, czasu i wznowienia ich w dowolnej chwili np. gdy pojawi się zlecenie.

Nie znam się zupełnie na podatkach i nie chcę działać nielegalnie, ale nie zamierzam też płacić co miesiąc jakiś sum jeśli nic związanego z usługami foto i video nie będę robił.

Przepraszam za chaotyczny przekaz, ale myślę że jest on w miarę zrozumiały.

Dobre pytania kolega zadał. Też jestem ciekaw.

elanek
15-11-2010, 14:00

Działalność gospodarcza. Opodatkowanie: fotograf - ryczałt, kamerzysta - podatkowa książka przychodów i rozchodów.
Martwe miesiące - zawieszenie działalności gospodarczej (brak składek, można ponosić koszty).
Składki w Waszym przypadku: około 350 zł miesięcznie, z czego 200 odzyskacie z podatku (o ile będziecie go płacić), a pozostałe 150 - to dodatkowy koszt uzyskania przychodu.

d3mane
15-11-2010, 14:16
dlaczego dla kamerzysty lepszym rozwiazaniem jest pkpir a dla fotografa ryczałt? i jak mozna odzyskac 200 zł z podatku?

cheyenne
15-11-2010, 14:18
Działalność gospodarcza. Opodatkowanie: fotograf - ryczałt, kamerzysta - podatkowa książka przychodów i rozchodów.
Martwe miesiące - zawieszenie działalności gospodarczej (brak składek, można ponosić koszty).
Składki w Waszym przypadku: około 350 zł miesięcznie, z czego 200 odzyskacie z podatku (o ile będziecie go płacić), a pozostałe 150 - to dodatkowy koszt uzyskania przychodu.

Czyli cały czas płacę pomimo że nie świadczę usługi.
Zawieszanie działalności spowoduje działania niezgodne z prawem w momencie gdy niespodziewanie pojawi siezlecenie a ja tej działalności nie zdążę odwiesić.

Dlaczego jest inny sposób opodatkowania fotografa i kamerzysty?
Dlaczego nie może byćpodpisana umowa o dzieło w momencie zaistnienia takiej potrzeby? Usługa forto i video będzie usługą doraźną.

prz3mo
15-11-2010, 15:29
Nie dalej jak pół roku temu był bodajże na naszym forum (ew. cyber lub canon-board) podobny temat i tam twierdzono, że fotograf ślubny nie może być na ryczałcie.
No chyba, że chodzi o inną fotografię i video niż ślubne?

Jacek_Z
15-11-2010, 15:42
kiedyś były mozliwe do wyboru 3 formy:
karta podatkowa, ryczałt, księga przychodów i rozchodów.
karta podatkowa mała bardzo dużo graniczeń, ryczałt mniej, na księdze wolno było wszystko.
Wolę się nie wypowiadać co wolno na jakiej formie podatkowej, bo nie chcę wprowadzać w błąd.
VAT to zupełnie inna sprawa, bo to inny podatek.

rg2000
15-11-2010, 15:52
Na początek to warto wiedzieć czym jest dochód a czym obrót.

cheyenne
15-11-2010, 22:01

a co to ma do rzeczy?
rozwiń temat proszę

Marian K
15-11-2010, 22:06

Zgadza się,łatwiej się rozmawia.

cheyenne
15-11-2010, 22:07
nadal nie rozumiem związku z możliwością płacenia podatku od usług foto i video
jeśli nie chcesz rozwinać swojej myśli nie pisz wcale proszę
wiem czym się różni dochód od obrotu lecz nie wiem jak mógłbym legalnie prowadzić działalność że tak powiem z doskoku

rafulec
15-11-2010, 22:17

najprościej: obrót - koszty = dochód

a o zusie kolega zapomniał ?

elanek
16-11-2010, 09:09
a o zusie kolega zapomniał ?

Jakby kolega przeczytał dokładnie posta:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2155439&postcount=12
a dokładniej:

Obaj pracujemy na etatach to by doszedł do tego, że składka obowiązująca ludzi w takim przypadku wynosi około 350 zł.
Zresztą ktoś, kto zakłada działalność po raz pierwszy, albo po 5 letniej przerwie też jest uprawniony (jeśli zechce) do niższej składki.

Czyli cały czas płacę pomimo że nie świadczę usługi.
Nie płacisz składek podczas zawieszenia działalności. Okres zawieszenia 1 - 24 miesięcy.

Zawieszanie działalności spowoduje działania niezgodne z prawem w momencie gdy niespodziewanie pojawi siezlecenie a ja tej działalności nie zdążę odwiesić.

Jeśli pojawi się zlecenie, a Ty jesteś zawieszony to idziesz do urzędu gminy/miasta, składasz wniosek EDG-1 i jesteś odwieszony :) - proste. Zawsze zdążysz. W zawieszeniu możesz aktywnie starać się o klienta, podpisywać umowy na przyszłość.

Dlaczego jest inny sposób opodatkowania fotografa i kamerzysty?

Bo kamerzysta nie może być na ryczałcie. A na początek działalności uważam, że ryczałt jest niezły bo do 3 tys. złotych przychodu miesięcznie (kwota orientacyjna, musisz sprawdzić sam) nie płacisz w ogóle podatku! czyli fotograf ma lepiej na początku niż kamerun.
Jeśli nie zawsze będziecie wystawiać faktury ;) to lepiej będzie dla Was obu podatkowa książka przychodów i rozchodów z podatkiem nie liniowym. Można wpisywać sobie koszty różnorakie (komórka, internet itp.), więc podatku też wiele nie zapłacicie.

Dlaczego nie może byćpodpisana umowa o dzieło w momencie zaistnienia takiej potrzeby? Usługa forto i video będzie usługą doraźną.
Jeśli to jest działalność doraźna, nie ciągła, "artystyczna" i niepowtarzalna to nie musicie zakładać firmy tylko podpisywać umowy o dzieło.

cheyenne
16-11-2010, 09:28
Jeśli to jest działalność doraźna, nie ciągła, "artystyczna" i niepowtarzalna to nie musicie zakładać firmy tylko podpisywać umowy o dzieło.

dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, szczególnie koledze elankowi

czy orientujesz się może z jakimi opłatami podatkowymi to się wiąże?
czy w tym przypadku nie odprowadzam nic do ZUS-u?

rg2000
16-11-2010, 09:44
Jeżeli pracujesz na etacie, to zus zapłacisz (zdrowotne) i tak, bo to dodatkowe źródło dochodów. Zus preferencyjny nie ma tu raczej zastosowania, bo Twój pracodawca płaci za Ciebie składki. Gdybyś zaczynał działalność to co innego. Pytałem czy wiesz jaka jest różnica, bo w Twoim poście dziwnie to zapisałeś i dlatego pytam, bo wiele osób używa mylnie tych pojęć. W kwestii reszty Twoich pytań warto znaleźć biuro księgowe i z nimi się skonsultować i im powierzyć prowadzenie dokumentacji. Kosztuje to niewiele a spokój ducha zapewniony. Pozdr. i powodzenia życzę

credka
16-11-2010, 10:10
dołączając się do tematu przykładowo, jeżeli złożyłem oświadczenie w urzędzie skarbowym, że chcę zostać podatnikiem podatku VAT w celu odzyskania sobie tego VATu ponieważ poniosłem koszty z tytułu inwestycji to czy jeżeli działalność zamknę powiedzmy po 1.5 roku od jej założenia będę musiał zwrócić z powrotem ten VAT do urzędu skarbowego lub jego część?
To na pewno jest istotna sprawa dla osób, które zastanawiają się co wybrać ryczałt czy VAT a nie są w stanie stwierdzić jak im się interes potoczy. Mówie tutaj o zwrocie VATu z zakupów z dofinansowania.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem - pytasz o zakupy dodatkowe (nie uwzględnione we wniosku), których koszty ponosisz z własnej kieszeni, czy z pieniędzy z UP? Przeczytaj dokładnie swój wniosek o dofinansowanie, bo być może znajdziesz tam wzmiankę o braku możliwości odliczenia VAT od zakupów z dofinansowania.

onia
16-11-2010, 10:16
Nie wiem, czy dobrze rozumiem - pytasz o zakupy dodatkowe (nie uwzględnione we wniosku), których koszty ponosisz z własnej kieszeni, czy z pieniędzy z UP? Przeczytaj dokładnie swój wniosek o dofinansowanie, bo być może znajdziesz tam wzmiankę o braku możliwości odliczenia VAT od zakupów z dofinansowania.

Moja małżonka bez problemu odliczyła sobie cały vat z zakupów dokonanych z dotacji.
Druga poruszona tutaj sprawa jeśli ktoś jest na etacie to nie płaci do zusu nic więcej poza ubezpieczeniem zdrowotnym wiec te 350 zl o których tutaj piszecie to jakaś nieznajomość przepisów.
Pracując na etacie u kogoś na pełnym wymiarze czasu pracy płaci się tylko zdrowotne ok 117 zł

Sendilkelm
16-11-2010, 10:33
Pracując na etacie u kogoś na pełnym wymiarze czasu pracy płaci się tylko zdrowotne ok 117 zł

233,32 zł na rok 2010

elanek
16-11-2010, 10:39
Prostuję:
Pracując na etacie i zarabiając min. najniższe wynagrodzenie płaci się 233,32 zł zdrowotnego, z czego 200 zł można odzyskać. Wykonałem telefon do księgowego.

onia
16-11-2010, 10:46
Prostuję:
Pracując na etacie i zarabiając min. najniższe wynagrodzenie płaci się 233,32 zł zdrowotnego, z czego 200 zł można odzyskać. Wykonałem telefon do księgowego.

No aż tak w tym nie siedzę ... ale dzięki za info będę pamiętał :)

marszull
16-11-2010, 20:39
dotacje dostajesz netto (jesli jestes platnikiem vat) tak wiec sam ten vat placisz (w sensie ze swojej kieszeni) i pozniej go sam odzyskujesz

McSimus
16-11-2010, 22:28
Znów im więcej czytam tym mniej wiem. Chyba gupi jakiś jestem.

Polsar74
18-11-2010, 19:52
Prostuję:
Pracując na etacie i zarabiając min. najniższe wynagrodzenie płaci się 233,32 zł zdrowotnego, z czego 200 zł można odzyskać.

aaaaa... jak ?

arczi56
18-11-2010, 22:58
no, no poważny temat. Fakt, należałoby trochę te informacje uporządkować.

Nie twierdzę ze jestem omnibusem. Wszystkie informacje raczej bym potwierdził. Nie wiem czy przypadkiem usługi foto i wideo nie podlegają ustawowo pod kpir.

marszull (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8148) miał racje z dotacją, ale vatowcem staje się po przekroczeniu jakiegoś obrotu - ale nie pamiętam jakiego.

przepraszam jesli zamieszałem...

Jacek_Z
19-11-2010, 01:00
.
marszull (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8148) miał racje z dotacją, ale vatowcem staje się po przekroczeniu jakiegoś obrotu - ale nie pamiętam jakiego.....Zabrakło tu jednak pewnego słowa :)
Koniecznie musisz się stać VATowcem po przekroczeniu tego obrotu. Ale jesli chcesz, to VATowcem możesz być nawet gdy obrót masz mikroskopijny. Twój wybór.

marszull
20-11-2010, 14:27
Zabrakło tu jednak pewnego słowa :)
Koniecznie musisz się stać VATowcem po przekroczeniu tego obrotu. Ale jesli chcesz, to VATowcem możesz być nawet gdy obrót masz mikroskopijny. Twój wybór.

100% racji, kazdy musi skalkulowac czy mu sie oplaca byc vatowcem od poczatku, czy dopiero jak przekroczy prog

Pershing
20-11-2010, 14:57
Mam ten sam dylemat. Za kilka miesięcy własna DG i trzeba się określić. Czy warto być Vatowcem to chyba indywidualna sprawa w zalezności od tego na jaki typ a raczej na jakich klientów się nastawiamy no i czy będziemy dużo inwestować w firmę. Jeśli o mnie chodzi to zamierzam się "dosprzętowić" no i raczej będę nastawiał się na foto produktu, reklama itp, więc zakładam, że potencjalni klienci bedą vatowcami. jeśli chodzi o ryczałt czy kpr to wybiorę kpr ze względu na "większą elastyczność", ale tu raczej trzeba się liczyć z zatrudnieniem księgowej choć ceny usług w tym temacie nie odstraszają. przy ryczałcie można sobie poradzić samemu.
Jesli ktoś zakłada że bedzie żył z "kotletów" to vat w jego przypadku jest raczej zbędny.

Paweł M
30-07-2011, 21:15
Przy okazji może sie przyda komuś http://biznes.interia.pl/firma/news/co-miesiac-mozesz-placic-o-520-zl-mniej,1673994

Śli
24-08-2011, 02:42
Mam ten sam problem. Zakładam działalność. Musze wybrać formę opodatkowania. wolał bym uproszczona forme czyli karte podatkowa lub ryczałt ale z tego co czytałem sa mocne ogranicznienia.
Kosztów prawie nie mam, czasem album, tusz do drukarki i papier i to wszystko. Dochód tez raczej mały nie wiecej niż 1500 miesięcznie na początek a czasami nawet to pewnie nie.
Za to profil działalności dosyć szeroki, fotografia reporterska - konferencje, do prasy - sprzedaż licencji do zdjeć, ślubna, kalibracja monitorów i drukarek, pewnie tez jakas działalnosc marketingowa w przysżłości.
Jaka forma opodatkowania była by najlepsza w takim przypadku? Zależy mi na prostej formie, ale jeżeli sie nie da, zrobie to prez ksiegowosc online.

haradrimm
24-08-2011, 09:26
Ja niedawno założyłem DG, na razie to głównie śluby i drobne zlecenia dla firm, po długich przemyśleniach i wysłuchaniu różnych porad wybrałem KPIR, dość dobre warunki, podatek sporo niższy niż VAT, prosta księgowość, po małym "szkoleniu" można wszystko prowadzić samemu.

marszull
24-08-2011, 14:49
KPIR nie moze byc nizszy niz vat bo jedno z drugim nie ma nic wspolnego ;)
vat to vat a kpir to kpir
mozna byc vatowcem na ksiazce lub nie vatowcem

strebor
24-08-2011, 15:00
no i jak czytam taki tekst "kpir (...) sporo niższy vat, prosta księgowość (...) można prowadzić samemu" to boje się że to samemu może trochę zaboleć przy kontroli.
Weź człowieku zleć to fachowcowi, tak jak tobie ktoś zleca zdjęcia bo umiesz tak Ty zleć to komuś kto się na tym zna no sobie krzywdę możesz zrobić.

Śli
24-08-2011, 22:54
a czy wszelkie zakupy sprzetowe będe mógł wżucac w koszty, nowe to rozumiem ale używane? na jakiej podstawie? umowa kupna sprzedazy?

haradrimm
25-08-2011, 00:12
Spokojnie, moją księgowość prowadzi biuro, ale wielu moich znajomych rozlicza się samemu i nie ma z tym większych problemów. Ostatnio znajoma otworzyła zakład kosmetyczny i po jednodniowym szkoleniu, z KPIR radzi sobie sama. Z podatkiem to był taki skrót myślowy, że w tej chwili na podatku liniowym wychodzi mi sporo taniej niż gdybym miał być VATowcem.

strebor
25-08-2011, 08:22
to dobrze że księgowość prowadzi Ci biuro, bo widzę że znowu stosujesz jakiś skrót myślowy, albo wiesz że dzwonią tylko nie wiesz w którym kościele. Znów mieszasz, podatek liniowy to zupełnie inny podatek niż vat, możesz być na liniowym i być vatowcem.

JK
25-08-2011, 09:21
Pierwsza sprawa, to zrób sobie symulację tych podatków. Policz ile tego wyjdzie dla każdego rodzaju opodatkowania i będziesz wiedział, co wybrać. Nie wierz nikomu na słowo, tylko to policz.

Będziesz płacił zdrowotne? Pewnie będziesz. Jeśli tak, to przy "normalnym" podatku dochodowym (18% i kwota wolna od podatku) nie zapłcisz ani grosza więcej, niż wynosi to zdrowotne, o ile zarobisz te swoje 1500.00 PLN miesięcznie. Jeśli będziesz dodatkowo płacił ZUS, to ta kwota wzrośnie do około 2000.00 PLN miesięcznie, czyli jakieś 25 tysięcy rocznie możesz zarobić praktycznie bez podatku dochodowego, bo po odliczeniach tego całego ZUSu, realnie nie zapłacisz ani grosza dochodowego. Jeśli będziesz miał kartę podatkową lub jakiś ryczałt, to oczywiście zapłacisz i nie będziesz miał żadnej kwoty wolnej od podatku. Do tego jeszcze możesz mieć koszty - sprzęt, papier, energia, samochód, paliwo, ..... . Jeśli te koszty będą takie zwykłe, nie naciągane, to przy normalnej skali podatkowej nie zapłacisz ani grosza podatku dochodowego gdzieś do 30-40 tysięcy przychodu rocznie. A jak sobie kupisz nowy samochód na "firme", to możesz zarobić nawet 50-60 tys. rocznie "bez podatku dochodowego". Znam "artystów", którym przy przychodach znacznie przekraczających 100,000.00 PLN rocznie, podatek dochodowy wychodzi zero, bo "dbają" o koszty i rozliczają się z żoną. Trzeba to wszystko dokładnie policzyć.

Śli
25-08-2011, 12:49
ok, dzięki
a jak jest z wciaganiem uzywanego sprzetu w koszty? zadko kiedy kupuje cos nowego
moge na podstawie umowy kupna sprzedaży? czy musi byc faktura Vat, ja na pewno nie bede płatnikiem Vatu

JK
25-08-2011, 13:27
Wystarczy faktura lub rachunek uproszczony.

Można też kupić używany towar bez rachunku i wprowadzić go na firmę dowodem wewnetrznym, po cenach rynkowych i amortyzować, ale tu trzeba uważać na poprawność i kompletność kwitów, żeby ktoś tego później nie zakwestionował.

Moim zdaniem gdzieś do wysokości przychodów 40-50 tys. PLN rocznie opłaca się zwykła skala podatkowa, powyżej karta lub ryczałt, a dopiero jak przekroczysz 150 tys. PLN to warto pomyśleć o podatku liniowym.

Śli
25-08-2011, 13:35
no tak ale osoba prywatna mi rachunku lub faktury nie wystawi, wiec zostaje ew wprowadzenie na firme

strebor
25-08-2011, 15:31
może byc umowa kupna sprzedaży

grafos
16-10-2011, 22:05
jest jeszcze jedna opcja zasady oglolne bez vat - ja sie zastanawialem przy swojej dzialalnosci ale ze poszlismy w produkcje albumikow kartonowych i ze robie tez wirtualne spacery, ktorych odbiorcami sa lokale, ktore wrzucaja to w koszty zdecydowalem sie na zasady ogolne z vat
wszystko zalezy co robisz i jak sie chcesz rozliczac akurat u nas ryczalt wychodzi bardzo niekorzystnie (wyliczane jest to z kilku skladnikow)

musisz popytac ale nie US do nich mozesz zwrocic sie na pismie ale porozmawiaj lepiej z biurem rechunkowym oni z pewnoscia Tobie najlepiej doradza

pozdrawiam

Aeon88
21-10-2011, 00:08
moim zdaniem dla fotografów robiących głównie śluby + jakies tam inne projekty dla firm raz na jakiś czas najlepsza będzie KPiR na zasadach ogólnych bez VAT. Sprzęt kupiony na firmę wrzuca się w koszty dzięki czemu po wrzuceniu takiego D3 + N24-70 nie zapłacisz ani złotówki podatku póki nie zarobisz więcej niż ponad 20 000 wydane na ten sprzęt. Co więcej (ktoś tu o to wcześniej pytał) można taki sprzęt wrzucić w koszta nawet jak się go kupi przed rozpoczęciem DG więc nie na firme i bez faktury - pisze się wtedy odpowiednie oświadczenie, wycenia aparat wg stawek rynkowych na grudzień roku poprzedniego, pisze się notę księgową i księguje w KPiR, potem kolejna nota księgowa (amortyzacja jednorazowa) lub kolejne noty co miesiąc (amortyzacja długoterminowa), a sam aparat dopisuje się do ewidencji środków trwałych.

Haczyk jest tylko jeden - sprzęt kupiony używany nie na firmę można wprowadzić w koszty tylko jeśli jego wartość wynosi więcej niz 3500zł bo wtedy jest to kwalifikowane jako środek trwały. Wszystko co tańsze musi być kupione na firmę, więc musisz mieć na to rachunek lub fakturę żeby wrzucić taki sprzęt w koszty.

A czy prowadzenie księgowości samodzielnie jest takie trudne... Bo ja wiem? Wystarczy wiedzieć jak wypełniać:
- księgę przychodów i rozchodów
- książeczkę rachunkową
I ewentualnie:
- noty księgowe
- ewidencję środków trwałych
co po krótkim kursie u znajomej księgowej nie będzie zbyt trudne.