Zobacz pełną wersję : D90 - brak szybkiej migawki powyżej 1/4000 s
Kupując ponad rok temu D90 nie przypuszczałem, że zainteresuję się manualnymi stałkami (m42). Stosuję je z przejściówkami bez soczewki - do zdjęć z bliska (roślinki, grzybki, itp.). Zaletą tych stałek jest niesamowity bokeh. Jednak pojawił się problem - w jasny dzień, przy pełnej dziurze brakuje mi w D90 czasów migawki krótszych niż 1/4000 s. Inaczej zdjęcia są prześwietlone. Macie może na to jakieś pomysły ? (oprócz zmiany body :-)) Myślałem o szarym filtrze aby zapobiegać przepaleniu - jednak obawiam się, że szary filtr przytłumi odblaski i w ten sposób wygasi bokeh, który stanowi cały urok tych fotek...
Masz 4 opcje:
1. Zmienić wartość przysłony
2. Założyć szary filtr
3. Użyć filtra polaryzacyjnego
4. Przysłonić promienie słoneczne blendą
lodzermensch
13-11-2010, 22:55
Szary, gęsty, DOBRY, neutralny filtr załatwi sprawę.
velaskez
13-11-2010, 23:44
Szary zmienia kolory. Lepiej dać ND4.0 np. Albo więcej.
D90 - min.ISO 200 - min. czas 1/4000 - to dwa główne powody dla których nie kupiłem tego plastikowego body :)
Blasius.G
13-11-2010, 23:57
Moze i plastikowe ale calkiem solidne. Na rozne rzeczy tu narzekaja ale, zeby ktos na brak solidnosci D90 cos mowil nie spotkalem. Poza tym widze, ze zadnego innego tez nie kupiles. D3 trzeba bylo. Tam masz iso 100:)
velaskez
14-11-2010, 00:02
A i to czasem jest za dużo...
Moze i plastikowe ale calkiem solidne. Na rozne rzeczy tu narzekaja ale, zeby ktos na brak solidnosci D90 cos mowil nie spotkalem. Poza tym widze, ze zadnego innego tez nie kupiles. D3 trzeba bylo. Tam masz iso 100:)
spoko - mała prowokacja ;)
Z tego rozumiem, że chyba najlepsze rozwiązanie to obecnie zakupienie filtra szarego. Polara obawiam się, że "zgasi" bokeh, a na bokeh mi bardzo zależy. Zmiana wartości przysłony nie zawsze wchodzi w grę - chcę utrzymać małą GO. A z D90 jestem i tak zadowolony :-)
Oj, często kombinowałem przy 1/4000sek/ISO200@f1,4 na słonecznej plaży z przepaleniami, taki był urok tego body - ale wiedziałem dokładnie co kupuję. Filtry szare i polaryzacyjne częściowo ratowały sytuację, ale nie zawsze. Wiadomo, że nie każdy potrzebuje takich ustawień w akurat takich warunkach pogodowych, ale akurat ja lubiłem/chciałem małą GO w słoneczny dzień. Koniec końców, aparat sprzedałem, ale nie z tego powodu - ot po prostu nie spełniał pokładanych w nim oczekiwań.
Pozdrawiam
velaskez
14-11-2010, 00:59
Z tego rozumiem, że chyba najlepsze rozwiązanie to obecnie zakupienie filtra szarego. Polara obawiam się, że "zgasi" bokeh, a na bokeh mi bardzo zależy. Zmiana wartości przysłony nie zawsze wchodzi w grę - chcę utrzymać małą GO. A z D90 jestem i tak zadowolony :-)
Nie da się zgasić, jak to ująłeś, bokehu...
Ano właśnie, czyli źle sobie to wyobraziłem - tak więc warto popróbować też z polarem
Władca Pixeli
14-11-2010, 02:27
Masz 4 opcje:
1. Zmienić wartość przysłony
2. Założyć szary filtr
3. Użyć filtra polaryzacyjnego
4. Przysłonić promienie słoneczne blendą
A nie prościej przyjść o innej porze dnia :mrgreen:
Najprościej przyjść faktycznie o innej porze dnia lub roku :-) Po wstępnych próbach z polarem i filtrem szarym zdecydowanie stwierdzam, że szary jest lepszy. Polar często bardziej tłumi bokeh powstały z odblasków np. na roślinach w tle.
Blasius.G
14-11-2010, 23:47
A nie prościej przyjść o innej porze dnia :mrgreen:
Najlepiej w nocy. Wtedy problem jak reka odjal;)
przem426
15-11-2010, 00:29
fajne są filtry szare o regulowanym stopniu "zaszarzenie" (poszukajcie "fader" np na allegro).
są to dwa polary które przekręca się względem siebie co daje różny stopień przenikalności światła.
droga zabawka, nie mam, ale ostrzę sobie na takie coś ząbki.
panoramix
15-11-2010, 15:24
Jak widać w podpisie Duszek ma D200, więc ma natywne iso 100 ;)
draco1234
17-11-2010, 17:33
spróbuj ustawić iso lo03, odpowiednik iso100