Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Poranne zadumanie małego człowieka
Damianus
13-11-2010, 20:26
Czasami się zastanawiam o czym może myśleć taki mały ludź .
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img526.imageshack.us/i/dsc9730e.jpg/)
Wygląda na takiego co już mówi, więc można go spytać o czym myśli :)
Podoba mi się, że jest naturalnie - światło zza okna (albo jakby zza okna, tak czy siak ładne), tło "niestudyjne".
Co do ewentualnych poprawek, to myślę, że można by zmniejszyć nasycenie pomarańczowych elementów w tle, trochę odwracają uwagę.
Puryści od kadrowania pewnie powiedzą też, że leci w lewo - ale jak dla mnie to mało istotny szczegół w tym wypadku.
Ogólnie najs.
Amadeusz
13-11-2010, 23:22
Dla mnie świetne zdjęcie. A dzieciak ma pewnie milion myśli i tylko czeka by coś zmalować :)
Damianus
14-11-2010, 10:13
Wygląda na takiego co już mówi, więc można go spytać o czym myśli :)
Ogólnie najs.
No niestety ludź jeszcze nie gada i można sie tylko domyślać :)
Moim zdaniem takie tło i bokeh mocno rozprasza/odciąga uwagę i po prostu nie jest ładne. Mały zyskałby znacznie więcej gdyby tło było jednolite albo przynajmniej zawierało bardziej poukładany/symetryczny zbiór elementów.
duża linia blatu przecinająca głowę ludzia - szkoda
Co to za szklo?
Niech zgadne... 85?
Damianus
14-11-2010, 12:29
Moim zdaniem takie tło i bokeh mocno rozprasza/odciąga uwagę i po prostu nie jest ładne. Mały zyskałby znacznie więcej gdyby tło było jednolite albo przynajmniej zawierało bardziej poukładany/symetryczny zbiór elementów.
zgadzam się z tym jednak jest to portret niepozowany więc mający przedstawić pewną sytuację i tło chociaż odciąga nieco uwagę jest tylko tłem na które nie mam dużego wpływu poza rozmyciem go.
Damianus
14-11-2010, 12:30
Co to za szklo?
Niech zgadne... 85?
no niestety nie :) to 50 mm
sądzę że jeżeli przyciemnisz troszkę ten blat - będzie lepiej
Moim zdaniem powinieneś zrobić albo krok do tyłu albo wykadrować ciaśniej. Tło mi nie przeszkadza, za to osadza modela w jakimś środowisku. Mógłbyś też pokazać kawałek tego blatu o który się opiera. Światło bardzo przyjemne, pomarańczowe odbicia od stołu są ale mało szkodzą.
Model z tymi wielkimi oczami i rozmarzeniem za kilka lat nie opędzi się od dziewczyn :)