Zobacz pełną wersję : tryb filmowania d90
W trybie filmowania przyd dobrej espozycji na nagraniach widoczne sa poziome poruszajace sie pasy ? wystepuja nie zaleznie od parametrow ekspozycji ani od zrodel swiatla ?
jak mozna je wyeliminowac ?
Zawsze występują czy tylko jak coś konkretnego filmujesz?
...
jak mozna je wyeliminowac ?
Hmmm, proponuje kupić kamerę, bo D90 nie radzi sobie najlepiej w tej funkcji :)
uwielbiam takie madre rady ...
nie mam slow zeby wyrazic jak bardzo jest mi pomocna Twoja rada
U mnie w żadnych warunkach takie coś nie występuje, więc ja poradzę Ci serwis.
Pozdrawiam:)
Nie jestem pewien, ale to chyba głównie zależy od źródła światła i ekspozycji. Wydaje mi się, że było na forum.
siwyozzman
12-11-2010, 16:10
Nie zagłębiając się w temat...u mnie też występują :) więc raczej to standard. Zależy to od ekspozycji chyba szczególnie przy świetle sztucznym daje się to zjawisko zauważyć...
BialyBST
12-11-2010, 17:33
u mnie to samo przy sztucznym oswietleniu
Kilka dni temu tez o tym pisałem na forum, bo przy okazji nagrywania materiału w pomieszczeniach na niektórych ujęciach pojawia się poziome falowanie. Dają się zauważyć już w momencie rejestracji, ale niestety zwróciłem na nie uwagę dopiero w domu, :/ na części filmu niestety fale są.
Kolega Fatman na forum poradził, aby spróbować ustawić ekspozycję na inny element (gdzie falowanie nie występuje), zablokować przyciskiem AEL, przekadrować i kręcić scenę. Wiem, upierdliwe to strasznie, ale działa. jeśli masz możliwość powtarzania sceny - na pewno się uda. Eksperymentowałem i najłatwiej udawało mi się pozbyć problemu kierując obiektyw na najjaśniejszy element w pobliżu - wciskałem AEL - przekadrowanie i akcja. Z tym, ze sprawdza się to najlepiej przy obiektywach z pierścieniem przesłony na tubusie ze względu na możliwość regulacji ilości światła przy zablokowanej ekspozycji.
Falowanie zauważyłem, przy lampie halogenowej, świetlówce i żarówce "energooszczędnej" (tez chyba rodzaj świetlówki), a nawet przy oknie - światło zastane, naturalne, ale dość skąpe.
Co ciekawe nawet w bardzo słabo oświetlonym pomieszczeniu można jednak zrobić fajne ujęcia bez tego efektu. Widziałem w necie ciekawe filmiki kręcone w dość trudnych warunkach i falowania nie było, więc D90 daje radę.
Vinci dzięki za info. Falowanie występuje i serwis przyznaje że nic poradziać nie może. Występuję przy wszystkich żarówkach i nie chodzi tu o częstotliwość ! Serwisanci jeżeli tak mówią, nie znają się :) Tutaj chodzi o przetwarzanie obrazu, właśnie tak się odbywa odczytywanie matrycy. Nie powiem dlaczego tak się dzieje, bo nie będę udawał inżyniera, ale nie jest to wina częstotliwości świetlówek, tylko słabego światła ;( nie pomagało zwiekszenie iso ani inne zmiany. Jedynie można zablokować ekspozycję na odpowiednio oświetlonym elemencie kadru, ale nie za mocno oświetlonym, ani niezbyt ciemnym. Dajemy aparat na ten punkt szybko i nie czekamy, ale od razu po sekundzie lub dwoch wciskamy blokadę ekspozycji. To działa ! Dzięki Bogu :P
Aha miałem już w łapach 3 takie nikony D90 i falowanie było, ale ciekawi mnie czy występuje we wszystkich modelach ! Możeby tak otworzyć topic dla D90 i dać możliwość relacji większej ilości ludzi. Jeżeli na innych to nie wystepuje możnaby się ubiegać o reklamacje.
haha dzieki wielkie sposob z AE lockiem jest super skuteczny ;) dziekuje ...
a swoja droga to ciekawy jestem skad sie to bierze czyzby blad algorytmu zczytywania z matrycy czy procesor nie nadaza z obliczniem czy jakis blad oprogramowania? na pewno nie jest to blad mechaniczny czy optyczny ...