PDA

Zobacz pełną wersję : Głupie pytanie :)o wyzwalacz

lukaszD1x
13-11-2010, 15:58
Witam potrzebuje kostkę montowaną na sanki do Nikona w celu wyzwolenia lamp studyjnych.Chyba chodzi o Sterownik błysku SU-800 i czy są jakieś tańsze zamienniki.Mam zestaw http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=945 i nie chce go wyzwalać za pomocą kabla ani za pomocą lampy wbudowanej w trybie master chcę to wyzwalać za pomocą czujnika radiowego tak chyba się to nazywa,proszę o pomoc.

RomanZWrocławia
13-11-2010, 17:23
SU-800 jest zbędny do zastosowań o jakich piszesz. Wystarczy dowolny wyzwalacz radiowy, lub w małym studio na podczerwień dostępny na wiadomym serwisie aukcyjnym. Co do konkretnych modeli i ich ewentualnych ograniczeń wypowiedzą się posiadacze - praktycy. Ja kupiłem ze dwa lata temu jakiś radiowy chyba w firmie techmarket via alle i działa bez zastrzeżeń. Zasięg około sali gimnastycznej, skuteczność 99%. Nie wiem jak na wolnym powietrzu.
Najprościej rzecz ujmując SU-800 jest potrzeby, jeśli chcesz pracować z systemowymi lampami Nikona z zachowaniem wszystkich dobrodziejstw systemu CLS. Do pracy ze studyjnymi jest zupełnie nieprzydatny