PDA

Zobacz pełną wersję : Zeiss 35/2ZF - winieta z filtrem slim i nie slim

Mariusz888
11-11-2010, 10:07
Witam wszystkich w ten czwartkowy poranek ;)

Czy ktoś sprawdzą winietę tego szkła na FX przy filtrach z normalną oprawką? Czy ew. jak już to musi być slim? :) Ja u siebie nie sprawdzę ponieważ nie mam żadnego filtra na 58mm średnicy (mam tylko 72 i 77...) ;)

Mariusz888
25-12-2010, 00:47
Jako że czuję się przygnieciony ilością odpowiedzi to sprawdziłem sam... ;) i mam złą wiadomość - Z35/2 z B+W MRC Slim ma ten problem, że po jego nakręceniu nie da się założyć osłony przeciwsłonecznej, ponieważ slim jest ciut szerszy niż sam przód szkła a przy jakości i spasowaniu Z to już zaczyna być problemem. Tak samo po założeniu osłony nakręcanie filtra to sztuka mocno karkołomna - więc na razie filterek osobno ale przeprowadzę testy winiety z filtrem i bez i najwyżej będę używał bez osłony hehe - a jak nie to filterek pójdzie do ludzi ;)

Quakerek
25-12-2010, 09:48
A czy jesteś zorientowany może, którego producenta filtr UV umożliwiał by nakręcanie osłony przeciw słonecznej na ten obiektyw, czy wogóle da się to zrobić z jakimkolwiek UV-kiem ?

MirekM
25-12-2010, 10:40
Może Heliopana? Z ND osłonę zakładam bez problemu.

Mariusz888
28-12-2010, 01:34
Tzn z innymi jeszcze nie próbowałem - rozmiar 58mm to dosyć egzotyczny rozmiar wśród moich filtrów więc nie mam obecnie nic innego żeby przykręcić i przetestować :)