Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw do macro i czasami portrety
lothar345
13-11-2010, 17:20
Jaki obiektyw do macro wybrać?
Zależy mi na czymś niedużym o dość krótkiej ogniskowej, z wbudowanym silnikiem. Zastanawiam się nad t60/2 lub nikkorem af-s 60/2.8. Przy Tamronie frapuje mnie af a w nikkorze minimalna odlegość w skali 1:1 od przedniej soczewki (nie całe 5 cm - Tamron 10cm). Czy ktoś z Was ma któreś z tych szkiełek albo się nimi bawił?
A przeglądałeś choć przez chwile forum.
Jest pełno tematów na temat szkieł makro.
Nie odbieraj mojej wiadomości jako złośliwości, ale nie ma po co dublować tego tematu.
Osobiście wybrał bym N60, a szczegóły znajdź używając wyszukiwarki.
lothar345
14-11-2010, 23:29
A przeglądałeś choć przez chwile forum.
Jest pełno tematów na temat szkieł makro.
Nie odbieraj mojej wiadomości jako złośliwości, ale nie ma po co dublować tego tematu.
Osobiście wybrał bym N60, a szczegóły znajdź używając wyszukiwarki.
Googlałem już wcześniej i praktycznie brak informacji o tym tamronie na forum. Teoretycznie wydaje się być we wszystkim lepszy od nikkora za wyjątkiem af.
Ciasne portrety, Tamron 90/2.8. Co masz do jego AF?
Szersze kadry może Tamron 60/2.0? Nie miałem go, ale jest jaśniejszy od Nikkora, co przy krótkiej ogniskowej jest nieocenione w portrecie.
lothar345
16-11-2010, 02:01
Ciasne portrety, Tamron 90/2.8. Co masz do jego AF?
Szersze kadry może Tamron 60/2.0? Nie miałem go, ale jest jaśniejszy od Nikkora, co przy krótkiej ogniskowej jest nieocenione w portrecie.
jest głośniejszy i wolniejszy od nikkora. Ale to chyba przy ww zastosowaniach nie ma znaczenia?
Orkaniusz
17-11-2010, 22:37
Ja dzisiaj w sklepie podpiąłem nikkora AF-S 60/F2.8 do mojego D700. Interesuje mnie jego zachowanie jako portretowy - i powiem, że jestem zachwycony. Tak ostrego szkła nie miałem. Oczywiście w sklepie nie byłem w stanie w pełni zbadać szkiełka (np. bokeh), ale na te kilka strzałów co zrobiłem - chcę go mieć.
Jeżeli mogę dodać coś od siebie to kiedyś kolega proponował mi także Nikkor AF Micro 60 mm f/2.8D.
Skromne portfolio koleżanki, która ma 60 http://www.sikorska.iportfolio.pl/?p=gallery
w dziale makro jest masa fantastycznych zdjęć zrobionych tym szkłem, podobnie jak T 90.
wojtas0009
23-11-2010, 20:19
czyli te portrety, zrobione właśnie 60mm? :) sam poszukałem trochę fotek z 60'tki i całkiem fajnie się spisuje, także w portrecie- mimo, że prawdziwe 2.8 ma podobno od 3 metrów ( co do ciasnych portretów^ ^)
pozdrawiam
Co za brednie. Każdy obiektyw ma zadeklarowane światło tylko przy ostrzeniu na nieskończoność. W miarę oddalania soczewek od matrycy ilość światła padającego na matrycę maleje.
A ten obiektyw jest po prostu za krótki do ciasnych portretów, nawet na DX.
lothar345
27-11-2010, 17:53
kupiłem Tamrona 60/2. Jak na razie rewelka. Szybki i dokładny af, spora odległość do macro 1:1. Ma f2 od 3m do nieskończoności, f2.2 od 1 do 3m. Nie zaobserwowałem wspominanych na forach i photozone.de problemów z niedoświetlaniem (na d5k). Porównując do n60 af-s af jest głońniejszy (wysokotonowy dźwięk w tamronie ale dość cichy) a w szybkości bardzo podobny.
Podsumowując - jak dla mnie bomba.
damciop03
04-12-2010, 21:45
Ja bym brał Nikkora 60 f2.8 a jak komuś za szeroko to Tamrona 90 super szkło bawiłem się nim dosyć długo, sam teraz zastanawiam się nad 60 Nikona mam okazję kupić za 850zł cena zacna z tego co się orientowałem aktualnie na rynku a po przeczytaniu testów i opinii kusi jeszcze bardziej.