PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX przestał otwierać NEFy

Rafał_Sz
12-11-2010, 17:03
Witam!

Problem polega na tym, że Capture NX 1.2.0 przestał mi otwierać nefy z D300. Tak po prostu. Przy jakiejkolwiek próbie pokazuje się:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img8.imageshack.us/img8/5053/loadr.jpg)

Od ostatniej prawidłowej pracy NX instalowałem tylko CS5, żadnego grzebania w systemie.

Jakieś sugestie?

EDIT:

OS to aktualizowany XP z SP3 - jeśli to ma jakieś znaczenie.

markB
12-11-2010, 17:14
Tak na szybko: kliknij prawym na nefa i zobacz jaki program jest przyporządkowany domyślnie do jego otwierania; może ACR zawładnął nefami.

Rafał_Sz
12-11-2010, 17:24
Tak na szybko: kliknij prawym na nefa i zobacz jaki program jest przyporządkowany domyślnie do jego otwierania; może ACR zawładnął nefami.
Domyślnie jest Capture NX. W podglądzie Windows NEFy widać, w View NX widać, w ACR widać, tylko przy otwieraniu w CNX się wysypuje. :???:

Johanan
12-11-2010, 17:59
Domyślnie jest Capture NX. W podglądzie Windows NEFy widać, w View NX widać, w ACR widać, tylko przy otwieraniu w CNX się wysypuje. :???:

A zapodaj: http://www.nikonimglib.com/nefcodec/

raddeli
12-11-2010, 18:00
Spróbuj przeinstalować Captura.

Rafał_Sz
12-11-2010, 18:16
A zapodaj: http://www.nikonimglib.com/nefcodec/

Nie pomogło. :(

Spróbuj przeinstalować Captura.

Teraz spróbuję twojego sposobu.

fumio
12-11-2010, 20:27
Jak po reinstalacji NX nie pomoże to odinstaluje NX następnie zapodaj jakiegoś RegCina po "czyszczeniu" rejestru
zainstaluje jeszcze raz NX. Powinno śmigać. Pamiętaj o restarcie kompa po czyszczeniu rejestrów. RegCina można
pobrać ze strony Microsoftu.

Pozdr.

Zen
12-11-2010, 20:47
Czegoś tu nie rozumiem. Piszesz że masz wersje 1.2.0 o ilę się nie mylę to ta wersja była dostepna jeszcze przed premierą D300 (2007-08-23) i nie obsługiwała jeszcze Body D300. Wydaję mi się że wystarczy zrobić update do nowszej wersji. Myślę że warto to sprawdzić.

Rafał_Sz
12-11-2010, 20:55
Jak po reinstalacji NX nie pomoże to odinstaluje NX następnie zapodaj jakiegoś RegCina po "czyszczeniu" rejestru
zainstaluje jeszcze raz NX. Powinno śmigać. Pamiętaj o restarcie kompa po czyszczeniu rejestrów. RegCina można
pobrać ze strony Microsoftu.

Pozdr.

Nie pomogło.

Czegoś tu nie rozumiem. Piszesz że masz wersje 1.2.0 o ilę się nie mylę to ta wersja była dostepna jeszcze przed premierą D300 (2007-08-23) i nie obsługiwała jeszcze Body D300. Wydaję mi się że wystarczy zrobić update do nowszej wersji. Myślę że warto to sprawdzić.
Aktualizacja dla D300 jest. Zresztą wcześniej działało bez zająknięcia. Tylko nagle zdechło.

Zen
12-11-2010, 21:00
Ostatnio wersja to 2.2.6 na Twoim miejscu spróbował bym ją zassać.

markB
12-11-2010, 21:12
Tylko, że jak ma NX to nie zassie 2.2.6, bo musi mieć NX2.

Rafał_Sz
12-11-2010, 21:43
Ostatnio wersja to 2.2.6 na Twoim miejscu spróbował bym ją zassać.
To jest nowszy program, nie wersja.

Tylko, że jak ma NX to nie zassie 2.2.6, bo musi mieć NX2.
No właśnie. To w sumie dwa różne programy. Mogę zrobić upgrade. Ale to nie chodzi o to. Chodzi o nagłą utratę funkcjonalności. Skurczybyk (CNX) 2 lata działał idealnie. Hmmm.

murwazy
12-11-2010, 21:46
hm, a moze dysk na ktorym masz kesz nx'a jest pelny?

Rafał_Sz
13-11-2010, 13:36
hm, a moze dysk na ktorym masz kesz nx'a jest pelny?
Wszystko (chyba) zostało wyczyszczone w trakcie reinstalacji i czyszczenia systemu. Sam jaśnie pan CNX się nawet o to pytał.

Pomalutku tracę nadzieję. Ki grzyb?

murwazy
13-11-2010, 15:11
hm, moze dodaj nx'a do listy wyjatkow DEP:
prawy klawisz na moj komputer -> wlasciwosci -> zaawansowane -> wydajnosc -> ustawienia -> opcje wydajnosci -> zapobieganie wykonywaniu danych -> dodaj
i wybierz Capture nx.exe z katalogu, w ktorym go zainstalowales

Johanan
13-11-2010, 20:29
rsz, tak dla porządku zapytam, stosujesz na swoim komputerze agresywny OC?

Podaj też, jakie masz zainstalowane komponenty.

Płyta, architektura, procesor, taktowanie, pamięci (ile modułów i jakie), zasilacz w końcu dysk.

Mam jakieś koncepcje i chcę je zweryfikować.

edit:
Powiedz też, czy grzebałeś ostatnio przy bibliotekach NET.Framework?

Rafał_Sz
14-11-2010, 21:31
hm, moze dodaj nx'a do listy wyjatkow DEP:
prawy klawisz na moj komputer -> wlasciwosci -> zaawansowane -> wydajnosc -> ustawienia -> opcje wydajnosci -> zapobieganie wykonywaniu danych -> dodaj
i wybierz Capture nx.exe z katalogu, w ktorym go zainstalowales

Nie pomogło.

rsz, tak dla porządku zapytam, stosujesz na swoim komputerze agresywny OC?

Podaj też, jakie masz zainstalowane komponenty.

Płyta, architektura, procesor, taktowanie, pamięci (ile modułów i jakie), zasilacz w końcu dysk.

Mam jakieś koncepcje i chcę je zweryfikować.

edit:
Powiedz też, czy grzebałeś ostatnio przy bibliotekach NET.Framework?

proc C2Duo E6750
płyta Asus P5KR
pamięć Patriot 4 giga (4 kości)
graf Asus ATI EAH4670
dyski 2 twardziele po 1T
zasilacz Chieftec (z zapasem mocy)

Tylko co ma hardware do tego, że działało i przestało? W bibliotekach nic nie grzebałem. Ogólnie nie ruszam systemu jak działa stabilnie. A działa od 2 lat bez zająknięcia. Tylko ten jeden CNX odstawił szopkę.

markB
14-11-2010, 22:16
To wyglądałoby na problem z sterownikiem Pace Interlok, ale skoro porada kol. murwazego nie zadziałała, to już nie wiem co to może być. A jpegi i tiffy NX otwiera? A co się dzieje kiedy klikasz podglądniętego nefa w windowsach? W jakim programie się otwiera? Raczej nie wierzę, że nie masz odhaczonego kwadracika nefa przy rodzajach plików, które ma otwierać NX.

Rafał_Sz
14-11-2010, 22:48
To wyglądałoby na problem z sterownikiem Pace Interlok, ale skoro porada kol. murwazego nie zadziałała, to już nie wiem co to może być. A jpegi i tiffy NX otwiera? A co się dzieje kiedy klikasz podglądniętego nefa w windowsach? W jakim programie się otwiera? Raczej nie wierzę, że nie masz odhaczonego kwadracika nefa przy rodzajach plików, które ma otwierać NX.
Tiff, JPG otwiera bez problemu. W podglądzie obrazów Windows, w View NX, View NX2 i ACR NEFy są otwierane i widziane bez problemu - po kliknięciu otwiera się CNX i pojawia się komunikat z pierwszego mojego postu. Kwadraciki zaznaczone jak trzeba. Jutro jeszcze raz dokładnie przejrzę system i CNX. Przecież wszystko działało jak należy przez kilka lat i nagle sruuu nie działa. Wywalę też ostatnie aktualizacje Windows - nie wiem czy to może mieć jakiekolwiek znaczenie, ale nie mam już innych pomysłów.

Johanan
15-11-2010, 18:44
proc C2Duo E6750
płyta Asus P5KR
pamięć Patriot 4 giga (4 kości)
graf Asus ATI EAH4670
dyski 2 twardziele po 1T
zasilacz Chieftec (z zapasem mocy)
Tylko co ma hardware do tego, że działało i przestało? W bibliotekach nic nie grzebałem. Ogólnie nie ruszam systemu jak działa stabilnie. A działa od 2 lat bez zająknięcia. Tylko ten jeden CNX odstawił szopkę.

Ano niby nie ma, a jednak praktyka pokazuje coś zupełnie innego, szczególnie kiedy, tak, jak u Ciebie dzieje się to tak nagle, jakby wyczynił Ci ktoś jakieś Mambo-Jumbo nad sprzętem.

Dlatego też pytałem o OC, ale nie dałeś konkretnej odpowiedzi, a właściwie o ile się orientuję, to żadnej.

Biblioteki NET.Framework mają dla działania CNX-a kapitalne wręcz znaczenie, więc radzę je naprawić, albo zaktualizwać.

Rafał_Sz
15-11-2010, 20:19
Dlatego też pytałem o OC, ale nie dałeś konkretnej odpowiedzi, a właściwie o ile się orientuję, to żadnej.

Nic nie kręciłem.

krzysztof jot
17-11-2010, 11:41
a jak z przeglądarki View NX chcesz otworzyć przez Ctr+F2 i to w wyskakującym komunikacie masz wybór JPG/RAW/TIF -i w oknie wskazujesz otwórz jako NEF - startuje Captur i nie chce otworzyć pliku czy program nie startuje wcale ?

Rafał_Sz
17-11-2010, 11:58
a jak z przeglądarki View NX chcesz otworzyć przez Ctr+F2 i to w wyskakującym komunikacie masz wybór JPG/RAW/TIF -i w oknie wskazujesz otwórz jako NEF - startuje Captur i nie chce otworzyć pliku czy program nie startuje wcale ?
Jakkolwiek nie próbowałbym otworzyć NEFa, uruchamia się CNX ze wszystkimi paletami i pojawia się wspomniany komunikat. I na tym koniec.

Szuwar
17-11-2010, 12:08
A spróbuj najpierw otworzyć NX, a potem metodą przeciągnij i upuść z Eksploatora otwórz plik.

Rafał_Sz
17-11-2010, 13:30
A spróbuj najpierw otworzyć NX, a potem metodą przeciągnij i upuść z Eksploatora otwórz plik.
Tak jak napisałem, żadne metody nie skutkują. Niezależnie od której d..y strony bym nie próbował, nie działa. Nie ma także znaczenia na którym dysku znajduje się plik. Nie działa i już. :???:

murwazy
17-11-2010, 13:48
upewnie sie tylko: sprawdzales rozne pliki a nie tylko ten jeden ze screena? :)

Rafał_Sz
17-11-2010, 13:55
upewnie sie tylko: sprawdzales rozne pliki a nie tylko ten jeden ze screena? :)
Różne pliki, katalogi, dyski i karty. Wszystkie inne programy widzą i czytają.

murwazy
17-11-2010, 14:09
Różne pliki, katalogi, dyski i karty. Wszystkie inne programy widzą i czytają.
google zwraca sporo podobnych problemow, niektorym pomaga wpis w DEP, niektorym przeinstalowanie nx'a, inni go apgrejduja ale jednej rady chyba nie ma :/

Ch4rvel
17-11-2010, 22:02
CNX to nie jest darmowym programem (nie bierzmy pod uwagę triala) - dlaczego rozwiązanie problemu nie powierzysz supportowi?

antelao
18-11-2010, 00:43
U mnie też się tak zrobiło po zainstalowaniu nowego modemu Neostrady. Przestały się pokazywać miniaturki Nef-ów w folderze gdzie je trzymam. Dopiero ściągnięcie kodeków ze strony Nikona pomogło i reinstalacja CNX-a pozwala mi otwierać dwukrotnym kliknięciem bo taki sam komunikat mi się pojawiał jak Tobie. Oczywiście prawym myszki musisz zaznaczyć CNX-a na liście programów.

robert1v
19-11-2010, 23:03
koledzy mam prawie to samo, tzn. wyświetla ten sam komunikat ,
powyżej pisałem że u mnie nie widzi 14bit nefów AdobeRGB z D300s
ale teraz sądzę, że to wina PS-CS5 trial , jak na 7 dni przed końcem triala odinstalowałem go - to wtedy CHYBA PS wyciął z komputera wszystko dotyczące rawów i według mnie z NXa też coś się zgubiło - jakaś wspólna "biblioteka zgodności"?

co wy na to?

Rafał_Sz
20-11-2010, 09:08
koledzy mam prawie to samo, tzn. wyświetla ten sam komunikat ,
powyżej pisałem że u mnie nie widzi 14bit nefów AdobeRGB z D300s
ale teraz sądzę, że to wina PS-CS5 trial , jak na 7 dni przed końcem triala odinstalowałem go - to wtedy CHYBA PS wyciął z komputera wszystko dotyczące rawów i według mnie z NXa też coś się zgubiło - jakaś wspólna "biblioteka zgodności"?

co wy na to?
JMoże być, że się coś wysypuje w trakcie instalacji szopy, ew. obstawiam jeszcze jakąś aktualizację XP.

W każdym razie, mój problem z CNX pozostał nierozwiązany.

Johanan
20-11-2010, 14:06
(...)
W każdym razie, mój problem z CNX pozostał nierozwiązany.

A używałeś po deinstalacji Regsweepera?

http://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/27318

Jeśli i to nie pomoże, to reinstalka systemu.

Rafał_Sz
20-11-2010, 14:56
A używałeś po deinstalacji Regsweepera?

http://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/27318

Jeśli i to nie pomoże, to reinstalka systemu.
O, tego jeszcze nie robiłem. Jak to nie pomoże to już nie wiem co pomoże.
Reinstalacja nie wchodzi w grę. Z tydzień bym wszystko odbudowywał.

Edit. Nie pomoże. "Nikon Capture and Capture NX are not supported".

Johanan
20-11-2010, 16:28
(...)

Supported, supported, wystarczy pobrać archiwum i zajrzeć do jego wnętrza.

Zresztą i tak nic nie ryzykujesz.

A przynajmniej niewiele.;)

velaskez
20-11-2010, 17:10
O, tego jeszcze nie robiłem. Jak to nie pomoże to już nie wiem co pomoże.
Reinstalacja nie wchodzi w grę. Z tydzień bym wszystko odbudowywał.

Rafał, to jest nas dwóch. Mój też przestał je otwierać.

Rafał_Sz
20-11-2010, 17:24
Rafał, to jest nas dwóch. Mój też przestał je otwierać.
No to albo jest zamach Nikona na użytkowników pierwszej wersji CNX, albo już nie wiem. Oprócz CS5 i aktualizacji XP niczego nie instalowałem. Kompletnie nic. Działo kilka lat bez zająknięcia, zero problemów. I tak po prostu przestało.

Masz jakieś pomysły?

velaskez
20-11-2010, 17:46
U mnie to nie pierwsza edycja, tylko NX2. Ale w wersji 2.0.2. Ja nic, a nic nie instalowałem, a w CS3 otwiera mi NEFy ładnie.
Próbowałem odpalać pliki z D80 jak i D5000 i wyskakuje ten błąd co podałeś powyżej.

Najgorsze jest to, że nie mam pomysłów co mogło to spowodować. Chyba spróbuję przywrócić system do stanu sprzed 2-3dni i odpalę wtedy i zobaczymy.

robert1v
20-11-2010, 18:04
u mnie NX działał z WIN7 64bit i wszystko było dobrze do jakieś 1,5-2tyg temu
więc podważam update WPka , bo ja mam UPdaty co 2 dzień ...

- może ktoś z bardziej oblatanych forumowiczów napisałby maila do Nikona i zgłosił :panikę grupową"

zróbmy listę, ile osób ma normalnego NX , ile ma NX2 -chodzi o ilość osób, którym przestał działać program

ja mam NXa od 4 miesięcy więc dzxiałał krótko jak na nowy i legalny program za kilkaset złotych!!!!!!!!!!!!!!!

pierote
04-12-2010, 03:21
U mnie na XP-ku działa OKi szczególnie po dograniu w.2.2.5, PS nic nie przeszkadza ale na Laptopie żonki z W764 to już mi się Nikon Transfer wysypał. Nikon zalecił przeinstal i ten Reg(coś tam). Teraz Trial CNX224 dostaje kociokwika. Jpg otwiera ale wystarczy że otwieram katalog z nefami to już wywala że 'niedozwolona akcja - prosze zamknąć program'. Dobre normalnie nie pozwala nefów otwierać :):):)

Rafał_Sz
04-12-2010, 09:07
U mnie problem pozostał nierozwiązany. Ale widzę, że nie jestem wyjątkiem w tym temacie.

pierote
06-12-2010, 13:41
U mnie problem pozostał nierozwiązany. Ale widzę, że nie jestem wyjątkiem w tym temacie.
rsz ja miałem problem z nikontransferem. Przeinstalowanie i czyszczenie z wpisów rozwiązało problem. Co do cnxa to przeinstalowałem do w.2.2.6 trial i problem jest dalej. Ale na stacjonarnym pod XP działa bez problemu do dziś, w.2.2.5 i na niej pracuję więc laptopem z W7 się nie przejmuję. Tobie radzę kontakt z nikonpolska ;-)

Rafał_Sz
07-01-2011, 19:05
Po wszystkich możliwych próbach uratowania NX i systemu w końcu się poddaję. Dzisiaj zaczynam stawiać system i całą resztę po formacie.

Rafał_Sz
09-01-2011, 18:21
Reinstalacja zakończona. Wszystko działa jak należy. Co było przyczyną? Nie wiem...

Dla mnie temat do zamknięcia.