Zobacz pełną wersję : Nowa 50 1.8 brazowy zafarb, o co chodzi...
cybermar
10-11-2010, 16:13
witam
mam nowe szklo - popularna 50 1.8 - zauwazylem ze na testowych fotkach wychodzi mi dziwny zafarb. ale nie na kazdym zdjeciu - moge pstryknac pare pod rząd i moze byc ok ale ktoras wyjdzie wlasnie tak:
http://www.fotoszok.pl/show.php/189534_50-001s.jpg.html
http://www.fotoszok.pl/show.php/189535_50-005s.jpg.html
ale czasem jest oK:
na 18-105 jest ok , problem z WB (AUTO) , czy problem ze szklem/korpuseM (d90)?
ja bym obstawiał matrycę, ale skoro z innym szkłem jest ok to za cholerę nie wiem ;)
PawelPrzez
10-11-2010, 16:46
na suficie masz świetlówki :) normalna sprawa przy takim oświetleniu
cybermar
10-11-2010, 16:48
na suficie masz świetlówki :) normalna sprawa przy takim oświetleniu
zgadza sie mam swietlowki - ale dlaczego przy 18-105 jest OK:) nic takiego nie wyskoczy chocbym sie staral. a na 50tke to co rusz... dzieki za odpowiedz
PawelPrzez
10-11-2010, 16:49
nie wiem
Sapphiron
10-11-2010, 17:07
Możliwe że już przysłona niedomaga i niedomykając zostawia taki "zafarb"... coś jak lamelka migawki przy za krótkim synchro...
PawelPrzez
10-11-2010, 17:27
Możliwe że już przysłona niedomaga i niedomykając zostawia taki "zafarb"... coś jak lamelka migawki przy za krótkim synchro...
to nie może być przysłona ponieważ tak wyglądają zdjęcia robione w oświetleniu takim jak napisałem wyżej. I nie straszcie już chłopaka bo sprzęt ma dobry.
Niedomaganie przysłony mogłoby się objawić w ostateczności niedoświetleniem lub prześwietleniem zdjęcia. Ten problem jest charakterystyczny dla świetlówek i tyle w temacie :)
cybermar
10-11-2010, 18:00
to nie może być przysłona ponieważ tak wyglądają zdjęcia robione w oświetleniu takim jak napisałem wyżej. I nie straszcie już chłopaka bo sprzęt ma dobry.
Niedomaganie przysłony mogłoby się objawić w ostateczności niedoświetleniem lub prześwietleniem zdjęcia. Ten problem jest charakterystyczny dla świetlówek i tyle w temacie :)
ale wychodzi na to ze "efekt" ten jest zalny od szkla.... skoro na 18-105 problem ten nie wystepuje. czy ktos moze to potwierdzic?
Sapphiron
10-11-2010, 18:05
Pawle chodzi Ci o to że świetlówki są zależne od starterów dajacych napięcie sinusoidalnie, i jeśli starter daje ciała to ilość "herców" spada i wtedy widać na zdjeciach takie cyrki? coś jak przy fotografowaniu TV albo monitorów CRT?
PawelPrzez
10-11-2010, 18:14
W takim razie zrób inny eksperyment - wyjdź na dwór i zrób odpowiednią ilość zdjęć - gwarantuję Ci, że tego efektu nie będzie :)
cybermar
10-11-2010, 18:44
bardziej ewidentnty przykład: http://img534.imageshack.us/img534/706/79278550.jpg dziwne jest ze ten "zafarb" obejmuje tylko jakąś jedną cześć kadru - w tym przypadku srodek . czasem jest to dol czasem gora
Witam.
Problem niedoświetlenia części fotografii pojawia się głównie przy krótkich czasach naświetlania, które są porównywalne z czasem trwania jednego "mignięcia" świetlówki. Jako, że "mrugają" one z częstotliwością 100Hz (pomijając niektóre modele świetlówek kompaktowych), to należy używać czasów naświetlania ZNACZNIE dłuższych niż 1/100 sek. Tu dochodzimy do różnicy w obiektywach - nowy jest jaśniejszy od starego, więc na tym samym ISO wyjdzie Koledze krótszy czas naświetlania, co zaowocuje efektem przedstawionym na fotografiach.
Brązowy kolor części niedoświetlonej pewnie ma związek z słabym światłem gdzieś w tle (np. żarówki), które ma niższą temperaturę barwową.
Niech Kolega sprawdzi EXIFy i porówna jakie były czasy naświetlania na N50/1.8 oraz N18-105.
Pozdrawiam.
cybermar
10-11-2010, 19:20
Witam.
Problem niedoświetlenia części fotografii pojawia się głównie przy krótkich czasach naświetlania, które są porównywalne z czasem trwania jednego "mignięcia" świetlówki. Jako, że "mrugają" one z częstotliwością 100Hz (pomijając niektóre modele świetlówek kompaktowych), to należy używać czasów naświetlania ZNACZNIE dłuższych niż 1/100 sek. Tu dochodzimy do różnicy w obiektywach - nowy jest jaśniejszy od starego, więc na tym samym ISO wyjdzie Koledze krótszy czas naświetlania, co zaowocuje efektem przedstawionym na fotografiach.
Brązowy kolor części niedoświetlonej pewnie ma związek z słabym światłem gdzieś w tle (np. żarówki), które ma niższą temperaturę barwową.
Niech Kolega sprawdzi EXIFy i porówna jakie były czasy naświetlania na N50/1.8 oraz N18-105.
Pozdrawiam.
Świetna odpowiedź - wszystko jest tak jak mówisz - przy 50 1.8 czasy mialem krotsze od 1/1000 . na 18-105 znacznei dluzsze. DZIĘKI WIELKIE ZA WYJASNIENIE>POZDRAWIAM
Sapphiron
10-11-2010, 21:33
czyli to co wczesniej pisałem...
cybermar
11-11-2010, 00:19
czyli to co wczesniej pisałem...
prawda...
o w kurczę :) nigdy w tę stronę bym nie pomyślał. dzięki serdeczne :)
Pawle chodzi Ci o to że świetlówki są zależne od starterów dajacych napięcie sinusoidalnie, i jeśli starter daje ciała to ilość "herców" spada i wtedy widać na zdjeciach takie cyrki? coś jak przy fotografowaniu TV albo monitorów CRT?
dobrze wiedziec ze takie cos moze wystapic.
mam na mysli swietlówki bo o monitorachakurat wiedzialem. ale myslalem ze to dotyczy tylko monitorów i telewizorow nie wiedzialem ze jest cos jeszcze
Sapphiron
21-11-2010, 01:11
Oczywiście :) świetlówki rurowe, świetlówki energooszczędne (tyle że te w mniejszym stopniu), migomaty spawalnicze, niektóre neony też :)