Zobacz pełną wersję : problemy z Canonem T 90
maciejlondon
11-11-2010, 21:53
Witam Wszystkich. Niesmialo chcialbym zadac pytanie - posiadam dwa body Canona T 90 ,kilka miesiecy temu jedno body przestalo normalnie funkcjonowac tj; po wlozeniu bateri i wlaczniu pozostawalo dalej martwe -jedynie na wyswietlaczu pokazuja sie wszystkie ustawienia ,ze niby sa prawidlowe - natomiast po nacisnieciu spustu migawki zanikaja odczyty w wizjerze , a na wyswietlaczu zaczyna mrygac strzaleczka - przy napisie single. Kilka dni temu analogicznie to samo stalo sie z drugim body- jestem zalamany. Bardzo prosze Was jezeli mial ktos taki sam objaw - pomozcie , bede bardzo zobowiazany. Pozdrawiam Maciej.
A dlaczego zadajesz to pytanie na forum Nikona?
maciejlondon
12-11-2010, 01:24
Bardzo Cie przepraszam jesli Twoja duma zostala urazona - myslalem ze service dotyczy calego sprzetu jaki jest na Szanownym Forum - w tematach widzialem pytania na temat tez innego sprzetu . Mam nadzieje ze otrzymam od Ciebie rozgrzeszenie ,ja w swojej kolekcji posiadam tez Nikona F4. Pozdrawiam Maciej.
Nie ma problemu, każdy może sie pytać, mamy przecież dział NieNikonowy. Ja niestety rozstałem się z moimi Canonami (w tym i T90) 20 lat temu. Ale jak przez mgłę pamiętam, że oprócz baterii normalnych (tych AA) w tym wkładanym magazynku, była też bateria podtrzymująca, nawet nie wiem jakiego rodzaju, bo nigdy jej nie wymieniałem. Coś chyba miała żyć z pięć lat. Może pozdychały w twoich egzemplarzach i trzeba wymienić.
Bardzo Cie przepraszam jesli Twoja duma zostala urazona
Ależ nie ma mowy o żadnym "urażeniu". Przepraszam, jeśli to tak zabrzmiało. Zdziwiło mnie po prostu takie pytanie na tym forum. Nie sądzę by wiele osób tutaj miało do czynienia z tym modelem - dość już leciwy i mało popularny.
Osobiście nie mam nic przeciw marce Canon, sam kiedyś miałem sprzęt tej firmy (A1 i T70)
Mam ten sam problem. Wczoraj właśnie zakupiłem ten model, i na próbe strzeliłem kilka razy migawką i wszystko wyglądało ok. Aż do momentu jak migawka zamarła. Tak samo jak u Pana wyżej przy napisie "single" miga strzałka. Nie mam pojęcia co to może być. Mam nadzieje że nic poważnego. Canon pisze "W wielu przypadkach gdy coś się zepsuje, na wyświetlaczu T90 pojawia się słowo HELP" U mnie nic takiego nie pisze. Nie wie nikt co oznacza pulsująca strzałka przy "single".
Nie ma problemu, każdy może sie pytać, mamy przecież dział NieNikonowy. Ja niestety rozstałem się z moimi Canonami (w tym i T90) 20 lat temu. Ale jak przez mgłę pamiętam, że oprócz baterii normalnych (tych AA) w tym wkładanym magazynku, była też bateria podtrzymująca, nawet nie wiem jakiego rodzaju, bo nigdy jej nie wymieniałem. Coś chyba miała żyć z pięć lat. Może pozdychały w twoich egzemplarzach i trzeba wymienić.
Ten powód raczej odpada, bo znalazłem coś takiego.
"Canon zastosował w serii T (dotyczy to T70, 80 i 90) wbudowaną w pryzmat baterię litową (CR1220) zasilająca pamięć, gdy główne baterie są wyjęte do wymiany lub ładowania. Jej gwarantowany okres trwałości wynosi 5 lat, ale działa ona zazwyczaj dłużej. Gdy zaczyna się wyczerpywać, czułość 100 ASA zaczyna migać i nie wolno jej zmienić - jeśli się to zrobi, trzeba po założeniu nowej baterii na nowo zaprogramować aparat".
znalazłem rozwiązanie:
http://www.fixya.com/support/t25236-canon_t90_problem
czyli ustawiamy tryb A na obiektywie, prędkość kliszy na H, wciskamy spust migawki, a potem wciskamy i wyciskamy dzwignie głębi ostrości aż do momentu aż migawka zacznie robić normalnie zdjęcia. u mnie zadziałało i wszystko jest już ok. rada na przyszłość, to nie bawić się*dźwignią ostrości jak aparat jest w trybie automatycznym i wyskakuje EEE na wyświetlaczu. po prostu trzeba tego unikać bo migawka przy tym się po prostu zacina.
powodzenia w naprawie aparatów.
maciejlondon
13-11-2010, 11:00
Drogi js 70. Daje Ci slowo przedwojennego harcerza, ze jest OK - poprostu zaskoczyles mnie tym pytaniem /bardziej liczylem na podpowiedz ,co zrobic z tym moim wiekowym T 90/- SORRY , ze bylem tak sarkastyczny-chyle czola.
Pozdrawiam Maciej.
maciejlondon
13-11-2010, 11:11
znalazłem rozwiązanie:
http://www.fixya.com/support/t25236-canon_t90_problem
czyli ustawiamy tryb A na obiektywie, prędkość kliszy na H, wciskamy spust migawki, a potem wciskamy i wyciskamy dzwignie głębi ostrości aż do momentu aż migawka zacznie robić normalnie zdjęcia. u mnie zadziałało i wszystko jest już ok. rada na przyszłość, to nie bawić się*dźwignią ostrości jak aparat jest w trybie automatycznym i wyskakuje EEE na wyświetlaczu. po prostu trzeba tego unikać bo migawka przy tym się po prostu zacina.
powodzenia w naprawie aparatów.
Witam. Bardzo dziekuje za podpowiedz - ja swojego T90 pompuje juz z godzine ,ale jest uparty jak stary koziol-narazie nic nie pomaga - musze chwile odpoczac bo palce mnie zabolaly od tego wciskania - moze mu wladze odjelo calkowicie i migawka stanela na dobre -zobaczymy -jak odpoczne ,zaczynam pompowanie od nowa.
Pozdrawiam Maciej.
Drogi js 70. Daje Ci slowo przedwojennego harcerza, ze jest OK - poprostu zaskoczyles mnie tym pytaniem /bardziej liczylem na podpowiedz ,co zrobic z tym moim wiekowym T 90/- SORRY , ze bylem tak sarkastyczny-chyle czola.
Pozdrawiam Maciej.
To cieszę się, że wyjaśniliśmy to drobne nieporozumienie, w końcu forum nie jest po to by się kłócić.
Swoją drogą to T90 to fajny kawał sprzętu, z tego co kojarzę ostatni model przed EOS-ami i były do niego specjalne dedykowane obiektywy AF, (chociaż nie było ich wiele, bo EOS miał już inne mocowanie stąd pewnie nie było tych aparatów aż tak wiele). Coś takiego mi świta, mój T70 nie miał jeszcze AF, no i było to dawno, chyba na początku lat 90-tych zmieniłem go na F601 i od tamtej pory to już tylko "nasz" system:smile:
Witam. Bardzo dziekuje za podpowiedz - ja swojego T90 pompuje juz z godzine ,ale jest uparty jak stary koziol-narazie nic nie pomaga - musze chwile odpoczac bo palce mnie zabolaly od tego wciskania - moze mu wladze odjelo calkowicie i migawka stanela na dobre -zobaczymy -jak odpoczne ,zaczynam pompowanie od nowa.
Pozdrawiam Maciej.
Pompuj, pompuj :) może za którymś razem odpuści. mi się jeszcze raz po odblokowaniu przycieła i też pompowałem z 3 minuty aż odpuściła. trzymaj ciągle spust i wciskaj i wyciskaj dźwignie głębi ostrości aż zaskoczy.
maciejlondon
14-11-2010, 09:28
Pompuj, pompuj :) może za którymś razem odpuści. mi się jeszcze raz po odblokowaniu przycieła i też pompowałem z 3 minuty aż odpuściła. trzymaj ciągle spust i wciskaj i wyciskaj dźwignie głębi ostrości aż zaskoczy.
Pompowalem do wieczora ,a moja zona obserwowala mnie bacznie ,wrescie nie wytrzymala i stwierdzila ,ze na stare lata mi odbilo- bo kiedys z tego aparatu robilem zdjecia , a teraz sie uparlem przerobic go na grzechotke dla wnuczki.Niestety - palec boli ,a T90 dalej martwe - chyba przestane -bo wezwa do mnie lekarza.
Pozdrawiam Maciej.
zrobiłem trzy klisze moją cegłą i dupa. migawka mi się zacieła, na wyświetlaczu mam tylko EEE, a w wizjerze HELP. podobno tylko serwis pomoże :/ faaak.
maciejlondon
15-11-2010, 02:27
zrobiłem trzy klisze moją cegłą i dupa. migawka mi się zacieła, na wyświetlaczu mam tylko EEE, a w wizjerze HELP. podobno tylko serwis pomoże :/ faaak.
Pojechalem dzis do service w centrum londynu - przed swietami wszystko czynne - jutro mam juz wiedziec ,co padlo i jakie beda koszty naprawy - dam znac. Pozdrawiam Maciej.
Service oswiadczylo mi w dniu dzisiejszym ze w moim T90 ,jest do wymiany caly mechanizm zwalniajacy i koszt tej naprawy tj; 195 funtow- podziekowalem im za usluge i kupilem na ebay Canona A1 za jedyne 30 funtow ,do pracy w trudnych warunkach przy mojej optyce zda mi egzamin.Pozdrawiam Maciej.
Witam. Juz wiem co sie stalo z naszymi T 90 - jezeli T90 lezy nie uzywany to po jakims czasie zaczynaja sie kleic listki migawki ,oczywiscie wiek aparatu ma tez na to wplyw.Na migawce sa gumki amortyzacyjne i to one stwarzaja problem /kleja listki/-mozna to naprawic samemu ,ale jest to upierdliwa robota - poniewaz mam dwa T90 - jednego ewenualnie poswiece i bede na nim eksperymentowal-trzymajcie kciuki.Po zakonczonej pracy podziele sie doswiadczeniami-w servisach mowia, ze wymieniaja migawki -na nowe,ale jest to nieprawda -bo migawek do w/w juz nie ma- w magazynach. Pozdrawiam Maciej.
maciejlondon
19-11-2010, 20:38
Witam Wszystkich. Obiecalem -wiec jestem-dwa dni ciezko pracowalem-jednego T90 usmiercilem na amen-na szczescie tego starszego-z mlodszym sie udalo. I zaczynam rozumiec servisantow za co biora takie pieniadze-rozebrac tego drania - to odpowiedni zestaw narzedzi -i przedewszystkim odpowiednia kolejnosc rozbierania- za otwieranie migawki odpowiada elektromagnez.Trzeba dokladnie go oczyscic-nastepnie te gumki amortyzacyjno-uszczelniajace -musialem je wyciagac penseta-potem to wszystko przemyc-i na koniec odpowiednio zlozyc.OK skonczylem -zalozylem obiektyw -ustawilem na automatyke bledy -predkosc filmu H -nowe baterie i pompuje-PRACUJE -posprawdzalem czasy jest OK- wylaczylem drania i po godzinie zalaczylem - to samo co bylo - stoi rowno.
Znowu pompowanie-szybko pomoglo,zalozylem nowy zestaw bateri-czas naswietlania na 2000 - film na H i poszedl,albo padnie palec ,albo baterie -baterie padly pierwsze , raz na jakis czs wachalem czy silnik sie nie pali -wytrzymal - wylaczylem go na noc -rano normalnie pracuje - wniosek jest taki -trzeba mu dac porzadnie w dupe.
Pozdrawiam Maciej.