Zobacz pełną wersję : Komputer do Photoshopa CS5 + lightroom 3
Witam,
potrzebuje porady kogoś zorientowanego w sprzęcie komputerowym. Moja wiedza zatrzymała się na Penitum 3, więc jakieś parę lat temu, kiedy to ostatni raz zmieniałem kompa.
Doszedłem do wniosku że koniec tej męczarni i pora zainwestować w sprzęt na parę najbliższych lat.
Potrzebuje szybki komputer do obróbki zdjęć w programach Photoshop CS5 oraz lightroom 3.
Jaką konfigurację polecacie?
Chciałbym wydać max do 3 tysięcy (bez monitora).
Ale oczywiście im mniej tym lepiej ;)
Valdek_Tychy
09-11-2010, 09:57
Procek - powinien wystarczyć Intel i5-760, pamięć 8Gb DDR3, płyta może coś z Gigabyte np H55, grafika minimum Geforce 9800, dobry HDD 1Tb, wydajny zasilacz min.500W i reszta wg.uznania spokojnie zmieścisz się w granicach 2500 zł. Dużą rolę odgrywa tu procesor i pamięć więc tu nie ma co oszczędzać przy czym można pomyśleć o procku i7 ale różnica cenowa jest dość znaczna.
dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź.
Słyszałem że teraz karty wspomagają prace w PS. Czy faktycznie to coś daje?
Warto inwestować w lepszą kartę?
E bez przesady z tą kartą. Wystarczy taka za 400zł.
4GB RAM też starczy a będzie oszczędniej.
Na procku można za to nie oszczędzać.
hmm, windows 7 + soft = 1GB RAM, Lightroom = 1GB RAM, Photoshop = 1GB RAM razem 3 GB. Ja dla spokoju kupiłbym 8 lub 6 GB ram ;)
Nie wiem jak u Ciebie z kasą ale sam sobie składałem jakieś dwa miesiące temu i moim zdaniem najlepszy zestawik był taki:
http://tomasztracz.pl/komp.pdf
O, nie przeczytałem o kwocie, ja bym szedł jednak w stronę amd, intel moim zdaniem przereklamowany, poza tym zmienia sockety jak rękawiczki ;)
Valdek_Tychy
10-11-2010, 14:31
Winszuję wystarczającej ilości RAM-u do PS5 mnie jakoś nie wystarcza,a karta o której napisałem kosztuje poniżej 400zł
Jak nie chcesz co rok zmieniac plyty glownej to nie idz w Intela. To co wyrabiaja z podstawkami to najprostrzy sposob na ograbienie klineta :) W AMD masz podstawke AM2+ i AM3 i obie sa kompatybilne. Na AM2+ wlozysz procka z AM3 i pewnie z przyszlosciowego AM3+ po update'ach BIOSu tez.
TUTAJ (http://www.forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2148414&postcount=60) wlasnie dzisiaj podawalem przykladowa konfiguracje ale tam byly ograniczenia kwotowe. W Twoim przypadku kupilbym inna plyte (taka ktora obsluguje RAM 1600MHz) i taki wlasnie RAM, np G-Skill (http://www.ebuyer.com/product/180490) x2. No i zasilke porzadna - ja np mam Be Quiet 600W z modulowymi kablami. Master Of Silence bym rzekl. Obudowa wtedy tez moglaby byc lepsza, np Cooler Master 690 II (http://www.ebuyer.com/product/191197). Zmiescisz sie spojkojnie w 2.500 i masz niezla maszynke. Z grafika bym nieprzesadzal bo anmi PS ani LR jakis duzych mocy od grafy nie wymagaja.
O, nie przeczytałem o kwocie, ja bym szedł jednak w stronę amd, intel moim zdaniem przereklamowanyNo przeprowadz ten test (http://clubofone.com/speedtest/) na AMD i podaj wynik. ;)
IMHO do Shopa -- tylko Intel.
dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź.
Słyszałem że teraz karty wspomagają prace w PS. Czy faktycznie to coś daje?
Warto inwestować w lepszą kartę?
PS używa GPU zamiast procesora komputera do przyspieszenia odrysowania ekranu.
Żeby PS mógł korzystać z karty graficznej, to karta musi posiadać minimalną ilość RAM potrzebną do obsługi PS, a także obsługiwać Open GL 2.0 i Shader Model 3.0.
Karta spełniająca takie warunki po prostu lepiej wyświetla PS-a i wyświetlane w nim fotki na ekranie. Ale nie powoduje wzrostu jego wydajności.
Valdek_Tychy
11-11-2010, 11:11
IMHO do Shopa -- tylko Intel.
Dokladnie.
Wydaje mi się,że AMD lepiej sprawuje się w grach ale do PS mimo wszystko stawiałbym na Intela.
Poza tym bez przesady, komputera nie zmienia się co rok
Generalnie jest tak ze AMD maja wieksze taktowanie ale sa mniej wydajne oraz mniej prądożerne. Intel mniejsze taktowanie lepsza wydajnosc ale energii potrzebuje w cholere. Osobiescie jezeli chodzi o obudowe to polecam cos http://allegro.pl/silentiumpc-gladius-600-window-pure-black-hit-i1295735539.html kupilem zaraz jak wyszla w luty. Mozna dokrecic 6 wentylatorow 120mm. Co do karty to zamiast GeForca 9800 to juz lepiej cos z rodziny tez GF ale GTS czy cos podobnego. I nie sugeruj sie tym ze 9800 sa tez 1gb bo to kupa i nic nie daje, a placisz drozej.
tfuuu wroc: oczywiscie obudowa taka bez "okna" doklanie taka: http://allegro.pl/silentiumpc-gladius-600-gd-600-obudowa-sklep-wwa-i1295912575.html
Poza tym bez przesady, komputera nie zmienia się co rokNo tez wlasnie... Biadolenie wyznawcow AMD, ze w przypadku zmiany procesora Intela, trzeba tez zmieniac plyte, jest smieszne. No chyba, ze naleze do nielicznych osob, ktore wymieniajac procesor -- zmieniaja po prostu caly komputer. Wsadzanie nowego procka na stara, spuchnieta i przegrzana plyte, jest bzdura. Nooo... mozna go zmienic po roku (kiedy plyta jest jeszcze w miare swierza), ale jaki to ma sens (wzrost wydajnosci)? Jako, ze typowa wymiana komputera co 3-4 lata, dla racjonalnosci tej operacji, winna zmieniac wiekszosc technologii (typy pamieci, kontrolery dyskow, szybsze szyny, USB, czy calkowicie nowe zlacza) argument przeciwko Intelowi o zbyt czestej zmianie podstawek, jest calkowicie do pominiecia.
Przy kupnie komputera do grafiki 2D powinno się skupić na 3ech rzeczach: dobrym procesorze, pamięci RAM i dysku twardym. One stanowią o szybkości działania aplikacji graficznych. Dobrze by też było jakby płyta główna obsługiwała Hyper-threading.
Valdek_Tychy
11-11-2010, 16:12
No chyba, ze naleze do nielicznych osob, ktore wymieniajac procesor -- zmieniaja po prostu caly komputer.
Raczej nie,ja robię tak samo.Komputer który mam obecnie mam od 3 lat i właśnie jestem przed wymianą na nowszy m.in. ze względu na konieczność zmiany PS3 na PS5.
Komp który chcę złożyć będzie oparty właśnie o intela i5, bo i7 owszem jest bardzo wydajny ale żeby odczuć ewidentną różnicę między i5 a i7 musiałbym kupić wyższy model a tu różnica cenowa jest bardzo duża.i5 w zupełności wystarcza do obróbki grafiki 2D zaś wolę dołożyć więcej pamięci 8Gb w DDR3 bo w przypadku PS-a CS5 każda ilość się przyda.
Komp który chcę złożyć będzie oparty właśnie o intela i5, bo i7 owszem jest bardzo wydajny ale żeby odczuć ewidentną różnicę między i5 a i7 musiałbym kupić wyższy model a tu różnica cenowa jest bardzo duża.i5 w zupełności wystarcza do obróbki grafiki 2D zaś wolę dołożyć więcej pamięci 8Gb w DDR3 bo w przypadku PS-a CS5 każda ilość się przyda.Dokladnie. Tez mam i5 (750) i 8 GB RAM (1600). Zapierd...la jak maly samochodzik. :D Fakt, ze procek krecony, ale nie na stale, tylko lata sobie miedzy 1,8 a 3,7 (w zaleznosci od zapotrzebowania na moc). W tescie Shopa przegania i7 (nawet model za 4K PLN), wiec czego chciec wiecej? :D Fakt, ze i7 tez mozna podkrecic, ale to juz bylaby roznica malo odczuwalna -- jak na taki wydatek.
Temat składania kompa do PS'a + LRa mam na świeżo, też miałem wcześniej P4. Aktualnie to
- płyta główna - intel server board S3420GPLC
- procesor - intel Xeon 3470 (4 procki dwu wątkowe, czyli w sumie 8 rdzeni)
- GPU - nVida Quadro FX 1800
- RAM - 8 GB, DDR3 z ECC
- dyski - Hitachi w sumie 3,5 T
Niestety ta konfiguracja wykracza poza 3.0 tysie.
Jeśli chodzi o GPU, warto zwrócic uwagę czy karta która chcesz kupic obsługuje technologię CUDA, to
włąsnie w dużej mierze akceleruje CS5.
Jeśli chodzi o GPU, warto zwrócic uwagę czy karta która chcesz kupic obsługuje technologię CUDA, to włąsnie w dużej mierze akceleruje CS5.A dupa tam... Do samego konca przed pojawieniem sie Shopa CS5, chodzily tylko takie ploty. Finalnie jednak Shop nie wspiera CUDA, a nieliczne akcelerowane operacje wyswietlania (powiekszanie, obracanie i przesuwanie), sa oparte na OpenGL. Nie ma to nic wspolnego z CUDA.
de Fresz
13-11-2010, 15:09
wolę dołożyć więcej pamięci 8Gb w DDR3 bo w przypadku PS-a CS5 każda ilość się przyda.
No i system x64, ale to oczywista oczywistość. Co do pamięci - obrabiasz wielkie standy na targi, czy siatki wielkoformatowe? No bo ciężko mi uwierzyć, że do dłubania w zdjęciach mających wejściowo ze ~35 MB (niech będzie i ~70 przy 16 bitach), potrzebujesz takiej ilości ramu...
No i system x64, ale to oczywista oczywistość. Co do pamięci - obrabiasz wielkie standy na targi, czy siatki wielkoformatowe? No bo ciężko mi uwierzyć, że do dłubania w zdjęciach mających wejściowo ze ~35 MB (niech będzie i ~70 przy 16 bitach), potrzebujesz takiej ilości ramu...
Wszystko zależy na ilu warstwach chcesz pracować :) ... bo każda kolejna warstwa to kolejne 35 czy 70 MB :)...
A dupa tam... Do samego konca przed pojawieniem sie Shopa CS5, chodzily tylko takie ploty. Finalnie jednak Shop nie wspiera CUDA, a nieliczne akcelerowane operacje wyswietlania (powiekszanie, obracanie i przesuwanie), sa oparte na OpenGL. Nie ma to nic wspolnego z CUDA.
Zgadza się :), bo shop wykorzystuje OpenGl, a CUDA akcelerują OpenGL. CUDA faktycznie bezpośrednio nie akcelerują Photoshopa, bo gdyby tak było, photoshop by nie działał na żadnym kompie gdyby nie widział w danym kompie karty GPU z CUDA :).
Masz rację. Najbardziej spektakularnie akceleracje widac na iście płynnym skalowaniu, na animowanej siatce 'grid', i obrotach bitmapami które wogóle nie lagują!.
de Fresz
14-11-2010, 02:00
Wszystko zależy na ilu warstwach chcesz pracować :) ... bo każda kolejna warstwa to kolejne 35 czy 70 MB :)...
Totalna bzdura. Warstwa waży tyle, co zawarte na niej piksele (dyskowo – skompresowane LZW). Jeśli na pustą warstwę wrzucisz jeden maleńki pikselek, to wielkość pliku wzrośnie o jakąś śmieszną wartość (jest jakaś "quota").
generalnie nadal obowiazuje zasada - amd do zabawy, intel do pracy. to ze intel zre prad a amd jest mega oszczedny to chyba sie ktos obudzil w srodku nocy i postanowil sie podzielic ta mysla ;) bynajmniej zawsze bylem fanem amd ale proste testy pokazywaly czasem jego ulomnosci.
co do skladania kompa - i7 nie ma sensu. nad 8 megami ramu tez bym sie zastanawial. moze 6 .. ale to chyba max, chyba, ze naprawde jakies mega projekty sa w planach. grafika - cicha, bioraca malo pradu. dobrze wziac dobra obudowe i sensowny zasilacz. szybkie dyski rowniez zmieniaja sporo w komforcie pracy.
Totalna bzdura. Warstwa waży tyle, co zawarte na niej piksele (dyskowo – skompresowane LZW). Jeśli na pustą warstwę wrzucisz jeden maleńki pikselek, to wielkość pliku wzrośnie o jakąś śmieszną wartość (jest jakaś "quota").
No nie wiem kto większe bzdury pisze :) Po pierwsze w swojej odpowiedzi zgodziłeś się de facto ze mna.
cyt: "...Warstwa waży tyle, co zawarte na niej piksele..." Jeżeli Ja zakładam że kopiuję warstwy 'pełne' to właśnie
tak Mi wzrośnie zajęcie pamięci 35/70/105 etc. Po drugie odpowiedź sobie sam ile razy tworzyłeś warstwę po to aby tam umieścic jeden maleńki pikselek (tylko ten jeden!). Nie wiem też skąd wziąłeś info że dane w buforze (nie ważne czy RAM czy na HDD) są poddawane LZW ? Nie twierdze że tak nie jest, nie wiem. Ale nie podejrzewam żeby tak było. Dlaczego ? Po pierwsze zwiększałoby to znacznie 'obciążenie CPU' Każda operacja na obrazie, nawet najmniejsza wymagałoby dekompresji i zaraz kompresji ponownej. Drugie podejrzenie że tak nie jest jak mówisz, to prosty test, otwórz sobie PS'a i na dole w lewym rogu okna masz "Doc: XM/YM", gdzie X to wielkośc obrazu zródłowego, a Y to suma pełnego dokumentu z warstwami. Teraz zrób prosty test. CTRL+A (zaznacz wszystko) , CTRL+C (kopiuje), CTRL + V (wklej). I co ? Y = 2 * X ... gdyby dokument byłby poddany LZW, bardzo dobrze by się skompresował (powtórzenie danych) nie byłoby to oczywiście Y=X ale coś pewnie Y = X * 1,2
de Fresz
14-11-2010, 12:22
cyt: "...Warstwa waży tyle, co zawarte na niej piksele..." Jeżeli Ja zakładam że kopiuję warstwy 'pełne' to właśnie
tak Mi wzrośnie zajęcie pamięci 35/70/105 etc.
Bzdurą jest budowanie zasady na szczególnym przypadku. Jeśli tego nie dostrzegasz – trudno. PSD może mieć 100 pustych warstw i rozmiar nie wzrośnie wcale, może mieć jedną dodatkową i rozmiary 3 krotnie większe niż oryginał.
Nie wiem też skąd wziąłeś info że dane w buforze (nie ważne czy RAM czy na HDD) są poddawane LZW ?
Z praktyki. Poeksperymentuj. Albo poczytaj.
powiem tak, z konfig kompów wypadłem jakieś 6 lat temu ale czas właśnie na zmianę bo krewka mnie czasem już zalewa przy LR3.
Co myślicie o tym zestawie? zasilacz myślę ze inny wstawię muszę tylko poczytać:
a no i ramu na 8gb dołożę
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cinemart.pl/temp/nikon/ScreenShot435.jpg)
myslicie, ze jakbym mial wydac 7 stow na amd do pracy, to bym kupil intela.
powiem tak, z konfig kompów wypadłem jakieś 6 lat temu ale czas właśnie na zmianę bo krewka mnie czasem już zalewa przy LR3.
Co myślicie o tym zestawie? zasilacz myślę ze inny wstawię muszę tylko poczytać:
a no i ramu na 8gb dołożę
Moim zdaniem - w/w konfiguracja na AMD nie jest w klasie econo.
1 - nigdy więcej dysków firmy Seagate - wystarczy wpisać w Google: "Czarna seria Seagate", by wiedzieć, jaka to niepewna firma - ok. 70% zakupionych przez moją firmę dysków w zeszłym roku pojechało na naprawę z tej przyczyny - ludzie stracili dane. W dodatku ostatnio mocno ograniczyła gwarancję, a w kwestii serwisowania w Polsce jest silnie restrykcyjna (przykładowo odrzucają gwarancję, gdy będzie tylko ryska od wyjmowania dysku na obudowie dysku).
2 - ktoś kto samodzielnie chce składać komputer musi bezwzględnie sprawdzić, czy dane pamięci DDR3 będą chciały działać na konkretnej płycie głównej. W DDR2 nie było większych restrykcji - tu często są, i nie ma już takiej dowolności przy doborze. Najlepiej kupować fabrycznie dobierane komplety w jednym box-ie.
W wersji econo do 2.500zł 4GB DDR3 to całkiem sporo, i na początek wystarczy.
3 - tylko niestety procesor Intel'a do naszych zastosowań - potwierdzam w/w uwagi.
4 - warto rozważać włożenie kilku dysków już przy zakupie. Jeden duży dysk tylko, to zły pomysł. Najlepiej SSD jako systemowy i na soft, i dodatkowe dwa klasyczne. Dlaczego? Znane są mi pady produktów Adobe, na które lekarstwem jest tylko rozdzielenie zapisów: rawy na osobnym dysku, Adobe cache na osobnym dysku - nie mylić z partycjami.
5 - zasilacz jest najważniejszy. Im mocniejszy, tym mniej zapłacisz za prąd, a i masz gwarancję, że nagły skok energii nie zamiecie dysków twardych. Chieftec, BeQuiet, Tagan, OCZ czy droższy Modecom od 500W winny wystarczyć - za to żadnych tanich "ogórków" robionych w chińskim ZDZ-cie.
6 - zakup płyta+procesor jest statystycznie na 5 lat, więc dobór elementów ze względu na to, że za 3 lata zmieniemy np. procesor jest nieporozumieniem - z praktyki powiem, że robimy takie upgrady, ale bardzo rzadko klienci je chcą. Raczej zmieniane są wtedy całe "flaki": płyta+proc+ram.
W związku z tym, jak ktoś chce zakupu econo na najbliższe lat 5 - nie odczuje większego dyskomfortu gdy skorzysta teraz ze swoistej wyprzedaży (mówimy o komputerze econo):
- procesor dwurdzeniowy Intel E6700 3.2GHz 2M cache na podstawce 775 - tani jak barszcz, a 3.2GHz się przydaje;
- do tego (tania) płyta np. DFI LanParty BI P43 4xDDR3 7.1CH ABS ATX BOX;
- ram: DDR3 4GB (2x2GB) HyperX 1600MHz CL9 Dual KHX1600C9D3K2/4GX KINGSTON;
- grafika, GeForce CUDA GF9800GT 1GB 256BIT, lub GeForce CUDA GTS250 1GB DDR3 256BIT - ważne by miała duży cichy wentylator, sporo kart ma jakieś mikro pomarańczowe popierdułki, które po roku zaczynają hałasować lub nawet przegrzewać.
Taka platforma z dyskiem SSD i dwoma klasycznymi na zdjęcia często będzie wygodniejsza i szybsza w działaniu od przedstawionej powyżej, a w klasycznej pracy "na oko" i bez testów "na słupki" ciężko będzie rozróżnić, czy to E6700 na 775, czy wypasione i5 z jednym dużym dyskiem.
Geforce 9800,
buehehehehehehehe. ze tak zapytam ... po kiego to ?
Ja proponuję taki zestaw
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/Zestaw-1.jpg
źródło (http://www.mmj.pl/~snibisz/tmp/Zestaw.jpg)
Valdek_Tychy
14-11-2010, 15:40
Tła na których pracuję często mają po 300-400 Mb i kilkadziesiąt warstw i masek - wierz mi,że czasami brakuje mi pamięci
buehehehehehehehe. ze tak zapytam ... po kiego to ?
No wiesz, karta grafiki to takie coś dzięki czemu widać coś na monitorze ;) a dlaczego taka? - a dlaczego nie?
Tok'Ra
dzieki za opis a co do dysków to mam wsio w kopiach w 3 miejscach zawsze
Tła na których pracuję często mają po 300-400 Mb i kilkadziesiąt warstw i masek - wierz mi,że czasami brakuje mi pamięci
No wiesz, karta grafiki to takie coś dzięki czemu widać coś na monitorze ;) a dlaczego taka? - a dlaczego nie?
nie no wiem tylko po co taka ? wystarczy jakakolwiek ... i oby była jak najcichsza :)
Procek - powinien wystarczyć Intel i5-760, pamięć 8Gb DDR3, płyta może coś z Gigabyte np H55, grafika minimum Geforce 9800, dobry HDD 1Tb, wydajny zasilacz min.500W i reszta wg.uznania spokojnie zmieścisz się w granicach 2500 zł. Dużą rolę odgrywa tu procesor i pamięć więc tu nie ma co oszczędzać przy czym można pomyśleć o procku i7 ale różnica cenowa jest dość znaczna.
Xeon to to samo co i7, tyle że taniej.
nie no wiem tylko po co taka ? wystarczy jakakolwiek ... i oby była jak najcichsza :)
Też się zastanawiałem, ale że nie siedzę w fotografii, to pomyślałem sobie, że może wie lepiej. Zanim przeczytałem jego post, myślałem o jakiejść płycie głównej z integrą. Ostatnio wywoływałem RAW-y na swój własny amatorski użytek na lapku z 1,86 GHz i 2 GB RAM - dawał radę. Nie wiem, czy potrzeba komuś aż 8 GB. Stacjonarnie mam core i5 750@3,4 GHz + 4 GB RAM i mnie tam styka, ale komp był budowany z myślą o grach.
Intel vs AMD w Photoshopie:
źródło (http://maxforces.com/images/articles/flash/phenomx6/wykres_def_photoshop.png)
nie no wiem tylko po co taka ?
Bo jest tania i ma bardzo dobry stosunek ceny do jakości.
No nie wiem czy taki dobry. Ja znalazłem tego GF tylko w ram.necie (kiepski sklep) za prawie 500 zł - jeśli to jest dobry stosunek ceny do wydajności, to jestem arabskim szejkiem.
Brać płytę z integrą albo normalną + najtańszą kartę (może być pasywna, jeśli ma być cicho).
5 - zasilacz jest najważniejszy. Im mocniejszy, tym mniej zapłacisz za prąd, a i masz gwarancję, że nagły skok energii nie zamiecie dysków twardych. Chieftec, BeQuiet, Tagan, OCZ czy droższy Modecom od 500W winny wystarczyć - za to żadnych tanich "ogórków" robionych w chińskim ZDZ-cie.
Że co? Rachunki za prąd nie zależą od mocy zasilacza, tylko jego sprawności. Poza tym, to są groszowe różnice w skali roku. No i Chiefcet oraz Modecom nie należą do dobrych zasilaczy. Co najwyżej średnich. Obecnie dobry stosunek ceny do wydajności posiada OCZ (ale to taka wyższo-średnia półka). Brałbym albo OCZ-a, albo Corisaira (Corsair lepszy, ale zazwyczaj też trochę droższy). I wcale nie potrzeba aż 500W - zwłaszcza, jeśli weźmie płytę główną ze zintegrowaną grafiką. Inna sprawa, że obecnie cenowo nie opłaca się za bardzo brać nic poniżej 500W (chyba, że core i3 + H55 bez osobnej grafiki - Corsair 400W i styka z zapasem).
źródło (http://cinemart.pl/temp/nikon/ScreenShot435.jpg)Chcesz zarznac sobie nowego kompa, praca na jednym dysku? Jesli tak, to w ogole nie zmieniaj aktualnego.
Valdek_Tychy
14-11-2010, 17:47
Jeśli komputera używa się tylko do PS-a to pewnie i wystarczy słabsza ale czasami lubię sobie w coś zagrać, choćby
NFS
No super. Ja też lubię, ale kolega napisał wyraźnie, że komp do obróbki zdjęć. Wie ktoś obeznany, czy do obróbki przydają się te CUDA od Nvidii? :D
Chcesz zarznac sobie nowego kompa, praca na jednym dysku? Jesli tak, to w ogole nie zmieniaj aktualnego.
A dlaczego miałby sobie "zarżnąć" kompa? Komputer mam od 98, a jeszcze nigdy mi żaden dysk nie padł. Bo rozumiem, że chodzi o bezpieczeństwo? Chyba, że masz na myśli Raid - zwiększenie wydajności?
Wie ktoś obeznany, czy do obróbki przydają się te CUDA od Nvidii? :DRacz przejrzec watek -- ma raptem 4 strony, a o tym byla mowa na drugiej.
A dlaczego miałby sobie "zarżnąć" kompa? Komputer mam od 98, a jeszcze nigdy mi żaden dysk nie padł. Bo rozumiem, że chodzi o bezpieczeństwo?Nie. O wydajnosc. Od dawna (jesli nie od zawsze) najwezszym gardlem tradycyjnych komputerow byl i jest dysk. Jaki jest wiec sens wkladania jednego fizycznego dysku do komputera, ktory ma jednoczesnie obslugiwac system, programy, pliki z danymi i jeszcze "kesze" tego wszystkiego?
Dokladnie. Tez mam i5 (750) i 8 GB RAM (1600). Zapierd...la jak maly samochodzik. :D Fakt, ze procek krecony, ale nie na stale, tylko lata sobie miedzy 1,8 a 3,7 (w zaleznosci od zapotrzebowania na moc). W tescie Shopa przegania i7 (nawet model za 4K PLN), wiec czego chciec wiecej? :D Fakt, ze i7 tez mozna podkrecic, ale to juz bylaby roznica malo odczuwalna -- jak na taki wydatek.
Stig, daj spokoj. Kazda Twoja wypowiedz to albo wyrocznia (tak ma byc i...), albo fakt udowodnienia, ze "moj wybor jest najlepszy". Skoro taki i7 to lipa w stosunku do i5, to po co Ci 2 x D3? Przeciez za to mogles miec 3 x D700 albo 6 x D300.
Przypomne, ze taki i7 moze byc 4-rdzeniowy (8 watkow), a i5 nie. Oczywiscie zaraz mi napiszesz, ze tego nic nie wykorzystuje, ze szkoda kasy i w ogole. Ech...
i5 też jest czterordzeniowy. Przynajmniej 750/760. Zresztą podałem nieco wyżej wyniki testów. i7 jest nieco lepszy od i5, ale to może wynikać z podniesionego zegara (zrobisz sobie w biosie w 2 min, a 300 zł w kieszeni).
Stig, daj spokoj. Kazda Twoja wypowiedz to albo wyrocznia (tak ma byc i...), albo fakt udowodnienia, ze "moj wybor jest najlepszy". Skoro taki i7 to lipa w stosunku do i5, to po co Ci 2 x D3?Zara, zara... Co ma i7 do D3? Nie pomylilo Ci sie cos czasami? :D
Roznica w wydajnosci jest nieadekwatna do ceny.
Przeciez za to mogles miec 3 x D700 albo 6 x D300.D300 nie ma FF. A czemu nie D700? Akurat mialem kaprys, ze po D200 -- chce miec mimo wszystko cala polke wyzej. Wystarczy?
Przypomne, ze taki i7 moze byc 4-rdzeniowy (8 watkow), a i5 nie.Podasz przyklady aplikacji, ktore policza cos znacznie szybciej na 8 watkach niz na 4 rdzeniach?
i5 też jest czterordzeniowy. Przynajmniej 750/760. Zresztą podałem nieco wyżej wyniki testów. i7 jest nieco lepszy od i5, ale to może wynikać z podniesionego zegara (zrobisz sobie w biosie w 2 min, a 300 zł w kieszeni).Zalezy jeszcze jakiego i7 kupisz, bo ta oszczednosc moze wyniesc nawet ponad 3K. :D
stig, dyski beda 3 zamontowane tego nie dopisalem , backupy mam na zew a 2 dyski od kompa poprzedniego zabieram bo to tez sataII
powied zmi tylko czy az taka roznice zobacze miedzy i5 a phenom x6 1075 moim zdaniem malo zauwazalna bedzie ale moze technika az tak poszla do przodu :)
i5 też jest czterordzeniowy. Przynajmniej 750/760. Zresztą podałem nieco wyżej wyniki testów. i7 jest nieco lepszy od i5, ale to może wynikać z podniesionego zegara (zrobisz sobie w biosie w 2 min, a 300 zł w kieszeni).
Zwracam honor:
http://www.intel.com/products/processor/corei5/specifications.htm
Zara, zara... Co ma i7 do D3? Nie pomylilo Ci sie cos czasami? :D
Roznica w wydajnosci jest nieadekwatna do ceny.
Wedlug Ciebie. Dla 90% ludzi cena D3 jest nieadekwatna do D700.
A czemu nie D700? Akurat mialem kaprys
Czyli Ty mozesz miec kaprys, a inni nie? Inni maja kaprys i kupuja i7, a inni M9. I co z tego? Ich wybor.
Podasz przyklady aplikacji, ktore policza cos znacznie szybciej na 8 watkach niz na 4 rdzeniach?
Watki? Rdzenie? Wszystko tak do jednego wora?
No i nie podam nazw aplikacji, bo nie ma takich. Idioci projektuja takie procesory. Sa przeciez bezuzyteczne.
Koniec OT
oki będzie taki zestaw po kilku modyfikacjach, na intel w tej chwili m,nie nie stać, a to rozwiązanie wydaje mi się w porządku
źródło (http://cinemart.pl/temp/nikon/ScreenShot126.jpg)
Czyli Ty mozesz miec kaprys, a inni nie?Ci, ktorzy maja ~3000 na komputer do Shopa, raczej nie moga miec kaprysu wydania tyle na sam procesor. ;)
ja niedawno bawilem sie w sprawdzanie wydajnosci i wg tego co udalo mi sie odpalic to i7 nie ma sensu, bo w przypadku obrobki zdjec faktycznie nie jest to wykorzystywane. rdzenie sie nudza, watki spia. szczegolnie korzystanie z softu nikonowskiego duzo lepiej sprawdza sie na mniejszej liczbie rdzeni.
ja niedawno bawilem sie w sprawdzanie wydajnosci i wg tego co udalo mi sie odpalic to i7 nie ma sensu, bo w przypadku obrobki zdjec faktycznie nie jest to wykorzystywane. rdzenie sie nudza, watki spia. szczegolnie korzystanie z softu nikonowskiego duzo lepiej sprawdza sie na mniejszej liczbie rdzeni.
A ile programow miales odpalonych? Czy tylko czytales testy w stylu: "goly system, wlaczony Photoshop i akcja".
Do tego jest Core Solo. Odpal sobie 8 programow i wtedy zobacz. Od tego wlasnie sa procesory wielordzeniowe.
ps. Oczywiscie rozumiem, ze majac budzet 2500zl na calego kompa nie kupimy sobie i7. Jesli jednak chcemy miec wydajna maszyne, to kupujemy najlepsze rzeczy (sprawy OC pomijamy).
Oczywiscie rozumiem, ze majac budzet 2500zl na calego kompa nie kupimy sobie i7. Jesli jednak chcemy miec wydajna maszyne, to kupujemy najlepsze rzeczy (sprawy OC pomijamy).
Ale jest jeszcze coś takiego jak zdrowy rozsądek a zdrowy rozsądek podpowiada, że Hyper Threading jest bardziej chwytem marketingowym, aniżeli użyteczną technologią i nie wart jest swojej ceny.
Ale jest jeszcze coś takiego jak zdrowy rozsądek a zdrowy rozsądek podpowiada, że Hyper Threading jest bardziej chwytem marketingowym, aniżeli użyteczną technologią i nie wart jest swojej ceny.
Pamietam, jak P4 wszedl z HT. Pamietam tez jedyny test, ktory pokazal, ze wielowatkowosc ma sens. Bylo to albo na XBitLabs lub Anandtech.
Na platformie testowem z P4/Amd zostalo odpalonych kilka zasobnozernych programow. Wszystko bylo w porzadku (pamietajmy, ze Amd w tych czasach zjadal P4 na sniadanie), az do momentu, jak gosc zaczal wlaczac kolejne programy. Gdy odpalil kolejny, AMD po prostu zatkal sie. P4 z HT powolutku, ale skutecznie poradzil sobie ze wszystkimi zadaniami.
Koledzy, w sumie nie wiem po co ta cala rozmowa. Przeciez to truizm pisanie, ze kazdy kupuje to, chcego chce lub na ile mu budzet pozwala. Zobaczcie na D3x, N500/4 czy drogie zegarki. Czy mamy sie sprzeczac, ktos na co ma wydawac kase?
A ile programow miales odpalonych? Czy tylko czytales testy w stylu: "goly system, wlaczony Photoshop i akcja".
nie, nie 'czytales'
wybacz mi brak umiejetnosci, ale w ilu Ty programach na raz dokonujesz obrobki zdjec ?
Koledzy, w sumie nie wiem po co ta cala rozmowa. Przeciez to truizm pisanie, ze kazdy kupuje to, chcego chce lub na ile mu budzet pozwala. Zobaczcie na D3x, N500/4 czy drogie zegarki. Czy mamy sie sprzeczac, ktos na co ma wydawac kase?
Ta rozmowa jest po to, aby naświetlić osobom nieobeznanym z nowościami w co warto zainwestować pieniądze, aby niepotrzebnie nie przepłacać.
Pamietam, jak P4 wszedl z HT. Pamietam tez jedyny test, ktory pokazal, ze wielowatkowosc ma sens. Bylo to albo na XBitLabs lub Anandtech.
Na platformie testowem z P4/Amd zostalo odpalonych kilka zasobnozernych programow. Wszystko bylo w porzadku (pamietajmy, ze Amd w tych czasach zjadal P4 na sniadanie), az do momentu, jak gosc zaczal wlaczac kolejne programy. Gdy odpalil kolejny, AMD po prostu zatkal sie. P4 z HT powolutku, ale skutecznie poradzil sobie ze wszystkimi zadaniami.Moze podsumujmy te "8 watkowa" zalete. W ilu programach jednoczesnie obrabiasz zdjecia, zeby takie procesor byl potrzebny do Shopa czy LR? W jakich sytuacjach, podczas obrobki zdjec, czekasz kilka sekund az procesor skonczy liczyc?
Idac tym tropem wszyscy kupowaliby Sigme 70-200 a nie Nikkora. Ja mialem Sigme i po tym, jak w sumie przez przypadek zmienilem na N zrozumialem, co oznacza "prawie jak".
Powtorze jeszcze raz: przy 2500zl za calego kompa nie kupilbm i7. Nie piszmy jednak, ze czegos jednak nie warto kupic. Wszystko zalezy od potrzeb.
Moze podsumujmy te "8 watkowa" zalete. W ilu programach jednoczesnie obrabiasz zdjecia, zeby takie procesor byl potrzebny do Shopa czy LR? W jakich sytuacjach, podczas obrobki zdjec, czekasz kilka sekund az procesor skonczy liczyc?
Ale czemu pytasz "ty/ja". Nam to moze niepotrzebne, ale nie oznacza, ze w ogole jest zbedne.
Sa ludzie, ktorzy kupuja podkladki pod myszke za 300zl. Mi to nie jest potrzebne, ba, wrecz uwazam to za fanaberie, ale nie napisalbym na forum "po co to kupujesz, bo przeciez...".
Powtorze jeszcze raz: przy 2500zl za calego kompa nie kupilbm i7. Nie piszmy jednak, ze czegos jednak nie warto kupic. Wszystko zalezy od potrzeb.Oczywioscie, ze warto. Jesli pieniadze nie graja roli. Niemniej watki o komputerach w tym dziale, tycza sie wlasciwie zawsze -- maszyn skladanych za konkretna kase (2000-3500). Czy uwazasz wiec, ze komentarz; "i7 nie ma sensu", w takich wlasnie watkach, nie moze miec miejsca?
Ale czemu pytasz "ty/ja". Nam to moze niepotrzebne, ale nie oznacza, ze w ogole jest zbedne.Zrozum w koncu, ze nie wydagujemy tutaj nad najszybszymi komputerami, jakie mozna w ogole zbudowac (zamowic), tylko o maszynkach do konkretnych zadan, za niewielka kase. :)
Moze podsumujmy te "8 watkowa" zalete. W ilu programach jednoczesnie obrabiasz zdjecia, zeby takie procesor byl potrzebny do Shopa czy LR? W jakich sytuacjach, podczas obrobki zdjec, czekasz kilka sekund az procesor skonczy liczyc?
Ale PS wykorzystuje wszystkie dostępne rdzenie procesora więc w zasadzie im więcej rdzeni tym lepiej. Jednak nie można przyrównywać HT do fizycznego rdzenia bo HT daje w porywach zaledwie kilkanaście procent tego, co może dać fizyczny rdzeń.
Dobra, konczac OT zapytam Cie stig: czy poradziles sobie z brakiem "ą" w Dreamweaver?
Ale PS wykorzystuje wszystkie dostępne rdzenie procesora więc w zasadzie im więcej rdzeni tym lepiej. Jednak nie można przyrównywać HT do fizycznego rdzenia bo HT daje w porywach zaledwie kilkanaście procent tego, co może dać fizyczny rdzeń.No, ale o to mi tez wlasnie chodzi... :) Kto odczuje roznice w czasie wykonywania jakiejs operacji na zdjeciu, miedzy 0,2 a 0,18 sekundy, ktora bedzie kosztowac np. 2000 pln? :D
Dobra, konczac OT zapytam Cie stig: czy poradziles sobie z brakiem "ą" w Dreamweaver?Chodzi Ci o to kodowanie encjami? To sie tyczylo tylko "ó".
problem jest taki tylko, ze w wiekszosci operacji to wykorzystanie rdzeni oznacza ze system/program stara sie podzielic zadana operacje na dostepne watki, obciazenie proca skacze bez sensu, zamiast miec 100% i taka z tego robota.
ja raczej nie uzywam 8 programow, ktore na raz beda obciazaly system, tak zeby to mialo sens. ale rozumiem docxxx, ze uzywales i7 i widziales przyrost wydajnosciowy, skoro uwazasz ze jest sens? bo ja w swoich, wymyslanych juz na sile, zastosowaniach go nie znalazlem. aczkolwiek fajnie wyglada jak w testach po podkreceniu do prawie 4ghz moc obliczeniowa wszystkich rdzeni pokazuje ponad 3x tyle punktow co moj dotychczasowy szrot ;) tylko co z tego jak tego w ogole nie czuc, a w czesci operacji moj szrot leje i7 ?
de Fresz
15-11-2010, 12:32
Przy takich rozmiarach może już zacząć brakować, zwłaszcza przy 2 GB. Ale napisz proszę do czego Ci takiej wielkości pliki, bo to raczej wykracza poza standardowy zakres obróbki fotoamatorów (czy nawet znakomitej większości profi).
Do tego jest Core Solo. Odpal sobie 8 programow i wtedy zobacz. Od tego wlasnie sa procesory wielordzeniowe.
Odpalone programy nie liczące niczego procesor obciążają w niewielkim stopniu. Opisz proszę praktyczną sytuację, gdy masz odpalone 8 programów i każdy z nich robi coś odczuwalnie obciążającego procesor.
I nie, wielordzeniowość nie ma służyć z założenia np. 8 programom, ma służyć jednemu, który potrafi swoje zadania podzielić na osobne wątki, które mogą być liczone niezależnie przez osobne rdzenie, plus różne systemowe pierdy puszczone w tym czasie na inny rdzeń. Tylko w praktyce z tym rozdziałem zadań przez aplikacje i konsumenckie systemy wcale nie jest aż tak różowo, wąskim gardłem staje się RAM oraz system dyskowy, z którego póki co i tak system korzysta do obsługi różnych swapów, tempów, etc.
W dalszym ciągu pragmatycznie poprawniejsze jest podejście: mniej rdzeni – wyżej taktowanych.
Wedlug Ciebie. Dla 90% ludzi cena D3 jest nieadekwatna do D700.
Czyli Ty mozesz miec kaprys, a inni nie? Inni maja kaprys i kupuja i7, a inni M9. I co z tego? Ich wybor.
Watki? Rdzenie? Wszystko tak do jednego wora?
No i nie podam nazw aplikacji, bo nie ma takich. Idioci projektuja takie procesory. Sa przeciez bezuzyteczne.
Koniec OT
NO dobrze, ale kolega miał ograniczony budżet.
oki będzie taki zestaw po kilku modyfikacjach, na intel w tej chwili m,nie nie stać, a to rozwiązanie wydaje mi się w porządku
źródło (http://cinemart.pl/temp/nikon/ScreenShot126.jpg)
Przecież Intela masz praktycznie w tej samej cenie. Nie potrzebujesz zasilacza 700W. No i nie wiem, czy potrzebujesz tak drogiej (a przy tej cenie również mało wydajnej) karty graficznej. Za taką cenę szukałbym 5770 albo używanych GTX-ów 460, które miażdżą tę, którą wybrałeś.
źródło (http://img227.imageshack.us/img227/7785/komps.jpg)
Nawet sobie możesz pozwolić na jakieś lepsze chłodzenie procesora - będziesz miał cichutko.
Nie bagatelizowałbym znaczenia karty graficznej - moim zdaniem lepiej dołożyć kilka złotych przynajmniej do karty 128-bitowej. Niech będzie tania, ale by była 128bitowa i koniecznie już na DDR3, z dużym wentylatorem. Te na DDR2 64bit to typowa dedykacja do biura. A teraz to nawet internet domaga się już większej mocy przetwarzania grafiki. Tylko jeden lokalny portal (http://tinyurl.com/65r4h8) nagania mi sporo klientów na przebudowy czy po nowy sprzęt, gdzie ilość reklam we flashu zabija procesory jednordzeniowe, bo potrafi skłonić wielu posiadaczy starych komputerów domowych, które wystarczająco radzą sobie z innymi zadaniami, do przebudowy komputera na co najmniej dwurdzeniowce - by strona się "nie zacinała".
To dowodzi, że za lat 5, jak nie chcemy mieć problemów z wyświetlaniem zwykłych stron internetowych, lepiej za bardzo nie zaciskać pasa, i mieć ten zapas wydajności 3D. Tym bardziej, że w sprzedaży są już monitory 3D, więc za chwilkę będziemy kupować lustrzanki do zdjęć 3D w HD, a i grafika na stronach będzie w trzech wymiarach. Wtedy, taka ATI 64bit na DDR2 przyśpieszy zakończenie żywota naszego jeszcze całkiem żwawego staruszka na i7 :-)
Jak takie czasy przyjdą, to pewnie nawet obecne topowe karty będą nieużytecznymi strupami. Zawsze może dokupić kartę, jeśli zajdzie taka potrzeba, a taka za 125 zł nie straci już wiele na wartości.
To dowodzi, że za lat 5, jak nie chcemy mieć problemów z wyświetlaniem zwykłych stron internetowych, lepiej za bardzo nie zaciskać pasa,Za 5 lat, to kazdy dzisiaj kupujacy komputer, bedzie kupowal kolejny, albo i juz bedzie dawno po takich zakupach. ;)
W dzisiejszych czasach nic warto kupowac elektroniki "na zas". To nie ma sensu. Albo cos teraz potrzebujemy i kupujemy, albo odkladamy kase (ew. wydajemy na bzdury :mrgreen: ). No chyba, ze mamy kobiete w domu, to tak sie nie da;)
To dowodzi, że za lat 5, jak nie chcemy mieć problemów z wyświetlaniem zwykłych stron internetowych, lepiej za bardzo nie zaciskać pasa, i mieć ten zapas wydajności 3D. Tym bardziej, że w sprzedaży są już monitory 3D, więc za chwilkę będziemy kupować lustrzanki do zdjęć 3D w HD, a i grafika na stronach będzie w trzech wymiarach. Wtedy, taka ATI 64bit na DDR2 przyśpieszy zakończenie żywota naszego jeszcze całkiem żwawego staruszka na i7 :-)
Obok mnie stoi 5. letni komputer. Ile dasz teraz za niego? 200zl?
Obok mnie stoi 5. letni komputer. Ile dasz teraz za niego? 200zl?
A jaki monitor? A grafa?;-) Żartuję...
Ale rok temu pracowałem jeszcze na Pentium III 500MHz, i było ok - wystarczyło w przeglądarce zablokować wyświetlanie reklam flash - może jedynie o RAW trzeba było zapomnieć ;-)
Mam jeszcze klienta, któremu od czasu do czasu serwisuję stare Pentium 200MHz z Windows 95. I nie namówisz go na inny. Jedyny ból, to wymóg braku największego marketingowego zamulacza wszechczasów - programu antywirusowego, którego przerost w postępie czasu, w wyniku pojawiania się nowych zagrożeń, prowadzi do swoistego paradoksu - "Twój antywirus zabija w postępie czasu ogólną wydajność Twojego komputera". Co prawda teraz jest już trochę lepiej - twórcy wzięli się za optymalizację kodu swoich dzieł, ale jeszcze nie tak dawno taki Norton czy Panda były synonimem zamulaczy.
Statystycznie, chudy komputer "żyje" trzy lata. Kupiony kiedyś "wypas" to często lat sześć, gdy użytkownikowi minie ochota na gry.
Na dzień dzisiejszy znam sporo ludzi, którzy mają tylko dwurdzeniowe E5500 z 4 GB ram na DDR2 - i obrabiają RAW w LR. Nie mają większej motywacji na zmianę komputera, no może prócz dokupienia kolejnego dysku na magazyn zdjęć ;-)
Ich komputery służą wiernie tak samo jak te najnowsze na i7. Różnica w praktycznej pracy jest taka, że muszą iść na kawę przy zrzucie tysiąca zdjęć z RAW do jpg. Posiadacze i7 tylko ją zaparzą.
Może sekundę dłużej też czekają na pojawienie się zdjęcia w okienku LR'a. Czy aż za dwa lata ich komputery będą warte tylko 200zł? ;-)
Ich komputery służą wiernie tak samo jak te najnowsze na i7. Różnica w praktycznej pracy jest taka, że muszą iść na kawę przy zrzucie tysiąca zdjęć z RAW do jpg. Posiadacze i7 tylko ją zaparzą.
Może sekundę dłużej też czekają na pojawienie się zdjęcia w okienku LR'a. Czy aż za dwa lata ich komputery będą warte tylko 200zł? ;-)Za dwa lata beda obrabiac RAWy z nowych puszek w LR 7.0 z hiper-duper algorytmami demozajkowania, ktore uczynia prace jeszcze mniej plynna. ;)
Valdek_Tychy
15-11-2010, 15:48
Przy takich rozmiarach może już zacząć brakować, zwłaszcza przy 2 GB. Ale napisz proszę do czego Ci takiej wielkości pliki, bo to raczej wykracza poza standardowy zakres obróbki fotoamatorów (czy nawet znakomitej większości profi).
No więc nie jest to amatorska obróbka zdjęć.Pracuję w studiu fotograficznym przy cyfrowym montażu zdjęć dzieci w tła które bardzo często składają się z wielu warstw i masek, są to np. tabla w formacie 30x45cm.
Zdarza się,że np. tablo ma ok.100 warstw, w to wchodzi m.in. nazwisko i imię dziecka, różnego rodzaju ozdobniki które dopiero po wklejeniu i ułożeniu zdjęć dzieci mogę spłaszczyć.Z doświadczenia wiem,że ilość warstw mimo,że sporo z nich zawiera niewiele informacji ma jednak zasadniczy wpływ na szybkość działania PS-a
Taki na szybko przykład tła z ubiegłego roku,niby niewiele tylko 12 warstw ale swoje ważą:
źródło (http://img801.imageshack.us/img801/1014/przyklado.jpg)
Zdarza się,że np. tablo ma ok.100 warstw, w to wchodzi m.in. nazwisko i imię dziecka, różnego rodzaju ozdobniki które dopiero po wklejeniu i ułożeniu zdjęć dzieci mogę spłaszczyć.Waldku, wykorzystaj smart-object. Otwierasz to tlo jako smart'a (co jest jedna warstwa), ukladasz zdjecia, a kiedy trzeba wprowadzic poprawki w ulozeniu elementow tla -- wtedy klikasz dwa razy na tej warstwie i edytujesz tylko jej zawartosc. Po zaakceptowaniu i zapisie -- smart object w dokumencie ze zdjeciami dzieci, automatycznie sie uaktualni.
Generalnie jednak takie rzeczy (zdjecia glowek, podpisy pod nimi), robilbym raczej w aplikacji do skladu, ktora pracuje na prevkach, a nie "zywych" bitmapach.
de Fresz
15-11-2010, 16:05
Ueeeee, a już myślałem że te 300-400 MB to na płasko, to to jest taki tam sobie średni pliczek ;-) Nie wiem jak dokładnie masz ustawiony workflow, ale IMHO więcej niż ze 4 GB to do takich cudów nie potrzeba przy dobrej optymalizacji (jak po finalnej obróbce wstawianie pospłaszczanych elementów do konkretnych dzieci lub ze 2 smart objectów).
Za dwa lata beda obrabiac RAWy z nowych puszek w LR 7.0 z hiper-duper algorytmami demozajkowania, ktore uczynia prace jeszcze mniej plynna. ;)
A za kolejne dwa - praca w chmurze. Już w tej chwili w jednej niemieckiej firmie instalowaliśmy tylko prosty komponent przeglądarki, który pozwalał komputerom firmowym na zalogowanie się na centralnym serwerze i klikanie w ikonę Worda, Excel'a itd... Zero instalacji softu na dysku - wszystko przez przeglądarkę: najnowszy edytor, arkusz.... Zupełnie jak tu - klikasz i masz ;-):
http://pixlr.com/editor/
Tak więc, wkrótce Twoja lokalna telewizja kablowa zaproponuje wspaniałą ofertę - nowy złoty pakiet, z miesięcznym abonamentem pozwalającym Ci na obróbkę Twoich zdjęć w LR7 ;-) . Za wszystko zapłacisz kartą..., gdy będzie Cię na nią stać, i nie będziesz obywatelem ekonomicznie nieuzasadnionym.
;-)
który pozwalał komputerom firmowym na zalogowanie się na centralnym serwerze i klikanie w ikonę Worda, Excel'a itd... Zero instalacji softu na dysku - wszystko przez przeglądarkę: najnowszy edytor, arkusz.... Zupełnie jak tu - klikasz i masz ;-):
Eeeeeeeeee... Google Docs 2 lata temu?
Dzięki, naprawdę kształcąca dyskusja :)
Wdrożyłem się dzięki wam trochę w temat i taką oto konfiguracje sobie zrobiłem:
źródło (http://www.jgaj.pl/pliki/konfig1.jpg)
do tego:
Radeon HD6850 1GB DDR5 256bit PCI-E za 650 -700zł ( w zależności od firmy a nie wiem co wybrać? może coś polecacie)
wiem że napiszecie po co mi taka grafa ;) Mam nadzieję też znaleźć czas i kiedyś zagrać w Witchera II albo Diablo III
A ze starego kompa:
zasilacz 500 Tagana, dwa dyski SATA po 250GB no i buda
No i chyba tyle. Jeśli macie jakieś uwagi, albo o czymś istotnym zapomniałem, chętnie się dowiem.
de Fresz
17-11-2010, 14:59
Ten procesor nie obsługuje pamięci triple channel, więc jak upierasz się przy tej ilości, to lepiej będzie wziąć 2x2 GB + 2x1 GB. Choć IMHO 4 GB powinno wystarczyć. Gdyby jednak jakimś dziwnym przypadkiem brakowało, zawsze można później dołożyć.
Dzięki the Fresh jakbym kupił te pamięci była by niezła wtopa :)
To można wyczytać w specyfikacji proca?
W specyfikacji plyty glownej.
de Fresz
18-11-2010, 10:14
Tak, w ogólnej specyfikacji procka. 3 kanałowy kontroler pamięci mają tylko i7 (bo jest on teraz w procku, a nie na płycie) na LGA1366.
Jeszcze takie pytanie odnosnie dysków SSD
SATA czy sata 2. Rożnica w cenie około 100zł
jakie firmy brać pod uwagę.
kingston, corsair mają przystępne ceny.
Ale są np. jakieś crucial czy OCz??
Czy w ogóle ma sens posiadanie dysku SSD jeśli i tak pracować będę musiał na plikach z normalnego talerzowca i tempa pewnie też będę musiał złożyć na talerzach?
sam zadałem pytanie i sam na nie odpowiem.
Poczytałem trochę o dyskach SSD i wiem już że zdecydowanie SATA2 a różnice w prędkości dysków są znaczne i warto czytać testy a nie deklaracje producentów.
złożyłem nową tańszą i wydajniejszą konfiguracje bazująca na procesorze AMD:
proc: AMD Phenom II Multi-Core X6 1075T AM3 BOX - ok 700zł
płyta: GIGABYTE GA-M52LT-D3 - 170zł
pamięć: Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz DDR3 CL7 with Classic Heat Spreader for Core i7 -279 proline
dysk: Corsair Solid State Drive 60GB SATA2 2,5cala SSD Corsair Force Series - 450zł
karta: Radeon HD6850 1GB DDR5 256bit PCI-E za 650 -700zł (dalej nie wiem jakiego producenta wybrać)
no i moje stare bebechy:
zasilacz 500 Tagana, dwa dyski SATA po 250GB, buda
co myślicie teraz?
moim podstawowym problemem jest płyta gówna, nie wiem czym sie kierować. Słyszałem że gigabyte jest ok, ale płyt co spełniają moje wymagania (proc, ram, usb 3.0) jest wiele.
Jak duże znaczenie ma chipset i jaki wybrać?
moim podstawowym problemem jest płyta gówna, nie wiem czym sie kierować. Słyszałem że gigabyte jest ok, ale płyt co spełniają moje wymagania (proc, ram, usb 3.0) jest wiele.Hmmm... Nie jestem specem od plyt glownych, ale tez nie jestem w stanie wyobrazic sobie dobrej, stabilnej plyty, za 170 zl.
Z zasilaczem od starego komputera tez bym nie ryzykowal -- w koncu to element, ktory jest bardziej eksploatowany niz naped optyczny. Podobnie z dyskami. Jesli maja ~3 lat, takze optowalbym za zmiana.
zasilacz zjarał mi się niecały rok temu i kupiłem wtedy nówkę 500W
a co do dysków to tez nie mają więcej niż dwa lata a backup mam na zewnętrznych.
tez miałem brać ta płytę co Ty, pod taki sam procek amd, ale zamieniłem ja na Płyta główna Gigabyte AMD 870, DDR3 1866, SATA3, RAID, GBLAN, ATX (GA-870A-UD3) cena 327zl
tez mi cenowo jakoś za tanio było żeby to śmigało stabilnie. we wtorek odbieram sprzęt :)
piotrpl daj znać jak postawisz całość,jak ci to śmiga :)
A jakie pamęci wsadzasz? ja wybrałem:
Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz DDR3 CL7 with Classic Heat Spreader for Core i7
Mają najlepszy współczynnik ceny do CL przy tej częstotliwości ale martwi mnie dopisek "Heat Spreader for Core i7"
Czy to będzie działać z AMD?
ja praktycznie tylko na LR robię bo to mi wystarcza i mam nadzieje ze będzie bez zająknięcia chodziło:)
to cala moja konfig po modyfikacjach bo nie było 2 rzeczy
pamieci 2x4gb
źródło (http://cinemart.pl/temp/nikon/ScreenShot128a.jpg)
po przesiadce z laptopa na którym obrabiałem zdjęcia koparka opadła do ziemi i tak już została:)
obrabiam praktycznie 95% w LR i jestem w szoku jak to chodzi... rewelka.
odpalony gg, skype, LR, film 1080p,firefox, nod32 windowsowy wskaźnik użycia procka 20% pamięci 20%
teraz LR otwiera się jakieś 2-3sek presety to ułamki sek... dla mnie bajka
po przesiadce z laptopa na którym obrabiałem zdjęcia koparka opadła do ziemi i tak już została:)Zasze myslalem, ze roznica miedzy wydajnoscia wspolczesnego komputera stacjonarnego a laptopem, dla nikogo nie bedzie zaskoczeniem... ;)
eeeee podzialasz troche i stwierdzisz " co tak wolno:razz:"
ej no jeszcze niedawno myślałem ze 2 rdzenie to wypas i tak było na początku potem niestety zaczęło brakować w przeciągu roku wiec pomyślałem, czas na 4 rdzenie, ale jak zacząłem szukać to ku mojemu zdziwieniu już były procki 6 rdzeniowe. Laptop do pracy juz nie wchodził w grę, wiec stacjonarka:) ostatnio kompa składałem 7 lat temu..... ale się namęczyłem :):) kiedyś podpinało się jeden kabel do płyty głównej , a teraz... wsio pod napięciem:), potem z systemem pod górkę, win 7 wywalał przy instalacji błąd 0x80070570
napędy zmieniałem, płyta bez skazy, pamięci wyjmowałem, testowałem w rożnych bankach i nic... ale przypomniałem sobie instalacje na laptopie i przełączyłem AHCI w bios...poszło bez problemu :)
jak by nie było to koparę cały czas mam na podłodze
Hej ! na macu i7 SSD śmiga wszystko w dodatku w totalnej ciszy do której nie jestem przyzwyczajony, pozdrawiam.
po przesiadce z laptopa na którym obrabiałem zdjęcia koparka opadła do ziemi i tak już została:)
obrabiam praktycznie 95% w LR i jestem w szoku jak to chodzi... rewelka.
odpalony gg, skype, LR, film 1080p,firefox, nod32 windowsowy wskaźnik użycia procka 20% pamięci 20%
teraz LR otwiera się jakieś 2-3sek presety to ułamki sek... dla mnie bajka
ale to tak podczas obrobki ?
czasami zastanawiaja mnie watki, w ktorych ludzie pytaja o rade, a pozniej i tak robia po swojemu. to po co pytac ;)
nie no stary to tylko do testa jak pracuje pod obciazeniem, normalnie jak obrabiam to nie ogladam filmow itp:)
chyba stare kompy obraziły się na mnie bo laptopa właśnie kurier będzie zabierał na serwis, a stara stacjonarka umiera przez chorobę dysku który ledwo zipie i z bólem oddaje mi dane :)
hmm, windows 7 + soft = 1GB RAM, Lightroom = 1GB RAM, Photoshop = 1GB RAM razem 3 GB. Ja dla spokoju kupiłbym 8 lub 6 GB ram ;)
A czy przypadkiem przy takiej ilości RAMu nie jest już niezbędny system 64-bitowy? Bo 32-bitowy to chyba tylko 3,5 GB widzi...
edit: dobrnąłem do końca wątku i ktoś już o tym pisał. Ale dobrze to podkreslić skoro padają kwoty rzędu 6 i 8 GB:-)
- GPU - nVida Quadro FX 1800
Quadro to chyba procesor specjalizowany do zastosowań CADowskich więc chyba niekoniecznie nadaje się do grafiki.
jarek_wt
30-11-2010, 01:43
A czy przypadkiem przy takiej ilości RAMu nie jest już niezbędny system 64-bitowy? Bo 32-bitowy to chyba tylko 3,5 GB widzi...
Masz rację. Tyle że do pełni szczęście jest jeszcze potrzebne oprogramowanie 64-bit, a z tym to róznie bywa. Nikon np. się chyba jeszcze takiego się nie dorobił :(
Quadro to chyba procesor specjalizowany do zastosowań CADowskich więc chyba niekoniecznie nadaje się do grafiki.
3D - jak najbardziej. Pytanie po kiego grzyba kupować taką kartę do dziubania w PSie/LR.
Masz rację. Tyle że do pełni szczęście jest jeszcze potrzebne oprogramowanie 64-bit, a z tym to róznie bywa. Nikon np. się chyba jeszcze takiego się nie dorobił :(Ale jest "64-bit compatible" (czy jak tam oni to zwa), a to znaczy tyle, ze poprawnie dziala w systemie 64-bit. Daje to mozliwosc uzywania w systemie, ktory obsluzy wiecej niz 3,5 GB RAM, a co za tym idzie, pojedynczy program moze wykorzystac cala mozliwa pamiec, jaka jest w stanie obsluzyc.
Jakby ktos jeszcze pyta o liczbe rdzeni, to zapraszam na chwilke do AfterEffects. Wlasnie pisze tego posta, a w tle na X3 renderuje sie bardzo prosta 10-cio sekundowa "animacja" (w cudzyslowie, bo to raptem kilka napisow i zdjecia).
Przydaloby sie z 6/8 rdzeni.
ps. Ciekawe, jak to mieli na i5/i7 z HT. Moze w domu sprawdze.
de Fresz
30-11-2010, 12:40
Ale jest "64-bit compatible" (czy jak tam oni to zwa), a to znaczy tyle, ze poprawnie dziala w systemie 64-bit. Daje to mozliwosc uzywania w systemie, ktory obsluzy wiecej niz 3,5 GB RAM, a co za tym idzie, pojedynczy program moze wykorzystac cala mozliwa pamiec, jaka jest w stanie obsluzyc.
AFAIK nie do końca jest tak cudownie. To "64 compatibile" znaczy tylko tyle, że aplikacja się dogaduje z systemem i na nim chodzi, jednak jeśli sama nie jest napisana w 64 bitach, to ni hu hu nie zaadresuje więcej, niż 4 GB (a realnie mniej, bo systemy 32-bitowe najczęściej mają jakiś limit dla jednej aplikacji, pokroju 2-2,5 GB). Za to inne programy w tym czasie będą mogły się porozpychać w pozostałej pamięci.
AFAIK nie do końca jest tak cudownie. To "64 compatibile" znaczy tylko tyle, że aplikacja się dogaduje z systemem i na nim chodzi, jednak jeśli sama nie jest napisana w 64 bitach, to ni hu hu nie zaadresuje więcej, niż 4 GB (a realnie mniej, bo systemy 32-bitowe najczęściej mają jakiś limit dla jednej aplikacji, pokroju 2-2,5 GB). Za to inne programy w tym czasie będą mogły się porozpychać w pozostałej pamięci.No ale przeciez wlasnie o to chodzi, ze jak masz 3,5 GB na 32-bitowym OSie, to z 1,5 pozre Ci system i jakies gowna typu komunikator, anty-vir, przegladarka, filemanager, itd, to dla reszty "wlasciwego" softu zostaje jeno 2 GB. A jak wrzucisz z 6 czy 8 GB pod system x64, to kazdy sobie troszke wezmie, a i tak zostanie tyle ramu, ile aplikacja da rade wykorzystac.
To ja podepnę się pod ten wątek i zapytam czy ktoś wie jaka jest różnica pomiędzy dyskami SSD, które potrafią kosztować od 800 zł (ocz czy inne) po 2500 zł (intel x-25) za podobną pojemność? Bo chodzi mi po głowie modernizacja kompa właśnie w tym obszarze, ale nie wiem jako żywo w czym objawia się tak sakramencka różnica cenowa.
No ale przeciez wlasnie o to chodzi, ze jak masz 3,5 GB na 32-bitowym OSie, to z 1,5 pozre Ci system i jakies gowna typu komunikator, anty-vir, przegladarka, filemanager, itd, to dla reszty "wlasciwego" softu zostaje jeno 2 GB. A jak wrzucisz z 6 czy 8 GB pod system x64, to kazdy sobie troszke wezmie, a i tak zostanie tyle ramu, ile aplikacja da rade wykorzystac.
No popatrz, to zupelnie tak samo jak w przypaku wielu rdzeni :P
Az chcialoby sie sparafrazowac teraz: po co Ci tyle ramu, przeciez do PS wystarczy 2GB...
Az chcialoby sie sparafrazowac teraz: po co Ci tyle ramu, przeciez do PS wystarczy 2GB...A skad przypuszczenie ze uzywam tylko Photoshopa? I skad przypuszczenie, ze pracuje tylko w jednym programie? Ilosc pamieci nie jest analogiczna kwestia do ilosci rdzeni. :) Uruchomione programy zabieraja pamiec, a nie musza wykorzystywac mocy procesora, kiedy faktycznie nic nie robia. :) Czesto i gesto mam uruchomionego InDesigna, Photoshopa i Illustratora lub Corela (pomijajac Mirande, Total Commandera, Thunderbirda, Windows Media Playera, NODa i Maxthona czy Chrome'a). Jesli mam otwarta publikacja, nad ktora pracuje w ID, to przeciez podczas dlubania w Shopie, ten ID mocy procesora raczej niewiele potrzebuje... RAM za to zre -- i dzieje sie tak wlasciwie z kazda aplikacja. Tak wiec jak najbardziej -- RAMu w pip, rdzeni niekoniecznie (chyba, ze ktos podciera sie banknotami).
Wiesz, moim zdaniem ta cala nasza dyskusja jest bezprzedmiotowa. Po prostu ktos z nas ( ;) ) niepotrzebne uparl sie, ze 8 rdzenie jest z zasady niepotrzebne;) A ze zlych zalozen nie mozna wyciagnac poprawnych wnioskow ;)
(chociaz w logice to chyba mozliwe)
Wiesz, moim zdaniem ta cala nasza dyskusja jest bezprzedmiotowa. Po prostu ktos z nas ( ;) ) niepotrzebne uparl sie, ze 8 rdzenie jest z zasady niepotrzebne;)I odwrotnie. ;) No ja po prostu nie wykonuje prac, w ktorych ma to sens, a i wiekszosc ludzi, ktorzy skladaja sobie kompiki na podstawie watkow i podpowiedzi na tym forum, tez szuka raczej do obrobki zdjec. Gdybym zyl z renderowania 3D czy 2D -- na pewno nie skapilbym na ilosc rdzeni. Jednak kiedy wiekszosc pracy przy zdjeciach czy skladzie, komputer sie wlasciwie obija, a kazda pojedyncza (nieprzerywana przez zapis czy odczyt dysku) operacja, trwa najczesciej ulamki sekund, to 8 rdzeni jest kompletnie zbednym wydatkiem. Juz wolalbym w to miejsce kupic SSD, bo w jego przypadku chociazby przyjemnosc mozna jakas poczuc jak sie soft odpala w 1/3 dotychczasowego czasu. :)
de Fresz
30-11-2010, 16:08
No niemożliwe, w czymś się w pełni zgadzam ze Stigiem ;-) Dołóżmy do tego, że dopiero najnowsze Szopy są jakoś tam zoptymalizowane pod wielordzeniowość (CS4 Win, CS5 Mac), a i tak nie do końca perfekcyjnie (np. w czasie intensywnego liczenia 4 rdzenie zajęte tylko w 40-50%), jak również mało który amator wykracza z bazową wielkością pliku ("na płask") poza jakieś ~100-200 MB, a do takich wielkości nie trzeba mieć "najdroższego procka na wiosce" oraz że niewielu normalnych ludzi zapuszcza na raz: set akcji w Szopie, ripowanie DVD, zipowanie dużego archiwum, przyprawione renderingiem 3d, dalej tu rządzi stara zasada: mniej rdzeni, byle jak najszybsze.
cs4 to najnowszy PS...???
de Fresz
30-11-2010, 16:46
Nie, faken prehistoria sięgająca czasów jaskiń. No ale wedle niektórych Szop to friłer, więc pewnie niemal każdy ma najnowszą wersję.
i czemu się burzysz, chcesz mnie zakrzyczeć? przecież to nie ja wypisuję niezgodne ze stanem faktycznym informacje i to tonem wszechwiedzącego. i co ma do tego cena?
Jakby ktos jeszcze pyta o liczbe rdzeni, to zapraszam na chwilke do AfterEffects. Wlasnie pisze tego posta, a w tle na X3 renderuje sie bardzo prosta 10-cio sekundowa "animacja" (w cudzyslowie, bo to raptem kilka napisow i zdjecia).
Przydaloby sie z 6/8 rdzeni.
ps. Ciekawe, jak to mieli na i5/i7 z HT. Moze w domu sprawdze.
hmn.. a co to ma wspolnego z Komputer do Photoshopa i Lightrooma ? meczysz mnie probowaniem udowodnienia na sile pewnych rzeczy po kilku tygodniach. wez sprawdz a pozniej deliberuj ze moze by sie cos przydalo.
moglbym Ci jeszcze powiedziec, ze zapraszam do grafikow na stacje graficzne bo takie zwykle i7 to sie do takiego renderingu nie nadaje bo za wolne, ale po co.
Nie chodzi mi o Twoje zakupy, ale o generalizowanie stiga, ktory mowi: (parafrazujac) "po co komu matryca z D3s, skoro wystarczy D700".
Dziekuje za OT. Udanych zakupow (bez sarkazmu, bo sam przy budzecie 2.5kzl nie wzialbym i7).
Nie chodzi mi o Twoje zakupy, ale o generalizowanie stiga, ktory mowi: (parafrazujac) "po co komu matryca z D3s, skoro wystarczy D700".Ale po co parafrazujesz, skoro mogles napisac wprost -- co neguje? "Po co komu 8-watkowe i7 do obrobki zdjec?". Udowodnij prosze w koncu, ze jest potrzebne (czytaj, bedzie wykorzystywane z widocznym policzalnym i majacym sens, przyspieszeniem, ktore przelozy sie na oszczednosc czasu pracy). :)
Udanych zakupow (bez sarkazmu, bo sam przy budzecie 2.5kzl nie wzialbym i7).No wiec wlasnie. W sporze ze mna na temat procesora, caly czas jakos o tym zapominales. :)
to nie sa moje zakupy w tym watku. ja ostatnio napalony wzialem do swojego kompa i7. mozna przyjac, biorac pod uwage koszt, ze mialem go prawie za darmo. tylko poza sama satysfakcja za cholere nie znalazlem powodu dla ktorego mialbym go miec. a ze nie chcialo mi sie sciagac przejsciowki na nowa podstawke do mojego wiatraka to go dalem za niewielkie pieniadze koledze, ktory gra namietniej niz ja i do tego czasem robi jakies wizualizacje. kupic mozna wszystko, tylko po co ?
Dlatego mowie, kazdemu wedlug potrzeb. Jeden kupuje Leice, drugi produkty Apple, a trzeci niepotrzebnie mowi, ze te obie firmy produkuja g... w ladnie zapakowanym sreberku. Ja nie potrzebuje ani Aira ani M9 (no, w tym przypadku ciezko byloby z budzetem:) , ale nie pisze namietnie, ze sa calkowicie do bani wtracajac przy tym populistyczne frazy typu "wiekszosc/i tak sie nie przyda/nie ma potrzeby/". To wszystko sa subiektywne odczucia, ktore chce sie z konsekwencja przelac na reszte uzytkownikow.
A wystarczy napisac "mi sie nie przyda" ;)
Grzesiek_G
01-12-2010, 10:48
Zasze myslalem, ze roznica miedzy wydajnoscia wspolczesnego komputera stacjonarnego a laptopem, dla nikogo nie bedzie zaskoczeniem... ;)
To zalezy od laptopa... :)
Czytam wątek i zastanawiają mnie dwie kwestie. Pierwsza: prawdopodobnie oczywista, ale chyba warto napisać, że więcej niż 3,5GB obsłuży wyłącznie wersja 64 bitowa windowsa. Druga, odnośnie konfiguracji dysków - dawno się przesiadłem na lapka, więc się nie orientuję czy to droga sprawa,ale z moich obserwacji wynika, że dołożenie kontrolera raid i ustawienie dwóch dysków w strippingu daje gigantycznego kopa, np w LR3, przy przeglądaniu setek miniatur - kolosalna różnica.
populistyczne frazy typu "wiekszosc/i tak sie nie przyda/nie ma potrzeby/". To wszystko sa subiektywne odczucia, ktore chce sie z konsekwencja przelac na reszte uzytkownikow.Nie subiektywne odczucia, tylko efekt obserwacji i doswiadczen z praca przy komputerze, podczas obrobki zdjec.
A wystarczy napisac "mi sie nie przyda" ;)Mi, i ludziom radzacym sie w tych watkach, chcacych zlozyc komputer za 2,5 tys. pln, w celu obrobki zdjec. Panial, czy moze jeszcze dodatkowo wersalikami napisac, zeby w koncu dotarlo? Ty caly czas udajesz, ze tego nie rozumiesz, czy po prostu masz radoche z trollowania w temacie polecania/niepolecania i7?
de Fresz
01-12-2010, 13:59
i czemu się burzysz, chcesz mnie zakrzyczeć?
Burzę? Ironizuję z głębokiej myśli, której sens najwyraźniej mi umyka.
przecież to nie ja wypisuję niezgodne ze stanem faktycznym informacje i to tonem wszechwiedzącego.
Hmmmm, jeśli Twoim zdaniem przedostatnia wersja nie mieści się w zbiorze "najnowsze Szopy" i jest stwierdzeniem niezgodnym z prawdą, to podaruję sobie dalszą dyskusję, jako bezcelową.
i co ma do tego cena?
To, że jakoś już tak jest w życiu, iż ci, którzy wykładają własną kasę na uczciwy zakup dość drogiego softu, nie zawsze rzucają się na najnowsze wersje i nierzadko apdejty robią najmarniej co drugą lub nawet rzadziej. Zwłaszcza jeśli Szop jest softem uzupełniającym hurtową wołarkę, w stylu CNXa, LRa, C1 itd., a jakoś Adobe, nie licząc ACRa, nie rozpieszcza użytkowników szczególnie istotnymi nowymi narzędziami, typu "must have" w kolejnych odsłonach.
A może warto zwrócić uwagę na dyski hybrydowe? Polączenie SSD + HDD, wydajność o 80% szybsze od zwykłych dysków hdd, a przy tym cena rozsądna, nie zabija jak obecnie SSD. Wydaje mi się że to będzie lepsze rozwiązanie na pewno od tradycyjnego dysku i przyszłościowe.
de Fresz
01-12-2010, 18:14
Podaj proszę przykłady tych hybrydowych dysków "80% szybszych od zwykłych".
Podaj proszę przykłady tych hybrydowych dysków "80% szybszych od zwykłych".
ależ proszę jak znasz język hiszpański:
SEAGATE 500GB MOMENTUS XT - HIBRIDO - 2.5
http://www.appinformatica.com/portatil-disco-duro-seagate-500gb-momentus-xt---hibrido---2.5.php
"Rendimiento un 80% más rápido que las unidades tradicionales a 7.200 rpm" co znaczy że są wydajniejsze aż 80% szybciej niż tradycyjne dyski na 7200 obr. / min
Zainteresował mnie ten dysk, więc napisałam, że może warto zwrócić na nie uwagę bo SSD są dziś bardzo drogie, a czy takie super? Jak się dużo zapisuje na dysku, to nie wiem czy taki hybrydowy nie będzie lepszym rozwiazaniem..
http://www.appinformatica.com/portatil-disco-duro-seagate-500gb-momentus-xt---hibrido---2.5.php
"Rendimiento un 80% más rápido que las unidades tradicionales a 7.200 rpm" co znaczy że są wydajniejsze aż 80% szybciej niż tradycyjne dyski na 7200 obr. / min
Zainteresował mnie ten dysk, więc napisałam, że może warto zwrócić na nie uwagę bo SSD są dziś bardzo drogie, a czy takie super? Jak się dużo zapisuje na dysku, to nie wiem czy taki hybrydowy nie będzie lepszym rozwiazaniem..
Ja już miałem sobie taki dysk wsadzić do mac'a ale po przeczytaniu opini na zachodnich forach o tym jakie problemy stwarzają i jak padają zrezygnowałem. Czekam na ssd w niższej cenie...
de Fresz
01-12-2010, 19:01
Nie znam hiszpańskiego, ale z tego co widzę jest to ten sam bełkot piarowy, który można znaleźć w każdym innym języku, przygotowany przez najętą agencję na zlecenie producenta i rozesłany do wszelkich redakcji, które go "rzetelnie" publikują, w z grubsza nie zmienionej formie. Poszukaj realnych testów, te "+80%" to chyba w porównaniu do jakiejś największej padliny, realnie osiąga on wydajność pokroju szybkich dysków 3,5" w stylu Caviar Black, czy Barracuda. Co jak na dysk laptopowy jest niezłym osiągnięciem, ale do SSD ma jeszcze daaaaaleeeeeekoooooo.
I myślisz że ssd będzie taki bezawaryjny? Bo ciężej go uszkodzić.. Nie ma żadnych części mechanicznych.. ?
SSD też chyba nie jest do końca taki idealny bo na zwykłym dysku magnetycznym, teoretycznie można zapisać pliki niezliczoną ilość razy, a na takim ssd chyba już nie.. więc..
Nie znam hiszpańskiego, ale z tego co widzę jest to ten sam bełkot piarowy, który można znaleźć w każdym innym języku, przygotowany przez najętą agencję na zlecenie producenta i rozesłany do wszelkich redakcji, które go "rzetelnie" publikują, w z grubsza nie zmienionej formie. Poszukaj realnych testów, te "+80%" to chyba w porównaniu do jakiejś największej padliny, realnie osiąga on wydajność pokroju szybkich dysków 3,5" w stylu Caviar Black, czy Barracuda. Co jak na dysk laptopowy jest niezłym osiągnięciem, ale do SSD ma jeszcze daaaaaleeeeeekoooooo.
Prosze: http://www.anandtech.com/show/3734/seagates-momentus-xt-review-finally-a-good-hybrid-hdd
A tak poza tym, ze cos gdzies w sieci, zaslyszane od kolegi i znajomych... To mam ten dysk i nie wiem, czy to zasluga nowego systemu, nowego laptopa czy po prostu tego dysku, ale teraz odczuwam duzo lepszy komfort pracy.
Przestalem juz wylaczac laptopa. Jak gdzies go zabieram, to po prostu przechodzi w stan wstrzymywania i po dotarciu na miejsce otwieram go i pracuje dalej. Normalnie wlacza sie jak telewizor ;)
velaskez
02-12-2010, 02:23
Prosze: http://www.anandtech.com/show/3734/seagates-momentus-xt-review-finally-a-good-hybrid-hdd
A tak poza tym, ze cos gdzies w sieci, zaslyszane od kolegi i znajomych... To mam ten dysk i nie wiem, czy to zasluga nowego systemu, nowego laptopa czy po prostu tego dysku, ale teraz odczuwam duzo lepszy komfort pracy.
Przestalem juz wylaczac laptopa. Jak gdzies go zabieram, to po prostu przechodzi w stan wstrzymywania i po dotarciu na miejsce otwieram go i pracuje dalej. Normalnie wlacza sie jak telewizor ;)
Takie rzeczy to ja robię na ThinkPadzie T60p od lat. Też się włącza jak telewizor;) więc trafiłeś kulą w płot:-P
Jasne, ja wiem ze duza zasluga jest stanu wstrzymywania/hibernacji, ale po przejsciu na SXT ogolnie czuje duza roznice inplus. Oczywiscie nie twierdze, ze przyspieszenie jest rzedu 500%, ze kazdy musi go miec, ze zwykle dyski to szajs, ze ogolnie rzecz biorac zawsze sie przyda no i ogolnie ten kto nie ma ten... ;) Inaczej mowiac, warto doplacic te 100zl.
Jasne, ja wiem ze duza zasluga jest stanu wstrzymywania/hibernacji, ale po przejsciu na SXT ogolnie czuje duza roznice inplus. Oczywiscie nie twierdze, ze przyspieszenie jest rzedu 500%, ze kazdy musi go miec, ze zwykle dyski to szajs, ze ogolnie rzecz biorac zawsze sie przyda no i ogolnie ten kto nie ma ten... ;) Inaczej mowiac, warto doplacic te 100zl.
Co dysków SSD, to nie tak prędko wejdą w życie standardy, które unormują wreszcie w jakiś ludzki sposób rynek tych urządzeń.
Jak na razie JEDEC ustalił dwa standardy co do tych urządzeń z czego jedynie standard "Enterprise" ma szanse na wejście w życie być może na początku przyszłego roku, a standard "Client", to odleglejsza przyszłość.
http://www.networld.pl/news/362326/Standardy.porownujace.trwalosc.i.niezawodnosc.prac y.pamieci.SSD.html
Dość, że te dyski, przynajmniej na razie, nie za bardzo nadają się do przechowywania wrażliwych danych i jest to raczej ciekawostka do nettopów.
SSD jest jeszcze w okresie "chorob wieku dzieciecego" (jak kazda technologia w powijakach). Dajmy jej czas, a zwroci sie to z nawiazka. Pamitacie czasu przed USB, CD, internetu? ;)
Czegoś nie rozumiem? SSD w okresie "chorob wieku dzieciecego" ? W którym miejscu? SSD jest rozwijane już od lat, sam posiadam OCZ Vertex 2, i nigdy już się nie przesiądę z kombinacji szybki SSD + HDD jako magazyn. Jest super szybko i cicho. Wystarczy tylko swap'a wyłączyć i o żywotność nie ma co się martwić ;)
Czegoś nie rozumiem? SSD w okresie "chorob wieku dzieciecego" ? W którym miejscu? SSD jest rozwijane już od lat, sam posiadam OCZ Vertex 2, i nigdy już się nie przesiądę z kombinacji szybki SSD + HDD jako magazyn. Jest super szybko i cicho. Wystarczy tylko swap'a wyłączyć i o żywotność nie ma co się martwić ;)
Nawet staram się zrozumieć Twój punkt widzenia, ale przyznam, że do końca nie jestem w stanie, widać percepcja mi coś szwankuje.:)
Brak standardów oznacza zwyczajny burdel, jak więc można liczyć, że urządzenia, które produkowane były dotąd według zasady "róbta co chceta", będą zapewniać stosowny margines bezpieczeństwa, który to jest wręcz niezbędny do zastosowań komercyjnych.
Do zabawy te dyski nadają się jak najbardziej, nawet i do bieżącej roboty, ale nigdy nie powierzyłbym im mojej wieloletniej pracy.
Na to trzeba jeszcze długo zaczekać.
de Fresz
03-12-2010, 15:10
Do zabawy te dyski nadają się jak najbardziej, nawet i do bieżącej roboty, ale nigdy nie powierzyłbym im mojej wieloletniej pracy.
Przy tych cenach używanie SSD jako magazynu danych jest raczej zabawą dla badzo zamożnych snobów... Lub ludzi z niewielkim urobkiem ;-)
Do zabawy te dyski nadają się jak najbardziej, nawet i do bieżącej roboty, ale nigdy nie powierzyłbym im mojej wieloletniej pracy.Efektow wieloletniej pracy (archiwum) nie powierzylbym zadnemu pojedynczemu dyskowi (nosnikowi). Kopie archiwum trzeba miec zawsze -- niezaleznie, czy to streamer czy super-hiper-niezawodny "skaziak", ze o "zwyklych" dyskach konsumenckich nie wspominajac.
Nie rozumiem jakie standardy masz na myśli? Standard już masz. SATA III.
Czego brakuje Ci więc w nowoczesnych dyskach? Chyba tylko funkcji podobnej do TRIM, ale niezależnej od systemu.
Jedyną różnicą teraz są kontrolery, zazwyczaj SandForce lub Jmicron.
Nie rozumiem jakie standardy masz na myśli? Standard już masz. SATA III.
Czego brakuje Ci więc w nowoczesnych dyskach? Chyba tylko funkcji podobnej do TRIM, ale niezależnej od systemu.
Jedyną różnicą teraz są kontrolery, zazwyczaj SandForce lub Jmicron.
Z całym szacunkiem, przeczytaj jeszcze raz przynajmniej tą stronę tego wątku (łącznie z odsyłaczami), zamiast mówić ... byle co.
Nikt nie rodzi się Einsteinem, ale wypada to i owo wiedzieć, przynajmniej jeśli wygłasza się tyrady w jakiejś sprawie.
Dalej nie rozumiem o jakie standardy chodzi? Czy przykładowo 1 500 000 godzin MTBF to jest mała żywotność (OCZ vertex 2)? Dla mnie wszystko jedno czy to będzie MTBF , TBW lub też inne cuda wianki. Dysk ma po prostu być szybki, i niezawodny. Żadne parametry nie oddadzą realnej żywotności produktu.
BTW SSD mam prawie rok, do tej pory żadnych problemów, w międzyczasie padł mi 2 razy pod rząd samsung HD502Hj;/
Słuchajcie cóż to za CPU - Xeon. Na jednym z forów komputerowych proponowali mi nie raz skład na takim jako lepszym pod 'grafike' (a nie gry) od i5,i7!??
Skład też niedrogi, cyrka 2000,-:
Procesor Intel XEON X3440 BOX (http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=53383)
Płyta główna Asrock P55 Extreme4 Intel P55 LGA1156 (http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=79853)
Pamięć DDR3 Corsair 4GB PC1600 2x2GB CL9 XMS3 (http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=74100)
Zasilacz do obudowy OCZ Stealthxstream 2 500W (http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=71984)
Gigabyte GeForce GTS 450 1GB DDR5/128b PCI-E OC (http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=81147)
Dysk twardy Samsung 320GB HD322GJ SATAII 16MB (http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=77064)
Obudowar Cooler Master RC-334 (http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=25837)
Czy naprawdę będzie to leprze od zestawu A.P7P55D/i5-4core/itp.
2 sprawa to czemu wszędzie polecają 'wydajniejszą' kartę grafiki - do Raw, PS-a.
de Fresz
05-12-2010, 20:30
Xeony to serwerowa rodzina procków Intela. W skrócie - o ile nie chcesz/potrzebujesz maszyny wieloprocesorowej (nie tylko wielordzeniowej), to szkoda pary.
A więc i5-ki 760/6** i nic więcej od intela. Ponoć ten xeon 3440 b. ładnie się kręci.
Xenon to coś pomiędzy i7 a i5. Ale sztuki zazwyczaj są mocno krętliwe, i mają niższe napięcie. Do 2000 lpeiej coś na 6 rdzeniowym Thubanie od AMD. Ogólnie można lepiej rozplanować te 2000 zł ;) Najlepiej to pisz na PW.
Przemyślałem troche sprawe i tak naprawdę głównie u mnie chodzi CNX2. PS rzadziej, ob wideo, gry - nie gra roli. Ktoś tu napisał że nikonowski soft realnie wykorzystuje 2 rdzenie. A więc 8 potoków 8 mb podręcznej - faktycznie nie tego. A więc dla mnie i3 540 ew. i5 wypas - swiat i ludzie.
introll do grafiki to że intel to już przerobiłem a więc i5 lub nawet i3 + asuska P7*** i będzie git. Z tym Xeonem to tak coś kombinowałem bo na innych forach mi wcisnęli.
No ale dzięki za dobre chęci.
Chyba nie powiesz że intel jest w czymś lepszy? Jeśli chodzi o zastosowania w programach, które korzystają z wielozadaniowości, to intel w tej samej półce cenowej jest daleko w tyle za AMD. i3, oraz i5 zostaną daleko w tyle za jakimkolwiek PII x6. dopiero i7 920 jest na równi.
ja uwazam ze intel jest lepszy. ale skoro mowisz ze amd to powiedz w jakich programach i co porownywales.
"ja uważam" - doskonale to ująłeś
http://www.anandtech.com/bench/Product/146?vs=47
raz + dal intela, raz + dla amd.
Różnica jest taka że AMD kosztuje 700 zł a i7 920 1100
Im bardziej program korzysta z wielowątkowości, tym większa przewaga AMD.
Do tego AM3 jest podstawką przyszłościową, na której będziesz mógł w przyszłości posadzić Buldożera. A intelowskie 1156, 1155 i 1366 są już zastępowane nowymi podstawkami... Jeśli priorytetem dla kupującego będzie wydajność za wszelką cenę, bierze intela za 3k+ jeżeli zaś cena i przyszłościowość zakupu - coś na Thubanie.
P.S Testy z anandtech nie są zbyt miarodajne, polecam przeglądnąć coś na pclab.pl - porównanie z tego serwisu wstawiłem wyłącznie w celach poglądowych, w większości przypadków jednak 1090T jest przed i7 920
introll - powiem tak, miałem wiele razy i AMD i Intela. Nie wiem o co chodzi, ale pod Intelem rzadziej mi się wykrzaczał system i rzadziej go reinstalowałem. Może to tylko zbieg okoliczności. Obecnie mam zainstalowaną Vistę od 2007 roku (wówczas znów przesiadłem się na Intela z AMD) i od tego czasu system jest sprawny, zwiechy zdarzają się bardzo rzadko. W moim przypadku wybór Intela podyktowany był stabilnością systemu i oprogramowania.
Może Cie zdziwi - Zamieniłem super śłitaśnego i5 750 właśnie na PII x6 1075T. Dodam że przed i5 miałem PII x4 955. Żadnych zwisów, bsod nie uświadczyłem ani na AMD ani na Intelu. Po prostu dbam o dobry stan mojego systemu ;)
No i jak żyję takiej bajki że coś jest stabilniejsze na intelu to nie widziałem :D. Procesor nie ma nic do stabilności oprogramowania, chyba że jest niestabilny po OC, masz kiepski zasilacz, kiepski układ zasilania na płycie itp, itd. Nie można generalizować.
Napisałem, że może to zbieg okoliczności. ;)
Introll, a możesz pisać jaki to super-duper jest AMD i jak bardziej słitaśny od Intelka, ja mam swoje zdanie i go nie zmienię.
I nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Jeśli ktoś uważa, że lepiej mu śmiga na AMD, niech sobie ma komputer z Phenomenalnym procesorem.
Ja mam na Intelu, bo mam takiego pierodlca, bo uważam, że mi stabilniej chodzi i basta. No i co...?
Nie moim zamiarem było przekonywać Cie że AMD jest lepsze a Intel jest be.
Zwracam tylko uwagę, że w danej kategorii cenowej nie można stwierdzić który producent jest lepszy. AMD będzie lepsze w jednych zastosowaniach, Intel w innych.
Ale obok bzdur typu "na intelu stabilniej" nie mogę obojętnie przejść. Bo to po prostu bzdura. Każdy problem sprzętowo-software-owy ma głownie jedno źródło - użytkownik.
BTW mój system "stoi" od +/- roku (Win 7 Home Premium) I przeżył zmiany procka AMD-Intel-AMD, jedynym powodem niestabilności było zawsze zbyt wysokie OC.
Ja nigdy nie byłem, nie jestem i nie będę zwolennikiem OC. Takie jest moje zdanie wynikające z kilkunastoletniego doświadczenia w użytkowaniu komputerów opartych na AMD i Intelu. Kto wie, może kolejnym procesorem w budzie będzie AMD, ale na razie mam Intela i bardzo dobrze nam się układa ta współpraca.
"ja uważam" - doskonale to ująłeś
http://www.anandtech.com/bench/Product/146?vs=47
raz + dal intela, raz + dla amd.
Różnica jest taka że AMD kosztuje 700 zł a i7 920 1100
Im bardziej program korzysta z wielowątkowości, tym większa przewaga AMD.
Do tego AM3 jest podstawką przyszłościową, na której będziesz mógł w przyszłości posadzić Buldożera. A intelowskie 1156, 1155 i 1366 są już zastępowane nowymi podstawkami... Jeśli priorytetem dla kupującego będzie wydajność za wszelką cenę, bierze intela za 3k+ jeżeli zaś cena i przyszłościowość zakupu - coś na Thubanie.
P.S Testy z anandtech nie są zbyt miarodajne, polecam przeglądnąć coś na pclab.pl - porównanie z tego serwisu wstawiłem wyłącznie w celach poglądowych, w większości przypadków jednak 1090T j.est przed i7 920
super... wkleiles mi procki rozniace sie ponad pol gigahercem na rdzen .. #palmface .. 386SX nie bylo? no ale tak.. zapomnialem ... polka cenowa.. i do tego moja ulubiona opowiesc kulawego o przyszlosci podstawek ;) te plyty zdaza pasc i spuchnac w 99% zanim ktos na nich procka zmieni.
A wie ktoś ile rdzeni wykorzystuje podczas pracy CS5? Rozumiem, że jeśli np 4 to nie ma sensu kupować procka 8 rdzeniowego?
P.S Testy z anandtech nie są zbyt miarodajne, polecam przeglądnąć coś na pclab.pl - porównanie z tego serwisu wstawiłem wyłącznie w celach poglądowych, w większości przypadków jednak 1090T jest przed i7 920
Wiesz, o czym piszesz, czy nie czytasz najwiekszego serwisu (Anandtech), bo nie znasz jezyka? PCLab przy nich to... Pamietam, jak zapierniczalem do kafejki z dyskietkami (!! wtedy dopiero wchodzili pendrive), aby przegrac sobie kilka artykulow i poczytac w domu na kompie. Lepszych i doglebnych testow nie czytalem.
A wie ktoś ile rdzeni wykorzystuje podczas pracy CS5? Rozumiem, że jeśli np 4 to nie ma sensu kupować procka 8 rdzeniowego?
nie zmieniasz komputera przeciez co pol roku, jesli teraz nie wykorzysta tych 4 rdzeni to z czasem na pewno,
roznica w cenie 2,3,4 rdzeniowcow jest smieszna,
kup AMD Phenom II X4 955 3.2GHz do tego Goodramy 4GB PC1333Mhz do tego mobo + grafika wg.uznania i ciesz sie zyciem :)
u mnie przy takiej konfiguracji PS/LR smiga jak talala :)
nie zmieniasz komputera przeciez co pol roku, jesli teraz nie wykorzysta tych 4 rdzeni to z czasem na pewno,
roznica w cenie 2,3,4 rdzeniowcow jest smieszna,
kup AMD Phenom II X4 955 3.2GHz do tego Goodramy 4GB PC1333Mhz do tego mobo + grafika wg.uznania i ciesz sie zyciem :)
u mnie przy takiej konfiguracji PS/LR smiga jak talala :)
Słyszałem opinie znajomego, u którego w pracy zakupili bodajże 7 rdzeniowe procki do CAD'a i wszystko się muli bo na 100% są tylko dwa słupki wykorzystania procesora, czyli obliczają tylko dwa rdzenie a reszta się marnuje.
Stąd moje pytanie ile rdzeni wykorzystuje CS5, po to aby zakupić jak najbardziej optymalny sprzęt.
Zna ktoś odpowiedź?
Moim zdaniem dopłata do 4 rdzeni patrząc w przyszłość i biorąc po uwagę dzisiejsze ceny jest warta przemyślenia.
PS/LR raczej nie wykorzystują w pełni 2 rdzeni.
mateo912
24-12-2010, 22:57
LR wykorzystuje tyle ile ma rdzeni podczas eksportu zdjęć.
Więc jeśli obrabiasz zdjęcia i nie eksportujesz każdego pojedynczo tylko np cały katalog od razu to poczujesz dużą różnice, gdy zamiast zapisywać CI 1 czy 2 zdjęcia naraz zapisuje CI np 8( 4 rdzenie + HT czyli 2 wątki na rdzeń)
na jakiemś forumie czytałem że photoshopia od cs4 jest wielozadaniowa-czyli korzysta z mnogości rdzeni...ale niech ktoś potwierdzi , bo nie jestem pewien tych informacji
mateo912
25-12-2010, 01:03
Korzysta tylko jak się nad tym zastanowić to w czym miałoby to wykorzystać?
99%( nie licze tu oczywiście składani panoram itp itd) zadań w PS i tak robimy jedno po drugim więc jak miałoby wykorzystać więcej rdzeni?:)
yggdrassill
13-01-2011, 13:10
coby nie tworzyć nowego wątku to podepnę się z moim zapytaniem. Czy taki zestaw do CS5 ma sens i ewentualnie jakich korekt dokonać? z góry dziękuje za pomoc :smile:
Procesor:AMD Phenom II X6 1090T /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/
Płyta główna:Asus M4A79XTD EVO/USB3 /AMD 790FX, DDR3/
Wentylator:Scythe Mugen II Rev.B
Pamięć RAM:OCZ 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 Gold Low-Voltage
Dysk twardy:OCZ Vertex2 E 60GB (285MB/275MB/s)
Drugi dysk twardy:Western Digital Green 1 TB 7200rpm 64MB cache SATAII
Karta graficzna:Asus Radeon HD5550 Silent 1024MB DDR2 /128bit/ DVI/HDMI
Obudowa:Fractal Design Define R2 Silver Arrow
Zasilacz:bequiet! StraightPower E8 480W Cable Management
System Operacyjny:Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL
do tego dorzuce jakis naped optyczny
dodatkowo mam zewnętrzne dyski na archiwum
mateo912
13-01-2011, 13:17
Drugi dysk twardy:Western Digital Green 1 TB 7200rpm 64MB cache SATAII taki dysk sobie daruj. Woooolny
Kup lepiej samsunga f3 500/1000gb
Ramy wg mnie lepiej 3x2 a nie 2x4 ( o ile płyta i proc obsługują tryb 3kanałowy)
Zasilacz może być za słaby lepiej weź jakiś większy, lepiej mieć w zapasie niż na styk.
yggdrassill
13-01-2011, 14:05
Drugi dysk twardy:Western Digital Green 1 TB 7200rpm 64MB cache SATAII taki dysk sobie daruj. Woooolny
Kup lepiej samsunga f3 500/1000gb
Ramy wg mnie lepiej 3x2 a nie 2x4 ( o ile płyta i proc obsługują tryb 3kanałowy)
Zasilacz może być za słaby lepiej weź jakiś większy, lepiej mieć w zapasie niż na styk.
ze specyfikacji pobor mocy wyszedł mi 360W, stąd zasilacz 480W aby był zapas, ale ja lajkonik jestem w sprawach komputerowych ;)
Articool
13-01-2011, 14:06
coby nie tworzyć nowego wątku to podepnę się z moim zapytaniem. Czy taki zestaw do CS5 ma sens i ewentualnie jakich korekt dokonać? z góry dziękuje za pomoc :smile:
Procesor:AMD Phenom II X6 1090T /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/
Płyta główna:Asus M4A79XTD EVO/USB3 /AMD 790FX, DDR3/
Pamięć RAM:OCZ 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 Gold Low-Voltage
Drugi dysk twardy:Western Digital Green 1 TB 7200rpm 64MB cache SATAII
Karta graficzna:Asus Radeon HD5550 Silent 1024MB DDR2 /128bit/ DVI/HDMI
Obudowa:Fractal Design Define R2 Silver Arrow
Zasilacz:bequiet! StraightPower E8 480W Cable Management
do tego dorzuce jakis naped optyczny
dodatkowo mam zewnętrzne dyski na archiwum
Osobiście wolałbym Intela, a dodatkowo w wielu miejscach można przeczytać że do Psa jest lepszy/szybszy, ale to juz według gustów i upodobań.
Pamięć i dysk tak jak Kolega wyżej napisał. SSD bym wziął Intel X25-M 80GB. Obudowa - wersja R3 jest ponoć dużo lepszejsza aniżeli R2. Przede wszystkim jakość wykonania. (przyjżyj się CM 690 II Advanced)
Co do zasilacza to powinien spokojnie wystarczyć. Ja używam Corsair 520W. Od około 3 lat spisuje się rewelacyjnie
mateo912
13-01-2011, 14:29
ze specyfikacji pobor mocy wyszedł mi 360W, stąd zasilacz 480W aby był zapas, ale ja lajkonik jestem w sprawach komputerowych ;)
Na kalkulatory poboru mocy się nie patrz bo czasami dane są brane chyba z sufitu.
Mi kalulator w kompie z
i7 (4 rdzenie/8 wątków) 2,8ghz
3x2 gb ram
gforce gtx 460 768mb
3xdysk
asus rampage III gene
pokazało że wystarczy mi zasilacz 350 W ;)
Poza tym przykładowo komp który ma pobór mocy 350W, Zasilacz 500w będzie mniej efektywny i ekonomiczny niż 600w, ponieważ jest bardziej wyżyłowany i im mocniejsze zasilacze tym mają większą "skuteczność" (przykładowo zasilacz 500w niech ma "skuteczność" 75% czyli max będzie dawał 375w, prawie na granicy i będzie cały czas na "max obrotach" działał a zasilacz 600w będzie miał np 85% czyli max 510w więc będzie pobierał tylko jakieś 400-410W.)
Osobiście wolałbym Intela, a dodatkowo w wielu miejscach można przeczytać że do Psa jest lepszy/szybszy, ale to juz według gustów i upodobań.
Pamięć i dysk tak jak Kolega wyżej napisał. SSD bym wziął Intel X25-M 80GB. Obudowa - wersja R3 jest ponoć dużo lepszejsza aniżeli R2. Przede wszystkim jakość wykonania. (przyjżyj się CM 690 II Advanced)
Co do zasilacza to powinien spokojnie wystarczyć. Ja używam Corsair 520W. Od około 3 lat spisuje się rewelacyjnie
Faktycznie procki intela w programach adobe są trochę lub sporo szybsze od niemalże identycznych odpowiedników AMD
Korzysta tylko jak się nad tym zastanowić to w czym miałoby to wykorzystać?
99%( nie licze tu oczywiście składani panoram itp itd) zadań w PS i tak robimy jedno po drugim więc jak miałoby wykorzystać więcej rdzeni?:)
Autodesk rozwiązał to chyba tak, że dzieli scenę na kawałki i każdy rdzeń dostaje kawałek do przeliczenia, kończy i liczy następny, aż do przeliczenia całej sceny.
W PS mogłoby być podobnie, tylko czy ma to sens?
Tak chyba nawet jest. Pamietam, ze po sieci krazyl "super tip", ktory objasnial jak PS mozna bylo sobie ustawic wielkosc "kafelkow" do renderowania. Za kazdym razem spowalnialo to obliczenia :mrgreen:
Obecnie nie pakowałbym się w AMD, tylko w nowe procki od Intela (sandy bridge).
yggdrassill
13-01-2011, 15:41
tez czytałem, że Intel wydajniejszy w stosunku do odpowiedników AMD, ale chyba nie cenowych?
Odpowiednik Phenom II x6 1090 to chyba jakis mocny i7? i7-960?
Tutaj: http://nvision.pl/Intel-Core-i7-2600K-Core-i5-2500K-test-procesorow-Sandy-Bridge--Articles-409-ndetails-7.html jest czarno na białym jak nowe Intela radzą sobie z obróbką zdjęć i grafiki 2D.
Gdybym dziś kupował komputer, to moim typem jest i5 2500K.
Tutaj: http://nvision.pl/Intel-Core-i7-2600K-Core-i5-2500K-test-procesorow-Sandy-Bridge--Articles-409-ndetails-7.html jest czarno na białym jak nowe Intela radzą sobie z obróbką zdjęć i grafiki 2D.
Gdybym dziś kupował komputer, to moim typem jest i5 2500K.
Dokladnie :D+ OC to juz niezly przecinak:D i jeszcze dysk SSD ...
yggdrassill
13-01-2011, 18:22
ok, przebudowałem zestaw na intela:
Procesor:Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX
Płyta główna:Asus P8H67-M EVO /intel H67/
Pamięć RAM:OCZ 6GB (3x2GB) 1333MHz CL7 Platinum
Drugi dysk twardy:Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3
Karta graficzna:Asus Radeon HD5550 1024MB DDR3 /128bit/ DVI/HDMI
Nagrywarka DVD:LG GH22LP20 ATA100 SecurDisc LightScribe (black)
Fractal Design Define R3 Black Pearl
Zasilacz:bequiet! StraightPower E8 550W
nieco przekracza założony budżet ;) bo poprzedni komp spalił się dość niespodziewanie ;)
na czym można zaoszczędzić ewentualnie? ;)
a może gdzieś złożą mi go taniej niż w esc.pl?
mateo912
13-01-2011, 18:31
Pytanie karta graficzna do czego Ci potrzebna?
Nie jestem pewien ale ta płyta i procesor pracują z pamięciami w dualu a nie w triple. Trzeba chyba zmienić pamiątki na 2x4GB.
mateo912
13-01-2011, 18:43
Zgadza się i5 ma 2 kanałową pamięć.
więc wracamy do 2x4
yggdrassill
13-01-2011, 18:49
Pytanie karta graficzna do czego Ci potrzebna?
komp masłużyć praktycznie tylko do cs5, troche internet i czasem jakis film, zadnych gier na moich kompach nie instalowalem od lat ;)
BlackRoger
13-01-2011, 19:05
komp masłużyć praktycznie tylko do cs5, troche internet i czasem jakis film, zadnych gier na moich kompach nie instalowalem od lat ;)
Tym bardziej wywal w kosmos kartę grafiki. HD w Sandy obsługuje m.in OpenGL 3.0. Filmy Blu-Ray 3D chodzą na tym również bezproblemowo.
Na kalkulatory poboru mocy się nie patrz bo czasami dane są brane chyba z sufitu.
Mi kalulator w kompie z
i7 (4 rdzenie/8 wątków) 2,8ghz
3x2 gb ram
gforce gtx 460 768mb
3xdysk
asus rampage III gene
pokazało że wystarczy mi zasilacz 350 W ;)
wcale bym sie nie zdziwil jakby dal rade. bez obciazenia taki zestaw powinien sie zmiescic w cirka 160-180W. pod obciazeniem pewnie 300-320 by gdzies wyszlo. dodac troche na straty na zasilaczu.. mowie po swoim sprawdzaniu. oczywiscie pod warunkiem ze ani proc ani grafika nie beda krecone.
co do skutecznosci zasilacza to sa klasy wydajnosciowe i tym bym sie sugerowal (jakies 80+ chocby). jasne ze nie nalezy brac na styk zasilacza bo bedzie sie grzal i wyl, ale nie ma co przesadzac mocowo, szczegolnie jak odejdzie grafika.
Witam
aktualnie mam:
phenom II x4 3,2ghz
samsung 1tb 103sj
8gb ddr3 1333mhz
gt240 512m
asus m4a88td-v evo/usb3
pod kontrola w7 64x
zakładając, że mam "wolne" około 300 pln ( i nie mogę nikomu zrobić z nich przelewu :) ) w co doinwestować:
a) kolejne 8gb ram i np 4gb ramdysk na cache i pliki ps'a ( mam aktualnie zrobiony 1,5 gb )
b) raid0 2x samsung f4 322 gj ( na system/programy )
c) 1x samsung f4 322 gj ( na system/programy, zawsze to wtedy 2 dyski, wiec podział plików sprawi, że będzie płynniej )
....ssd obecnie odpada ( ale jak ceny spadną chętnie )
komputer jak w wątku - czyli generalnie pliki raw, jpg itd
....ssd obecnie odpada ( ale jak ceny spadną chętnie )
Moim zdaniem SSD to podstawa. Lepiej wolniejszy procek, słabsza grafika, ale za to dysk SSD.
Przy dysku SSD zauważysz kolosalną różnicę w szybkości pracy programów. Szczególnie Photoshop, który używa ciągle dysku podczas pracy. Uruchamiasz Photoshopa i w sekundę masz program gotowy do pracy.
Spoko, ale rozumiem ze SSD tylko na system? I w takim razie czy HDD przeznaczony na dane nie spowolni calego systemu?
mateo912
14-01-2011, 03:09
Moim zdaniem SSD to podstawa. Lepiej wolniejszy procek, słabsza grafika, ale za to dysk SSD.
Przy dysku SSD zauważysz kolosalną różnicę w szybkości pracy programów. Szczególnie Photoshop, który używa ciągle dysku podczas pracy. Uruchamiasz Photoshopa i w sekundę masz program gotowy do pracy.
PS nie korzysta non-stop dysku, tylko z RAMu.
LR owszem cały czas mieli dysk.
Możesz kupić nawet 2 x samsung f3 500gb i porozdzielać to jak najlepiej.
Np system na 1dysku + programy na 2 partycji
foty na 2 dysku
3 dysk na cache tempy(jakieś 100gb na 1 partycji) a resztę dowolnie np filmy muzyka itp.
skłaniam się ku opcji raid0 czy jest jakaś zauważalna różnica przy ps ?
Znajomy zrezygnował z raid'a, bo przyrost wydajności był znikomy ( raczej nie ma nic wspólnego ze zdjęciami )
obecnie zbiera na ssd :)
Zakładam, że jeżeli raid0 będzie fajnym rozwiązaniem w praktyce, to jak ceny ssd nieco "zmądrzeją" kupie takowy na system ( pliki na raid0 ) i juz będzie klasa.
Czy może jednak kolejne 8gb ram i 4gb ramdysk w pamięci?
skłaniam się ku opcji raid0 czy jest jakaś zauważalna różnica przy ps ?
Znajomy zrezygnował z raid'a, bo przyrost wydajności był znikomy ( raczej nie ma nic wspólnego ze zdjęciami )
obecnie zbiera na ssd :)
Zakładam, że jeżeli raid0 będzie fajnym rozwiązaniem w praktyce, to jak ceny ssd nieco "zmądrzeją" kupie takowy na system ( pliki na raid0 ) i juz będzie klasa.
Czy może jednak kolejne 8gb ram i 4gb ramdysk w pamięci?
ps. kwestie pojemności raczej pomijamy, czekam na seagate500gb, który pojechał w ramach gwarancji, wiec miejsce na kopie zapasowe się znajdzie.
skłaniam się ku opcji raid0 czy jest jakaś zauważalna różnica przy ps ?A wyjasnij -- do czego Ci tak szybki dysk w Photoshopie?
-- uruchamiasz go (Photoshopa) 300x dziennie?
-- obrabiasz batchem 50 tysiecy zdjec kazdego dnia?
A wyjasnij -- do czego Ci tak szybki dysk w Photoshopie? (...)
Niektórzy z naszych Kolegów ulegli chorobie maksymalistycznej "szybciej- więcej".
To bardzo groźna choroba, bo nieleczona potrafi prowadzić w poważne tarapaty, tak delikwenta, jak i jego rodzinę.
Niektórzy z naszych Kolegów ulegli chorobie maksymalistycznej "szybciej- więcej".W sumie kazdy chce miec szybko, ale Photoshop? Jak sie mu da normalna ilosc pamieci (a nie 1 GB wspoldzielone z systemem), to przeca najwolniejszy dysk bedzie sie wyrabial szybciej, niz ruchy myszka w wykonaniu uzytkownika.
W sumie kazdy chce miec szybko ... (...)
Owszem, dobrze jest, jak jest dobrze, ale wyżej dupy się nie podskoczy, to po co usiłować, przecież to śmieszne i dziecinne?
A jak wspomniałem potrafi być też dosyć groźne, bo wiąże się z szaleństwem.
jak mawia znajomy "..musi być POWER" ale aż tak mi nie zależy. Poza tym do szaleństwa mi jeszcze daleko;), a już tak zupełnie serio to z tym raid0 to już bardziej pod kątem ogólnie komputera, a nie ps ( trochę się zagalopowałem )
Walory ssd, znam i zapewne będzie to kolejny etap ( kiedyś tam )
Articool
14-01-2011, 20:45
Tylko cały widz w SSD polega na ultra krótkim czasie dostępu i operacjach odczyt na małych plikach. To sprawia że system i programy reagują błyskawicznie.
Tylko cały widz w SSD polega na ultra krótkim czasie dostępu i operacjach odczyt na małych plikach. To sprawia że system i programy reagują błyskawicznie.
Jak się słucha takich opinii, to od razu paznokcie rosną szybciej.
Nie osłabiaj mnie, małe pliki rzędu załóżmy 12-22 MB?
A bywa, że i większe.
To jest forum foto i tu malutkimi pipkami nikt nie żongluje.
A bywa, że i większe.
No nie wiem, a taki Lightroom i generowane przez niego miniatury, podglądy i pliki z ustawieniami?
I samo oprogramowanie. U mnie CS5 ma w katalogu ponad 1500 plików!
Articool
14-01-2011, 21:59
A bywa, że i większe.
Myślę że nadajemy na różnych falach i odczytujesz moje myśli na opak, albo tak jak Ci wygodniej... W każdym razie nie będę się wdawał w polemikę. Spokojnego weekendu życzę.
źródło (http://img801.imageshack.us/img801/8904/clipboard01hm.jpg)
Ew. jak masz dużo ramu, to tempa i cache dajesz na ramdisk. Przy 16GB pamięci (która teraz DDR3 kosztuje typu 40zł/gb) masz 8gb na photoshopa, 4gb na ramdisk i zostaje jeszcze 4 na system z innymi aplikacjami. Wyjdzie znacznie taniej niż SSD, a dopóki nie przekroczysz 8gb samym programem i 4gb cache to 99% shopa będzie działało w ramie, czyli bardzo szybko. Na dniach postaram się zdać relację z działania takiego właśnie configa.
de Fresz
16-01-2011, 16:18
W sumie kazdy chce miec szybko, ale Photoshop? Jak sie mu da normalna ilosc pamieci (a nie 1 GB wspoldzielone z systemem), to przeca najwolniejszy dysk bedzie sie wyrabial szybciej, niz ruchy myszka w wykonaniu uzytkownika.
Też mnie to zastanawia. Tym bardziej, że mam taką obserwację, iż w praktyce do maksymalnego żyłowaniu komputerów w większości dążą osobniki, które ani za bardzo w tym Szopie nie potrafią dobrze pracować, ani de facto tej wydajności do niczego nie potrzebują. Ot, najwidoczniej taki cel sam w sobie, wręcz hobby można powiedzieć.
...możliwe, że to właśnie dzięki takim osobnikom wiadomo w co doinwestować by poprawić działanie, a co kompletnie nic nie daje a kosztuje majątek.
Zadałem pytanie w wątku i tego się nie dowiedziałem, zamiast tego odnoszę wrażenie jakby to komuś przeszkadzało....jeśli się mylę, możecie sprostować ;) Swoją drogą nie mam wielkiego parcia na super szybkość ps'a, tym bardziej, że faktycznie to bardziej ja nie nadążam...czy system po prostu kuleje jako taki.
W innych wątkach wszyscy radzą jaki laptop do obróbki, a tu....ehh no chyba, że się faktycznie mylę.
Ew. jak masz dużo ramu, to tempa i cache dajesz na ramdisk. Przy 16GB pamięci (która teraz DDR3 kosztuje typu 40zł/gb) masz 8gb na photoshopa, 4gb na ramdisk i zostaje jeszcze 4 na system z innymi aplikacjami. Wyjdzie znacznie taniej niż SSD, a dopóki nie przekroczysz 8gb samym programem i 4gb cache to 99% shopa będzie działało w ramie, czyli bardzo szybko. Na dniach postaram się zdać relację z działania takiego właśnie configa.
jak uda się sprawdzić, to chętnie dowiem się o wyniku tych prób...tak z ciekawości :)
pozdrawiam.
Kiedyś robiłem taki test na szybko i dałem pliki tymczasowe PS do ramdiska, pierwszy raz widziałem, żeby miniatury ładowały się tak szybko ;) tempo ok 500 megabajtów/s. Niestety ramdisk miał tylko 2gb i szybko się zapychał. Póki co czekam, aż części przyjdą.
Kiedyś, bodaj na 98SE czy XP za pomocą cwanego programiku można było stworzyć partycję z ramu. Wtedy to była zawrotna pojemność ok. 200MB, a dzisiaj, w dobie "wiadro ramu na początek" takie 4GB na swap i tmp to ciekawy pomysł.
Podepnę się do wątku bo szukam kompa też do CS5 i Lr3..
Intel wydajniejszy - ok, ale patrząc na różnicę w cenie... Oglądając tabelki np tą: http://www.jaki-procesor.pl/ widać że intele i amd o tej samej wydajności w kwestii ceny dzieli nierzadko kilka stów.. np jak bym kupił i5 2500k to bym musiał dać prawie 200zł drożej niż za AMD X8 FX które jest tak samo wydajne jak to i5... to samo się tyczy i3 i phenomów, po tabelce widać że wydajność taka sama a cena AMD niższa. Jaki sens więc brać Intela?
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Jezeli nie pracujesz ze stoperem w dloni i nie masz zamiaru wielce krecic proca to bierz AMD, dodam jeszcze, ze nad FXem bym sie jeszcze zastanowil, bo jak narazie to nie ma szalu i bardziej oplaca sie Phenom X4/X6
niby nie pracuję, ale jak coś robię na zdjęciach to do ACR wrzucam 1500 sztuk na raz, D800 też w "prawie w drodze" bo w tym sezonie wymieniam więc niedługo będzie to 1500 nefów po 36mpix. Obecnie mam starego AMD, chodzi ok, ale straszny muł na nowych programach. Jak coś teraz kupie to znowu na jakieś 3 lata, chciałbym żebym nie musiał zaraz wymieniać jak wyjdzie CS6 i będę chciał upgrejdować...
PS. podkręcał nie będę, proc ma działać dobrze na fabrycznym zegarze.
Te tabelki na jaki-procesor sa zbyt ogolne zeby decydowac. Poczytaj konkretne benchmarki, co do czego lepsze. W syntetykach matematycznych, FXy potrafia wyprzedzac 2500 i 2600, ale w real life testach zazwyczaj intel jest widocznie lepszy. Patrzac po bardziej dociekliwych benchmarkach, i5-2500k wygrywa z AMD X8 FX-8120 w wiekszosci zastosowan. W grach - to oczywiste. Bardziej znaczace na tym forum moze byc to ze np w PS Intel notuje lepsze wyniki ( nie moge znalezc konkretnego benchmarku, chyba na forum kiedys tez byl ).
Branie pod uwage tylko stockowych taktowan procesorow troche boli - w tej chwili zapas mocy jest na prawde duzy i nie wykorzystywanie go to marnowanie kasy.
Phenomy X6 moze na papierze wygladaja jeszcze fajnie, ale w praktyce i5-2500k jest sporo lepszy 1100t ( nawet na stockowych zegarach, a deklasuje go po podkreceniu obydwu ), Phenom zre wiecej pradu, bo jest stara technologia. Stanowczo nie wchodzilbym w nic na starej podstawce. To na pewno nie jest rozwiazanie na 3 lata.
Ostatecznie wszedłem w Intela, bo nowe procki Ivy Bridge mają być kompatybilne na s1155, a obecnie AM3 już umiera, wchodzi FM1, na to procków jest jeszcze mało, a i tak zaraz wyjdzie FM1+ i FM2 i nowe procki pasować do FM1 już nie będą. Intela za 2 lata jeszcze wymienię na obecnej płycie z H/P/Z 67.
Po drugie po przeglądnięciu benchmarków z PSem w tle zauważyć można że tyle ile intel jest droższy od odpowiednika AMD z tabelki, tyle jest wydajniejszy w teście. Więc na jedno wychodzi. A biorąc pod uwagę że szczyt możliwości AMD jest na poziomie b.mocnego i5, a intel ma jeszcze i7 i i7ee w rękawie, to chyba jednak to będzie lepszy wybór.
Nie patrz na plyte z perspektywy mozliwosci wstawienia nwoego processora pozniej. To juz nie te czasy. W tej chwili nowe processory zazwyczaj wprowadzaja sporo nowych rzeczy, do ktorych obslugi niezbedny jest nowy chipset, a wzrost wydajnosci nie jest az tak dramatyczny jak to bylo kiedys miedzy kolejnymi generacjami. Skladajac sprzet, staraj sie myslec o tym co dzisiaj mozesz wybrac i na ile chcesz zeby Ci to starczylo. Kupienie sobie i7-2600k, czy i5-2500k to konkretny wydatek. Chcesz Ivy bridge - poczekaj na to az wejdzie on normalnie na rynek. Chcesz normalnego sprzetu do pracy, ktory zapewni Ci komfort przez jeszcze pewien czas ( D800 moze zwiekszyc wymagania w stosunku do processora, wiec podkrecenie mogloby miec tutaj wymierne, zauwazalne efekty ), to kupuj teraz konkretny zestaw i pracuj na nim az wymienisz calosc.
Jedyne upgrade jakie bym rozwazal to zmiany dyskow, dolozenie / zmiana RAM, dodatkowe karty rozszerzen.
Jezeli chodzi o porownanie AMD - Intel, to warto zauwazyc, ze wydajnosc rdzeni intelowych jest znacznie wyzsza niz rdzeni od AMD, co w wiekszosci normalnej pracy ma wieksze znaczenie ( obrobka 1 zdjecia w jednym momencie ) I tutaj rowniesz wieksze sa profity z OC :P
Z tego co sie orientuje tylko plyty gen3 na z68 beda mogly byc kompatybilne z Ivy.
Ivy będą kompatybilne z H61/H67/P67/Z68, było o tym w sieci, poszukaj.
Obecnie siedzę na Pentiumie G620 - wiem że to szajs w porównaniu z iX ale narazie wsadziłem kase w inne części, procka wymienię na czasie na i5, liczę też na obniżki po wejściu Ivy, bo podobno ma być ciut taniej. Tak czy siak, w porównaniu z Athlonem X2 4800+ 2.4GHz różnica jest spora, import błyskawiczny, export 3-4x szybszy niż wcześniej zarówno z PS jak i z Lr. Sama obróbka w PS też szybsza (nie ma opóźnień między przesunięciem suwaka a efektem, choć minimalnie klatkuje, ale są to ułamki sekundy). Natomiast nie jestem zadowolony z obórbki w Lr, jak zarzucę na zdjęcie preset to po ruszeniu suwakiem dalej muszę czekać na efekt na zdjęciu, nie jest to długo bo "tylko" 0.5-1s, ale mimo że na Athlonie też czekałem 1-2s to wkurza mnie to że dalej muszę czekać mimo że procesor 4 lata młodszy, w całkiem innej technologii, a program ten sam, wymagania te same.
Jak by ktoś chciał wymienić starego intela na szybszego lub przejść z AMD to G620 nie polecam do CS5/Lr3 chyba, że tak jak ja chce zaraz wymienić na coś szybszego. Jest szybki, ale jaj nie urywa, a Lr3 nie chodzi tak jak bym chciał. Export jednego zdjęcia 12mpix z nałożonym solidnym presetem to 3-4s, dużo szybciej niż Athlon co jest oczywiste, ale podejrzewam że nawet i3 radzi sobie sporo sporo lepiej.
Jak by ktoś chciał przetestować na własnej skórze to chętnie odsprzedam za jakiś czas :)
INatomiast nie jestem zadowolony z obórbki w Lr, jak zarzucę na zdjęcie preset to po ruszeniu suwakiem dalej muszę czekać na efekt na zdjęciu, nie jest to długo bo "tylko" 0.5-1s, ale mimo że na Athlonie też czekałem 1-2s to wkurza mnie to że dalej muszę czekać mimo że procesor 4 lata młodszy, w całkiem innej technologii, a program ten sam, wymagania te same.Bo to LR jest do dupy. Na niektorych wolniejszych konfiguracjach chodzi podobno blyskawicznie, a na teoretycznie znacznie szybszych potrafi tak mulic, ze nie mozna w nim pracowac. Jest jeszcze inna mozliwosc -- ci, ktorzy twierdza, ze na ich wolnych komputerach LR zasuwa -- moga tez klamac, albo ich pojecie "zasuwania" jest zgola odmienne od chociazby mojego. Na mojej maszynie (i5@3,7 GHz, 8 GB RAM 1600 MHz) wszystkie programy (m.in. Nkon Capture NX2, Photoshop z ACR (ver. 5 i 6), zapierniczaja az sie kurzy, a LR 4 -- muli tak, ze praca w nim nie ma najmniejszego sensu.
Obecnie siedzę na Pentiumie G620 - wiem że to szajs w porównaniu z iX ale narazie wsadziłem kase w inne części, procka wymienię na czasie na i5, liczę też na obniżki po wejściu Ivy, bo podobno ma być ciut taniej. Dobre wybrałeś rozwiązanie (kupić G620 i przejście w przyszłości na i5) ... ale na SandyBridge i5 bym nie zmieniał, no chyba że tanio wyrwiesz jakiegoś używanego i5 non K (model K możesz trafić *zajechany). Przede wszystkim obniżek nie będzie (chyba że z powodu kursu walut). Tak więc jeśli nie używka i5 non K to ivy bridge.
* zajechany = procesory ostro kręcone tracą czasem swoje dawne parametry, tzn. nie pracują stabilnie na tak niskim napięciu przy danym taktowaniu jak dawniej. Możesz sobie poczytać na PurePC o praktycznych przypadkach użytkowników.
Na mojej maszynie (i5@3,7 GHz, 8 GB RAM 1600 MHz) wszystkie programy (m.in. Nkon Capture NX2, Photoshop z ACR (ver. 5 i 6), zapierniczaja az sie kurzy, a LR 4 -- muli tak, ze praca w nim nie ma najmniejszego sensu.Jakiś powód tego być musi. Może ten program szybciej pracuje jak ograniczy mu się koligację na mniej rdzeni? Podrąż, to moze znajdziesz co jest powodem.
ps. pamięci chodzą Ci na standardowym napięciu 1,5V przy 1600 MHz ?
podepne sie pod watek bo mam podobny problem
chce wymienic bebechy w moim kompie
generalnie pierwotnie zastanawialem sie pomiedzy AMD czy INTEL lecz po przeczytaniu benchmarkow i opinii ludiz wiem ze powinienem dolozyc do Intela (wychodzi mi jakies 350 roznicy)
jestem prawie zdecydowany na:
1. INTEL CORE_I5-2500K
2a. Corsair Vengeance 2x4GB, DIMM,1600MHz, DDR3,CL9,XMP,Non-ECC,with Heatsink (blue)
lub
2b. Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GX
3. Samsung 128GB SSD830 SATAIII MZ-7PC128D/EU 2.5'' Desktop kit
mam dylemat co do plyty
moze ktos cos polecic? chodzi mi o to aby byla za rozsadna cene (300-400zl) lecz aby miala to co powinna czyli: USB 3.0, SATA III, wbudowana grafike, HDMI, byloby idelanie jakby miala IDE (sa jeszcze takei plyty)
bede wdzieczny za pomoc.
czytalem o
MSI Z77A-G43 Intel Z77 LGA 1155
lub
ASUS P8Z68-V LX Z68 ATX s.1155
a moze ktos jeszcze doradzi cos innego? bede wdzieczny za pomoc
2a. Corsair Vengeance 2x4GB, DIMM,1600MHz, DDR3,CL9,XMP,Non-ECC,with Heatsink (blue)
Ten RAM ma pewien minus, jest wysoki i moze przeszkadzac w zalozeniu pozadnego chlodzenia, upewnij sie, ze nie bedzie to wchodzilo sobie w droge.
byloby idelanie jakby miala IDE (sa jeszcze takei plyty)
Wszystkie plyty na rynku maja IDE (ale tylko jedno a nie jak kiedys dwa) co daje dwa napedy na IDE, wtedy albo dysk, albo DVD, podpinanie ich na jednej "szelce" nie ma sensu;)
mateo912
30-03-2012, 07:37
Ten RAM ma pewien minus, jest wysoki i moze przeszkadzac w zalozeniu pozadnego chlodzenia, upewnij sie, ze nie bedzie to wchodzilo sobie w droge.
Wszystkie plyty na rynku maja IDE (ale tylko jedno a nie jak kiedys dwa) co daje dwa napedy na IDE, wtedy albo dysk, albo DVD, podpinanie ich na jednej "szelce" nie ma sensu;)
nie wszystkie ;)
powiedziałbym że już większość nowych nie ma( i prawidłowo, te wielkie taśmy to zło) ;)
ja w asus rampage 3 gene nie mam ;)
jestem prawie zdecydowany na:
1. INTEL CORE_I5-2500K
lub
2b. Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GX
3. Samsung 128GB SSD830 SATAIII MZ-7PC128D/EU 2.5'' Desktop kit
Mam te greye kingstona, wporządku pracują, index wydajności komputera w Win7 pokazuje mi wydajność 7,5 dla ramu (7,9 to max), grafikę bym sprawdził ale ram nie wiem jak by go jeszcze przetestować żeby jakieś wyniki wydajności Ci podać.. Co do Vengeance to widziałem wersję niską, z radiatorem nie wystającym ponad kości. Jak jednak chcesz te wysokie kupić to sprawdź czy na nowej płycie nie będzie slotów pamięci na wprost slotu PCI-E, bo jak zechcesz włożyć dużą kartę to może być problem, ja mam GTXa który długością zajmuje całe miejsce od dziury na śledzia karty po drabinkę z dyskami, jakikolwiek ram by pod to nie wszedł, chyba nawet niski by się nie zmieścił.
Bo to LR jest do dupy. Na niektorych wolniejszych konfiguracjach chodzi podobno blyskawicznie, a na teoretycznie znacznie szybszych potrafi tak mulic, ze nie mozna w nim pracowac. Jest jeszcze inna mozliwosc -- ci, ktorzy twierdza, ze na ich wolnych komputerach LR zasuwa -- moga tez klamac, albo ich pojecie "zasuwania" jest zgola odmienne od chociazby mojego. Na mojej maszynie (i5@3,7 GHz, 8 GB RAM 1600 MHz) wszystkie programy (m.in. Nkon Capture NX2, Photoshop z ACR (ver. 5 i 6), zapierniczaja az sie kurzy, a LR 4 -- muli tak, ze praca w nim nie ma najmniejszego sensu.
Właśnie zdziwiło mnie to że w prędkości pracy na Lr różnica praktycznie znikoma była po przesiadce, fakt, export dużo szybszy, ale samo ruszanie suwakami dalej powoduje czekanie na efekt... wkońcu na Athlonie czekałem 1-1.5s, to czemu tu mam czekać 1s? Wkońcu to przepaść między tymi procesorami... :/ Jak mam kupić i5 i mieć to samo to już wolę zostać na G620 a zainwestować w obiektyw, bo obecnie PS i wszystko inne chodzi bardzo szybko.
Wszystkie plyty na rynku maja IDE (ale tylko jedno a nie jak kiedys dwa) co daje dwa napedy na IDE, wtedy albo dysk, albo DVD, podpinanie ich na jednej "szelce" nie ma sensu;)Poza tym ASUS Rampage 3 np. ASRock Extreme 4 P67 też nie ma, a takich modeli jest jeszcze więcej ... i bardzo dobrze że nie mają, bo utrzymywanie przestarzałych standardów to wyrzucanie kasy w błoto (i tak używają ich tylko anty-postępowi zbieracze złomu). Ja od kilku lat nie używam LPT, COM, IDE, PCI, FDD, D-SUB, PS/2 .
Poza tym ASUS Rampage 3 np. ASRock Extreme 4 P67 też nie ma, a takich modeli jest jeszcze więcej ... i bardzo dobrze że nie mają, bo utrzymywanie przestarzałych standardów to wyrzucanie kasy w błoto (i tak używają ich tylko anty-postępowi zbieracze złomu). Ja od kilku lat nie używam LPT, COM, IDE, PCI, FDD, D-SUB, PS/2 .
Jak kupisz sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy zł (nowy), który będzie miał tylko RS-232 to inaczej będziesz pisał ;)
nie wszystkie ;)
powiedziałbym że już większość nowych nie ma( i prawidłowo, te wielkie taśmy to zło) ;)
ja w asus rampage 3 gene nie mam ;)
Poza tym ASUS Rampage 3 np. ASRock Extreme 4 P67 też nie ma, a takich modeli jest jeszcze więcej ....
Coz widocznie jestem troche do tylu, nadrobie przy kolejnej zmianie sprzetu:D:D:D
Prawda jest taka, ze kolega chce plyte w granicach 300-400zl gdzie spokojnie znajdzie taka z jednym IDE
Jak kupisz sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy zł (nowy), który będzie miał tylko RS-232 to inaczej będziesz pisał ;)Albo producent sprzętu za kilkadziesiąt tys. powinien zrobić to USB, albo powinni dodawać kontroler RS232 na PCI-E ... za darmo (tak czy inaczej można coś takiego kupić).
Tak czy inaczej nie ma sensu by 100% ludzi płaciło za coś (RS232), czego używa tylko 0,01%.
Albo producent sprzętu za kilkadziesiąt tys. powinien zrobić to USB, albo powinni dodawać kontroler RS232 na PCI-E ... za darmo.
Tak czy inaczej nie ma sensu by 100% ludzi płaciło za coś (RS232), czego używa tylko 0,01%.
Powinien, powinien, ale dopiero modele od zeszłego roku mają USB, choć u konkurencji nadal bywa tylko szeregowy. Wiesz, możesz sobie zadzwonić do producenta, powiedzieć co "powinien", a oni Cię oleją, bo i tak kupisz od nich ten sprzęt :)
dzieki za info w sprawie RAMu
jednak nikt nie podpowiedzial w sprawie plyty? jaka wybrac?
jezeli chodzi o IDE to mam jeszcze dysk 320 GB i chce go uzyc jako backup -> oczywiscie zawsze istnieja przejsciowki :)
Dysk backupowy podłączony non stop do kompa będzie niepotrzebnie się kręcił i zużywal roboczogodziny. Po drugie, jak pierdyknie piorun i przejdzie na płytę to backup też popali. Do backupu używa się zewnętrznych dysków sieciowych, albo zwykłych talerzowych ale w taki sposób żeby je podpinać jak coś zgrywasz i tyle. Kup sobie do tego 320GB zewnętrzną obudowę za kilka dyszek, jak w nowej płycie będziesz miał złącze e-sata to taką kup obudowę, jak nie to zwykła USB2/3 wystarczy.
A jak już strasznie chcesz płytę z IDE, to jest ich bardzo dużo wbrew pozorom, tylko szukaj pełne rozmiarowo ATX a nie mATX, te mini nowe już przeważnie IDE nie mają. Ja od lat siedzę na Asusach, i jestem z nich bardzo zadowolony. A model to sam sobie wybierz, samych Asusów z IDE na ceneo jest teraz 14 modeli, link: http://www.ceneo.pl/Plyty_glowne;004+m300+n400;017P0-2558P20-086223.htm a jak chcesz inną markę to tylko zmień asusa na coś innego. Mam nadzieję że pomoglem :)
w kwestii dysku:
mam dysk 2TB na usb jako glowny backup, lecz ten moj staruszek 320 GB ma byc na backup backapu, lecz sadze ze lepiej bedzie kupic przejsciowke z IDE-SATA
jezeli chodzi o plyte to wybralem ASUS P8Z68-V LX Z68 ATX s.1155 mam nadzieje ze bedzie sie sprawowac
pamieci chyba jednak kingstony
mam nadzieje na za tym zestawie praca z LR wreszcie bedzie przyjemnoscia
ewentualnie ktos jeszcze cos doradzi? (zaprzeczy/lub utwierdzi mnie w wyborze?)
Panowie (i Panie).
Pozwólcie, że podbiję temat.
Widzę, że ciągnie się od 2008/09 i już wtedy można było dostać i5 / i7. Zastanawiam się jak na tą chwilę wygląda to cenowo. To co mnie interesuje to zmiana komputera z poczcwiego i wysłużonego Athlona 3000. Komputer będzie mi służył tylko i wyłącznie do Photoshopa CS 5 + LR 3 lub 2.4 .
Ponieważ w tej chwili pracuję na starym athlonie i daje radę głównym kryterium jest cena. Tzn. zakładam, że czegokolwiek (nowego) nie kupię teraz to i tak bedzie kilka razy lepsze niż to co mam obecnie.
Na tą chwilę posiadam już :
Dysk SATA 200 GB (w starym komputerze)
Dysk zewnętrzny 1 TB WD
Kingston HyperX 2x4GB 1600
i po przeczytaniu tego forum myślę o dokupieniu jeszcze 8 GB (swoją drogą, czy ktoś może mi wytłumaczyć mi co miał autor jednego z poprzednich postów pisząc, że najlepsza konfiguracja tp 16 GB - 8 na CS, 4 na system i 4 na ramdisk)
l
Nie mam natomiast bladego pojęcia co powinienem do tego dobrać (płyta/procek/grafika/dysk/zasilacz) czy moglibyście mi coś poradzić? Czy w przypadku CS 5 wchodzi w grę zintegrowana grafika ? Czy warto inwestować w SSD? Wiem, że i5 też miał kilka konfiguracji, niektórzy piszą, że lepiej wziąć i3...
Z góry dzięki za pomoc.
Ciezko Ci cokolwiek doradzic nie znajac Twoich mozliwosci finansowych i dokladnych potrzb ( zastosowania komputera to dla mnie nie wszystko )
Jezeli ma byc jak najtaniej, to mocne i3 powinny dac rade. Jezeli nie musi byc najtaniej, a ma byc optymalniej wzgledem wspolczynnika jakosc/cena to celowalbym w i5. Czasem lepiej kupic najmocniejszego i3 z wysokm taktowaniem niz najslabszego i5 z wieksza iloscia rdzeni - zalezy od zastosowan i od tego ile jestes sklonny wydac kasy.
Zintegrowana grafika do PS i LR powinna w zupelnosci wystarczyc. Jezeli uzywasz nagminnie filtrow ktore maja wsparcie dla CUDA, to zakupienie karty z CUDA moze dosc znacznie przyspieszyc pewne operacje.
W SSD warto inwestowac, ale trzeba wiedziec co dokladnie daje, gdzie waskim gardlem sa operacje dyskowe i na ile to je przyspieszy. Ogolnie, mozna powiedziec ze zwiekszy to glownie komfort pracy - predkosc otwierania programow, ladowania systemu i wiele malych rzeczy ktre ciezko wymienic, bo sie ich nie zauwaza. Umieszczenie wszelkich cache ( ktore musza przetrwac restarty ) na SSD moze przyspieszyc, nawet dosc znacznie prace niektorych programow.
Komputera stajconarnego używam tylko gdy musze obrobić paczkę zdjęć (np. ze ślubu lub wyjazdu) co zdarza się powiedzmy 20 x w roku. Za 2 tygodnie rozpoczyna się sezon więc myślę o zmianie w celu uprzyjemnienia i przyśpieszenia pracy.
Co do ceny to mialem nadzieje znalezc tu jakies przykładowe konfiguracje i zorientować się jak to wygląda cenowo. Idealnie byłoby gdybym zmieścił się z procesorem/płyta/ramem/zasilaczem/obudową w ok. 1000 zł ale jeśli nie jest to realne jestem skłonny wydać 1500 albo 2000 zł.
A ma kolega jakies preferencje jezeli chodzi o obudowe? Rozmiar, kolor, firma, mozliwosci rozbudowy, etc ?
Moim zdaniem zmiescic sie w 1k moze byc ciezko, szczegolnie biorac pod uwage przyzwoita obudowe.
Zasilacz - to ok 250PLN ( Corsair, OCZ stealtxstream czy cokolwiek markowego ok 400-500W )
RAM - 2x4GB ok 180 ( aczkolwiek 8GB ktore masz calkowicie wystarcza przy takim budzecie ),
Processor - i3-2120 za ok 450 PLN ( badz 2100 zeby bylo taniej i w przyszlosci wymienic najakiegos i5 )
Plyta glowna - Ciezko podac konkretny model bez dyskusji nad przyszloscia sprzetu i chipsetem- od 300 do 500 PLN Osobiscie polecalbym cos ok 450PLN z Z68, patrzac z perspektywy wstawienia mocniejszego processora SB czy, jezeli bdzie kompatybilnosc, IB. Jak kolega zakupi d800 to moze sie taka potrzeba pojawic ;) Jezeli ma to stac jako pudelko, ktore po tych 2-3 latach pojdzie pod mlotek na korzysc nowego sprzetu, to w miare przyzwoite budzetowe modele calkowicie wystarcza.
Temat obudowy, moim zdaniem lepiej poruszyc osobno, poniewaz przy takim zestawie nie ma wiekszego wplywu na wydajnosc zestawu, tylko na wrazenia estetyczne, ilosc zajetego miejsca, etc. cena czegos malego i ladnego zaczyna sie od ok 400 PLN.
Warto pomyslec tez nad chlodzeniem - boxowe jest w miare ciche, ale moze byc slyszalne przy intensywniejszej pracy. Jezeli zalezy na bezwzglednej ciszy, mozna kupic za ok 200PLN dobry cooler, ktory przy minimalnych obrotach wiatrakow bedzie znacznie cichszy i wydajniejszy od boxa.
Bardzo Ci dziękuję za rzeczową i bardzo pomocną odpowiedź ;)
Jeśli chodzi o obudowę, to nie mam absolutnie najmniejszych wymagań. Może być duża i brzydka. Jeśli chodzi o głośność pracy to również nie stanowi dla mnie problemu - tak jak wspominałem włączam go sporadycznie i tylko gdy siadam do pracy a wtedy włączam muzykę, a komputer stoi na ziemi więc hałas mi absolutnie nie przeszkadza.
Wychodzę z założenia, że kupiony teraz blaszak posłuży mi 2-3 lata a potem zostanie dany komuś w prezencie (tak jak obecny stary). Nie przewiduję rozbudowy go więc jestem gotowy przekroczyć 1000 zł i zainwestować w i5 jeśli miałoby to się przełożyć na wydajność.
Ostatnią kwestią pozostaje kwestia karty graficznej - chodzi mi o możliwość podłączenia 2 monitorów, nie jestem pewien czy zintegrowane karty mają taką możliwośc? A jeśli tak to pytanie którą płytę wziąć ?
D800 ? Nie wykluczam ale póki co D700 w zupełności mi wystarcza ( myślę, że nie wykorzystuje jeszcze w 100% jego możliwości) więc raczej nie prędko... Wcześniej pomyślę raczej o studio.
(...)
Ostatnią kwestią pozostaje kwestia karty graficznej - chodzi mi o możliwość podłączenia 2 monitorów, nie jestem pewien czy zintegrowane karty mają taką możliwośc? A jeśli tak to pytanie którą płytę wziąć ?
Nie spotkałem się z takimi MB, a chociażby ze względu na temp. panujące w obudowie lepiej rozproszyć obciążenie obliczeniowe na osobną kartę graficzną pod 2 monitory - najczęściej z osobnym aktywnym chłodzeniem.
BTW próbowałem ciągnąć na zintegrowanej grafice w i7 - szkoda czasu, lepsza karta graficzna sprzed kilku lat.
Moja to GF 9800GTX+ - można dostać używaną w bardzo fajnych cenach.
Pzdrwm
HD2000 faktycznie ustepuje moca starszym GPU ( 9800GTX+ To byla swego czasu bardzo dobra, bardzo glosna i bardzo pradozerna karta :P ), ale calkowicie miazdzy je zuzyciem pradu, zajmowanym miejscem czy, przede wszystkim, cena. Temperatura zupelnie bym sie nie martwil, olbzymich mocy obliczeniowych ta grafika nie ma, podlaczenie 2 monitora nie powinno tez spwodowac zauwazalncyh roznic w temperaturze. Lepiej od tego zainwestowac w lepzszy niz boxowy cooler moim zdaniem.
Jezeli zestaw ma byc TYLKO do PS i LR to moim zdaniem zintegrowana HD2000 powinna wystarczyc ( chyba ze kolega ma monitory z astronomicznymi rozdzielczosciami ). Nie jest to sprzet do gier, to chyba oczywiste, ale do pracy biurowej? Czemu nie. ( Sam mam HD3000 w laptopie i jestem 100% zadowolony. )
HD2000 obsluguje do 2 monitorow i z tego co wiem sa plyty glowne umozliwiajace podlaczenie dual display przez wyjscia cyfrowe. Trzeba jednak poczytac o konkretnym modelu plyty bo z tego co pamietam byly z tym pewne problemy na kilku plytach.
Wspomnialem o D800 ze wzgledu na znaczacy wzrost wagi RAWow, co przekladac sie bedzie na wieksze obciazenie processora przy obrobce. Jezeli ktos zamierza zainwestowac w to body, to moim zdaniem inwestujac w komputer powinien wydac wiecej i miec sprzet na ktorym komfortowo bedzie sie obrabialo spore pliki.
Czy biorąc pod uwagę wszystko powyższe, któryś z kolegów mógłby podać przykładową konfiguracje dla powiedzmy i5 z:
a) płyta ze zintegrowaną grafiką obsługująca 2 monitory
b) płyta bez grafiki + jakaś grafika na PCI Express (obecnie mam jakiegos Ati radegona 256 mb bodazje)
Processor - i3-2120 za ok 450 PLN ( badz 2100 zeby bylo taniej i w przyszlosci wymienic najakiegos i5 )
Albo G620-G8X0 i w przyszłości wymiana na i5-i7 Ivy Bridge ... albo od razu zakup i5. i3 są relatywnie drogie, by kupować je "na chwilę".
Panowie, a co sądzicie o takiej konfiguracji:
P8Z68-V
i5 2500K (chyba najmocniejszy)
8 GB RAM
Procesor + płyta = 1200 zł . Płyta posiada grafikę obsługującą 2 monitory (w tej technologi intel graphics ?). A może nie warto brać najmocniejszej i5 ? Natomiast z tego przejrzałem to róznica między najsłabsza i5 a najmocniejszą to jakieś 120 zł, najmocniejsza i5 daje radę ze słabymi i7...
Panowie, a co sądzicie o takiej konfiguracji:
P8Z68-V
i5 2500K (chyba najmocniejszy)
8 GB RAM
Procesor + płyta = 1200 zł . Płyta posiada grafikę obsługującą 2 monitory (w tej technologi intel graphics ?). A może nie warto brać najmocniejszej i5 ? Natomiast z tego przejrzałem to róznica między najsłabsza i5 a najmocniejszą to jakieś 120 zł, najmocniejsza i5 daje radę ze słabymi i7...
Taniej będzie i tak samo dobrze jak kupisz Asrocka Z68 Extreme3 Gen3 - mam tą płytę wraz z i5-2500k u siebie i działa bez zarzutu.
krzysztof2297
16-04-2012, 21:41
Mi ostatnio sie wysypal stary wysluzony laptop , zlozylem sobie w koncu kompa :
tani asus p8h61-m pro ( sata3 , usb3 )
2 dyski sata2 po 500gb
intel i2500k
2 x 4 gb ram Corsair CMX4GX3M1A1333C9 XMS3
OCZ 500W StealthXStream
Wszystko smiga jak rakieta , ale wiem , ze jak wyjdzie ivy ( i przejdzie choroby wieku dzieciecego ;) ) to bede plyte zmienial aby podkrecic procka . No i teraz mam pytanie do znawcow , czy ten wentylatorek zapne do i2500k ?
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B000LB0M88/ref=oh_o00_s00_i00_details
bialogardzianin
24-04-2012, 10:24
Poproszę o opinię nt. poniższej konfiguracji, czy można na czymś odchudzić ten zestaw bez utraty mocy i bezpieczeństwa?
Obok podzespołu przedział cenowy z ceneo (stan na 20.04.2012). Zależy mi na ciszy i nagrywarce bluray
1) Gigabyte GA-Z68AP-D3 - 344-454
2) Intel Core i5 2500 3,30 GHz BOX wersja BEZ COOLERA - 762-1040
3) SilentiumPC Regnum L50 Pure Black (RG-L50) - 297-332
4) Zalman CNPS10X Performa - 120-160 lub coś podobnego z be quiet!
5) SSD Samsung SSD830 128 GB - 632-746
6) be quiet! Straight Power E9-450W - 292-392 lub tańszy OCz StealthXStream 500W SLI - 193-309
7) Geil 8GB PC3-10660 (GEC38GB1333C9DC) - 168-267
lub Kingston DDR3 8GB (2x4GB) 1333MHz Non-ECC CL9 DIMM (KVR1333D3N9K2/8G) - 159-256
8 ) LG Blu-Ray BH10LS38 Light Scribe (nagrywanie Bluray) - 348-360
9) Win 7 64 HE - aktualizacja z XP HE- ok. 480?
Do tego podepnę pod SATA obecnie posiadanego Samsunga F3 lub F4 (na nefy), tego, który nie wibruje, bo jeden z nich nie pamiętam który chamsko wibruje od nowości, mimo, że zawieszony na gumach (posłuży jako dysk zewnętrzny do archiwizacji).
Witam
mam zlozona podobna i smiga jak marzenie
budę mam jedynie Fractal Design R3(od początku ją chciałem bo prosta, cicha i ładna, wiatrak na procka Xigmatek Gaia(nic nie slychac go), DDR III 2x4GB kingston Grey, zas. do obudowy OCZ ZS 550 W 80+, wszystko na SSD samsung tym co ty chcesz i fruwa ze hej.
bialogardzianin
24-04-2012, 12:00
Witam
mam zlozona podobna i smiga jak marzenie
budę mam jedynie Fractal Design R3(od początku ją chciałem bo prosta, cicha i ładna, wiatrak na procka Xigmatek Gaia(nic nie slychac go), DDR III 2x4GB kingston Grey, zas. do obudowy OCZ ZS 550 W 80+, wszystko na SSD samsung tym co ty chcesz i fruwa ze hej.
buda droższa od tej co ja wybrałem, cooler na procka tańszy- do rozważenia o ile cichy jak piszesz. Jakie kości ram- podasz symbol producenta? Zasilacz nie modularny- tu nie mam zdania, bo niewiele o zasilaczach wiem. Jaką masz płytę, procesor?
Gigabyte GA-Z68AP-D3 taka jak TY - 360 zl
Intel Core i5-2500K taki jak TY - 830 zl
buda droższa ale od poczatku mialem na oku tylko tą i się nie zawiodłem porządnie wykonana, ładna bez zbednych swiatelek i bajerow, cicha - taka jaką potrzebuje
wiatrak na procku nieslyszalny podobnie jak zasilacz do obudowy
Pamiec : Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Grey
jak cos wiecej chcesz wiedziec to pytaj.
Zasilacz cichy to jakiś na 135mm np. XFX Core 450W 135mm 80+ SLI PSU
Tak się zastanawiam po co ładujecie tyle w budę wystarczyłaby np. SilentiumPC Brutus 410 i najwyżej wymiana wentylatorów na Noiseblockery jakby standardowe nie pasowały.
Zamiast Zalmana Performy dobry jest też SilentiumPC Fortis HE1225 - cena podobna. Najważniejsze to właściwie prócz wydajności chłodzenia przy jakich obrotach wentylatora to osiąga - wiadomo czym mniej tym ciszej.
Aha jeszcze jeśli chodzi o wentylatory w budzie to dobrze by było gdyby płyta obsługiwała płynną ich regulację w zależności od temp. procka. Wymieniany wyżej Asrock Z68 Extreme3 Gen3 ma dla przykładu płynną regulacje 2 wentylatorów (jednego na radiatorze CPU) i jednego do obudowy. 2 dodatkowe są ustawiane manualnie (1 na 4 poziomy, a drugi na 10 poziomów prędkości).
Zasilacz cichy to jakiś na 135mm np. XFX Core 450W 135mm 80+ SLI PSUNajlepiej wybrać model, który ma sprawność Gold/Platinum - wtedy jest szansa na "bardzo cichy" i do tego bez gotowania.
bialogardzianin
25-04-2012, 09:27
Zasilacz cichy to jakiś na 135mm np. XFX Core 450W 135mm 80+ SLI PSU
Tak się zastanawiam po co ładujecie tyle w budę wystarczyłaby np. SilentiumPC Brutus 410 i najwyżej wymiana wentylatorów na Noiseblockery jakby standardowe nie pasowały.
Zamiast Zalmana Performy dobry jest też SilentiumPC Fortis HE1225 - cena podobna. Najważniejsze to właściwie prócz wydajności chłodzenia przy jakich obrotach wentylatora to osiąga - wiadomo czym mniej tym ciszej...
Może wydać się Wam to śmieszne, ale przy wyborze podzespołów "kręcących się" głównym kryterium będzie dla mnie poziom maksymalny dB, bo stacja robocza ma stać w sypialni. :( Wolę dołożyć kilkaset zł więcej do zestawu, który nie będzie mocno słyszalny nawet w szczytowych obciążeniach (nie sądzę też by takie były). Zapewne wiatraki uaktywnią się przy pracy w LR3 (potem LR4), obsłudze technologii HD (montaż filmików z kompakta), więc chciałbym, żeby było cicho, ale w granicach jakiś rozsądnych cen (stąd decyzja o coolerze na procku poniżej 20 dB za cenę max 250 zł). Zwrócę więc uwagę na podane przez lazik_s modele. Nie wiem jak Wy, ale ja sugeruję się na wyjściu w poszukiwaniach benchmark.pl, upatruję sobie 2-3 rozwiązania i potem czytam o nich, rewidując nieraz poglądy (i odrzucając te wybory na rzecz innych).
...Aha jeszcze jeśli chodzi o wentylatory w budzie to dobrze by było gdyby płyta obsługiwała płynną ich regulację w zależności od temp. procka. Wymieniany wyżej Asrock Z68 Extreme3 Gen3 ma dla przykładu płynną regulacje 2 wentylatorów (jednego na radiatorze CPU) i jednego do obudowy. 2 dodatkowe są ustawiane manualnie (1 na 4 poziomy, a drugi na 10 poziomów prędkości).
Tu kompletnie nie znam się więc zapytam- jak zabezpieczyć bebechy komputera przed ugotowaniem wpływając na obroty coolerów procesora i obudowy? Czy nie lepiej zdać się na system? Czy mam sprawdzać paranoicznie co jakiś czas temperatury jakimś softem, albo co gorsza montować na przodzie panel lcd, kiedy mój zestaw nie będzie podkręcony?
EDIT: dodatkowe pytanie do posiadaczy SSD- jak zabezpieczyć je przed przegrzaniem- czy montujecie dodatkowy cooler w części napędowej/hdd, czy tam nie ma takiej wysokiej temperatury?
Jezeli chcesz cisze w budzie, znajdz taka ze sporymi otworami na wiatraki ( conajmniej 4-5 dla OC, 1-3 dla normalnego zestawu ), ktore pozwola zapewnic logiczny airflow - powietrze wciagane daleko od processora i wypychane w jego okolicach. Do tego dolozyc ciche wiatraki ( ja polecam noctuy NF-S12B do obudowy ) zmniejszyc im predkosc orbrotow ( w przypadku noctuy podpiac na stale przelaczke ULNA, w przypadku innych regulacje podpiac pod mobo badz osobny panel ). Problemem tutaj moze byc jedynie przechodzenie powietrza przez obudowe - nie wszystkie "typy" otworow w obudowie zachowuja sie tak samo. Polecam rowniez dodac filtry rpzeciw kurzowe - zmniejszy to problem z czyszczeniem komputera.
Dobry airflow zapewnia szybsza wymiane powietrza w obudowie i wplywa pozytywnie na temeprature wszystkich podezespolow. i5-2500 nie grzeja sie ponad przecietnie, wiec jezeli zalozysz dobry cooler na processor nie powinienes miec problemow z predkosciami obrotowymi wiatrakow.
Jezeli chodzi o samodzielne sterowanie predkosciami - przy dobrze przemyslanym zestawie nie powinno byc takiej potrzeby. Dobra buda, 2-3 wiatraki generujace airflow ustawione na standardowych predkosciach i cooler processora sterowany przez system. Wiecej nie potrzeba. Chyba ze robisz OC do niesamowicie wysokich poziomow i masz kilka kart graficznych, a jenczesnie nie chcesz helikoptera 24/7.
Cena max 250PLN za cooler nie jest rozsadna. Za 300 PLN masz nh-c14 czy nh-d14, ktore na pewno nie sa rozsadnymi coolerami dla rozsadnych ludzi.
Na benchmark.pl trzeba uwazac. Przyklad to test nh-c14. Z mojego doswiadczenia, ma on zblizona wydajnosc do nh-d14, a w ciasnej budzie potrafi poradzic sobie lepiej. NA benchmark.pl uzyskali za to rezultaty bardzo kiepskie. ( dokladniej to gorsze niz ja widzialem, z tylko 1 wiatrakiem na kreconym x6 )
Poproszę o opinię nt. poniższej konfiguracji, czy można na czymś odchudzić ten zestaw bez utraty mocy i bezpieczeństwa?
Obok podzespołu przedział cenowy z ceneo (stan na 20.04.2012). Zależy mi na ciszy i nagrywarce bluray
1) Gigabyte GA-Z68AP-D3 - 344-454
2) Intel Core i5 2500 3,30 GHz BOX wersja BEZ COOLERA - 762-1040
3) SilentiumPC Regnum L50 Pure Black (RG-L50) - 297-332
4) Zalman CNPS10X Performa - 120-160 lub coś podobnego z be quiet!
5) SSD Samsung SSD830 128 GB - 632-746
6) be quiet! Straight Power E9-450W - 292-392 lub tańszy OCz StealthXStream 500W SLI - 193-309
7) Geil 8GB PC3-10660 (GEC38GB1333C9DC) - 168-267
lub Kingston DDR3 8GB (2x4GB) 1333MHz Non-ECC CL9 DIMM (KVR1333D3N9K2/8G) - 159-256
8 ) LG Blu-Ray BH10LS38 Light Scribe (nagrywanie Bluray) - 348-360
9) Win 7 64 HE - aktualizacja z XP HE- ok. 480?
Do tego podepnę pod SATA obecnie posiadanego Samsunga F3 lub F4 (na nefy), tego, który nie wibruje, bo jeden z nich nie pamiętam który chamsko wibruje od nowości, mimo, że zawieszony na gumach (posłuży jako dysk zewnętrzny do archiwizacji).
Mam podobny zestaw. Nie wiem czy rozważasz dyski HDD bo w rozpisce ich nie widzę ale ja mam swoje popakowane w Scythe Quiet Drive, jest genialnie. Oczywiście stoi na dodatek na żelowych nóżkach, żeby nie przenosiła na budę jakichkolwiek drgań - jak buda buczy od drgań dysku to dostaję szału :D
Płytę też mam GB na Z68 , to już druga płyta tego producenta pod tym prockiem i5 i już nie kupię kolejnej - piszczy coś na płycie głównej w okolicach procka , gdy nie jest on obciążony. Na obu to samo. Jeśli podwyższę trochę napięcie manualnie w biosie to piski ustają.
Chłodzenie na procku - Prolimatech Megahalems Rev. B z Noctua NF-S12B FLX 1200rpm skręconym do 600rpm. Do tego od razu za radioatorem druga taka Noctua robi za wiatrak wyciągający powietrze z budy - oczywiście skręcony do 600rpm :)
Do tego miałem 8GB Geile z wyśrubowanymi parametrami ale zmieniłem na 16GB Kingston DDR3 2x 4GB 1333MHz CL9 - tańsze a różnicy nie zobaczysz i za 1 komplet Geili kupisz niemal 2 Kingstona.
Zasilacz zmieniłem sobie na Enermaxa Pro 87+ 500W - cisza jak makiem zasiał i doskonałe parametry w testach. Bodaj jedyna firma, na którą nie znajdziesz narzekań na piszczące podzespoły. U mnie się sprawdziło.
Jako filtry kurzowe w budzie Chiefteca robią pończochy, które zakosiłem kobicie :D i na taśmę z rzepami pozaklejałem wszystkie otwory. Nie tamują tak ruchu powietrza jak filtry przeciwkurzowe a zatrzymują niemal całośc kurzu.
Wszelkie opisy o piskach, szumach w moim przypadku trzeba dzielić przez 2 bo słuch mam jak nietoperz - drażnią mnie najbardziej wysokie, piskliwe dźwięki. Słyszę jak piszczy mi plazma, słyszę cewki na płycie głównej, słyszę szum wiatraków na 600rpm, gdzie normalni ludzie pukają sie w czoło na widok mojego kompa :)
Zatem jeśli jesteś podobnym cicholubem to śmiało możesz brać moje opinie pod uwagę :D
Mowi sie ze gigabyte lubia piszczec - mialem kilka piszczacych ( np ga-ex58-ud5 ) ktore po pewnym czasie sie uspokoily, skladalem tez kilka kompow z takimi co nie piszczaly. Wydaje mi sie ze to po prostu kwestia peha/szczescia bardziej niz producenta.
NF-S12B FLX to nie najlepszy wiatrak do chlodzenia processora - niskie static pressure ma spore znaczenie dla wydajnosci i jakosci przepychania powietrza przez zeberka radiatora. Lepiej kupic nf-f12 czy p12. Chociaz dla osoby ktora siedzi z uchem przy budzie beda one glosniejsze.
Może wydać się Wam to śmieszne, ale przy wyborze podzespołów "kręcących się" głównym kryterium będzie dla mnie poziom maksymalny dB, bo stacja robocza ma stać w sypialni. :( Wolę dołożyć kilkaset zł więcej do zestawu, który nie będzie mocno słyszalny nawet w szczytowych obciążeniach (nie sądzę też by takie były). Zapewne wiatraki uaktywnią się przy pracy w LR3 (potem LR4), obsłudze technologii HD (montaż filmików z kompakta), więc chciałbym, żeby było cicho, ale w granicach jakiś rozsądnych cen (stąd decyzja o coolerze na procku poniżej 20 dB za cenę max 250 zł). Zwrócę więc uwagę na podane przez lazik_s modele. Nie wiem jak Wy, ale ja sugeruję się na wyjściu w poszukiwaniach benchmark.pl, upatruję sobie 2-3 rozwiązania i potem czytam o nich, rewidując nieraz poglądy (i odrzucając te wybory na rzecz innych).
Radiatory jak się sprawdzają są np. tutaj: http://chlodzenie.net/reviews/podkrecanie-i7-test-20-zestawow-chlodzacych/10/
Testy głośności wentylatorów:
http://chlodzenie.net/reviews/wielki-test-poziomu-glosnosci-wentylatorow/
http://chlodzenie.net/reviews/wielki-test-poziomu-glosnosci-wentylatorow-cz-ii/
Wydajności wentylatorów:
http://chlodzenie.net/reviews/wydajnosc-wentylatorow-mity-i-fakty-cz-i/
http://chlodzenie.net/reviews/wydajnosc-wentylatorow-mity-i-fakty-cz-ii/
http://chlodzenie.net/reviews/wydajnosc-wentylatorow-%E2%80%93-mity-i-fakty-cz-iii/
http://chlodzenie.net/reviews/wydajnosc-wentylatorow-mity-i-fakty-cz-iv/
Popatrzysz to dojdziesz do jakichś wniosków.
Tu kompletnie nie znam się więc zapytam- jak zabezpieczyć bebechy komputera przed ugotowaniem wpływając na obroty coolerów procesora i obudowy? Czy nie lepiej zdać się na system? Czy mam sprawdzać paranoicznie co jakiś czas temperatury jakimś softem, albo co gorsza montować na przodzie panel lcd, kiedy mój zestaw nie będzie podkręcony?
To co mówiłem o płynnej regulacji (PWM w wentylatorach i na płycie) daje ci rozwiązanie na poziomie biosu. Płyta główna sama dba o to by zwiększać obroty wentylatora jak wymaga tego wyższa temperatura CPU i przeciwnie gdy temperatura jest niska to wentylator się bardzo powoli obraca. Dlatego jak już to najlepszym rozwiązaniem są płyty z tym rozwiązaniem i wentylatorki to obsługujące.
bialogardzianin
25-04-2012, 11:07
Mam podobny zestaw. Nie wiem czy rozważasz dyski HDD bo w rozpisce ich nie widzę ale ja mam swoje popakowane w Scythe Quiet Drive, jest genialnie. Oczywiście stoi na dodatek na żelowych nóżkach, żeby nie przenosiła na budę jakichkolwiek drgań - jak buda buczy od drgań dysku to dostaję szału :D
Scythe Quiet Drive z HDD w środku (jaki?) stoi na żelowych nóżkach wewnątrz budy (nie jest zamontowany w prowadnicach)?
Płytę też mam GB na Z68 , to już druga płyta tego producenta pod tym prockiem i5 i już nie kupię kolejnej - piszczy coś na płycie głównej w okolicach procka , gdy nie jest on obciążony. Na obu to samo. Jeśli podwyższę trochę napięcie manualnie w biosie to piski ustają.
Czyli szukać czegoś innego, bo GB piszczy? Mi przed wymianą aktualnie posiadanej mobo Asus M4N78 też piszczało, okazało się, że to spęczniały kondensator. Jeszcze trochę i poszedłby dymek z obudowy.
Chłodzenie na procku - Prolimatech Megahalems Rev. B z Noctua NF-S12B FLX 1200rpm skręconym do 600rpm. Do tego od razu za radioatorem druga taka Noctua robi za wiatrak wyciągający powietrze z budy - oczywiście skręcony do 600rpm :)
Rozumiem, że chłodzenie procesora składa się z dwóch kupionych oddzielnie elementów. Cena dołuje. :(
Do tego miałem 8GB Geile z wyśrubowanymi parametrami ale zmieniłem na 16GB Kingston DDR3 2x 4GB 1333MHz CL9 - tańsze a różnicy nie zobaczysz i za 1 komplet Geili kupisz niemal 2 Kingstona.
Obecnie mam 4 x 512 dualowe Geile stareńkie i nigdy na nie nie narzekałem, więc pomyślałem, że moze warto iść dalej w tą markę. Widzę, że sporo osób proponuje kingstony, więc skoro są dobre, to po co przepłacać...
Zasilacz zmieniłem sobie na Enermaxa Pro 87+ 500W - cisza jak makiem zasiał i doskonałe parametry w testach. Bodaj jedyna firma, na którą nie znajdziesz narzekań na piszczące podzespoły. U mnie się sprawdziło.
Cena poraża. :( Można też nieco się zdziwić http://ocforum.pl/45-zasilacze-i-ups-y/enermax-pro-87-500w-brzeczy-co-robic-34100/ , poszukam innego rozwiązania (cena).
Jako filtry kurzowe w budzie Chiefteca robią pończochy, które zakosiłem kobicie :D i na taśmę z rzepami pozaklejałem wszystkie otwory. Nie tamują tak ruchu powietrza jak filtry przeciwkurzowe a zatrzymują niemal całośc kurzu.
Jaka buda?
Wszelkie opisy o piskach, szumach w moim przypadku trzeba dzielić przez 2 bo słuch mam jak nietoperz - drażnią mnie najbardziej wysokie, piskliwe dźwięki. Słyszę jak piszczy mi plazma, słyszę cewki na płycie głównej, słyszę szum wiatraków na 600rpm, gdzie normalni ludzie pukają sie w czoło na widok mojego kompa :)
Zatem jeśli jesteś podobnym cicholubem to śmiało możesz brać moje opinie pod uwagę :D
Wezmę, wezmę, tym bardziej że chciałbym, aby w miarę możliwości jedynym słyszalnym elementem zestawu (u Ciebie/u Was stoi na podłodze czy półce biurka komputerowego?) były kliknięcia myszką i klawiaturą. ;)
bialogardzianin
25-04-2012, 11:12
...To co mówiłem o płynnej regulacji (PWM w wentylatorach i na płycie) daje ci rozwiązanie na poziomie biosu. Płyta główna sama dba o to by zwiększać obroty wentylatora jak wymaga tego wyższa temperatura CPU i przeciwnie gdy temperatura jest niska to wentylator się bardzo powoli obraca. Dlatego jak już to najlepszym rozwiązaniem są płyty z tym rozwiązaniem i wentylatorki to obsługujące.
Dzięki! Czyli lepiej budę golasa kupić i dobrać do tego ciche 2-3 coolery? Ja już mam dość tych zakupów! (żart!) ;)
Mowi sie ze gigabyte lubia piszczec - mialem kilka piszczacych ( np ga-ex58-ud5 ) ktore po pewnym czasie sie uspokoily, skladalem tez kilka kompow z takimi co nie piszczaly. Wydaje mi sie ze to po prostu kwestia peha/szczescia bardziej niz producenta.
NF-S12B FLX to nie najlepszy wiatrak do chlodzenia processora - niskie static pressure ma spore znaczenie dla wydajnosci i jakosci przepychania powietrza przez zeberka radiatora. Lepiej kupic nf-f12 czy p12. Chociaz dla osoby ktora siedzi z uchem przy budzie beda one glosniejsze.
Może i pcha trochę powietrza więcej ale jak wspomniałem dla mnie priorytet to cisza. A tu nie ma wybacz - Twój f12 przy 1200rpm 18,6dB, mój 10,6dB. I to niestety słychać...
Poza tym radiator Megahalem jest tak skuteczny, że może odbierać ciepło z procka bez użycia wiatraka (oczywiście w rozsądnych granicach , jednak mnie daleko do dzieciaka z forum komputerowego ekscytującego się słupkami w testach podczas katowania sprzętu). Zatem użycie dwóch takich wolnoobrotowych wiatraków - jeden przed prockiem, który go chłodzi, drugi od razu za nim, który odbiera to ciepłe powietrze i wywala je z budy - jest nad wyraz wystarczające aby cieszyć się niskimi temperaturami procka nawet podczas ciężkiej pracy mielenia setki rawów z zegarem podkręconym do 4GHz. Co najważniejsze - w całkowitej ciszy ;)
Coolery montowane w tanszych budach zazwyczaj sa po prostu kiepskie, dosc glosne i szybko zaczynaja robic sie jeszcze gorsze. Lepiej czysta bude i dokupic do tego kilka wentylatorow dobrej klasy. Jezeli ktos lubi bezwzgledna cisze, to trzeba sie szarpnac na cos lepszego jak np nf-s12b flx.
Rozumiem, że chłodzenie procesora składa się z dwóch kupionych oddzielnie elementów. Cena dołuje.
Kup NH-d14 w takim razie, wiatraki zkrec na minimalna predkosc, badz wyjmij jeden ( a moze i 2? :P ). Wydajnosc bedziesz mial znacznie lepsza, a jednoczesnie 2 dobre wiatraki w zestawie tez sa cos warte :P ( Pod mlotek na allegro? :P ) Tylko jak z glosnoscia w Twoim przypadku to nie wiem :P
mam w budzie kilka NF-S12B i wiem jaka maja kulture pracy :P NF-F12 sa glosniejsze to fakt, ale roznica w wydajnosci to tlumaczy. Dla tego trzeba byc swiadomym co jest wazniejsze i w jakim stopniu :P