PDA

Zobacz pełną wersję : Odtwarzacz Blu-ray jaki?

Agraf
09-11-2010, 13:54
Pytanie jak w tytule, ostatnio sprawiłem sobie plazmę panasonica i teraz szukam jakiegoś niedrogiego i w miarę uniwersalnego odtwarzacza BR. Chciałbym aby miał wejście USB i odtwarzał jak najwięcej formatów w stylu mkv, czy h264. Wyczaiłem kilka modeli LG, koleś w sklepie polecił mi LG BD550. Ma ktoś coś w miarę niedrogiego i fajnego. Aha, przydałoby się aby skalowanie DVD do HD było w miarę wysokiej jakości. Znacie jakieś modele, które możecie spokojnie polecić?

neverhood
09-11-2010, 14:10
powiem tak
przeszukujac fora i rozmawiajac ze znajomymi ktorzy maja swira na punkcie hi-fi i wszelkiej jakosci sprzetu z wysokich polek jeden z rzeczonych znajomych kupil to (http://www.oppodigital.com/blu-ray-bdp-83/) w USA od polaka ktory tam mieszka i ma sklep z tym sprzetem.
sprawa wyglada tak ze za ok 2700-3000 kupil sprzet ktory przewyzsza klasa ten za ok 5000-6000 dostepny w Polsce
dodatkowo jest multiregionalny czyli nie musisz sie martwic o to, ze odtworzysz film z regionu USA a potem z Europy, co skutkuje tym, ze zmniejsza Ci sie liczba zmian regionow (chyba domyslnie 5)

Agraf
09-11-2010, 14:12
Przyznam, że szukałem czegoś raczej do 700-800 zeta.

neverhood
09-11-2010, 14:24
wrzuc w google pytanie typu jaki polecacie sprzet do 800 zl powinienes natrafic na fora gdzie o tym pisza

ja tez sie przymierzam, i tez myslalem o wydatku takiego rzedu, ale jak uslyszalem dzwiek i zobaczylem jakosc obrazu a mialem juz okazje widziec kilka odtwarzaczy w dzialaniu to stwierdzilem ze odkladam kase, mam nadzieje tez ze wkrotce dotrze ten sprzet do Polski

Majek
09-11-2010, 14:25
Kup sobie PS3. ;-)

Agraf
09-11-2010, 14:31
Heh myślałem o tym ale kumpel ma prawie 200 gier na XBoxa 360 i będę celował raczej w to - tym bardziej, że kupuję z innym kumplem na spółę. Poza tym PS3 nie otwiera np. mkv z tego co wiem, neverhood przeglądam właśnie forum hdtv.com.pl. Doczytałem się, że bywają problemy z odtwarzaniem napisów.

neverhood
09-11-2010, 14:42
Doczytałem się, że bywają problemy z odtwarzaniem napisów.
kumpel nic mi o tym nie mowil, ale zapytam go jutro i Ci napisze

neverhood
09-11-2010, 16:05
Agraf wejdz tutaj http://www.videoaudio.pl/forum/

Władca Pixeli
09-11-2010, 16:14
sprawa wyglada tak ze za ok 2700-3000 kupil sprzet ktory przewyzsza klasa ten za ok 5000-6000 dostepny w Polsce
dodatkowo jest multiregionalny czyli nie musisz sie martwic o to, ze odtworzysz film z regionu USA a potem z Europy, co skutkuje tym, ze zmniejsza Ci sie liczba zmian regionow (chyba domyslnie 5)
Większość sprzętu jest multiregionalna. Trzeba wcześniej tylko sprawdzić czy da się to odblokować. :mrgreen:
Ja przed kupnem zawsze sprawdzam czy da się zmienić region na "0"

fumio
09-11-2010, 16:20
Playstation 3. tam jest wszystko.

Pozdr.

mycza
09-11-2010, 19:14
Za ok 1000PLN, widziałem na Allegro BR Yamaha.

Rafał_Sz
10-11-2010, 08:53
Skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać. PS3 i już.

gary
10-11-2010, 09:10
Miałem ten sam dylemat, mam PS3 :)
I tak naprawdę cześciej korzystam z grania niż z BR.

Rafał_Sz
10-11-2010, 09:20
Miałem ten sam dylemat, mam PS3 :)
I tak na prawdę cześciej korzystam z grania niż z BR.
He, a ja nie grałem już z pół roku. :)

Korchez
10-11-2010, 13:28
Ja kupiłem sony BDP S370 i jestem zadowolony. Odtwarza mkv, divix ma wejście na pendrajwa z przodu. Za niecałe 500 zł to jestem zadowolony. :) No i można do sieci podłączyć, aktualizować firmware oraz oglądać ju tuba :)

hcman
10-11-2010, 20:11
Playstation 3. tam jest wszystko.

Pozdr.

Nie wszystko. Dźwięku HD nie posłuchasz.

KS
10-11-2010, 21:01
Pytanie jak w tytule, ostatnio sprawiłem sobie plazmę panasonica i teraz szukam jakiegoś niedrogiego i w miarę uniwersalnego odtwarzacza BR. Chciałbym aby miał wejście USB i odtwarzał jak najwięcej formatów w stylu mkv, czy h264. Wyczaiłem kilka modeli LG, koleś w sklepie polecił mi LG BD550. Ma ktoś coś w miarę niedrogiego i fajnego. Aha, przydałoby się aby skalowanie DVD do HD było w miarę wysokiej jakości. Znacie jakieś modele, które możecie spokojnie polecić?

To kup sobie Blu-Ray Panasa.
http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/3124681/module/general/compare/productsCategory.html

Wygląda na to, że czyta mkv...
http://www.ceneo.pl/8840906

Chcesz podłączać do odtwarzacza dyski / pendrivy na USB i odtwarzać mkv? Jeśli do tego, to kup sobie jakieś playera HDD (np. WD TV HD) i będziesz zadowolony. :)

konopia
10-11-2010, 22:19
Nie wszystko. Dźwięku HD nie posłuchasz.

:???:
Jak nie? Jak Tak!

PS3 slim ma Dolby TrueHD i DTS-HD (przez HDMI),
a właścicieli starszych ampli na pewno ucieszy fakt,
że potrafi je rozkodować do linera LPCM i w tej postaci
przesłąć do starczych ampli nie radzących sobie z dźwiękiem "HD".

PS3 jest też odtwarzaczem 3D.

Raflik
11-11-2010, 10:39
Lg bd 390
Czyta hd dźwięki, mkv z napisami, pliki m2ts.
Mam, polecam, rzadko oglądam bluray , twardy zewnetrzny i po sprawie śmiga jak tallala.

Agraf
11-11-2010, 10:42
Rafik właśnie mocno przyglądam się LG i pewnie wybór padnie na któryś z tych modeli.

Korchez
11-11-2010, 10:51
Popytaj jak z awaryjnością. Wydaje mi się , że LG nie jest demonem bezawaryjności.

Agraf
11-11-2010, 12:30
Dobra sugestia bo tego akurat nie wiedziałem.

costi
11-11-2010, 13:06
Z drugiej strony, serwis LG zawsze mial dobra opinie, przynajmniej jesli chodzi o telewizory i monitory.

mypod
11-11-2010, 13:27
Lg bd 390
Czyta hd dźwięki, mkv z napisami, pliki m2ts.
Mam, polecam, rzadko oglądam bluray , twardy zewnetrzny i po sprawie śmiga jak tallala.
A dysk masz sformatowany pod ntfs, czy fat32?

hcman
11-11-2010, 17:23
:???:
Jak nie? Jak Tak!

PS3 slim ma Dolby TrueHD i DTS-HD (przez HDMI),
a właścicieli starszych ampli na pewno ucieszy fakt,
że potrafi je rozkodować do linera LPCM i w tej postaci
przesłąć do starczych ampli nie radzących sobie z dźwiękiem "HD".

PS3 jest też odtwarzaczem 3D.

Ups, wydawało mi się, że robi "zwykły" DTS z formatów HD. Chyba zacofany w temacie jestem i coś się zmieniło:)

parman
11-11-2010, 19:06
Polecam BD390. Mam, żadnych problemów i ma WIFI. Odpalam kompa w jednym pokoju i przez sieć oglądam filmy i fotki na TV przez BR. Często korzystam z tej funkcji, dlatego dodatkowego dysku, ani pendriva rzadko używam. Jedno co przy odtwarzaniu płyty (mp3) jest denerwujące to musisz odpalić TV, żeby wybrać start.

GeparD
12-11-2010, 03:11
A dysk masz sformatowany pod ntfs, czy fat32?

Czyli mam rozumiec ze moge podlaczyc do np. TV zewnetrzny dysk zamiast pendrive'a, ale musi byc sformatowany na FAT32? A co jak dysk ma 400GB? Podzielic na partycje, ale czy TV/blue-ray bedzie widzial partycje?

mypod
12-11-2010, 13:02
Czyli mam rozumiec ze moge podlaczyc do np. TV zewnetrzny dysk zamiast pendrive'a, ale musi byc sformatowany na FAT32? A co jak dysk ma 400GB? Podzielic na partycje, ale czy TV/blue-ray bedzie widzial partycje?

Właśnie czytałem, że część odtwarzaczy blue ray obsługuje dyski sformatowane tylko pod fat32 i się zastanawiam, jak jest z tym LG.

Co do dysku 400giga możesz go sformatować pod fat32, ale maksymalna wielkość pojedyńczego pliku to 4giga, więc filmy w hd odpadają...

parman
12-11-2010, 22:03
Właśnie zainstalowałem najnowsze oprogramowanie do BD 390 i z dysku NTFS - JPG i MP3 czyta bez problemu. Nie mam na nim filmów, ale chyba to też nie powinien być problemu.

costi
12-11-2010, 23:28
Ups, wydawało mi się, że robi "zwykły" DTS z formatów HD. Chyba zacofany w temacie jestem i coś się zmieniło:)

Chyba w którejś aktualizacji firmware SOny laskawie zauwazylo, ze na plytach BR uzywa sie dzwieku lepszego od byle DTS i nie zawsze jest to LPCM.

mypod
13-11-2010, 00:54
Właśnie zainstalowałem najnowsze oprogramowanie do BD 390 i z dysku NTFS - JPG i MP3 czyta bez problemu. Nie mam na nim filmów, ale chyba to też nie powinien być problemu.
OK, dzięki :)

Raflik
19-06-2011, 08:45
HDD formatowany do ntfs bo niby poco dzielić mkv 30GB na pare plików wszystko fukcjonuje bez problemu mp3 i jpg oczywiście twardy może mieć pare partycji
Są pliki mkv z audio HD ale tego nie pociągnie audio HD tylko bluray.
BD390 mam 2.5 roku i powiem że był dość żyłowany zero awaryjności wifi też bez problemu.
A zapomniałbym ważnego jest program mkvmerge . Nowsze filmy mkv są scalane właśnie tym programem w wersji najnowszej (obecnie ).,może występować problem z audio DTS (bedzie przerywał co pare sekund) problem łatwy do rozwiązania wystarcz pobrać mkvmerge wersja 3.40 i przepuścić na nowo .

onia
19-06-2011, 12:21
Heh myślałem o tym ale kumpel ma prawie 200 gier na XBoxa 360 i będę celował raczej w to - tym bardziej, że kupuję z innym kumplem na spółę. Poza tym PS3 nie otwiera np. mkv z tego co wiem, neverhood przeglądam właśnie forum hdtv.com.pl. Doczytałem się, że bywają problemy z odtwarzaniem napisów.

A ze tak zapytam ile dałęs za tv ? bo ja ostatnio kupowalem tez plazme i z USB łyka wszystko co nie wsadze z napisami bez napisów MKV 720p 1080p ... nie ma zadnego problemu.

eagis
19-06-2011, 16:37
A ktoś z Was posiada lub może coś powiedzieć o LG HB 45 E?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jburek.pl/zdjecia/i-lg-hb-45-e.jpg)
Potrzebuję najprostszy odtwarzacz BR - raczej tylko na płyty z wypożyczalni i dźwięk 2.1 bo na 5.1 nie bardzo mam miejsce.
Wystarczy do takich zastosowań powyższy LG? Czy lepiej osobny odtwarzacz BR i osobno amplituner z kolumnami?

sote
28-09-2011, 13:20
odkopie watek ;)
chce kupic taniego blureja...
moje wymagania nie sa wielkie ;)
dysk podlaczam do telewizora, wiec do blureja nie potrzebuje podpinac...
Ale USB na froncie jest bardzo mile widziane.
Blurej bedzie uzywany glownie do odtwarzania muzyki z cd, czasem ogladania filmow DVD/BR.
Chcialem kupic sonego s307, ale w dobrej cenie maja go w euro, niestety tylko z ekspozycji...
Zastanawiam sie teraz nad s308, ale pisza ze mimo tego, ze jest nowszy od 307 to jest "biedniejszy" od niego.
A moze lepiej dozbierac do ps3? da sie tego uzywac jako odtwarzacza muzyki z cd?

Strus
28-09-2011, 13:30
Skoro to ma być głównie do muzyki to nie lepiej kupić dobry odtwarzacz CD ? Na allegro w używanych do wyboru , do koloru

sote
28-09-2011, 13:37
Skoro to ma być głównie do muzyki to nie lepiej kupić dobry odtwarzacz CD ? Na allegro w używanych do wyboru , do koloru

Strusiu... nie, nie lepiej ;)
to ma byc BR i tego sie trzymajmy.
Bo jesli bede potrzebowal odtworzyc BR albo DVD to co zrobie? kupie nastepny kloc? dzieki ;)

wilk325
28-09-2011, 13:44
Strusiu... nie, nie lepiej ;)
to ma byc BR i tego sie trzymajmy.
Bo jesli bede potrzebowal odtworzyc BR albo DVD to co zrobie? kupie nastepny kloc? dzieki ;)

a ma być również odtwarzaczem strumieniowym?
i co to znaczy tani?

sote
28-09-2011, 13:54
a ma być również odtwarzaczem strumieniowym?
masz na mysli zeby odtwarzac filmy z kompa czy hdd?
Jesli tak to takie "ficzery" mam w TV.

i co to znaczy tani?
soniaki o ktorych pisalem - s307 - cena od 350zl, s308 od ok. 415.

Nie jestem zadnym wielkim kinomanem, zeby w ta zabawe wiecej inwestowac.
Poprostu czasem chialbym miec mozliwosc odtworzenie plyt DVD, BR, CD.
Poza tym i tak najczesciej filmy z HDD odtwarzam.

wilk325
28-09-2011, 13:56
masz na mysli zeby odtwarzac filmy z kompa czy hdd?
Jesli tak to takie "ficzery" mam w TV.

również muzykę w różnych formatach

sote
28-09-2011, 14:22
również muzykę w różnych formatach

no to to mam w TV... jedynie chyba flac'ow nie czyta...
wiec tego nie oczekuje

wilk325
28-09-2011, 16:06
no to to mam w TV

ale też chcesz to słuchać na TV,
zaczynam się gubić:(

Strus
28-09-2011, 16:09
sote chce odtwarzacz do PŁYT :) W TV płyty nie wsadzi więc potrzebne mu dodatkowe pudełko. Do filmów i płyt CD czyli żadne inne formaty poza CD i BR

konopia
28-09-2011, 17:14
Kup cokolwiek, najlepiej tej samej marki co TV - będziesz (teoretycznie) mógł obsługiwać obydwa urządzenia jednym pilotem.

W tej cenie nie ma cudów, odtwarzać płyty każdy potrafi, jak i każdy ma HDMI i cyfrowe wyjścia dźwięku a więcej od prostego odtwarzacza BD wymagać nie ma co.

Jak nie wiesz jaki to daj wybrać żonie (dziewczynie) wybierze tan ładniejszy i po kłopocie.

Gdybyś miał inny budżet i inne wymagania wtedy można by roztrząsać sprawę,
w tak jasnej sytuacji nie ma po co.

sote
28-09-2011, 19:32
ale też chcesz to słuchać na TV,
zaczynam się gubić:(

nie nie nie nie na TV ;)
zapomnialem dopisac, ze posiadam tez kino domowe
i nawet jakies glosniki sa i z tego ma leciec muza z plyty odtwarzanej na BR ;)

konopia - dzieki za glos - wlasnie ku takiemu rozwiazaniu zaczynam sie kierowac.

pil74
28-09-2011, 19:52
Kup cokolwiek, najlepiej tej samej marki co TV - będziesz (teoretycznie) mógł obsługiwać obydwa urządzenia jednym pilotem.

Nie zawsze.
Do TV Sharpa mam podpiętego BR Philipsa i obsługuje tego ostatniego przez TV.

wonito
29-09-2011, 09:12
a ja mam sru8015 i nawet nie pamietam gdzie są jakiekolwiek oryginalne piloty w domu...
godny polecenia :)

Strus
29-09-2011, 09:53
a ja mam sru8015 i nawet nie pamietam gdzie są jakiekolwiek oryginalne piloty w domu...

Na roznych www roznie go ocenaja. Glownie sie pisze że to kolko cos nie teges i przyciski zbyt blisko siebie.

Ale zainspirowales mnie do zadania pytania czy poza Toba ktos moze polecic jakies uniwersalne piloty ? Warunkiem jest zasilanie bateryjne (AA lub AAA), mozliwosc obsluzenia do 4 urzadzen (tuner sat, tv, ampli, i cos jeszcze :) ) oraz rozsadna cena. Czyli zadne tam 1000zl :).

sote
29-09-2011, 09:56

super... fajnie ze w temacie ;)
no chyba ze sru to model blureja jakiegos :twisted:

wonito
29-09-2011, 10:09
:smile: przepraszam Sote ale w sumie sam nie wiem co Ci polecić
Twoje wymagania nie tyczą się obrazu tylko dźwięku i to jeszcze stereo a nie Dolby TrueHD i DTS-HD
zawsze dobrą opinię miały LG np. LG BD 660 to nowszy model koszt 350 zł i spełni wszystkie Twoje wymagania ;)
tu są opinie użytkowników
http://www.ceneo.pl/;01511215306-10.htm

Co do Sru :) jedyną wadą jest troszkę zbyt lekko chodzące kółko reszta jest idealna
po tygodniu kupiłem drugi do sypialni ;)

Tom_Killer
29-09-2011, 10:16
Za takie pieniądze to polecam jedynie panasonica - tego nowego (cena około 750zł) - ma coś co jest nowością na rynku - pogłębia 2D (nie mylić z przróbką 2D na 3D - to też ma ale to co innego) - z tego co widzę to żaden sprzęt nie ma tej opcji za takie pieniądze, no i odwarza wszystkie możliwe formaty (łącznie z YT)

konopia
29-09-2011, 10:23
Pilot - logitech harmony one, genialne makra, upierdliwa (długa) konfiguracja pozatym sasm cud miód i orzeszki. Polecam. Duża baza urządzeń, jak czegoś nie ma to można go nauczyć.

sote amplituner kina domowego masz z kompletem niezbędnych kodeków do dysków BD (te oznaczone jako HD)?
pamiętaj że tylko kabel HDMI jest w stanie przesłać dźwięk HD do amplitunera kina domowego w oryginalnej postaci, i tak najlepiej to podłączyć. BD --hdmi--> ampli --hdmi-->tv.

sote
29-09-2011, 10:38
sote amplituner kina domowego masz z kompletem niezbędnych kodeków do dysków BD (te oznaczone jako HD)?
pamiętaj że tylko kabel HDMI jest w stanie przesłać dźwięk HD do amplitunera kina domowego w oryginalnej postaci, i tak najlepiej to podłączyć. BD --hdmi--> ampli --hdmi-->tv.

mam denona avr-1611, mysle ze da rade ;)
polaczyc tez dam jakos rade...

wonito
29-09-2011, 10:43
pamietajmy że True HD i DTS HD przenosi kabel HDMI od 1.3
pytanie co jest w amplitunerze bo jak starszy to może być 1.2...

mam denona avr-1611, mysle ze da rade ;)
polaczyc tez dam jakos rade...
da radę na pewno ;)

Strus
29-09-2011, 11:47
Ja tak znowu nieco OT ale co czytam to ktos pisze cos co mnie intryguje.... :). Tym razem ten HD i dolby... Mam Onkyo 506 z dolby i DTSem. Czy jesli np bede odtwarzal mkv z dysku podpietego do tv to czy przy moim ampli zrobi mi roznice czy TV bedzie obslugiwal dolby czy dts czy nie zrobi roznicy bo i tak za dzwiek finalnie bedzie odpowiedzialny ampli ?

wonito
29-09-2011, 12:50
nie chciałbym się narazić znowu Sote ;)
ale z tego jak ja to rozumiem wygląda to tak...
jesli masz odtwarzać HD z dekoderem DTS-HD Master Audio i amplituner równiez z tym dekoderem
to kabel nie ma takiego zanczenia i może być nawet HDMI 1.2
jednak jeśli odtwarzacz nie ma dekodera to musi być kabel HDMI 1.3 w górę
mimo że amplituner posiada dekodet DTS na HDMI 1.2 będzie lipa w takim przypadku...

ps.
oczywiście telewizor musi obsługiwać HDMI 1.3

konopia
29-09-2011, 14:14
Strus Większość TV poprzez wyjście cyfrowe (optyczne) przepuści dźwięk wielokanałowy pochodzący tylko i wyłącznie z wbudowanego dekodera DVB.
Przy odtwarzaniu materiałów z dysków podpiętych bezpośrednio do TV w większości przypadków na wyjściu audio z tv to będzie tylko sygnał stereo (2.0).

Lepiej sprawdzić to zawczasu w instrukcji, bo może się okazać, że zakup wielofunkcyjnego odtwarzacza wcale nie jest takim złym pomysłem.

sote
29-09-2011, 14:26
Strus Większość TV poprzez wyjście cyfrowe (optyczne) przepuści dźwięk wielokanałowy pochodzący tylko i wyłącznie z wbudowanego dekodera DVB.
Przy odtwarzaniu materiałów z dysków podpiętych bezpośrednio do TV w większości przypadków na wyjściu audio z tv to będzie tylko sygnał stereo (2.0).

Lepiej sprawdzić to zawczasu w instrukcji, bo może się okazać, że zakup wielofunkcyjnego odtwarzacza wcale nie jest takim złym pomysłem.

samsungi c650 przez wyjscie cyfrowe puszczaja dzwiek wielokanalowy z dysku podpietego przez USB - sprawdzone osobiscie ;)

wonito
29-09-2011, 14:39
Sote co znaczy wielokanałowy ? AC3 też jest wielokanałowy
myślałem że mówimy o DTS
od dokładnie najwyższej jakości czyli DTS-HD Master Audio
ps.
i chyba się jednak pomyliłem bo HDMI 1.2 pociągnie najwyżej DTS-HD High Resolution Audio
mastera nie pociągnie ;)

Strus
29-09-2011, 14:51
Konopia, a czemu rozwazamy wyjscie optyczne ? Przeciez na drodze TV-ampli standardem jest HDMI.

konopia
29-09-2011, 15:18
Jeśli dysk (flash, karta pamięci itp) jest podłączona bezpośrednio do TV
(TV z portem USB i możliwością odtwarzania różnych plików)
to jedyne rozwiązania by uzyskać dźwięk przestrzenny na amplitunerze to skorzystać z cyfrowego wyjścia dźwięku (na ogół jest do wyjście optyczne).

Nie spotkałem się z TV który miałby wyjście HDMI.

Strus
29-09-2011, 15:46
Ok... Subtelnej roznicy nie wylapalem - wyjscie/wejscie :)

Czyli chcesz powiedziec że jesli ktos ma TV i ampli to one sa że soba optykami polaczone ?

Im wiecej wiej tym mniej to rozumiem

wonito
29-09-2011, 16:01
Czyli chcesz powiedziec że jesli ktos ma TV i ampli to one sa że soba optykami polaczone ?

to znaczy normalne połączenie amplitunera do TV to HDMI ale wtedy wkładasz płytkę do
odtwarzacza HD ->kabel HDMI -> amplituner tam jest dekodowanie i dzwięk idzie na głośniki a wizja na telewizor kolejnym HDMI

jednak jesli traktujesz TV jako odtwarzacz HD to musisz przesłać dzwięk do amplitunera
a tu masz jedynie wyjście optyczne lub stereo.

Strus
29-09-2011, 16:15
Czyli jesli ampli ma 1 wejscie optyczne a ja chc miec TV podpiety( zakladam wykorzystanie go jako odtwarzacza) i kompa (żeby sobie mp3 gralo) to wychodzi na to że sie tak nie da.... Czyli że jednak jakis odtwarzacz sie klania ? Dobrze teraz to rozumiem?

wonito
29-09-2011, 16:24
nie koniecznie :)
jest parę opcji
kompa możesz podpiąć na stereo (to mp3 więc bez różnicy)
możesz zmienić kompa na takiego który ma wyjście HDMI
możesz jeszcze podpiąć kompa przez DLNA

konopia
29-09-2011, 17:00
nie koniecznie :)
kompa możesz podpiąć na stereo (to mp3 więc bez różnicy)

Będzie spora, większość kart dźwiękowych w kompach nie nadaje się jako analogowe źródło dźwięku dla amplitunerów czy wzmacniaczy, gra to fatalnie ;(
Bo te wyjścia są przystosowane do słuchawek czy głośniczków komputerowych, a nie do do sprzętu hifi, ta różnicą są tak duże że nie potrzeba wyczulonego ucha, czy super sprzętu by je usłyszeć.

W przypadku połączenia cyfrowego to dac amplitunera decyduje o jakości dźwięku.

Można kupić trójnik optyczny na popularnym portalu aukcyjnym.

Strus
29-09-2011, 17:39
możesz zmienić kompa na takiego który ma wyjście HDMI

Miec ma ale w grafie :) Trzeba by bylo karte muzyczna jakas wpakowac z HDMI.

No dobra. To teraz wracamy na poczatek :). Zakladamy wiec podlaczenie tv funkcjonujacego jako odtwarzacz plikow z fimami do ampli po optyku. (Czy mam rozumiec że optyk w TV to stadard czy jakis extras?)

Optyk przekaze to co wypluje TV. Czy jesli TV nie ma dekodera DTS czy Dolby to ampli da mi ten DTS finalnie czy ampli musi dostac ow DTS od TV?

Wiem że wspomniany Samsung C650 ma owe dekodery. Stad moje pytania - czy trzeba szukac TV jak C650 czy te dekodery nie sa w tym calym ukladzie konieczne?

wonito
29-09-2011, 18:36
ja mam podłączony komp do zestawu 2.1 przez i działa świetnie
więc jeśli jest karta muzyczna z wyjściem na stereo to musi grać
co do laptopa to myślałem że HDMI jako jedno wyjście załatwia również muzykę... ale tu moja wiedza jest wąska ;-)
Strus co do Twojego pytania to tak...
chodzi tutaj o tzw. przepływność
bo jet kilka rodzajów DTS
nam chodzi o te najnowsze HD
czyli DTS-HD Master Audio i DTS-HD High Resolution Audio
jest jeszcze DTS Digital Surround ten daje jedynie dźwięk 5.1
dwa pozostałe 7.1 a Master jest bezstratny, to takie full HD w audio.
więc jeśli masz Tv z wyjściem cyfrowym optycznym to swiatlowod nie da sobie rady z DTS-HD bo maksymalna przepływność to 1.5 Mbps czyli DTS Digital Surround...
niestety :-/

Strus
29-09-2011, 20:52
Nam, a konkretnie mnie , chodzi o to co może się trafić w plikach mkv czyli w ripowanych blu ray'ach :)

Doczytałem że TV ma coś takiego:

Dolby ----- Dolby Digital Plus, Dolby Pulse
SRS ----- SRS TheaterSound
dts 2.0 + Digital Out ----- Tak

I jak to w takim układzie podpiąć żeby było jak najlepiej ? Sorry że tak męczę i że zawaliłem sote pół wątku ale po pierwsze mało to łapię a po drugie może się potomnym , tak mało jak ja w tej kwestii rozgarniętym, przyda :)

wonito
30-09-2011, 09:43
w mkv. może trafić się wszystko o czym piszemy
Strus jak masz jedynie TV do odtwarzania to nie masz wyjścia podłączasz optyczny i masz najwyżej
podstawowy 6 kanałowy DTS bez dodatków... i tyle w praktyce ;)

konopia
30-09-2011, 10:31
Zakładając że TV potrafi na wyjściu optycznym podać sygnał wielokanałowy z materiały odtwarzanego z innego źródła niż wbudowany tuner DVB.

Nie wiem co oznacza:
"dts 2.0 + Digital Out ----- Tak"
jak to rozumieć w tym przypadku, to + to niby po co tam jest?

Co do dźwięku z kompa po kablu HDMI.
Jeśli laptop to dużo zależy od wbudowanego układu dźwiękowego, niestety może to być tylko sygnał stereo podawany poprzez HDMI (coć podobno stare modele w ogóle nie podają dźwięku).

Przy komputerze typu Desktop - zależy od posiadanej karty graficznej, niektóre grafiki posiadają wbudowane układy dźwiękowe (wtedy obraz i dźwięk idzie po jednym kablu, od karty zależy czy wielokanałowy czy stereo), niektóre karty wyposażone są w gniazdka do podpięcia cyfrowego wygnały z karty dźwiękowej (stare karty Nvidia).

Jeśli nie ma dźwięku po HDMI, albo jest tylko 2.0 to w obu przypadkach (laptop, desktop) warto kupić kartę dźwiękowa na USB, bo nie wiem jak dla was, ale dla mnie pomiędzy 2.0 a 5.1 jest kolosalna różnica jeśli chodzi o oglądanie filmów. Kartę będzie można używać z kilkoma komputerami.

Strus
30-09-2011, 11:26
Wszystko fajnie ale nadal nie dopatrzylem sie odpowiedzi na moje pytanie. Wiec moze uproszcze... - Co w ukladzie TV - ampli bedzie mialo wplyw na dzwiek ktory uslysze ? Ampli czy TV ? Zakladamy podlaczenie dzwieku optykiem i TV jako player z dysku USB.

wonito
30-09-2011, 13:21
a jakie dekodery ma Twój amplituner?
odpowiedź już padla... jeśli na dysku jest ścieżka DTS-HD
a amplituner ma dekodery DTS-HD to ograniczeniem jest kabel najwyżej przez optyczny przejdzie jądro DTS bez HD dźwięk 5.1 ;-)

sote
30-09-2011, 14:21
a jakie dekodery ma Twój amplituner?
odpowiedź już padla... jeśli na dysku jest ścieżka DTS-HD
a amplituner ma dekodery DTS-HD to ograniczeniem jest kabel najwyżej przez optyczny przejdzie jądro DTS bez HD dźwięk 5.1 ;-)

czyli, zakladajac ze amp przetrawi wszystko, to nie ma mozliwosci zeby z HDD podpietego przez USB do TV
(albo przez USB do DVD/BR) przeslac do ampa DTS HD?
Zawsze waskim gardlem bedzie polaczenie TV/DVD/BR ->amp?

Strus
30-09-2011, 14:46
Ok. Wyglada że moje Onkyo nie jest w stanie ani zaakceptowac ani wypluc audio HD. Max jego mozliwosci to DTS 5.1 po optyku.

Strus
30-09-2011, 17:04
Nie moge edytowac :( Takie podsumowanie mi sie nasunelo :)

Sytacja A - nic nie zmieniam i kupujac TV nie robi mi roznicy co TV ma a czego nie ma bo z dysku podpietego pod TV i tak nie pojdzie wiecej niż DTS 5.1. Podpinam TV pod ampli optykiem.

Sytuacja B - dokupuje jakiegos multimedialnego playera do ktorego moge podpiac dysk i ktory zdekoduje HD audio....dzieki czemu z ampli poleci audio w HD. Podpinam playera przez HDMI do ampli i ampli do TV też po HDMI

Sytuacja C - zmieniam ampli na taki ktory dekoduje audio HD tylko że to mi w zasadzie nic nie da przy odtwarzaniu filmow przez TV z wpietego dysku bo tu nie ma innej opcji jak podlaczenia przez optyka ktory i tak nie przeniesie nic powyzej DTS 5.1

Czy zakumalem i wsio sie zgadza ?

wonito
30-09-2011, 19:11
Sote no nie dokładnie...
tak jest tylko z TV bo do dyspozycji masz jedynie kabel optyczny
w BR masz HDMI i jeśli to będzie 1.3 masz DTS-HD Master Audio a jeśli 1.2 to jedynie High Resolution Audio ale HD :)
jak BR ma dekoder mastera to HDMI nie ma znaczenia... o tym pisałem wcześniej ;)

Strus
sytuacja A - tak
sytuacja C - tak
sytuacja B - tak :)
z ciekawostek w B możesz sie podpiąć nawet analogowym wejściem audio do ampli i też będzie master ;)

Strus
30-09-2011, 23:05
No dobra, to męczenia ciąg dalszy...... Doczytałem że to moje Onkyo 506 ma HDMI Pass Through 1.3. Przeczytałem również na jakimś forum, że podpinając coś pod niego nie uzyskam dźwięku po HDMI..... Zgłupiałem teraz kompletnie

Originally Posted by SiWilli View Post
I have much the same question.. what is the benefit of going for the 576 over the 506? is it just the HDMI audio passthough? I'm worried about getting the 506 and not having any audio coming from the HDMI connected devices.

Also does the HDMI out carry any audio? or do I have to connect HDMI and phono's to my plasma for basic TV watching?

You'd lose HD audio with the 506 as you'd be using optical for audio which would only carry up to DTS 5.1 and DD 5.1.

There's no audio over LPCM with 506 but there is with the 576.

hd audio isnt something id worry about with a budget av amp however audio over hdmi is. to that end i wouldnt recommend an av amp that doesnt support audio over hdmi to anybody.

TUTAJ (http://www.us.onkyo.com/model.cfm?m=TX-SR506&class=Receiver&p=f) specyfikacja mojej 506

Albo ja zupełnie nienormalny jestem albo czegoś gdzieś nie łapię..... (co jest cholernie prawdopodobne) Albo czeka mnie zmiana ampli żeby podpiąć xboxa, tuner TV i może coś jeszcze po HDMI.....

costi
30-09-2011, 23:48
Na roznych www roznie go ocenaja. Glownie sie pisze że to kolko cos nie teges i przyciski zbyt blisko siebie.

Ale zainspirowales mnie do zadania pytania czy poza Toba ktos moze polecic jakies uniwersalne piloty ? Warunkiem jest zasilanie bateryjne (AA lub AAA), mozliwosc obsluzenia do 4 urzadzen (tuner sat, tv, ampli, i cos jeszcze :) ) oraz rozsadna cena. Czyli zadne tam 1000zl :).

Logitech Harmony. Mozna kupić najprostszy model, byle z LCD (bardzo ułatwia życie) - soft i baza urządzeń są te same do wszystkich modeli.

Ok... Subtelnej roznicy nie wylapalem - wyjscie/wejscie :)

Dopiero w HDMI 1.4 pojawił się Audio Return Channel, czyli właśnie "zawracanie" fonii do ampli z TV tym samym kablem, którym normalnie leci sygnał ampli->TV.

Nie wiem co oznacza:
"dts 2.0 + Digital Out ----- Tak"
jak to rozumieć w tym przypadku, to + to niby po co tam jest?
Dekoduje DTS wraz z downmixem do stereo i przepuszcza niezdekodowany strumień po optyku.

Przy komputerze typu Desktop - zależy od posiadanej karty graficznej, niektóre grafiki posiadają wbudowane układy dźwiękowe (wtedy obraz i dźwięk idzie po jednym kablu, od karty zależy czy wielokanałowy czy stereo), niektóre karty wyposażone są w gniazdka do podpięcia cyfrowego wygnały z karty dźwiękowej (stare karty Nvidia).
Nie posiadają żadnego układu dźwiękowego, tylko dostają strumień audio po magistrali PCI-Express z karty dźwiękowej.

z ciekawostek w B możesz sie podpiąć nawet analogowym wejściem audio do ampli i też będzie master
Master chłam, co najwyżej, bo przy takim podłączeniu dekodowaniem zajmie się układ w playerze, a nie amplituner ;)

Albo ja zupełnie nienormalny jestem albo czegoś gdzieś nie łapię..... (co jest cholernie prawdopodobne) Albo czeka mnie zmiana ampli żeby podpiąć xboxa, tuner TV i może coś jeszcze po HDMI.....
Robisz sobie wodę z mózgu ;) Po kolei:
1. podłączasz dowolny odtwarzacz po HDMI do amplitunera = dostajesz wizję + fonię, łącznie z TrueHD i DTS-HD MA (passthrough); fonię dekoduje ampli, wizja idzie na TV przez wyjście HDMI
2. z TV do ampli możesz zawrócić fonię tylko po optyku; zmiana TV na taki z HDMI 1.4 i ARC nic nie pomoże

Ja bym to Onkyo zostawił, bo to zacny sprzęcik jest, i podłączył TV po tym nieszczęsnym optyku. Co najwyżej, jeśli często oglądasz ripy BD z fonią inną niż DTS Core lub AC3, zainwestowałbym w dodatkowy player i wtedy TV by służył tylko jako ekran.

wonito
01-10-2011, 00:14
z wszystkim co napisał Costi się zgadzam poza jednym faktem
ponoć ampli Strusia nie obsługuje DTS-HD
więc jeśli player który kupi nie będzie miał tego dekodera
to z audio w HD będzie lipa...

costi
01-10-2011, 07:40
Zajrzałem w specyfikację i faktycznie, DTS-HD nie ma, Dolby TrueHD zresztą też nie. Zasugerowałem się modelem 606, który już to ma.

Co więcej, poszperałem po necie, bo mi to passthrough przy HDMI nie dawało spokoju i się okazuje, że ten ampli nie łyka fonii po HDMI - porty te służą tylko do przesyłania obrazu, a dźwięk trzeba podpinać niezależnie, optycznie lub elektrycznie.

Wobec dwóch powyższych całą dyskusja zrobiła się trochę akademicka i chyba jednak czeka Strusia wymiana ampli...

Strus
01-10-2011, 07:55
Wlasnie o tym pisalem w poprzednim poscie. Że tak to chyba wyglada. Tylko czekalem na potwierdzenie od kogos madrzejszego w tych kwestiach.

Tylko teraz tak: czy jesli kupie ampli z tymi wszystkimi HD i HDMI 1.4 (mysle juz o podstawowoym Onkyo z nowej serii i model 309) i dorzuce TV z HDMI 1.4 to czy wtedy przy podpieciu dysku po USB pod TV do ampli dotrze sygnal audio HD i ampli do pusci na kolumny?

costi
01-10-2011, 08:46
Teoretycznie - tak. Praktycznie - lepiej sprawdzić w specyfikacji konkretnych modeli ;)

A tak się nieśmiało zapytam - dużo masz tych filmów odpalanych z USB, w których dźwięk jest w Dolby TrueHD czy DTS-HD? Może wystarczy tylko wymiana ampli?

Strus
01-10-2011, 09:25
Filmy to ja mam tylko w formie mkv. A nie sprawdzam kazdego pod katem sciezki audio :(

Z tym że u mnie TV niet od 6ciu lat. Za centrum rozrywki robi pecet z monitorem HD :) Dlatego TV i tak bede kupowal. Stad chcialbym wiedziec czy to 1.4 rozwiaze problem z przesylaniem audio z dysku podpietego po USB pod TV. Po prostu chcialbym uniknac kupowania kolejnego klocka w postaci BRPlayera.

A ampli chyba jednak na 509 wymienie

konopia
01-10-2011, 09:49
Strus jaki masz komputer?

Amplituner warto kupić jak najlepszy, najmocniejszy itp.
Niestety trzeba liczyć się z tym ze za jakiś czas znów coś wymyślą i "potrzebna" będzie wymiana sprzętu.

Skoro nie masz żadnego sprzętu to sugeruję,
- TV kupić jak największy i skupić się tylko nad tym by dawał dobry obraz, - podaj odległość z jakiej oglądsz to dobiorę ci wielkość, kwestia 3D tv czy nie to już musisz sobie przemyśleć.
- odtwarzacz BD wyposażony we wszystkie niezbędne kodeki, porty i bajery (dlna, skype, youtube itp)
- amplituner - mocny, wypasiony z górnej półki "zwykłych" produktów np. yamaha 771
- zestaw kolumn - tutaj przydałby się rzut twego pokoju i określenie preferencji brzmieniowych, np. monitor audio bx5 pack
- pilot - logitech harnmony one

Strus
01-10-2011, 09:56
Konopia ---- ja tylko TV nie mam a BRPlayera chc uniknac.
Moje 506 zmienie tylko na inne Onkyo bo najlepiej gada z Celestionami. Moze jeszcze HK ale dla mnie HK za za twarde. Takze tutaj help nie jest potrzeby aczkolwiek doceniam oferte.

Potrzebne mi jedynie teraz potwierdzenie że dysponujac HDMI 1.4 w ampli z dekoderami HD audio i HDMI 1.4 w TV, uzyskam dzwiek HD odtwarzajac filmy z HDD podpietego po USB do TV.

wonito
01-10-2011, 10:25
Srtusiu rozumiem że jesteś fanem dźwięku a nie koniecznie wizji ;-)
rozmawialiśmy o tym że nie najlepszym rozwiązaniem jest gdy player dekoduje dźwięk a nie amplituner....
podobnie jest z tv i pleyerem
zdecydowanie lepiej robi obróbkę wizji pleyer
a upscaling z USB przez TV... to raczej teoria
a nie wiem czy HDMI 1.4 to już taki standart niestety....

ps. a takie połączenie?
Konfiguracja sprzętowa wykorzystująca odtwarzacz wyposażony w dekoder DTS-HD Master Audio oraz amplituner wyposażony w analogowe wejścia audio
Sygnał audio jest dekodowany wewnątrz odtwarzacza*i przesyłany z wyjść analogowych do amplitunera*wiązką kabli (połączenia analogowe RCA - RCA). Sygnały poszczególnych kanałów kierowane są bezpośrednio do końcówek mocy i masz DTS-HD master bez HDMI ;-)

costi
01-10-2011, 10:38
Filmy to ja mam tylko w formie mkv. A nie sprawdzam kazdego pod katem sciezki audio :(

Z tym że u mnie TV niet od 6ciu lat. Za centrum rozrywki robi pecet z monitorem HD :) Dlatego TV i tak bede kupowal. Stad chcialbym wiedziec czy to 1.4 rozwiaze problem z przesylaniem audio z dysku podpietego po USB pod TV. Po prostu chcialbym uniknac kupowania kolejnego klocka w postaci BRPlayera.

A ampli chyba jednak na 509 wymienie

Mkv to tylko kontener, w środku może siedzieć cokolwiek. Z doświadczenia jednak wiem, że zazwyczaj (pomijając pliki o absurdalnym rozmiarze) jest to AC3 lub zwykły DTS. Musiałbyś popatrzeć w plikach, których używasz (np. za pomocą programiku MediaInfo).

Co do Twoich dylematów odnośnie HDMI 1.4 - wg. mojej wiedzy powinno to działać. Trzeba tylko dokładnie się wczytać w specyfikację urządzeń, czy aby na pewno obsługują wszystkie funkcje standardu.

podobnie jest z tv i pleyerem
zdecydowanie lepiej robi obróbkę wizji pleyer
a upscaling z USB przez TV... to raczej teoria
Wszystko zależy od playera i TV ;) Np. Samsungi z serii 6 radzą sobie z upscalingiem nie gorzej, niż popularne ostatnio playery na procesorach Sigmy. Gorzej z obsługa napisów, ale to już inna historia...
Osobiście uważam, że do filmów najlepszy jest komputer z odpowiednim softem, robiący za media center :)

wonito
01-10-2011, 11:03
ja sceptyczny jestem do upscalingu w TV
ja mam Philipsa najwyższy model i owy upscaling po HDMI
jednak sygnał sd puszczony przez amplituner jest dużo lepszy...
ale może Samsungi radzą sobie lepiej.
mi tutaj chodzi również o upscaling z USB bo nie każdy player to robi...

Strus
01-10-2011, 11:10
No dobra, o co z tym apskalingiem :) znowu chodzi. Jesli plik z filmem ma obraz w 1080 to gdzie tu jakis upscaling potrzebny?

I wlasnie Samsungi z serii 6 sa w kregu jedynych pretendentow do zawisniecia w salonie. Tylko nie zdydowalem czy LCD czy LED. Ale raczej 40 cali, model 650.

costi
01-10-2011, 11:30
1080 skalować nie trzeba, ale niższe rozdzielczości już tak ;)

Co do LED - osobiście jestem sceptyczny, szczególnie, że obecnie stosuje się diody na krawędzi, a nie na całej powierzchni ekranu, więc nie ma gwarancji jednolitości podświetlenia.

Strus
01-10-2011, 12:05
Ja raczej staram sie 1080 ogladac czyli tu problem odpada.
Za to istnieje przy programach telewizyjnych. Ale tutaj i tak player sie na nic nie przyda bo upscalig zostanie zrobiony zapewne w amplitunerze czy pomiedzy tunerem TV i samym TV.

Takze player dla mnie calkowicie zbedny :). Skupie sie czyli na wymianie ampli i sprawdzeniu czy Samsungi 6 maja HDMI 1.4

Strus
01-10-2011, 12:28
Nie moge edytowac z Tapatalka :(

Rozmawialem z Samsungiem - seria C nie ma 1.4. Seria D za to jak najbardziej

Strus
07-10-2011, 06:41
No to jeszcze o cos zapytam... :)
Upscaling.
Jesli juz czeka mnie wymiana ampli to zastanawiam sie czy nie zainteresowac sie takim ampli ktory ma upscaling. Czy ampli moze to zrobic lepiej niz TV? Konkretnie to ampli Onkyo 609 i TV Samsung UE40D6500 (choc. Co do tego ostatniego mam watpliwosci bo jacys madrzy angielscy testerzy odkryli |e w serii 6 w trybie 3D spada rozdzielczosc i o full HD to sobie pomarzyc mozna).

konopia
07-10-2011, 08:51
Możesz dać namiary na ten test?

A możesz dołożyć trochę grosza do następnego (wyższego modelu onkyo)?

Albo kupić starszy ale lepszy, może masz kogoś w UK:
http://www.richersounds.com/product/av-receivers/yamaha/rxv1067-blk/yama-rxv1067
http://audio.com.pl/testy/yamaha-rx-v1067:13
Choć w sumie funt mocno poszedł w górę, i te ceny nie są już tak atrakcyjne jak były :/

costi
07-10-2011, 09:01
(choc. Co do tego ostatniego mam watpliwosci bo jacys madrzy angielscy testerzy odkryli |e w serii 6 w trybie 3D spada rozdzielczosc i o full HD to sobie pomarzyc mozna).
W każdym TV w trybie 3D spada rozdzielczość - matryca musi wyświetlić dwa półpola, z czego każde zawiera pełną informację o obrazie.

CO do jakości skalera - wydaje mi się, że ampli powinien zrobić to lepiej, ale całkiem pewien nie jestem.

Strus
07-10-2011, 13:19
Możesz dać namiary na ten test?

A możesz dołożyć trochę grosza do następnego (wyższego modelu onkyo)?

Albo kupić starszy ale lepszy, może masz kogoś w UK:
http://www.richersounds.com/product/av-receivers/yamaha/rxv1067-blk/yama-rxv1067
http://audio.com.pl/testy/yamaha-rx-v1067:13
Choć w sumie funt mocno poszedł w górę, i te ceny nie są już tak atrakcyjne jak były :/

609 od Onkyo to i tak przesada budżetowa jak dla mnie bo w porównaniu z o połowę tańszym 509 szału nie ma. Ale na hdtv mnie namówili na 609 z tym że nie pali mi się więc poczekam do wiosny. Może ceny spadną. A zmieniać firmy chyba nie chcę bo z tego co się dogrzebałem kiedyś w necie moje Celestiony właśnie z Onkyo grają najlepiej

TEST (http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-ue40d6530-ue32d6530-201108131337.htm)

W każdym TV w trybie 3D spada rozdzielczość - matryca musi wyświetlić dwa półpola, z czego każde zawiera pełną informację o obrazie.

CO do jakości skalera - wydaje mi się, że ampli powinien zrobić to lepiej, ale całkiem pewien nie jestem.

Coś chyba nie wszędzie ta rozdzielczość spada tak jak w serii D6 Samsunga

KONKLUZJA TESTU (http://wiki.samygo.tv/index.php5/D6x00_TVs_FULL_HD_3D_Defect!)

Czyli teoretycznie upscaling z ampli może być lepszy ?

costi
07-10-2011, 14:41
W temacie 3D się nie wypowiadam, bo jestem tylko teoretykiem...

sote
10-10-2011, 11:14

Wonito - szukam tego pilota (sru8015) i nie idzie tego kupic... ile toto kosztuje?

wonito
10-10-2011, 19:59
sote ten pilot kosztuje około 350 do 400 zł
ja kupiłem chyba od tego gościa
http://allegro.pl/philips-sru8015-uniwer-uczacy-15w1-kolor-lcd-ikony-i1768757041.html
nie dam głowy uciąć ale to samo było napisane
kupiłem jeden a tydzień później drugi taki sam
jeden jak nowy a drugi delikatne ślady użytkowania
za tą cenę to najlepszy pilot jaki widziałem i uzytkowalem
jest jeszcze tu
http://allegro.pl/philips-prestigo-sru-8015-do-wszystkiego-i1865199452.html

Gruszka65
28-12-2011, 17:08
Ja się chciałem zapytać czy są może już takie odtwarzacze blu-ray (http://www.euro.com.pl/odtwarzacze-blu-ray.bhtml) z portem usb, które pozwalają zrzucać pliki z płytki BrD na pendrive'a? Ja miałem tak w odtwarzaczu DVD LG.

przemo1978
28-12-2011, 21:22
PS3 z nowym softem też struga 3D. :)
Struga struga ale nie robi konwersji z 2d na 3d. Też jestem ciekaw jak wygląda taka konwersja.
Gdzieś czytałem ze jeżeli chodzi o TV średnio .