PDA

Zobacz pełną wersję : Co bardziej się opłaca?

forest_
14-11-2010, 13:33
Witam wszystkich użytkowników i mam pytanie co bardziej się opłaca
s18-50 EX DC za 700zł czy s18-50 EX DC Macro za 1200?
albo ewentualnie jeszcze cos innego do max 1200 zł, siedzę czytam i czytam różne opinie na forum i nie mogę otrzymać konkretnej informacji co bardziej warto a powiem że obiektyw potrzebuję jakby to powiedzieć do "kotleta" czyli drobne przyjecia w domu i jakies tam nieraz wypady na imprezę może na miasto :) tak na marginesie posiadam d80 i planuję kupic lampe sb-600 :)

Fear
14-11-2010, 13:53
Do użytku domowego od sigm lepszym rozwiązaniem wydaje mi się tamron Jest zdecydowanie lepszy optycznie, a af da radę. Ze wspomaganiem af z lampy w trudniejszych warunkach również nie powinno być tragedii

JacekCz
14-11-2010, 17:54
Eeee ?
ja mam taką sigmę, lub jeszcze starszą EX DC z dopiskiem D (bez Macro) i bardzo udana jest. Ostrość jest od pełnej dziury, AF śrubokręt poprawnie działa.
Z tym że miałem możliwość poużywać przed kupnem, kupowałem od znajomego profesjonalisty.
Problem, być może przesadzony, backfocusa-frontfocusa w Sigmach, wiem że jest trudny do załatwienia dla bardzo starych obiektywów (np. 1995r oficjalny serwis jest bezradny), więc GDYBY wystąpił nie wiadomo jak załatwiać.

Tamron 17-70 wcale nie musi być bezproblemowy, problemy z serwisem i AF podobno bywa że się myli.

forest_
16-11-2010, 18:43
aha bo troseczkę sie naszukałem na internecie na temat tej sigmy bez macro i np według optycznych jako uniwersalny zoom do nikona zajmuje dość wysokie miejsce w pierwszej dziesiątce znacznie powyżej tamrona 17-50 i tak się zastanawiam bo tamron niby w testach lepszy w wielu opiniach ludzi też jest uważany za lepszy obiektyw a jednak jakoś w rankingu słabiej wypada tylko teraz pytanie komu wierzyc :( NO nie ukrywałbym że wolałbym kupić tańszy bo wtedy dołożył bym grosze i miałbym zamiast jednego obiektywu obiektyw z lampą. Tylko potrzebuje jakiejś konkretnej odpowiedzi ze zakup tej sigmy 18-50 ex dg bez macro nie będzie porażką! Czy ktoś mnei utiwerdzi w tym przekonaniu ?? :)