Zobacz pełną wersję : Zmiana krawędzi z kanciastych na okrągłe w wielu zdjęciach naraz - czym?
Witam,
Potrzebuję program do którego będę mógł naraz wrzucić dużo prostokątnych plików JPG, ustawić w nim jak bardzo ma zaokrąglić kanty czyli żeby nie był to prostokąt z ostrymi kantami tylko żeby zaokrąglił mi je tak bardzo jak chce aby końcowo zdjęcie wyglądało tak jak te 3 małe zdjęcia na tym szablonie:
http://www.templatemonster.com/joomla-templates/24389.html
i wypluł te zdjęcia w formacie PNG?
Jakim programem można to robić masowo?
no to teraz kto ma czas powiedzieć jak sie robi PS + akcje + batch?
Samemu to nie łaska? Jak nie umiesz to sie nauczysz czegos nowego. Teraz kazdy by chcial miec na tacy.
nie łaska, oprócz PSa zna ktoś program w którym się to robi automatycznie? w sensie bez batch'ow i akcji, poprostu z menu -> przytnij i tam żeby była opcja z okrągłymi kantami i zapis do PNG?
Darmowy program PhotoScape (http://www.photoscape.org/ps/main/screenshot.php).
no i takiej krótkiej, zwięzłej i na temat odpowiedzi potrzebowałem. dzięki.
PS + akcje + batch - też napewno dałby radę ale jest to średnio wygodne z dużą ilością różnych wielkościowo plików rozwiązanie..
PS. Ale.. jest jedno ale. Program rzeczywiście ładnie mi zaokrągla dużo plików naraz, tylko że jak już obetnie kanty i zrobi je żeby były okrągłe, to miejsce wycięcia tych kantów nie jest przeźroczyste, tylko w jednym określonym kolorze nawet jak chce wypluć pliki w PNG, co więcej, nawet jak obcinam pliki które już są w PNG i mają przeźroczyste tło a zdjęcie jest na warstwie 1.. Na szczęście mam jednolite tło na stronce więc wrzucę w te wycięte kanty kod tła strony i zdjęcie zleje się z tym tłem dzięki czemu będzie wyglądać to tak jak bym miał zaokrąglonego PNG'a z przeźroczystym tłem i na tą chwilę ten program załatwia sprawę. Nie pomaga to jednak zbytnio jeśli miałbym na stronie tło niejednolite, np jakiś gradient albo obrazek..
Prosiłbym więc o inne sugestie programów które po obcięciu kantów na okrągłe potrafią ustalić kolor tych miejsc pustych które zostają na alpha czyli przeźroczysty - nie zawsze tło pod zdjęciem będę miał jednolite i wtedy taki program bardzo się przyda.. Z góry wielkie dzięki!
Sorry za posta pod postem, nie mogłem już edytować powyższego..