PDA

Zobacz pełną wersję : PSE 9 a data pliku

jacool
13-11-2010, 09:16
Witam !
czy można jakoś ustawić w Photoshop Elements, żeby po edycji i zapisie zdjęcia data tego pliku nie była zmieniana ?

stig
13-11-2010, 10:15
Nie da sie. Kontrole nad data pliku (tworzenia, dostepu, modyfikacji) ma system operacyjny.

jacool
13-11-2010, 11:44
Nie da sie. Kontrole nad data pliku (tworzenia, dostepu, modyfikacji) ma system operacyjny.

Dzięki za szybka odpowiedź. Szkoda, bo np. w takim darmowym photoscapie można zaznaczyć, żeby nie była zmieniana data modyfikacji i jakoś się do tego przyzwyczaiłem. W takim razie inne pytanie: czy istnieje oprogramowanie, które zmieni datę modyfikacji pliku na datę z exif ?

stig
13-11-2010, 12:03
czy istnieje oprogramowanie, które zmieni datę modyfikacji pliku na datę z exif ?Do takich zabiegow osobiscie uzywam ACDSee. W wersji 3 Pro: Tools / Batch / Adjust Time Stamp. Zeby zmienic "modified" i "create", trzeba to niestety zrobic w dwoch przebiegach. Najpierw zaznaczyc "file last-modified date and time", a w drugim: "file creation date and time". Oczywiscie w drugim kroku kazdego zabiegu wybrac "Use different date and time" i do tego rzecz jasna "Exif date/time original".

jacool
17-11-2010, 14:02
Właśnie wczoraj przez przypadek odkryłem, że darmowa przeglądarka FastStone Image Viewer (skądinąd bardo fajna) ma możliwość zamiany daty pliku na datę z exif: narzędzia / zmień znacznik czasu wybranych obrazów. Sprawdziłem, działa. Podziękował stigowi za szybką odpowiedź :-).