PDA

Zobacz pełną wersję : HOYA HMC UV 77mm luźne szkło

adam_VW
10-11-2010, 22:12
Witam forumowiczów,
Zakupiłem filtr HOYA HMC UV 77mm. Mam już 67mm i 52mm więc nie spodziewałem się zastanego problemu.
Otóż szkło jest luźne w pierścieniu. Również po założeniu na obiektyw.
Zgłosiłem temat sprzedawcy, a oto jego odpowiedź:
"Sprawdziliśmy inne egzemplarze tych filtrów, również w innych średnicach i wszystkie zachowują się tak samo.
Wygląda na to, że tak są skonstruowane."
dla mnie ściema, ale żeby nie było, że jestem stronniczy, proszę o wypowiedź w tym temacie użytkowników takowego filtra.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Dodam, że przesłałem sprzedawcy filmik, na którym słychać stukanie szkła o pierścień.

goblinos
10-11-2010, 23:07
A może wystarczy dokręcić wewnętrzny pierścień, który dociska szkiełko? Ja w ten sposób już sobie radziłem z podobnymi problemami.
pzdr
goblinos

remos
11-11-2010, 10:26
z Allego kupowałeś? Wal tutaj od razu nicka od kogo bez czajenia się.
Aczkoliwej tam w środku jest ten "pierścień" sprężyna raczej, tam nie bardzo jest co "dokręcać" można poobracać ewentualnie licząc, że się jakoś wpasuje.
Ja tak miałęm z Marumi WPC UV 77mm, czyszcząć naprawdę delikatnie wyleciała mi ta sprężyna, szkiełko (filtr) wypadło. Poobracałęm i jakoś się trzyma ale właśnie Hoya (dugi który posiadam) lepiej jest wykonany.

Podejrzewm, że może ten WPC, który kupuiłem to z jakichś odpadów albo hgw. Cenowo dałem coś 120PLN.

Polara to chyba kupię już w sklepie a nie przez allegro.

akustyk
11-11-2010, 11:21
w Hoyach wlasnie nie jest pierscien dokrecany, tylko taki blokujacy szkielko. taki dokrecany jest w np. Tiffenach

co do feleru - mam tak w bodajze Marumi WPC od jakiegos roku. mozna z tym zyc w sumie.

kezoj40
11-11-2010, 11:34
W moim UV Hoya Super HMC PRO 1 82mm też jest pierścień powodujący brak docisku szkła do oprawki.Pogodziłem się z tym i już.

adam_VW
12-11-2010, 12:37
dzieki za posty,
tak po malu przekonuje sie do tego, coby go zostawic, bo juz mi sie nie chce czekac na nastepne szkielko,
tylko chcialem sie przekonac, czy po wymianie na inny jest szansa, ze bedzie ok,
z tego co widze filtry, ktore juz mialem, nie maja pierscienia dociskajacego w srodku, tak wiec inna troche konstrukcja,