PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wizjerem D5000.

john2
11-11-2010, 18:01
Witam serdecznie,
Jestem tu nowy, ale mam nadzieję, że nadrobie stracony czas. Dostałem w prezencie lustrzankę D5000. Jedna rzecz mnie nie pokoi. Otóż, gdy chce zrobić zdjęcie patrze się przez wizier i widze dwa wskaźniki: brak karty, stan akumulatora. Jednak te wskaźniki "palą" się cały czas. Czy karta jest czy jej nie ma - wskaźnik sie pali. Czy akumulator jest nałodowany czy nie - wskaźnik się pali. Czemu tak jest? Dodam, że zdjęcia są robione bez problemu i zapisywane na karte. Denerwuje mnie to po prostu. :-(

apple
11-11-2010, 18:14
Przed użyciem karty formatowałeś ją w aparacie? Jak nie to sformatuj. Co do baterii to nie wiem co może być przyczyną, ale funkcje wizjer ostrzega o stanie baterii można wyłączyć w menu. Jak nie da rady to może reset aparatu pomoże.

gromi
11-11-2010, 18:15
Jeżeli aparat jest nowy, na gwarancji, to zapytaj w serwisie i jeżeli to usterka to reklamuj.

john2
11-11-2010, 18:17
aparat jest nowy. świeżynka. chciałem się zapytać, czy zaobserwowaliście coś podobnego. nie wiem czy to może mieć dlaszy wpływ na funkcjonowanie aparatu. te wskaźniki świecą się nawet przy wyłączonym (OFF) aparacie. nie wiem co może być przyczyną.

arecki
11-11-2010, 18:30
wyjmij aku na jakis czas, na wyświetlaczu też Ci się te komunikaty pokazują :?:

marcin255
11-11-2010, 19:26
Też mam nowego D5000 i nie świeci się nic na off , jeśli wyjmę kartę na off jest symbol ale po jej włożeniu symbol znika bez włączenia aparatu -sumując coś nie tak jest.

john2
11-11-2010, 21:11
na wyświetlaczu wskazania są prawidłowe. tylko w wizjerze coś się chrzani. Nie wiem czy wysyłać do serwisu czy nie. Wydaje m isię że to troche błache. tylko pytanie czy nic po za tym nie jest zapsute. jak mogę sprawdzić czy aparat jest w 100% sprawny? (OCZYWIŚCIE wykluczając te wskazania na wizjerze)

arecki
11-11-2010, 21:16
jak mogę sprawdzić czy aparat jest w 100% sprawny?

cykać fotki, wyjdzie w praniu

john2
11-11-2010, 21:47
A mam jeszcze jedno pytanie. Co byście na moim miejscu zrobili? Nie chce wysyłać aparatu, dla dwóch błachych wskaźników. Tylko boje się, że jeszcze coś jest schrzanione. Nie ejst to prezent za 100zł :-( nie znam się na tym i proszę o radę

drdln
11-11-2010, 22:07
Napisz do serwisu Nikona maila i zapytaj, czy to błąd. Ja na twoim miejscu bym focił i się nie przejmował, a przy najbliższej okazji gdy będziesz w Wawie zaniósł aparat do serwisu. Sam tak zrobiłem i po tygodniu aparat był już u mnie.

marcin255
11-11-2010, 22:48
Ja bym reklamował.

marcin255
11-11-2010, 22:49
cos mi dwa razy wysłało :-o

john2
12-11-2010, 00:21
Jeszcze chciałbym się z Wami czymś podzielić. Otóż, po odkręceniu obiektywu na lutrze (tym co jest pod kątem) zauważyłem, że te same ikonki się wyświetlają. W czym ten problem może leżeć? Ja też nie wiem czy my się dobrze rozumiemy. Bo patrząc przez wizjer, na samym dole jest taki wąski pasek - wyświetlacz, który wyświetla parametry na zielono - on chodzi bez zarzutu - wszystkie parametry się zgadzają, natomiast trochę wyżej z lewej strony wyświetlają się te dwie felerne ikonki: bateria (rozładowana) i brak karty. Nie wiem sam co o tym myśleć i co to może być. Wcześniej tego nie było.

drdln
12-11-2010, 12:12
Te wszystkie informacje wyświetlają się na matówce. Droga światła wewnątrz aparatu wygląda tak: źródło światła -> obiektyw -> lustro -> matówka -> pryzmat (w d5000 zestaw luster) -> wizjer -> oko. Nic więc dziwnego, że po odkręceniu obiektywu widzisz na lustrze odbicie matówki, na której są wyświetlane te błędy. tylko dziwne jest w tym to, że nawet po wyłączeniu aparatu to się pokazuje, tak jakby błędy były na stałe naniesione na matówkę. W sumie jeżeli aparat nowy (i do tego pierwszy jak sądzę), to reklamuj, szkoda nerwów na takie coś.

vince.vega
12-11-2010, 19:36
na twoim miejscu nie ignorowałbym tego problemu, bo co jeśli podczas robienia jakiś ważnych zdjęć pojawią się kolejne błędy i aparat odmówi współpracy?

pixel-x
12-11-2010, 19:46
Może zamiast do serwisu najpierw do sklepu/chyba jest na gwarancji/ jeżeli wiesz gdzie i tam ewentualnie spróbować wymienić na inny..........