PDA

Zobacz pełną wersję : David duChemin przechodzi na Nikona

Jacenty Z.
13-11-2010, 14:41
Wiadomość, która może zainteresować użytkowników systemu Nikon: David duChemin, fotograf, szkoleniowiec i autor książek (w tym obecnych na polskim rynku "W kadrze. Rozważania na temat wyobraźni fotografa" oraz "Poza kadrem. Żyć fotografią, żyć z fotografii") ogłosił niedawno na swoim blogu przejście z systemu C na system N ;)

Tu pełna treść zeznań "winnego" w tej sprawie: David duChemin - The Nikon Post (http://www.pixelatedimage.com/blog/2010/10/the-nikon-post/)

DuChemin motywuje swoją decyzję powodami technicznymi, szkoleniowymi, estetycznymi i marketingowymi (wpływ na to miała też oferta sponsoringu przedstawiona mu przez producenta obiektywów Sigma), jednocześnie odżegnując się od motywacji ideologicznych i deklarując, że póki co będzie używał zarówno Canonów (1Ds Mark III, wcześniej 5D i 5D Mark II), jak i Nikonów (D3s, D700).

Wygląda to na spory triumf wizerunkowy Nikona nad odwiecznym, nieco przysypiającym (pierwszy obrotowy LCD w lustrzance w 2010, pierwszy bezlusterkowiec ok. 2012) konkurentem. Ze swojej strony - jako amator - mogę jedynie dodać, iż pragnąłbym, aby firma Nikon nie ustawała w dążeniach do równie dużej atrakcyjności (więcej przycisków na obudowie, niższe ceny nowych szkieł lub mniej problemów z kompatybilnością starych) dla mniej profesjonalnych użytkowników korpusów z najniższej półki :)

Rycerz
13-11-2010, 17:34
ja też przeszedłem na nikona i nie pisali o mnie :( :-P

burz
14-11-2010, 00:54
Masz na imię David?

Yova
15-11-2010, 11:22
rycerz to dlatego że pewnie tak jak ja nie ogłosiłeś tego na blogu :(. A tak bez OT to co ma sponsoring Sigmy do zmiany systemu? Czyżby z Canonem były takie problemy z AFem że nawet sponsoring Sigmy wymaga zmiany na Nikona :P

Jacenty Z.
16-11-2010, 21:36
Nie chciałbym nikomu uchybić, wszak nie wiem kto z Kolegów jaką sławną personą może być poza Forum ;) Sam co do duChemina uczucia mam mieszane - po przeczytaniu "W kadrze", wraz z dodatkowym rozdziałem w pdf, byłem pod dużym pozytywnym wrażeniem, natomiast z jego blogu komercja bije, że aż oczy bolą :(

A tak bez OT to co ma sponsoring Sigmy do zmiany systemu? Czyżby z Canonem były takie problemy z AFem że nawet sponsoring Sigmy wymaga zmiany na Nikona :P

Dokładnie te same wątpliwości mnie naszły po przeczytaniu tego w oryginalnym tekście. Widocznie Nikon jest w mniejszym stopniu niż Canon niechętny udostępnianiu swoich kodów źródłowych.

adrian3202
16-11-2010, 21:44
ja też przeszedłem na nikona i nie pisali o mnie :( :-P

a ja wchodząc w nikona nie wiedziałem że canon istnieje ;-0 he...he... w sumie to szczęściarz ze mnie że nie muszę nigdzie przechodzić :-)

Mellan
16-11-2010, 21:49
[...]Widocznie Nikon jest w mniejszym stopniu niż Canon niechętny udostępnianiu swoich kodów źródłowych.

Nikt nie robi tego z chęci czy niechęci, to kwestia kasy. Z tego co słyszałem, sigma nie wykupiła tego co powinna, by jej obiektywy poprawnie ostrzyły z canonami i kombinuje na własną rękę.

verus
18-11-2010, 00:52
No to facet zamienił jedno badziewie na drugie ;-)

Rycerz
18-11-2010, 01:00
No to facet zamienił jedno badziewie na drugie ;-)

no i właściwe podsumowanie ;)

Jacenty Z.
19-11-2010, 23:52
To może do kompletu zamknijmy jeszcze niniejszy wątek zanim ktoś powie, że Polacy to taki wiecznie niezadowolony naród :roll:

spiritwood
20-11-2010, 00:03
Masz na imię David?
Rycerz nie, ale był tu taki nasz david dwojga imion, z Nikonem, i o nim też nie pisali :-P

Rycerz
25-11-2010, 19:16
a wracając do autora to fajne książki pisze :) bardzo je lubię ;)

manfred
25-11-2010, 20:19
Ed tez przechodzi albo ściemnia i nowy sprzęt chce kupić http://www.edpingolphotography.com/2010/11/canon-pa-loo-zah-for-sale.html