Zobacz pełną wersję : [Wydzielony] Czekając na sobotę
Czekajac Na Sobotę (http://vimeo.com/16238575)
Myślałem że nie trafi to tutaj. Ale siara :(
wczoraj ogladalem, polecam wszystkim ! miejscami wstrząsający dokument i wg mnie mało śmieszny, jedynie miejscami.
Aha i pamiętajcie, od 18 lat ;)
http://www.youtube.com/watch?v=u_51YyAkdFk&feature=player_embedded tutaj zachęta. "nuda"
bardziej smutne niż śmieszne
Akurat ten osławiony Nokaut jest w mojej miejscowości. Co śmieszniejsze to nie istnieje od prawie roku. Rodzinkę z tego filmu znam. Mało ciekawa...
i jak potoczyly sie ich losy, jak jest teraz, bez niego ? jak mozesz to napisz cos.
Wywar, czemu dałeś to do humoru?
Andrzej Olender
14-11-2010, 12:41
No właśnie, dla mnie to smutny dokument ale każdego co innego śmieszy :)
Jest tak samo jak było. Siedzą na socjalach itp. To co opowiadają w tym filmie to jakaś masakra. W życiu ich w kościele nie widziałem. A już na pewno nie tych dzieciaków. Zauważcie jedno. Płaczą że bieda u nich straszna (fakt mieszkają w kiepskich warunkach) ale każdy ma komórkę, pali fajkę za fajką, piją browarek. Ten od koszenia trawy chyba na składowisku złomu pracuje. Widziałem go tam kilka razy. Jeżeli chodzi o nokaut. Tam była masakra. Średnia wieku 15-16 lat. Całe towarzystwo upite albo naćpane, wieczne bójki. Na szczęście już nie ma tego przybytku. W końcu cisza i spokój.
EDIT.
Pozwoliłem sobie wydzielić to z humoru
no właśnie, ciekawi mnie fakt, ze zgodzili się wystąpić w tym dokumencie. Szczególnie ta dziewczyna i ujawnić tajniki "zawodu" O_o. Straszna sprawa.
btw. usun jeszcze moj post z humoru.
A mnie nie dziwi. Na bank dostali za to kasę.
Tej dziewczyny nie znam bo ona chyba jest ze śląska.
reportaż poniżej poziomu dna aczkolwiek temat chwytliwy a to najważniejsze. przepis prosty - znaleźć parunastu mało rozgarniętych gówniarzy, których najbardziej męczy sklecenie poprawnego zdania w języku polskim. Do tego przerywniki z wiejskich dicho pełnych naćpanej gówniarzerii, których w PL co nie miara i program gotowy. Dawno takiej żenady w tv nie widziałem...
reportaż poniżej poziomu dna aczkolwiek temat chwytliwy a to najważniejsze. przepis prosty - znaleźć parunastu mało rozgarniętych gówniarzy, których najbardziej męczy sklecenie poprawnego zdania w języku polskim. Do tego przerywniki z wiejskich dicho pełnych naćpanej gówniarzerii, których w PL co nie miara i program gotowy. Dawno takiej żenady w tv nie widziałem...
Ale jaka zenada? Ze niby nieprawda? Sam widzialem takie cytuacje (do dzisiaj widuje). To, jesli chodzi o reportaz.
Poza tym, zauwazcie, ze jeden gosc mowi, ze zarabia 2200-2300zl. To malo? Myslalem, ze powie z 500zl.
Na poczatku bylo mi "smutno", ale po filmie pomyslalem, ze kazdy jest kowalem swojego losu. To nie jest bieda, a sposob zycia. Jeden wydaje na sprzet foto, drugi na browara, fajki i dyskoteki.
Już było kiedyś coś takiego. Arizona czy jakoś tak...
Smutne, że zaklęte kręgi biedy ciągle istnieją w Polsce i mają się dobrze.
Zawsze mi się wtedy przypomina "każdy rodzi się z takimi samymi szansami..."
Hehehehe:)
mariush777
14-11-2010, 18:03
też oglądałem ten dokument na HBO
takich "Jurków" z przystanku mozna spotkać w wielu miejscowościach
to co wygadywali do kamery to szok,jak mozna mieć tak mało w głowie?
syn nauczycielki bodajze :(
ale to wszystko ch....
rzuciło mną to jak pokazali jak ci pajace grzebali łapami tym laskom co tańczyły na scenie w...
masakra :(
jak mozna pozwolić na coś takiego na imprezie?
a jeszcze lepiej pokazać to w tv?
straszne :(
Już było kiedyś coś takiego. Arizona czy jakoś tak...
Smutne, że zaklęte kręgi biedy ciągle istnieją w Polsce i mają się dobrze.
Ale z drugiej strony ktoś może to lubić. Ty idziesz na studia, męczą cię tam psychicznie, nie masz na nic czasu, ze stresu dopadają cię różne choroby, nerwice, a po studiach np. nie możesz znaleźć pracy (albo ktoś zostaje nauczycielem i tam też go męczą :D). Sam nie wiem, co gorsze.
Siedziałem na forum za pomocą komórki i chciałem do cafe wrzucić, ale się wysypało do humoru :D Potem chciałem usunąć, ale już się nie dało, ale widzę, że ktoś z "zielonych" przerzucił :D Pozdro.
No właśnie, dla mnie to smutny dokument ale każdego co innego śmieszy :)
dokument może i smutny, ale niektóre teksty są niezłe:
"jak mi się nudzi to zaczynam liczyć dni do dyskoteki..."
"jak mi się nudzi to wyciągam kosiarkę i koszę"
"a teraz pani sprzątaczka ...[tłum: pokaż cycki, pokaż cycki...]"
fotograf58
14-11-2010, 19:54
Tej dziewczyny nie znam bo ona chyba jest ze śląska.
Sosnowiec to nie Śląsk tylko Zagłębie :)
Dokładnie;)
Andrzej Olender
14-11-2010, 20:40
:)
Ale jaka zenada? Ze niby nieprawda? Sam widzialem takie cytuacje (do dzisiaj widuje). To, jesli chodzi o reportaz.
Poza tym, zauwazcie, ze jeden gosc mowi, ze zarabia 2200-2300zl. To malo? Myslalem, ze powie z 500zl.
Na poczatku bylo mi "smutno", ale po filmie pomyslalem, ze kazdy jest kowalem swojego losu. To nie jest bieda, a sposob zycia. Jeden wydaje na sprzet foto, drugi na browara, fajki i dyskoteki.
Ale ja nie twierdzę, że to nieprawda. Śmieszy mnie temat i styl, w jakim program ten został nakręcony. Czegóż tak się przyjemnie, na luzie, bez nadmiernego wysiłku psychicznego z wyłączeniem 99% szarych komórek nie ogląda jak nie życia wiejskich tępaków, ich pogaduszek przy tanim winie, okraszonych toną wulgaryzmów wypływających z prostej, nie skażonej głębszą zadumą gęby... Do tego nutka dramatu o trudzie życia, wiejskiej egzystencji, codziennych dylematach skąd wykombinować kasę na sobotnie ćpanko, chlanko i dymanko... relacji z imprez już nie skomentuję...
Nie twierdze też, że to domena zapadłej wsi, najczęściej we wschodnich rejonach Polski. Takich sytuacji widziałem wiele i widuję do dziś. Nie tylko na prowincji, na której tłumaczeniem głupoty może być brak zajęć i nuda... Jestem też pewien, że widzieć będę coraz więcej obserwując zdziczenie polskiej młodzieży i postępujące chamstwo na ulicach.
Ale to już temat na szerszą rozmowę a tu dyskusja o tytułowym reportażu...
Ale z drugiej strony ktoś może to lubić. Ty idziesz na studia, męczą cię tam psychicznie, nie masz na nic czasu, ze stresu dopadają cię różne choroby, nerwice, a po studiach np. nie możesz znaleźć pracy (albo ktoś zostaje nauczycielem i tam też go męczą :D). Sam nie wiem, co gorsze.
"Gdybym był chamem z cegłą w ręce może ktoś bardziej liczyłby się ze mną. Inteligent dżizus kur.. ja pierd...lę" :D
Się nie martw, czasem i o Tobie ktoś nakręci coś ciekawego ... ;)
Stach2008
14-11-2010, 21:35
z tym akurat nie mozna sie zgodzic.
odnosnie reportazu ja polecam przeczytac ten komentarz (http://www.2upblog.pl/2010/10/27/brak-komentarza/#comment-88699) zamieszczony przez niejakiego osobnika o nicku detrox
też oglądałem ten dokument na HBO
rzuciło mną to jak pokazali jak ci pajace grzebali łapami tym laskom co tańczyły na scenie w...
masakra :(
jak mozna pozwolić na coś takiego na imprezie?
a jeszcze lepiej pokazać to w tv?
straszne :(
nie tylko tobie to sie rzucilo w oczy podczas ogladania... No wiec generalnie pomimo, ze nie jestem gosciem takich przybytkow ze striptizem, to na 99 % taka opcja nie istnieje (dwa kawalerskie przeżyłem jako gosc i oczywiscie jako najlepsi funfle przyszlym mezom zafundowalismy striptizerke - obojetnie z jakiej agencji by nie byly - zakaz dotykania/macania to informacja na dzień dobry...). Zreszta w "rzepie" bodazje była obszerna dyskusja nt. tego reportazu i tam tez ludzie to zauwazyli - byc moze to po prostu lekka zmowa ludzi krecacych repo i panieniek, nie wiem, ale czego sie nie robi dla podniesienie ogladalnosci....
z tym akurat nie mozna sie zgodzic.
Tzn? mozna szerzej?
odnosnie reportazu ja polecam przeczytac ten komentarz (http://www.2upblog.pl/2010/10/27/brak-komentarza/#comment-88699) zamieszczony przez niejakiego osobnika o nicku detrox
Dokładnie tak jest jak napisała ta dziewczyna.
Wiem bo mieszkam w Trawnikach ;)
Ale kogo zainteresowałby reportaż o Waszej stu osobowej fabryczce, sklepach, szkołach czy wielu normalnych, ambitnych mieszkańcach?
Ma być goło i wesoło ! :D
Ale kogo zainteresowałby reportaż o Waszej stu osobowej fabryczce, sklepach, szkołach czy wielu normalnych, ambitnych mieszkańcach?
Ma być goło i wesoło ! :D
i to jest bardzo smutne, ale prawdziwe podsumowanie większości reportaży...
Stach2008
15-11-2010, 07:57
Tzn? mozna szerzej?
to proste, chodzi mi o to że nie każdy ma równy start w życiu. Ktoś kto urodzi się w takiej rodzinie o której mowa w tym reportażu nie ma takiego startu w życiu jak przykładowo ktoś kto jest jedynakiem i ma bogatych rodziców mieszkających w dużym mieście.
autorzy przerysowali trochę temat ale osiągneli swój cel , reportaż przewinął się przez kilka for itp - historia się sprzedała - sukces
mariush777
15-11-2010, 09:54
autorzy przerysowali trochę temat ale osiągneli swój cel , reportaż przewinął się przez kilka for itp - historia się sprzedała - sukces
w rzeczy samej :)
Nie rozumiem oburzenia niektórych, reportaż jak każdy inny. A to, że pewnie trochę nagięty.... takie są współczesne media, "był czas przywyknąć" :)
Ktoś wspomniał o "Arizonie".... Pamiętam jak jakiś czas po tym reportażu wyszło na jaw, że dziennikarze, którzy to robili trochę pomogli "aktorom" i sami podsuwali im trunki, by "lepiej" to wyglądało :)
Taki reportaż jak Arizona można by nakręcić także obecnie w wielu miejscach w Polsce, wystarczy odwiedzić wsie, w których kiedyś były np. PGRy. Jest duża szansa, że trafi się na podobne klimaty. Znam takie miejscowości kilkanaście kilometrów od mojego miasta. Miałem kiedyś plan pojeździć w lecie po takich różnych wsiach celem zrobienia różnych zdjęć, ale jakoś weny i czasu brakło...
To, że media serwują nam coraz większą sieczkę dla odmóżdżonej w sporej mierze publiki nie oznacza, że mam to akceptować a tym bardziej do tego przywykać. po prostu nie akceptuję takiego podejścia do reportażu i omijam szerokim łukiem podobny chłam...
można też "się przyzwyczajać" i zniżać się do momentu opadnięcia na dno, kiedy to serwowana sieczka zacznie nas bawić i satysfakcjonować :) jak widać dla każdego coś miłego :D
To, że media serwują nam coraz większą sieczkę dla odmóżdżonej w sporej mierze publiki nie oznacza, że mam to akceptować a tym bardziej do tego przywykać. po prostu nie akceptuję takiego podejścia do reportażu i omijam szerokim łukiem podobny chłam...
można też "się przyzwyczajać" i zniżać się do momentu opadnięcia na dno, kiedy to serwowana sieczka zacznie nas bawić i satysfakcjonować :) jak widać dla każdego coś miłego :D
Nie rozpatruję tego w ogóle w kategoriach akceptacji bądź nie. Nie będę sobie takimi rzeczami zaprzątał głowy. Obejrzałem, nic mnie tam nie zdziwiło bo wiem, że tak jest w wielu miejscowościach i tyle w temacie.
tak jest w wielu miejscowościach
i to niestety jest tragiczne, tylko kto za to ponosi odpowiedzialność?
ps: nie chcę odpowiedzi
Reportaż ma pokazywać rzeczywistość. A ta jaka jest, każdy widzi.
Przemo - to Ty takie atrakcje miałeś pod nosem i aniu mru mru ? Trzeba było Eikonę ściągnąć na zdjęcia "nocne" :)))
to proste, chodzi mi o to że nie każdy ma równy start w życiu. Ktoś kto urodzi się w takiej rodzinie o której mowa w tym reportażu nie ma takiego startu w życiu jak przykładowo ktoś kto jest jedynakiem i ma bogatych rodziców mieszkających w dużym mieście.
:)
proponuję przeczytać jeszcze raz moją wypowiedź.
Zwłaszcza z uwzględnieniem końcowego "heheheeheh":)
Przemo - to Ty takie atrakcje miałeś pod nosem i aniu mru mru ? Trzeba było Eikonę ściągnąć na zdjęcia "nocne" :)))
Raczej nie było się czym chwalić. Ale jak koniecznie chcesz to wiem gdzie jeszcze istnieją takie spędy bydła ;)