PDA

Zobacz pełną wersję : korekta koloru w LR

music2000
08-11-2010, 23:22
czy moze ma ktos jakies fajne patenty jak ladnie i szybko suwaczkami

w light room zmienic kolorystyke RAW (NEF) nikona tak aby przypominla ta z Canon 5d

chodzi mi glownie o kolorystyke skory. sam nie wiem dokladnie na czym to polega
ale nie raz przegladajac zdjecia w internecie od razu nie patrzac na EXIF widze
ze jest to robione system C.. (potem podglad EXIF'a i sie potwierdza)

ogolnie mowiac nikon daje chyba czerwony/zolty zafarb na skorze,,,

manfred
09-11-2010, 18:19
Najprostszy sposób sprzedać w diabły wszystko przeboleć stratę kasy i kupić 5D. Ale pewnie Cię to nie interesuje. Drugi jeszcze bardziej egzotyczny sposób napisać do jednego z forumowiczów H. Kalinowski ten facet to magik i kolor skory ma w jednym paluszku. Zapisać sie do niego na warsztaty. Ostatni sposób to czekać czekać aż ktoś sie zlituje i sprzeda patent na forum.

Bust
09-11-2010, 18:23
Poszukaj na forum, było o tym setki razy. Niewiem tylko czy komuś się udało znaleźć złoty środek, wg mnie jest to niewykonalne gdyż każde zdjęcie wymaga innej korekty.
Najprościej kupić 5D :)

music2000
09-11-2010, 20:22
tak wlasnie myslalaem zeby sprzedac w cholere te nikony,, robie zdjecia glownie ludzi .. i tu niestety system C. wydaje sie lepszy

niestety sporo sie traci przy zmianie systemu.

oczywiscie nikon ma bardzo duzo plusow ale jak mowie tonacja skory w C. jest lpesza wg mnie.,

ryszkut
09-11-2010, 22:12
jakoś zawsze jak wchodzą takie tematy to chce mi się śmiać tylko.

kolory canona ;) a na jakim monitorze takie kolory ;)

Pienia
09-11-2010, 22:26
to przecież bardzo proste...! jak ci się podobają kolory Canona, to go kup i tyle...no i ciesz się kolorystyką tego cuda, ale potem nie narzekaj af i parę innych rzeczy..

p.s.
a jak kupowałeś 700 i 90 to nie myślałeś nad zmianą systemu?

Bust
09-11-2010, 23:14
jakoś zawsze jak wchodzą takie tematy to chce mi się śmiać tylko.

kolory canona ;) a na jakim monitorze takie kolory ;)

heh a mi się chce śmiać czytając takie komentarze, to że nie widzisz różnicy, nie znaczy że jej nie ma ;)

ryszkut
10-11-2010, 11:49
"widzenie" różnic między c a n to jeden z wielu mitów (głupot) tego forum.
już mi się nie chce. może masz rację bust, nie widzę, nie chcę widzieć, nie musze się tym podniecać.
kup canona będzie fajnie

Bust
10-11-2010, 12:53
"widzenie" różnic między c a n to jeden z wielu mitów (głupot) tego forum.

mówimy tu nie o całym c a konkretnie o 5D.

już mi się nie chce. może masz rację bust, nie widzę, nie chcę widzieć, nie musze się tym podniecać.

Skoro tak myślisz to po co się udzielasz? dla mnie to jest głupota tego forum.

kup canona będzie fajnie

Jest fajnie, bo juz od przeszło roku takowym się cieszę ;)

music2000
10-11-2010, 14:43
oczywiscie tak jak przypuszczalem rozpocznie sie dyskusja .. nie na temat

oczywiscie ze bardzo duzo zalezy od uzytego szkla, ale skora- tonacja w C 5d wychodzi inaczej , ladniej wg mnie niz w Nikonie
i jest to fakt niezaprzeczany, jak ktos nie widzi roznicy to nie wiem..jego sprawa

a pytanie bylo o jakas korekte kolorow, moze jakis tutek sprytny

notic
10-11-2010, 19:30
można sobie zrobić profile 5d dla lr, acra czy nxa. Temat wałkowany był na forum.

markB
10-11-2010, 20:12
Zmiana systemu może być kosztowna. Mniej wydasz kupując ColorChecker passport (ok. 350 zł) i robiąc sobie "skórzany" profil dla aparatu. LR masz, więc możesz pracować w DNG: http://modifiedphoto.wordpress.com/2010/04/23/color-correction-for-dummies/ , http://blog.xritephoto.com/?p=743