PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 70-300 VR - stuka i szumi czy ok?

krokoo
13-11-2010, 14:37
Wiem że może to być kolejny post o tym samym niemniej jednak chciałbym się upewnić, opiszę sytuację:

Dawno nie używałem mojego obiektywu 70-300 VR bo mam inny jaśniejszy i jakoś tak, teraz patrze i co zaobserwowałem (obiektyw robi fotki idealne, nie mam kompletnie żadnych zastrzeżeń do efektów jego pracy)

1. przy włączonym VR , po tym jak ostrze obiektyw troszeczkę zaczyna szumieć po czym po około sekundzie po tym jak wyostrzy słychać ciche stuknięcie (albo jestem przewrażliwiony albo tak wcześniej nie było), jak się wyłączy VR to nic takiego nie slychać (wniosek VR szumi)
2. obiektyw jak sie nim potrząśnie slychać cichutkie nawet nie stukanie takie drgania jakby nie było coś tam w 100% dopasowane

Oba objawy podobno są całkowicie normalne (wyszukałem w archiwum że są spoko) ja jednakże chciałbym się zapytać i upewnić, jak mówię nie mam kompletnie żadnych zastrzeżeń do fotek, jak i do samego obiektywu, zoom przesuwa się idealnie, widać ze części złożone są bardzo porządnie nie zgrzyta i ogólnie super ale zmartwiło mnie to stukanie już PO tym jak złapie auto-focus. Pytam się bo nosiłem się z zamiarem sprzedania szkła skoro z niego nie korzystam, a tak nie wiem czy muszę oddać go najpierw do naprawy czy spokojnie mogę wystawić na allegro.

Byłbym wdzięczny za odpowiedz kogoś kto posiada więcej nikkorów (ja mam raptem dwa, reszta to tamrony, sigmy i tokiny które są znacznie tańsze)

Sebastian

maciey75
13-11-2010, 15:13
To normalne w tym obiektywie. Archiwum caly czas prawde mowi ;)

kkokosz
13-11-2010, 15:35
W 18-200 VR i 105VR jest tak samo, to stabilizacja VR tak szumi i stuka.

rdcom
13-11-2010, 15:37
W 18-200 VR i 105VR jest tak samo, to stabilizacja VR tak szumi i stuka.

nie zgodzę się z tym stwierdzeniem u mnie nie stuka i nie szumi a działa :)

kkokosz
13-11-2010, 15:52
Moje egzemplarze stukają i szumią, także sztuka od znajomych (70-300VR) stuka i szumi. Nie jest to głośne czy denerwujące (zwłaszcza szum jest niemal niesłyszalny), ale bez wątpienia występuje :)
Nie jestem w tej opinii osamotniony :D
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1902665
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1939045
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2008921

adrian3202
13-11-2010, 15:59
pewna grupa soczewek jest w ciągłym ruchu podczas włączonej stabilizacji jest tam jeszcze tryb normal i activ w momencie kiedy wciskamy spust do połowy elektromagnesy podnoszą soczewki do góry i one wiszą tak jakby w powietrzu szybki układ żyroskopowy przetwarza drżenie naszych dłoni i przenosi napięcie na poszczególne cewki co również wprawia soczewki w ruch ale w przeciwnym kierunku na takiej zasadzie to działa w tym czasie słychać w obiektywie delikatny świst (szum) po pewnym czasie ustalonym systemowo prąd zostaje wyłączony przez co ta grupa soczewek wyraźnie opada przez co może być klikniecie (stuk) a wszystko dzieje sie za sprawa oszczędzania energii czym większy zoom cięższe szkła większe elektromagnesy obiektyw dosłownie wysysa prąd z baterii (mogę się mylić co do elektromagnesów może się to fachowo nazywa inaczej ale w to już nie wnikam) po mojemu jeżeli obiektyw generuje dobrej jakości fotki nie ma powodu do obaw

wasilewk
13-11-2010, 16:04
pewna grupa soczewek jest w ciągłym ruchu podczas włączonej stabilizacji ... po mojemu jeżeli obiektyw generuje dobrej jakości fotki nie ma powodu do obaw

Niby racja.
Ja nie dawno porównywałem dwa obiektywy: jeden był cichutki a drugi głośny. Chyba nie ma reguły.

Pzdr.

drhardware
13-11-2010, 16:46
To jest noemalne. Problem zaczyna się wtedy, gdy po włączeniu VR obraz skoczy trzy razy i obiektyw nie szumi.

krokoo
14-11-2010, 11:45
Dziękuję za te szybkie odpowiedzi, pełna satysfakcja

cervandes
14-11-2010, 19:40

szukaj pod hasłem "laryngolog" ;)

Szum jest cichy, stuk delikatny - ale być musi i każdy VR to ma. Różnią się tylko sluchacze, ja np kiedyś jak mieliśmy w domu telewizory kineskopowe słyszałem kineskop. Czasem ktoś wyłączał dekoder, obraz się robił ciemny i zapominali domownicy wyłączać telewizor. Od razu po wejściu w nocy do domu wiedziałem, że TV jest włączony.

rdcom
14-11-2010, 19:51
szukaj pod hasłem "laryngolog" ;)

Szum jest cichy, stuk delikatny - ale być musi i każdy VR to ma. Różnią się tylko sluchacze, ja np kiedyś jak mieliśmy w domu telewizory kineskopowe słyszałem kineskop. Czasem ktoś wyłączał dekoder, obraz się robił ciemny i zapominali domownicy wyłączać telewizor. Od razu po wejściu w nocy do domu wiedziałem, że TV jest włączony.

super widać że prawdziwy z Ciebie czarownik i jasnowidz

kkokosz
14-11-2010, 22:06
He, he, akurat tu się zgodzę z cervandesem, też tak miałem :) Zresztą do tej pory słyszę, że jest włączony stary wzmacniacz Diora, czego nikt z domowników nie słyszy (oczywiście piszę o wzmacniaczu, który nie gra akurat, bo źródła dźwięku są wyłączone) :D Może to czary, może nie, ale działa :) Natomiast pracę VR słyszę na pewno, moja siostra też, bo mnie kiedyś zapytała, co mi tak "pstryka" :D

Natomiast nie neguję, że akurat Ty, rdcom, tego nie słyszysz albo nie zwracasz uwagi. Może u Ciebie akurat nie pstryka - nie słuchałem Twojego egzemplarza, więc muszę Ci wierzyć na słowo :)

krzysztofz24
14-11-2010, 22:22
No koledzy juz ci wszystko dobrze napisali. Ja tylko dodam ze moj 16-85 tez szumi i stuka. Tak ma byc z VR...i nie potrzasaj juz tym obiektywem;-), bo wszystko jest ok:-).