Zobacz pełną wersję : PSE 9 a data pliku
Witam !
czy można jakoś ustawić w Photoshop Elements, żeby po edycji i zapisie zdjęcia data tego pliku nie była zmieniana ?
Nie da sie. Kontrole nad data pliku (tworzenia, dostepu, modyfikacji) ma system operacyjny.
Nie da sie. Kontrole nad data pliku (tworzenia, dostepu, modyfikacji) ma system operacyjny.
Dzięki za szybka odpowiedź. Szkoda, bo np. w takim darmowym photoscapie można zaznaczyć, żeby nie była zmieniana data modyfikacji i jakoś się do tego przyzwyczaiłem. W takim razie inne pytanie: czy istnieje oprogramowanie, które zmieni datę modyfikacji pliku na datę z exif ?
czy istnieje oprogramowanie, które zmieni datę modyfikacji pliku na datę z exif ?Do takich zabiegow osobiscie uzywam ACDSee. W wersji 3 Pro: Tools / Batch / Adjust Time Stamp. Zeby zmienic "modified" i "create", trzeba to niestety zrobic w dwoch przebiegach. Najpierw zaznaczyc "file last-modified date and time", a w drugim: "file creation date and time". Oczywiscie w drugim kroku kazdego zabiegu wybrac "Use different date and time" i do tego rzecz jasna "Exif date/time original".
Właśnie wczoraj przez przypadek odkryłem, że darmowa przeglądarka FastStone Image Viewer (skądinąd bardo fajna) ma możliwość zamiany daty pliku na datę z exif: narzędzia / zmień znacznik czasu wybranych obrazów. Sprawdziłem, działa. Podziękował stigowi za szybką odpowiedź :-).