Zobacz pełną wersję : SB-900 Problem
Jimbeam77
09-11-2010, 20:59
Witam szanownych forumowiczów.
Mam problem z lampą Nikon SB-900 (z body D90) a mianowicie przy włożonej do środka karteczce (odblyśniku) zoom w lampie działa natomiast przy wyciągniętym odbłyśniku zoom nie działa i lampa ustawia się w tryb stały 10mm. Dodam, że obiektyw to 18-105 (kitowy) na stałce 50 jest to samo.
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam.
Zostaw odblysnik na zewnatrz a dyfuzor wsadz na swoje miejsce i zobacz czy zadziala.
Przy wyciągniętym adapterze szerokokątnym tak powinno być.Zostaw karteczkę wysuniętą a adapter wsuń na swoje miejsce.
Przy wyciągniętym adapterze szerokokątnym tak powinno być.Zostaw karteczkę wysuniętą a adapter wsuń na swoje miejsce.
Wyzej napisalem dokladnie to samo ;)
Jimbeam77
09-11-2010, 21:34
odbłyśnik wyciągnąłem, plastik (który wyjeżdża z karteczką) wsadziłem do środka i działa ale czy czasami nie powinien on pozostać na palniku?
Jimbeam77
09-11-2010, 21:43
Moze ale nie musi :)
Jak zostaje na palniku to zoom w lampie nie działa.
No tak bo wtedy masz maksymalnie rozproszony blysk, karteczke zostaw sobie na zewnatrz a to plastikowe cos mozesz miec albo na palniku albo schowac ;)
Wyzej napisalem dokladnie to samo ;)
Widocznie pisałem swojego posta podczas gdy ty opublikowałeś swojego.Niestety nie mam uprawnień do usunięcia mojego posta.
odbłyśnik wyciągnąłem, plastik (który wyjeżdża z karteczką) wsadziłem do środka i działa ale czy czasami nie powinien on pozostać na palniku?
powinien, jeśli chcesz rozproszyć błysk
Kolego Jimbeam77 tak wiec problem rozwiazany :) ciesz sie bardzo dobra lampa ;)
Jimbeam77
09-11-2010, 21:54
No tak bo wtedy masz maksymalnie rozproszony blysk, karteczke zostaw sobie na zewnatrz a to plastikowe cos mozesz miec albo na palniku albo schowac ;)
Czy to normalne, że jak odbłyśnik z plastikiem są wyjęte to zoom w lampie nie działa a jak jest wyjęta tylko karteczka to zoom w lampie działa - czy tak ma być?
Pozdrawiam i wielkie dzięki za Waszą pomoc.
Czy to normalne, że jak odbłyśnik z plastikiem są wyjęte to zoom w lampie nie działa a jak jest wyjęta tylko karteczka to zoom w lampie działa - czy tak ma być?
Pozdrawiam i wielkie dzięki za Waszą pomoc.
Tak kolego to jest normalne :)
willy_fil_
09-11-2010, 21:57
D-28 instrukcja... W ogóle polecam tę lekturę...
Tak kolego to jest normalne :)
Sprawdziłem to przed chwilą na swojej sabinie-900 i potwierdzam.
Jimbeam77
09-11-2010, 22:11
Bardzo Wam dziękuję za pomoc, temat uważam za zamknięty. Instrukcję będę studiował oczywiście. Lampa to nowy nabytek.
Pozdrawiam.