PDA

Zobacz pełną wersję : czy potrzebna jest zmiana rozdzielczości zdjęcia do fotoalbumu?

neverhood
09-11-2010, 11:12
witam mam taki problemik
chcę wydrukować fotoalbum, ale mam resolution 240 pixel per inch

w serwisie podają ze ma być 300 dpi

czy to oznacza dla mnie dużą utratę jakości?
czy zmieniać rozdzielczość zdjęć?

plusfoto
09-11-2010, 11:22
Rozumiem że mówimy o typowym fotoalbumie nie o fotoksiążce więc powiem tak - ty możesz zauważyć klient niekoniecznie. Najbardziej może to być widoczne w "kiepskich" partiach obrazu.

neverhood
09-11-2010, 12:15
Rozumiem że mówimy o typowym fotoalbumie nie o fotoksiążce
hmm zadales mi latwe i trudne pytanie

to pokaze co chce zrobic
http://www.najlepszefoto.pl/pro-fotoalbum.html

Grzybu
09-11-2010, 12:23
Jeśli wysyłasz zdjęcia o maksymalnym rozmiarze to sobie przeskalują tak jak chcą.
DPI, PPI itp to taki przelicznik z pikseli na cm (dokładnie to na cale). Jeśli ustaliłeś rozmiar w cm czy też w calach to zdjęcia będziesz miał odrobinę za małe, jeśli ustalałeś rozmiar w pikselach to raczej nie ma to znaczenia. Zapewne i tak wydrukują w 300 dpi

plusfoto
09-11-2010, 12:27
No - mówimy o fotoalbumie.

neverhood
09-11-2010, 13:56
Jeśli wysyłasz zdjęcia o maksymalnym rozmiarze to sobie przeskalują tak jak chcą.
DPI, PPI itp to taki przelicznik z pikseli na cm (dokładnie to na cale). Jeśli ustaliłeś rozmiar w cm czy też w calach to zdjęcia będziesz miał odrobinę za małe, jeśli ustalałeś rozmiar w pikselach to raczej nie ma to znaczenia. Zapewne i tak wydrukują w 300 dpi
a jakis hurtowy sposob na przeskalowanie w ps, bo nie znam, bardzo prosze i dziekuje z gory

Grzybu
09-11-2010, 14:33
W "image size" odznacz resize image. Zwróć uwagę że "wyłączyła" się opcja zmiany rozmiaru zdjęcia (pikselowo). Następnie zmień sobie wartość dpi na 300 i kliknij OK
POtem wejdź jeszcze raz na Image size, ale tym razem zaznacz resize image. Teraz możesz zmniejszyć zdjęcie do dowolnego rozmiaru (w cm albo w px) Ważne żeby nie robić tego w jednym kroku. Z resztą możesz zobaczyć co się stanie jak zmienisz DPI przy włączonym i wyłączonym resize image. Jeśli zdjęcia będziesz zmniejszał tylko za pomocą pixeli to możesz sprawę z dpi olać. Żeby to zautomatyzować musisz nagrać akcję. Czyli a zakładce akcje wciskasz przycisk nagrywania i postępujesz tak jak napisałem na początku. Po zapisaniu akcji wchodzisz w File > automate >Bath. Tam ustawiasz sobie swoją akcję i zdjęcia do przerobienia. Jest też parę innych opcji które musisz sobie popróbować.
Mam nadzieję że chociaż trochę pomogłem.

neverhood
09-11-2010, 14:46
ok, dziekuje bardzo za pomoc