PDA

Zobacz pełną wersję : Dziecko bez koloru.

Amadeusz
13-11-2010, 12:19
Cześć,

postanowiłem trochę inaczej podejść do tematu i uchwycić "coś" na zdjęciu w banalnej tematyce... co myślicie?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pastwa.podhale.pl/albums/jeremi/DDSC_2992.sized.jpg)

diabel200
13-11-2010, 17:06
Dlaczego to zrobiłeś???? Strasznie zmasakrowane to zdjęcie. Co masz na myśli pisząc "coś"????? Własne dziecko? mine? klimat? bo nie bardzo ruzumiem. Niczego nie mogę się doszukać w tej fotce, ani intyności, spokoju to już wogóle, troski...
Kurcze jest ciemno, ponuro, bałagan w tle.

Tomek Konopka
13-11-2010, 18:12
bez koloru ,tudzież konwersja do BW słaba

Amadeusz
13-11-2010, 20:56
Dlaczego to zrobiłeś???? Strasznie zmasakrowane to zdjęcie. Co masz na myśli pisząc "coś"????? Własne dziecko? mine? klimat? bo nie bardzo ruzumiem. Niczego nie mogę się doszukać w tej fotce, ani intyności, spokoju to już wogóle, troski...
Kurcze jest ciemno, ponuro, bałagan w tle.

Gdzie zmasakrowane? Pisząc "coś" mam na myśli minę, rysy, które są dzięki cieniom i temu skrawkowi światła. Dzieci z białą skórą i idealną cerą jest wysyp ale nie o to mi chodzi. Bałagan w tle ponieważ to zwykły pokój a nie studio. Ponuro, ciemno? Zdjęć bez cieni też jest cała masa.

bez koloru ,tudzież konwersja do BW słaba

A jaka byłaby dobra?

amirez
13-11-2010, 23:35
"coś" na zdjęciu w banalnej tematyce
... przegrało niestety z konwencja dobrego smaku w fotografii.
Sądzę, iż masz wiele innych ciekawszych fotek maluszka. Tego zdjęcia bym nie chował nawet do rodzinnego albumu.
I nie chodzi tutaj o bałagan, kadrowanie, cienie i światła. Zdjęcie jest do do bani. Robi krzywdę dziecku i fotografowi.

Tomek Konopka
14-11-2010, 02:59
Amadeusz jesteś tu na tym forum na tyle długo że pomyś sam jaka jest dobra konwersja do BW :)

Amadeusz
14-11-2010, 10:04
"coś" na zdjęciu w banalnej tematyceI nie chodzi tutaj o bałagan, kadrowanie, cienie i światła. Zdjęcie jest do do bani. Robi krzywdę dziecku i fotografowi.

To o co chodzi, że jest takie kiepskie i jaką to krzywdę robi mnie i dziecku ponieważ nie rozumiem? Zły smak, gdzie??

Amadeusz jesteś tu na tym forum na tyle długo że pomyś sam jaka jest dobra konwersja do BW :)

Nie ma jedynej słusznej konwersji a jeśli już to ta jest bardziej klasyczna niż inne :)

Strus
14-11-2010, 10:11
Fatalne to zdjecie niestety. Ani momet szalowy, ani kadr. Konwersja taka, jakiej ja nie przetrawie - ponuro i buro jest po prostu. Kompletnie to nie pasuje do dzieciaczka. Ostrosc tez uciekla

Amadeusz
14-11-2010, 11:37
Fatalne to zdjecie niestety. Ani momet szalowy, ani kadr. Konwersja taka, jakiej ja nie przetrawie - ponuro i buro jest po prostu. Kompletnie to nie pasuje do dzieciaczka. Ostrosc tez uciekla

No wiadomo, że jak dziecko śpi czy leży jak zabite a w dodatku w jakimś dobrze oświetlonym studio to sobie można kadrować, kombinować na tysiąc sposobów. Ale jak łapiesz to co jest do złapania w danym momencie i drugiej szansy nie masz to rejestrujesz to co ci dane. ISO320, 1/125, f1.8 nie rozpieszcza. Kadr niepozowany tylko zarejestrowany podczas jakiejś czynności. Ostrość jest tam gdzie powinna (parametry wyżej tłumaczą).
Chyba macie jakieś wypaczone wyobrażenie o dzieciach, jeszcze trochę i glamur noworodków będzie obowiązkiem :)

Strus
14-11-2010, 11:44
Ostrość jest tam gdzie powinna (parametry wyżej tłumaczą).

Co te parametry tlumacza bo nie rozumiem :( Jesli 1.8 to stalka (nie moge exifa podejrzeec bo z pracy nadaje) wiec max zakladam 85mm. I tu moze i czas moglby byc za krotki jesli sie nie ma pewnej reki. Jesli ogniskowa krotsza to nie ma w parametrach zadnego usprawiedliwinia dla braku ostrosci. Bo chyba nie bedziesz po raz drugi mi wmawial ze ostrosc jest. No chyba ze zupelnie inaczej owo pojecie interpretujemy.

Bronisz tej fotki strasznie zaciekle bo masz do niej emocjonalny stosunek. Ogladajacy takiego nie maja i wszystkie wady sa bezlitosnie punktowane. Jak masz isc w zaparte to po prostu nastepnym razem nie wstawiaj takiej fotografii

Amadeusz
14-11-2010, 12:46
Dziękuję za opinie, daje mi to jakiś ogląd sytuacji.

aikidudi
14-11-2010, 13:18
fajne maleństwo, ale foto skopane. Mogę sie podpisac pod powyższymy wypowiedziami. Przede wszystkim jest zbyt ciemne to zdjęcie, obróbka kuleje. Nie prawdą jest by zrobić ładne zdjęcie dziecka trzeba by było mieć studio. Jeśli masz pomysł na zdjęcie to je realizujesz i doszlifujesz na kompie. Jesli nie masz jak na tym przdstawionym to wychodzi ot taki omyłkowy pstryk. Nie odbieraj tego osobiście bo nie jest moim zamiarem urazić cię, ale stwierdzić ze fotka jest niestety kiepska.

ChollaYi
15-11-2010, 10:30
Ja też jestem na nie. Ciemno, ponuro, bałagan w tle, brak ostrości, słabe BW. Kadrowo też mi nie pasuje.

La
15-11-2010, 11:00
Pomijajac technike wykonania zdjecia, nie macie wrazenia ze osoba na zdjeciu mocno chwycila dzieciaka za glowe i wykrzywila glowke w kadr? Wiem, ze tak nie bylo, ale ja to tak widze na tej fotce.

Amadeusz
15-11-2010, 14:00
Nie odbieraj tego osobiście bo nie jest moim zamiarem urazić cię...

Ależ skąd, po to pokazuje żeby sądować, także luzik :)

Ja też jestem na nie. Ciemno, ponuro, bałagan w tle, brak ostrości, słabe BW. Kadrowo też mi nie pasuje.

Czyli jest OK, miało być jeszcze ciemniej :)

nie macie wrazenia ze osoba na zdjeciu mocno chwycila dzieciaka za glowe i wykrzywila glowke w kadr?...

Sadystka :)