PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D80 - Wybór obiektywu portretowego

marcelluss
09-11-2010, 01:14
Witam wszystkich nikonowców,

Swój post zacznę od tego, iż jestem amatorem fotografii. Od 2 lat posiadam aparat Nikon D80 + nikkor 18-135. Aktualnie posiadam kwotę około 800zł i mam do was takie pytanie. Chciałem kupić obiektyw portretowy + lampe. Po dłuższej rozmowie z "googlami" wybór padł na:

Obiektyw - Nikkor 50mm f/1.8 D AF -- 484zł
Lampa - Nissin Di 622 - 383 zł

Chciałbym poznać wasze zdanie na temat w/w rzeczy. Prosiłbym tylko o nie pisanie zdań typu "dołóż 200-300zł", gdyż studentowi dziennemu trudno jest zebrać większą sumkę :)

brzezior
09-11-2010, 10:25
Ten obiektyw bardzo dobrze sprawdza się jako portretowy. W mieszkaniach jest trochę ciasno, ale spokojnie daje radę. Nie da się co prawda zrobić zdjęć "zza stołu", ale nie jest źle. Jakość obrazu rewelacyjna. Duże przysłony jak najbardziej używalne. Mały, lekki i względnie szybki.
Co do lampy, to myślę, że też się sprawdzi. Osobiści używam SB-600, ale najczęściej odwrócony palnik i ustawienia ręczne parametrów - w dobie cyfrowej wystarczy kilka zdjęć i masz dobrane ustawienia dla pomieszczenia / odległości.
Podsumowując - zestaw portretowy bardzo dobry, za bardzo dobre pieniądze.

Mariusz888
09-11-2010, 10:26
Było trylion razy... :roll: Lampy nie znam więc się nie wypowiem, chociaż wygląda raczej mało zachęcająco i proponował bym używane SB600 ale jak chcesz po taniości to...

Co do szkła to jak już wspomniałem - było trylion razy w milionie wątków - nic lepszego i taniej nie znajdziesz - portretówka tzw "dedykowana" to dopiero N AF 85/1.8 za ok 1,5k nowa i ok 1,1k używana.

50/1.8 to dobre szkło w bardzo dobrej cenie - jeśli nie ma kasy na nic więcej - sprawdzi się. Miałem i wspominam z sentymentem chociaż 50/1.4D też miałem i była lepsza ;) Nie za bardzo jest sens coś innego doradzać bo skoro piszesz

Prosiłbym tylko o nie pisanie zdań typu "dołóż 200-300zł", gdyż studentowi dziennemu trudno jest zebrać większą sumkę
Wyjaśnij mi to - tak już po za wątkiem... bo ja też studiowałem dziennie kierunek na którym miałem się kiedy i gdzie narobić, żeby się czegoś porządnie nauczyć ale jakoś udawało mi się coś tam odkładać ;)

marcelluss
09-11-2010, 11:49
Wyjaśnij mi to - tak już po za wątkiem... bo ja też studiowałem dziennie kierunek na którym miałem się kiedy i gdzie narobić, żeby się czegoś porządnie nauczyć ale jakoś udawało mi się coś tam odkładać ;)

Dorabiam gdzie się da, ale nie mogę całej kasy przeznaczyć na aparat. Mam tez swoje wydatki,a na dodatek idą święta, a potem sylwester wiec ciężko bedzie z uzbieraniem dodatkowej fajnej sumki

Podsumowując - zestaw portretowy bardzo dobry, za bardzo dobre pieniądze.

Dziękuje

To jeszcze takie pytanie. Pewnie znajdę odpowiedź w innych wątkach, ale na wypadek zapytam również tutaj, gdyż zalezy mi na czasie. Tak jak pisałem jestem amatorem. Jeżeli powiedzmy kupiłbym: Nikon Speedlight SB-600 to czy nie będzie ona zbytnio zaawansowana? Na obiektywach jako tako się znam bo miałem z kilkoma doczynenia, ale z lampami nigdy, dlatego myśłałem pierw o zakupie czegoś taniego i prostego.

tomek s
09-11-2010, 12:13
Wręcz przeciwnie SB-600 to dedykowana lampa nikona prosta w obsłudze, która będzie ładnie współpracować w trybach automatycznych typu TTL TTL BL.
pozdr

velaskez
09-11-2010, 12:43
Mam 50/1.8 i jako budżetowy obiektyw portretowy sprawuje się z D80 znakomicie;) Choć ostatnio go używam mało ze względu na 35.

navigator_s9
09-11-2010, 13:00
mam 50 af 1.8d i szczerze mówiąc jest to moje ulubione szkło. Stosunek ceny do jakości jest rewelacyjny. Raz go wystawiłem na giełdę forumową bo potrzebowałem kilku stówek do innego szkła ale na szczęście się nie sprzedał i nie zamierzam się z nim rozstawać.

Frodo
09-11-2010, 13:38
Prosiłbym tylko o nie pisanie zdań typu "dołóż 200-300zł", gdyż studentowi dziennemu trudno jest zebrać większą sumkę :)

No więc...dołóż 200-300zł i dozbieraj do lampy systemowej :-P

Poważnie.

Pierre
09-11-2010, 18:47
Prosiłbym tylko o nie pisanie zdań typu "dołóż 200-300zł", gdyż studentowi dziennemu trudno jest zebrać większą sumkę :)

OK, nie będę Ci więc pisał tego, czego nie chcesz przeczytać, w zamian napiszę coś innego...
Sam kiedyś kupiłem 50-tkę 1.8 właśnie do portretu, ponieważ na tamten czas na nic lepszego nie było mnie po prostu stać. Kosztowała ona wtedy 499 PLN w FJ i przez prawie 2 lata udało mi się nią zrobić parę naprawdę dobrych portretów. Coś, co jednak wyjątkowo mi nie pasowało to przerysowania. Po prostu ogniskowa, która w przeliczeniu na pełną klatkę wynosi 75mm jest zbyt krótka jak dla mnie. Oczywiście jest wiele osób, którym ona pasuje, ale ja do nich nie należę. Dlatego więc sprzedałem tą 50-tkę i kupiłem 85-tkę i dopiero teraz jestem mega zadowolony, gdyż jest pod absolutnie każdym zwględem lepsza od 50-tki.
Podsumowując : jeśli faktycznie nie jesteś w stanie dołożyć, to 50 1.8 jest dobrym wyborem na początek, gdyż zamiast siedzieć i zamartwiać się brakiem kasy lepiej jest cieszyć się z robienia zdjęć. Musisz jednak liczyć się z tym, że jak kiedyś podepniesz pod swoją puszkę 85-tkę, to zapragniesz jej natychmiast :) Dlatego uważam, że lepiej jest kupować produkty docelowe i dozbierać do 85 1.8 (najlepiej używkę) niż kupować półśrodki, przy odsprzedaży których się traci, ale decycja oczywiście należy do Ciebie. Pozdrawiam

SHOX!
10-11-2010, 13:16
Nikkor 85 1.8 i koniec kropka.

karolt
11-11-2010, 17:42
35/1.8 DX lub 50/1.4G lub 85/1.8D. Pierwszy jest najlepszy, bo daje najwięcej swobody, jest rewelacyjnie dobry i najtańszy :-)
Ja bym brał 35/1.8 na początek, jeśli nie byłbym zdecydowany/zorientowany. 50/1.4 jest fajny, bo najjaśniejszy i ładnie rysuje portrety na DX. Najładniej klasyczny portret będzie oczywiście rysował 85/1.8, ale nie da już takiej swobody jak 50 czy 35. (wąski kąt widzenia). Najlepiej jak się weźmie te trzy (albo zooma pokrywającego te ogniskowe) i się pochodzi dzień czy dwa i popatrzy rzez wizjer i porobi zdjęcia. Potem można wybrać.