PDA

Zobacz pełną wersję : LR3 i przestrzeń barwna

mancini
10-11-2010, 16:48
Czy jest opcja w LR3 aby zdjęcie otwierane, było od razu konwertowane do sRGB. Z tego co wyczytałem to LR3 otwiera zdjęcia w przestrzeni PROPHOTO, nastepnie eksportuje do sRGB i lipa, kolory sie "zpieraja".

Ktoś pomoże ??

R
10-11-2010, 18:51
jesli chodzi o zarzadzanie kolorem, to LR jest nieco lipny...

mancini
11-11-2010, 10:54
Lipny czy nie, ale czy jest możliwość ustawienia sRGB jako profil domyślny przy imporcie zdjęć w LR.

B.K.
11-11-2010, 10:58
Przy imporcie - nie, przy eksporcie - tak (używając LR/Mogrify)

mancini
11-11-2010, 11:07
Dzięki. Przy eksporcie wiem, dlatego zawsze mam "zprane" kolory. I chciałem od razu obrabiać zdjęcie w przestrzeni sRGB aby tego uniknąć.

A w trakcie obróbki można zmienić profil, np importuje zdjęcie w PROPhoto ( domyślna przestrzeń dla LR ), później konwersja do sRGB i już dalsza obróbka ?? Potem naturalnie eksport do jpg/tiff w sRGB.

B.K.
11-11-2010, 12:15
Nie, z tego co wiem.
Ale dziwię się, bo ja "spranych" nie mam.

2pompony
11-11-2010, 13:08
Przy imporcie - nie, przy eksporcie - tak (używając LR/Mogrify)

Nieprawda, jeśli chodzi o LR/Mogrify.

Przy eksporcie goły LR, bez żadnego dodatku umożliwia wybranie profilu. Okno Eksportu > zakładka File Setting > Color Space. Nie potrzeba do tego żadnego dodatkowego oprogramowania.

Co do LR i zarządzania kolorem - niektórzy uważają, że wybrany sposób jest lipny, inni, że jest wręcz rewelacyjny. Nie przekonuję czy jest tak, czy tak - ale wydaje się trochę bez sensu pomysł, żeby program obcinał gamut zdjęcia, skoro aparat ma większą przestrzeń. Słowem są różne zdania na temat tego, jak (i przede wszystkim po co) LR pracuje tak, a nie inaczej.

B.K.
11-11-2010, 16:12
Nieprawda, jeśli chodzi o LR/Mogrify.
Możliwe, strasznie się do Mogrify przyzwyczaiłem, mogłem sprawdzić...

2pompony
11-11-2010, 18:28
Nie podejrzewałem Cię o złośliwość, tylko właśnie o zapominalstwo. Trzeba udzielać odpowiedzi możliwie dokładnie, bo potem roznoszą się plotki i rodzą mity, które wykorzenić niełatwo - stąd moje sprostowanie.

mancini
11-11-2010, 18:47
2pompony masz racje, też jestem za tym żeby możliwie dokładnie i w jak najwyższej jakości mieć pliki. Ale teraz pytanie ile osob ma możliwość prawidłowo ten plik wyświetlić, czy lab ma możliwość zrobić odbitkę z aRGB czy to PROPhoto ?? I tak skończy sie na sRGB więc wole to sam zrobić na starcie z obróbka niż później sie gimnastykować z dziwnymi kolorami na odbitkach. Więc wcześniej czy później ten gamut tak i tak obetniemy, tylko teraz czy zrobimy to świadomie my sami czy ktoś to zrobi "bezmyślnie" za nas.

2pompony
11-11-2010, 21:15
No dobrze, Ty wykorzystujesz ten program w ten sposób, ale dlaczego sądzisz, że wszyscy tak muszą? Może komuś odpowiada praca na szerokim gamucie (nie obciętym do sRGB), bo ma możliwości innego druku (np. nie zwykłym CMYKiem, tylko CMYK+LcLm), obrabia fotki nie do druku, tylko do innych mediów, lub cokolwiek innego? Może ktoś ma lepszy lab, lepszą drukarkę, lub po prostu wykorzystuje LRa jako przegądarkę swoich zdjęć wakacyjnych?

Z punktu widzenia takiego usera obcinanie na wstępie gamutu do sRGB, to tak, jakby mieć luksusową limuzynę, tylko zmienić w niej koła na takie od wozu drabiniastego. Pojechać pojedzie, ale co to za wygoda?

Zanim jakiś burak mnie nie zaczął obrażać pisałem tu już o kolorach pod LR, zrozumienie jak i czemu tak to zostało zaprojektowane w tym programie ułatwia życie. To raz, a dwa - różnica nie może być znaczna i jeśli na takie znaczne różnice pomiędzy widokiem a exportem narzekasz - gdzieś musisz mieć jakiś błąd. Ja jestem świadom tego ci się dzieje, więc potrafię spreparować plik, że przy eksporcie będzie miał duże różnice, ale normalnie, podczas obróbki zdjęć nie narzekam na to, co dostaję na wyjściu...

B.K.
11-11-2010, 21:35
A to nie chodzi o to?:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/LR20color20spaceJPG-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_oWkXiygyZ2k/TNxFLmAmI1I/AAAAAAAAGPQ/Bp5fUwEp8X0/s800/LR%20color%20space.JPG)

mancini
11-11-2010, 21:49
Ja Ciebie rozumie, ja nikomu nie każe obrabiać w sRGB, np w PS jest opcja wybrania przestrzeni, dlatego sie pytam czy taka opcja jest w LR. Wiem, że masz dużą wiedzę z tego tematu, dla mnie LR to raptem 2 miesiące praktyki, wcześniej tego programu nie używałem, dlatego takie pytania, może coś źle robię przy eksporcie, ale z tego co zauważyłem to jest jak wcześniej pisałem. Sprawdziłem to na PS3.

Ja najczęściej robię zdjęcia dla portali internetowych i tam jest wykorzystywany sRGB.

2pompony
12-11-2010, 15:27
OK, a zatem: upraszczając do granic możliwości, można powiedzieć, że LR wyświetla różnie w różnych zakładkach. W Develop pracuje w ProPhoto, m.in. dlatego, żeby pracujący widział wszystko, co sfotografował. W Print nie jestem pewien (nie pamiętam, więc się nie wymądrzam), ale w SLideshow i Web obrazki wyśweitlane są w sRGB.

Tak jest, i nie ma co z tym dyskutować, można się z tym zgodzić bądź nie, ale warto się do tego przyzwyczaić. Inaczej w tej wersji nie będzie. Zatem jakieś różnice pomiędzy Develop z proPhoto a exportem z sRGB będą - bo muszą być! Tu (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2017251&postcount=8) pisałem czemu. Problem tylko, czy są to różnicę tylko wynikłe z konwersji i akceptowalne, czy jeszcze dodatkowo nie zaplątał się w to jakiś chochlik.

CO prawda ja takich problemów nie notowałem, więc nei bardzo mogęudzielać jakichś daleko idących rad, ale wiem, że ludzie - i to wbrew pozorom wcale nierzadko - meldują o takich przykrych niedopasowaniach... I ponoć najczęstszą przyczyną jest albo podpięty zły profil monitora, albo namieszanie właśnie w tych kręgach: za dużo podpiętych, nie takie jak potrzeba, bałagan i tak dalej.

Sprawdź to w pierwszej kolejności, bo podobno pomaga. Piszę 'podobno' nie dlatego, że nie ufam, tylko dlatego że sam tego nie przeżyłem (bo na szczęście nie musiałem).

mancini
14-11-2010, 11:51
Po weekendzie będe miał więcej czasu na testy, ale monitor mam skalibrowany, profil jest ustawiony ten po kalibracji, we wszystkich programach tzn NX i PS mam kolory ok, tylko ten LR nie dawał mi spokoju. Przetestuje też inne zakładki do tej pory używałem tylko Develop.