Zobacz pełną wersję : Wywołanie RAW jak?
Witam serdecznie jak szybko wywołać juz przygotowane wstępnie RAW w ACR? Do tej pory otwierałem je w Bridge a następnie w CR i dopiero potem wołałem do jpg. Czy trzeba otwierać je w CR aby wywołać z RAW jpg?
Sapphiron
14-11-2010, 18:23
Jeśli działasz na Photoshopie (co chyba wynika z kontekstu) to raczej tak bedzie najszybciej...
Z tego co rozumiem chcesz wywolac jpg prosto z ACRa.....tak wiec ponizej tego slupka gdzie masz miniaturke RAWa masz opcje zapisz obraz i tam wybierasz jpg i po klopocie;)
Rawa chcę wywołać prosto z Bridge to było by najbardziej optymalne. Nie chcę otwierać ACR
Rawa chcę wywołać prosto z Bridge to było by najbardziej optymalne. Nie chcę otwierać ACR
Opcja Eksportuj. ustaw sobie najpierw miejsce docelowe oraz parametry obrazu wyjściowego. potem zaznacz pliki które chcesz przerobić i potem np. prawy klawisz myszy i wybierasz opcje Exportuj do... i fru
O to mi chodziło perfekcyjna podpowiedź. Dzięki serdeczne.
Ale żeby ustawić rozdzielczość inną niż ta którą ustawia bridge to muszę rawy jednak otworzyć w ACR?
To użyj procesora obrazów w PS, albo zrób sobie akcję. A najwygodniej droplet
Ale jak stworze droplet to jak później edytować katalogi bo dziś mam takie zdjęcia a jutro inne. Najwygodniej to chyba zrobić akcję a potem tylko edytować katalogi wyjściowy i końcowy.
A po co? Przeciągasz katalog, który masz do obrobienia i upuszczasz na droplet. Fotki lądują w katalogu roboczym, z któremu potem zmieniasz nazwę (lub przenosisz fotki).
Rozumiem w takim razie jak najlepiej nagrać akcję. Mam 500 raw i jak otworzę PS i otworzę jedno zdjęcie w ACR i zapiszę je do jpg 300dpi to w akcji nic nie ma.
Bo otwierania nie daje się w akcji. Przecież wtedy otwierałby wciąż to samo zdjęcie.
Ale już zapisywanie możesz zrobić. Akcja będzie pamiętała tylko katalog i parametry.
A może najpierw spróbuj procesora obrazów?
Ale w procesorze obrazów nie mogę ustawić 300dpi :( Chyba jednak będe otwierał po 200-300 zdjęć w acr i zapisywał w zdefiniowanym katalogu jpg
A co za różnica? Przecież to nie wpływa na zdjęcie. Domyślne dpi ustawia się w ACR. Możesz też tam podpiąć dowolną akcję.
Procesor ma tą zaletę, że zachowuje strukturę katalogów. Pozwala też na inteligentne zmniejszanie do dłuższego boku.