PDA

Zobacz pełną wersję : Grafika z pasywnym chłodzeniem

Slon
08-11-2010, 14:26
Padl moj geforce 8600gt... Najpierw chlodzenie dalo o sobie znac, a teraz przestal startowac :(
Szybko potrzebuje czegos nowego, ale tym razem z pasywnym chlodzeniem.
Rozgladalem sie i takie cos wymyslilem:
- http://allegro.pl/gigabyte-geforce-9600gt-silentcell-gwa-wroclaw-i1306456716.html
- http://allegro.pl/salon-asus-radeon-5550-1gb-ddr2-silent-gwr36m-wawa-i1295978899.html
- http://allegro.pl/radeon-gigabyte-4850-i1310808000.html

Cena - max 300zl

ps. Dobrze, zeby nowa grafika nie byla wolniejsza od porzedniej :D

Kyle
08-11-2010, 14:40
Ja mam tego 4850 - bez zastrzeżeń ... ale domontowałem wentylator 120 mm kręci się @ 800 RPM

pierote
08-11-2010, 14:57
Shapphire RHD 58.. fuul wypas do gier a jak pasywna i w omawianym temacie to Rad 5770 od Power Color - polecana na innych forach jako jakosc/cena i cisza.

Slon
08-11-2010, 15:07
Shapphire RHD 58.. fuul wypas do gier a jak pasywna i w omawianym temacie to Rad 5770 od Power Color - polecana na innych forach jako jakosc/cena i cisza.

te radki 5770 to juz powyzej 500zl...

Tom01
08-11-2010, 15:33
Tą pierwszą można śmiało brać. Przetestowałem, wbrew pozorom Gigabyte robi całkiem sensowne grafiki.

pierote
08-11-2010, 17:25
te radki 5770 to juz powyzej 500zl...
Sorki nie dopatrzyłem.

Slon
08-11-2010, 21:55
O i dziala :D
Po rozlozeniu kompa na czesci pierwsze i doslownym zlozeniu go na biurku, calosc odzyla :)
Ale wiatrak ciagle nawala :(

Co powiedzie na takie cudo?
http://www.proline.pl/?p=AC+ACCELERO+S1R2

Pebal
08-11-2010, 22:06
Odradzam pasywne chłodzenie karty chyba, że masz dobrą cyrkulację powietrza w obudowie. Karty się smażą i mają mniejszą żywotność.
Z drugiej zaś strony, jeżeli masz dobrą cyrkulację powietrza w obudowie, to pewnie masz też zamontowane jakieś dodatkowe śmigła. Tego dodatkowego na lajtowej karcie i tak nie usłyszysz.

wisa
08-11-2010, 22:15
Gigabyte 4850 mam. Działa bardzo dobrze. Do pracy w foto nie potrzeba żadnych dodatkowych wiatraków. Delikatna cyrkulacja w obudowie styknie. Wystarczy jakiś wolnobieżny wiatraczek z tyłu i będzie gites.

Slon
08-11-2010, 22:31
Mam dwa dodatkowe wentylatory - jeden z przodu wdmu****e, drugi z tyly wyciaga powietrze. W tej chwili wskaznik pokazuje 45 stopni (na grafice), wiec moze tragedii nie bedzie. Bo jednak ten wentylator na grafie jest najglosniejszym z calego zestawu :(

Kyle
08-11-2010, 23:13
Odradzam pasywne chłodzenie karty chyba, że masz dobrą cyrkulację powietrza w obudowie. Karty się smażą i mają mniejszą żywotność.
Z drugiej zaś strony, jeżeli masz dobrą cyrkulację powietrza w obudowie, to pewnie masz też zamontowane jakieś dodatkowe śmigła. Tego dodatkowego na lajtowej karcie i tak nie usłyszysz.Pasywne chłodzenie praktycznie kupuje się po to by zamontować niesłyszalny wentylator :) - efekt jest taki, że moja karta (Gigabyte 4850 Multicore + wentylatorek 120 mm) chodzi o niebo ciszej niż referent (szczególnie w stresie) i na dodatek ma niższe temperatury.

wisa
09-11-2010, 00:00
I dlatego polecam karty z pasywnym chłodzeniem. Kyle - cisza ponad wszystko :)

pierote
10-11-2010, 17:55
Nie ma to jak mały wiatraczek który wyje z prędkością 3000-4000rpm :)
Żart oczywiście.

Strus
10-11-2010, 18:11
hhmm właśnie sprawdziłem moje dziwne 4810 i bez wiatraczka jest o połowę albo i nawet o więcej niż połowę ciszej. Przy okazji okazało się jeden skubany Noiseblocker mi hałasuje. Wiatraczkowo jednak enermaxy są najcichsze :) A nad grafą to teraz ja się musze zastanowić. Ale wymieniać w sumie nie mam po co. Można zdjąć wiatraczej i założyć chłodzenie pasywne ?

Strus
10-11-2010, 19:04
Nie mogę już EDITA walnąć..... :(

O i dziala :D

Co powiedzie na takie cudo?
http://www.proline.pl/?p=AC+ACCELERO+S1R2

Opinie w necie bardzo pochlebne. Właśnie to cuś zamówiłem. Wersję 1 rev 2

Z drugiej zaś strony, jeżeli masz dobrą cyrkulację powietrza w obudowie, to pewnie masz też zamontowane jakieś dodatkowe śmigła. Tego dodatkowego na lajtowej karcie i tak nie usłyszysz.

Ja mam kilka sztuk Enermaxów 120 i akurat wiatraczek z mojej grafy słychać jak cholera

Pebal
11-11-2010, 01:27
Ja mam kilka sztuk Enermaxów 120 i akurat wiatraczek z mojej grafy słychać jak cholera
No tak, ale przecież to zależy od typu karty graficznej i zastosowanym w niej układzie chłodzenia. Nie tylko domowi majsterkowicze zauważyli, że duży radiator i cichy wentylator to tandem, który dobrze się sprawdza. Takie rozwiązania są także oferowane przez producentów kart graficznych.

Strus
11-11-2010, 01:38
Co nie zmienie faktu ze nawet przy kilku dodatkowych smiglach i tak najglosniejszym elementem moze byc wlasnie grafa. U mnie tak wlasnie jest. Po zatrzymaniu wiatraczka palcem komp cichnie o mniej wiecej polowe. A poza sporych rozmiarow wiatrakiem na procku mam 4 enermaxy 120, 1 sztuke Cooler mastera 120 i 1 sztuke cooler mastera 140 (te 2 akurat fabrycznie byly w obudownie). Wiatraczek na grafie ma jakies 50mm (na oko) a szumi jak Niagara w porownaniu z cala reszta. Takze naprawde ten dodatkowy wiatraczek z grafy moze byc slyszalny w dosc denerwujacy sposob. Ja to odkrylem dzisiaj i od razu zamowilem owo chlodzenie pasywne. W koncu nie po to szukalem jak najcichszych wentyli zeby teraz spokojny sen grafa psula ;) :)

Pebal
11-11-2010, 01:54
Co nie zmienie faktu ze nawet przy kilku dodatkowych smiglach i tak najglosniejszym elementem moze byc wlasnie grafa.
Oczywiście, że tak może być, zależy co się na kompie robi. W moim kompie pod obciążeniem najgłośniejszy jest wiatrak z procka, bo to głównie on jest wykorzystywany w stu procentach. Grafa przez większość czasu raczej odpoczywa.

Slon
11-11-2010, 11:16
Właśnie to cuś zamówiłem. Wersję 1 rev 2

napisz cos wiecej, jak juz dostaniesz :)

Strus
11-11-2010, 14:14
JAk tylko uda mi się to cuś założyć to napiszę. A wątpliowsci mam bo mam dziwną kartę graficzną. Taką co to się do niej producent nie przyznaje hehe i nie mam 100% pewności czy będzie pasować. Choć powinno.

Greg77
11-11-2010, 16:31
JAk tylko uda mi się to cuś założyć to napiszę. A wątpliowsci mam bo mam dziwną kartę graficzną. Taką co to się do niej producent nie przyznaje hehe i nie mam 100% pewności czy będzie pasować. Choć powinno.

Tym czyms napewno schlodzisz GPU ale co z reszta? Co z pamiecia?? Ja bym nie kombinowal.....
Poszukaj softu ktorym mozna zmniejszyc defoltowe obroty wiatraka, mam obecnie GF250GTS i wiatrak wyje jak szalony bez sterownikow ze sterownikami jest ciszej, ale zastosowalem sofcik Riva Tuner ktory pozwala zmniejszyc zalecane przez producenta obroty wiatraka przy normalnej pracy z 35% do 25% i karty nie slysze, moj komp lekko szumi za sprawa kilku wiatrakow 120mm. Karta w momencie stresu zaczyna dzialac normalnie i zwieksza obroty, po skonczonej pracy schladza sie i wraca do swoich 25%.....niestety soft musi pracowac w tle.....ale czego sie nie robi dla ciszy:)

Strus
11-11-2010, 16:42
Tym czyms napewno schlodzisz GPU ale co z reszta? Co z pamiecia?? Ja bym nie kombinowal.....

Zakładam że jeśli to coś zostało wymyślone w celu chłodzenia karty graficznej to będzie chłodzić wszystko.

Co do softu to bez softu wiatraczek chodzi na stnadardowych ustawieniach, takich samych jak minimalne ustawienia w sofcie. Wiem bo sprawdzałem poziom hałasu organoleptycznie :P Softem mogłem wiatraczek podrkęcić żeby pracował szybciej ale nie wolniej.

Greg77
11-11-2010, 17:33
Zakładam że jeśli to coś zostało wymyślone w celu chłodzenia karty graficznej to będzie chłodzić wszystko.

Co do softu to bez softu wiatraczek chodzi na stnadardowych ustawieniach, takich samych jak minimalne ustawienia w sofcie. Wiem bo sprawdzałem poziom hałasu organoleptycznie :P Softem mogłem wiatraczek podrkęcić żeby pracował szybciej ale nie wolniej.

No nie wiem jak Radki maja........GF ma taka mozliwosc i od lat z niej kozystam;)

pierote
11-11-2010, 18:47
Jakiego softu używacie do regulacji obrotów wiatraka.
U mnie SpeedFan przy auto i 0% ręcznego przyśpieszenia, i prawie nie słychać. Ale powyżej 30% zaczyna szumieć ale na 100% da się wytrzymać.
W obudowie 3 12-ki, mocniejszy CM z przodu i 2 wolnoobrotowe takie AC (http://www.arctic-cooling.com/catalog/product_info.php?cPath=3_48_70&mID=453) na wylotach.

Greg77
11-11-2010, 19:26
Jakiego softu używacie do regulacji obrotów wiatraka.
U mnie SpeedFan przy auto i 0% ręcznego przyśpieszenia, i prawie nie słychać. Ale powyżej 30% zaczyna szumieć ale na 100% da się wytrzymać.
W obudowie 3 12-ki, mocniejszy CM z przodu i 2 wolnoobrotowe takie AC (http://www.arctic-cooling.com/catalog/product_info.php?cPath=3_48_70&mID=453) na wylotach.

Nie wiem czy wiesz ale jak ustawisz speedfana na 100% to wiatrak staje, wiec sie ciesz, ze jeszcze nie spaliles karty!
Czytalem o takim przypadku na pewnym forum, nigdy nie ustawiaj na 100%, usta na 75% to daje 25% obrotow wiatraka.....

velaskez
11-11-2010, 19:57
Wiecie, zawsze można kupić zestaw do chłodzenia wodą i będzie tylko cichutko bulgać. I wtedy, zupełna odmiana. Tak jakby kompa nie było! A ekran się świeci;)

pierote
11-11-2010, 20:43
Nie wiem czy wiesz ale jak ustawisz speedfana na 100% to wiatrak staje, wiec sie ciesz, ze jeszcze nie spaliles karty!
Czytalem o takim przypadku na pewnym forum, nigdy nie ustawiaj na 100%, usta na 75% to daje 25% obrotow wiatraka.....
Greg nie rozumiem za bardzo. Testowałem na czuja przy otwartej obudowie i przy 100% najgłośniej chałasowało.
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img683.imageshack.us/i/fan0.jpg/)
2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img3.imageshack.us/i/fan100.jpg/)

Na 100-ce wyraźnie daje max obroty. Nawet więcej - ponoć z płyty można dać więcej niż nominalne 12V
Wentyle nie PWN - podłączenie 3-pinowe.
Druga dziwna sprawa to przyśpiesza mi wiatraki dopiero powyżej 60st a blisko 70 to na CNXie już nie popracuję-wsio zwalnia dlatego przyśpieszam speedfanem.

Greg77
12-11-2010, 05:43
Greg nie rozumiem za bardzo. Testowałem na czuja przy otwartej obudowie i przy 100% najgłośniej chałasowało.

Na 100-ce wyraźnie daje max obroty. Nawet więcej - ponoć z płyty można dać więcej niż nominalne 12V
Wentyle nie PWN - podłączenie 3-pinowe.
Druga dziwna sprawa to przyśpiesza mi wiatraki dopiero powyżej 60st a blisko 70 to na CNXie już nie popracuję-wsio zwalnia dlatego przyśpieszam speedfanem.

Mozlie, ze to nie byl speed fan....sam teraz nie jestem pewien, znalazlem wtedy Riva Tuner i to uzywam.
A temperatury 60-70C dla grafiki to nie jest tak duzo.....a tego jestem pewien, grafika grzeje sie niemilosiernie:)

Kyle
12-11-2010, 12:17
Mozlie, ze to nie byl speed fan....sam teraz nie jestem pewien, znalazlem wtedy Riva Tuner i to uzywam.
A temperatury 60-70C dla grafiki to nie jest tak duzo.....a tego jestem pewien, grafika grzeje sie niemilosiernie:)No tak znowu mało to też nie jest ... Ja dla odmiany na HD4850 którego nie słychać (wentylator @800 RPM) mam 36-37 st. na pulpicie ;) - czyli zdrowy pacjent, nie ma gorączki ;) ( karta w dotyku faktycznie ma taką temp. ... nijaką)

Strus
18-12-2010, 15:54
Hehe, dzisiaj sobie znalazlem kilka testow mojego Sapphire 4730 i jak przeczytalem w kazdym z nich ze jedna z zalet karty jest ciche chlodzenie to malo ze smiechu z fotela nie spadlem...

napisz cos wiecej, jak juz dostaniesz :)

Czyli wracajac do Accelero... Dostalem oczywiscie juz dosc dawno ale czasu nie bylo. Pierwsze podejscie zakonczylo sie udanym montazem samego chlodzenia i rownie szybki demontazem :) Problemem okazaly sie radiatory na kosciach od zasilania. W 4730 radiator na tych kosciach jest wysoki. Za wysoki dla Accelero. Zdjalem go i zalozylem radiatorki dolaczone do Accelero. Podejscie drugie to rownie szybki montaz, odpalenie kompa i sprawdzenie temperatur a zaraz potem ponownie szybki demontaz - tasma podlepiona pod radiatorki to jakies nieporozumienie. Pospadaly dokladnie wszystkie. Zakupilem wiec tasme Akasa w nadziei ze 3cie podejscie sie uda..... Nadzieja, jednak jak widamo, matka glupich... Aktualnie Accelero lezy i czeka az kupie klej termoprzewodzacy do radiatorkow.
Przez 5 minut kiedy bylo to wszystko na karcie temperatura w spoczynku podnisla sie w stosunku do boxowego wiatraczka o 17 stopni osiagajac 70 stopni. Nie wykluczam jednak ze to moze byc tez wina roboty na szybko i np zlego rozprowadzenia pasty na GPU lub zlego spasowania Accelero z GPU.
Przy 3cim podejsciu (jak juz w koncu umieszcze na stale te cholerne radiatorki) zaloze Accelero nieco dokladniej i zamierzam na czubek dorzucic w ramach testow 120mm Noise Blockera, ktory sie wala po szufladzie. Jak sie sprawdzi taka kompozycja to zostawiam Accelero tylko jako nawiew pojdzie kolejny juz moj ulubiony Enermax TB Silent.
Takie kombinacje na jakis tam radkach dawaly temperatury w spoczynku na poziomie 35-45 stopni (w zaleznosci od karty) Moja akurat cholernie pradozerna jest, moze dlatego jej tak cieplo :)

Greg77
19-12-2010, 08:37
Heh a ja mam nowa GTX460 z wentylatorem i praktycznie glosniejsze sa dyski od grafiki, na procku wisi takie cos (http://www.madshrimps.be/vbulletin/f22/scythe-releases-new-low-profile-120mm-cpu-cooler-shuriken-41845/) tyle ze jeszcze wieksze i z wiatrakiem 140mm i kompa praktycznie nie ma:D Warto jednak poszukac grafy z cichym collerem;)

edit: o dokladnie taki (http://www.quietpc.com/gr-gr-eur/products/cpucoolers/shuriken-big):) Zaklada sie to paskudnie, ale warto:)

Kyle
19-12-2010, 11:09
Ja tam wolę kupować karty fabrycznie pasywne , typu:
Gigabyte GV-R575SL-1GI
PowerColor AX5750 1GBD5-S3DH
... a sam posiadam:
Gigabyte GV-R485MC-1G

Oczywiście na te karty radzę zamontować wentylator 120mm kręcący się np. 800RPM. Zalety takiego rozwiązania to choćby brak problemów z gwarancją/święty spokój w przeciwieństwie do kart z wymienianym chłodzeniem. Dodatkowo te karty są zimne (teraz w pewnie zakurzonej budzie ta karta ma 36st. C) i niesłyszalne (nawet przy obciążeniu - w przeciwieństwie do kart z fabrycznym niby cichym chłodzeniem aktywnym).

Slon
15-04-2011, 13:36
Strusiu jak te chlodzenie? Dziala, czy wyrzuciles w cholere?
wymienilem obudowe, mam 4 duze wentyle w srodku, calosc dziala bardzo cicho. Tylko znowu ta nieszczesna grafika... A dodam, ze przy okazji wymienilem ja na radka 4670 :)

maly5
15-04-2011, 17:13
zalezy jak zbudowane jest chlodzenie. czasem wystarczy odpiecie wyjca na karcie i przyczepienie wentylatora 92x92 na opaskach i cisza jak makiem zasial.

Slon
15-04-2011, 17:22
zalezy jak zbudowane jest chlodzenie. czasem wystarczy odpiecie wyjca na karcie i przyczepienie wentylatora 92x92 na opaskach i cisza jak makiem zasial.

o tym nie pomyslalem :)
zaraz cos zmajstruje

Greg77
15-04-2011, 18:46
Uszkodzilem w swojej karcie wentylator, myslalem juz o innym na "paskach, gumkach", ale taki wentyl trzeba podpiac pod karte a tam mam nietypowe wejscie bo moj wentylator jest z czterema kabelkami....ktos cos wie co z tym fantem zrobic?

Slon
15-04-2011, 18:51
Uszkodzilem w swojej karcie wentylator, myslalem juz o innym na "paskach, gumkach", ale taki wentyl trzeba podpiac pod karte a tam mam nietypowe wejscie bo moj wentylator jest z czterema kabelkami....ktos cos wie co z tym fantem zrobic?

koniecznie trzeba podpiac pod karte?
wlasnie zlozylem rozdzielnik z jednego zlacza na plycie, przez potencjometr regulujacy predkoscia wiatrakow (napieciem?) na 2 wentyle w obudowie + ten z grafiki (wersja z dwoma wentylami w obudowie smiga jak nalezy :))

maly5
15-04-2011, 18:54
nie musisz podpinac do karty. mozesz do molexa albo do zlacza na plycie glownej jak do dodatkowych wentyli plyty/obudowy. 4 pinowy to zapewne z PWM taki jak do procesora - z plynnym sterowaniem i informacja o obrotach - takowy mozna tez nabyc, ale nie jest musem wpinanie sie w grafe z chlodzeniem.

Greg77
15-04-2011, 19:00
nie musisz podpinac do karty. mozesz do molexa albo do zlacza na plycie glownej jak do dodatkowych wentyli plyty/obudowy. 4 pinowy to zapewne z PWM taki jak do procesora - z plynnym sterowaniem i informacja o obrotach - takowy mozna tez nabyc, ale nie jest musem wpinanie sie w grafe z chlodzeniem.

Wiesz, kiedys podmienilem wentyl w zasilaczu, bo stary juz wyl, wszystko pieknie, regulacja obrotow, ale komp sie wieszal.....okazalo sie, ze wentyl trzeba wpiac w zasilacz bo kontroluje sobie sam obroty.....mysle, ze lepiej wpiac w karte ktora sama sobie bedzie zwiekszac obroty i kontrolowac wiatrak......narazie dziala, ale boje sie tych lekkich drgan, bo wentyl nie jest teraz wywazony....

maly5
15-04-2011, 19:09
no widzisz.. kontrolowal bo kontrolowal. ale Ty pewnie dales mu za slaby wentyl (za male obroty, za slaba wydajnosc.. itd). z zasilaczem moze byc trudniej bo ciezko monitorowac. jak sie przegrzewa to lipa. w przypadku grafiki odpalasz sobie programik gpu-z i lookasz jakie masz temp. a jakie wybierzesz rozwiazanie.. opcji jest kilka - wymienic wiatrak na taki sam z pwm w miejsce tego ktory jest. zalozyc inny z pwm na np.opaskach i wpiac sie z nim w karte. dobrac taki wentyl zeby temperatury na karcie nie skakaly powyzej dopuszczalnych pod obciazeniem w grach. albo wziac wiatrak z regulacja zew obrotow i jak nie grasz to skrecasz na minimum, a jak grasz to walisz na 50% albo max i podgladasz czy sie nie grzeje. poki ten stary jest i sie nie rozpada to pewnie troche jeszcze podziala .. lozysko szybciej poleci.. chyba ze drgania Cie irytuja to trzeba pokombinowac.

Greg77
15-04-2011, 19:33
drgan nie slychac, ale czuc jak sie chwyci karte.....narazie dziala.

maly5
15-04-2011, 19:45
to na razie olej. monitoruj softem karte najwyzej i juz. a jaka firma tego gtxa ?

Greg77
16-04-2011, 01:20
to na razie olej. monitoruj softem karte najwyzej i juz. a jaka firma tego gtxa ?

Marna, Palit!

maly5
16-04-2011, 01:48
łoj tam marna ;) daje rade i o to chodzi. ciekawilo mnie jaki wentyl. chyba zeby napisac do palita zeby Ci caly ten plastik z wentylem przyslali. maila zawsze mozna strzelic.

Greg77
16-04-2011, 10:20
łoj tam marna ;) daje rade i o to chodzi. ciekawilo mnie jaki wentyl. chyba zeby napisac do palita zeby Ci caly ten plastik z wentylem przyslali. maila zawsze mozna strzelic.

To jest mysl....tylko czy robia takie rzeczy:D
Ale sprawa do przemyslenia;)

HYPER
16-04-2011, 11:42
ja mam w swojej budzie gigabyte 5770 silent cell. zadnych wiatrakow na to nie zakladalem bo nie po to byla projektowana jako pasywna. malo tego mam tez i7-2600k kreconego z pasynym chlodzeniem. do tego z pierwotnie zamontowanych 4 wentylatorow w obudowie zostawilem tylko 2 i temperatury mam odpowiednio nieskie nawet przy maks obciazeniu kompa. ta grafa od gigabyte jest bardzo dobra - tyle, ze przekracza Twoj budzet.

L0st
17-04-2011, 00:26
ja mam w swojej budzie gigabyte 5770 silent cell. zadnych wiatrakow na to nie zakladalem bo nie po to byla projektowana jako pasywna. malo tego mam tez i7-2600k kreconego z pasynym chlodzeniem. do tego z pierwotnie zamontowanych 4 wentylatorow w obudowie zostawilem tylko 2 i temperatury mam odpowiednio nieskie nawet przy maks obciazeniu kompa. ta grafa od gigabyte jest bardzo dobra - tyle, ze przekracza Twoj budzet.

jakie to chlodzenie pasywne na procesor ?

kisio
17-04-2011, 07:24
Można też 5750, w tej chwili ok 410zł brutto. I jeśli dobrze kojarzę to ma 2xDVI, a 5770 tylko jedno.

HYPER
17-04-2011, 18:43
jakie to chlodzenie pasywne na procesor ?

Thermalright HR-02 z pastą IC Diamond 24 carat

siwyyy77
17-04-2011, 19:28
ja mam w swojej budzie gigabyte 5770 silent cell. zadnych wiatrakow na to nie zakladalem bo nie po to byla projektowana jako pasywna. malo tego mam tez i7-2600k kreconego z pasynym chlodzeniem. do tego z pierwotnie zamontowanych 4 wentylatorow w obudowie zostawilem tylko 2 i temperatury mam odpowiednio nieskie nawet przy maks obciazeniu kompa.

Z ciekawości jakie to temp. i na ile wykręcony procesor ?

Slon
19-04-2011, 15:21
operacja zakonczona powodzeniem ;)
karta dziala na wiatraku ze starego zasilacza + nadmuch na nia z boku obudowy (wiatrak 12cm na niskich obrotach).
temp jak przed przeszczepem ok. 35-38 stopni, ale za to jest ciszej

cholercia, nagle okazuje sie, ze i na procku mozna by wymienic wentyl... eh zachcialo sie ciszy ;)

raptor88
28-04-2011, 10:42
I tak się zaczyna walka z wiatrakami. Dosłownie i w przenośni. :D